Πολιτικά
Γ. Βρούτσης: Έρχεται το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»


Με στόχο τη διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας, της μητέρας που επιθυμεί να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας και εν γένει της ελληνικής οικογένειας, τίθεται τους επόμενους μήνες σε πιλοτική εφαρμογή το νέο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», με το οποίο θα χρηματοδοτείται η φύλαξη παιδιών με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ελάφρυνση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μίας/ενός παιδαγωγού-φύλακα.
Η μέθοδος εφαρμογής του προγράμματος θα προκύψει μετά από τεχνική μελέτη προσαρμογής καλών πρακτικών στα ελληνικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, τις ελλείψεις και τη δυναμική των εμπλεκομένων μερών σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ασφάλεια των βρεφών.
Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ή και προσωπικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα, για τα επόμενα χρόνια. Θα υλοποιηθεί, αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο, στις αρχές του 2021 με στόχο την καθολική εφαρμογή του στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Αναφερόμενος στη νέα προσπάθεια που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε: «Ακόμα μία προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη υλοποιείται. Χτίζουμε με σταθερά βήματα το νέο, σύγχρονο πρόσωπο του κοινωνικού κράτους. Μετά το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ, το υπουργείο Εργασίας σχεδίασε μία νέα κοινωνική δράση που στοχεύει στην περαιτέρω στήριξη του θεσμού τής οικογένειας αλλά και στην αξιοποίηση της παιδαγωγικής κοινότητας. Δημιουργούμε τις συνθήκες επανένταξης στην αγορά εργασίας των μητέρων και των κηδεμόνων και δίνουμε ευκαιρίες εισοδήματος σε ανέργους να ενταχθούν στο πρόγραμμα».
Όπως επισημαίνει η γγ Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, «ο στόχος του προγράμματος είναι διττός. Στοχεύουμε, αφενός στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, κατόπιν πιστοποίησης, να εργασθούν ως παιδαγωγοί-φύλακες».
Πηγή: amna.gr

Comments
Πολιτικά
Ασφαλείς χώρες καταγωγής το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν


Με κοινή απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, επικαιροποιείται ο κατάλογος ασφαλών χωρών καταγωγής.

Ειδικότερα, κατόπιν εισηγήσεως του Γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, προστίθενται το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, χώρες από τις οποίες προέρχεται μεγάλος αριθμός μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα. Παράλληλα, διατηρούν το χαρακτηρισμό τους ως ασφαλείς χώρες καταγωγής οι Γκάνα, Σενεγάλη, Τόγκο, Γκάμπια, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αλβανία, Γεωργία, Ουκρανία, Ινδία και Αρμενία.
Επισημαίνεται ότι η Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί για τον καθορισμό ασφαλών τρίτων χωρών και ασφαλών χωρών καταγωγής, συνεχίζει το έργο της και σύντομα θα υποβάλει τις προτάσεις της για την αναμόρφωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει τον καθορισμό των τρίτων χωρών που χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς. Τέλος, θα εισηγηθεί την εξειδίκευση, το είδος, την προέλευση, το εύρος και τον τρόπο αξιολόγησης των στοιχείων που λαμβάνονται υπ’ όψιν για την έκδοση των σχετικών κοινών υπουργικών αποφάσεων.

Comments
Πολιτικά
Στον Έβρο δομή καταγραφής και ταυτοποίησης – Στα νησιά δομές μόνιμης εγκατάστασης


Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρινίζει πως στον Έβρο η δομή θα είναι απλά καταγραφής και ταυτοποίησης χωρίς να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 24 ημέρες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.)

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο Έβρος αποτελεί ευαίσθητη περιοχή και δεν νοείται μόνιμη εγκατάσταση πληθυσμού εκεί.
Στα νησιά από την άλλη οι δομές φιλοξενίας που δεν αναφέρονται πουθενά ως αποκλειστικά κέντα καταγραφής και μόνο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα είναι για πολύ μεγάλο αριθμό φιλοξενουμένων.
Στη Σάμο συγκεκριμένα ήδη προχωράει και χωρίς να υπάρχει διαφωνία από το δημοτικό συμβούλιο η υπερδομή φιλοξενίας χωρητικότητας 3.500 στην Ζερβού .
Ανάλογος σχεδιασμός προγραμματίζεται και στη Λέσβο και την Χίο παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Οι αντιδρώντες κάτοικοι των νησιών ωστόσο επισημαίνουν πως και τα νησιά αποτελούν ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή δεδομένης της προκλητικότητας και της επιθετικής πολιτικής που εφαρμόζει η Τουρκία.
Άλλωστε η μείωση των ροών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες είναι πολύ εύκολο ανα πάσα στιγμή να ανατραπεί ανάλογα και με την πολιτική που ακολουθεί η εκάστοτε Κυβέρνηση.
Η δημιουργία μόνιμων δομών στα νησιά σύμφωνα με ορισμένους μπορεί και να μονιμοποιήσει το πρόβλημα στο μέλλον μετατρέποντας τα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου σε τόπους εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται αρκετός κόσμος γιατί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με τα νησιά και τον Έβρο;
Η ανάρτηση του Υπουργού:
«Στον Έβρο η παραμονή των αιτούντων άσυλο δεν θα υπερβαίνει τις 24 μέρες και θα αφορά αποκλειστικά διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης”.
Προφανώς και ο Έβρος αποτελεί ευαίσθητη περιοχή και δεν νοείται να δημιουργηθεί δομή μόνιμης εγκατάστασης εκεί.»
“Στον #Έβρος η παραμονή των αιτούντων άσυλο δεν θα υπερβαίνει τις 24 μέρες και θα αφορά αποκλειστικά διαδικασίες…
Δημοσιεύτηκε από Νότης Μηταράκης (Notis Mitarachi) στις Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021
Comments
- Σαμιακά5 ημέρες ago
Συλλυπητήριο μήνυμα Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου για τον θάνατο του Ιωάννη Χατζηθεοδώρου
- Σαμιακά7 ημέρες ago
Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο
- Πολιτικά4 ημέρες ago
Στον Έβρο δομή καταγραφής και ταυτοποίησης – Στα νησιά δομές μόνιμης εγκατάστασης
- Αστυνομικά - Λιμενικά3 ημέρες ago
Συνελήφθη στη Σάμο ο προπονητής που κατηγορείται ότι είχε βιάσει 11χρονη αθλήτρια
- Σαμιακά5 ημέρες ago
Σύγκριση επιδοτήσεων Σεισμού σε Λέσβο και σε Σάμο , Ικαρία , Χίο
- Σαμιακά3 ημέρες ago
Στη καταστροφή οδηγούνται δεκάδες επαγγελματίες του Πυθαγορείου
- Αστυνομικά - Λιμενικά3 ημέρες ago
Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video
- Σαμιακά5 ημέρες ago
Ο εμβολιασμός στα νησιά