Πολιτικά
Γ. Καμίνης: Ερώτηση στη Βουλή για τους πληγέντες στη Σάμο


Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Υπουργό Εσωτερικών
Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: “Αποκατάσταση πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό στην Σάμο”
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο άφησε στο νησί μεγάλες καταστροφές. Σχεδόν τρεις βδομάδες μετά, κάτοικοι και φορείς του νησιού ανησυχούν για τον ρυθμό αποκατάστασης των ζημιών και στήριξης των πληγέντων.
Παρά την επίσκεψη του ίδιου του Πρωθυπουργού στο νησί και την άμεση ανακοίνωση δέσμης μέτρων στήριξης για τους πολίτες, του επαγγελματίες και τις Αυτοδιοικητικές αρχές, μέτρα για την στέγαση των σεισμόπληκτων, για τις πλειγήσες επιχειρήσεις, για την χρηματοδότηση των Δήμων του νησιού, ελάχιστα απ αυτά έχουν προχωρήσει, τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από κατοίκους και φορείς και πολύ λιγότερη ως και μηδαμινή είναι η θεσμική ενημέρωση των Αυτοδιοικητικών αρχών του νησιού για την πορεία των παραπάνω.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνο η Α φάση των ελέγχων στα κτήρια και της καταλληλότητας τους ενώ εκκρεμεί η Β φάση, στην οποία θα κριθεί κατ΄ ουσίαν η καταλληλότητα ή όχι προς κατοίκηση των κτηρίων.
Επιπρόσθετα μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί το επίδομα των 600 ευρώ στους πληγέντες ενώ και οι Δήμοι έχουν λάβει ένα μικρό μόνο μέρος της χρηματοδότησης που ανακοινώθηκε ότι θα λάβουν.
Τέλος σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε δεν υπάρχει ενημέρωση στο νησί για την πρόοδο των έργων και της αποκατάστασης των καταστροφών ενώ αποτελεί αίτημα φορέων και Δήμων του νησιού η σχετική ΚΥΑ να τεθεί προς διαβούλευση με τους φορείς του νησιού.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι Υπουργοί
- Ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και της Β φάσης ελέγχου της καταλληλότητας των κτηρίων στο νησί της Σάμου;
- Πότε αναμένεται να λάβουν οι πληγέντες την αποζημίωση των 600 ευρώ ;
- Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δύο δήμων του νησιού της Σάμου;
- Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί;
- Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Καμίνης
Comments
Πολιτικά
Χαρδαλιάς σε Στεφανάδη: Αναμένουμε την εισήγηση των επιδημιολόγων για την Σάμο


«Αναμένουμε την εισήγηση των επιδημιολόγων σχετικά με την περίπτωση της Σάμου για να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις και τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της πανδημίας στη Σάμο», ανέφερε νωρίτερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη .
Ο βουλευτής σε δηλώσεις του στο «Ράδιο Αρμονία», υποστήριξε ότι επισήμανε στον υφυπουργό ότι το κλείσιμο του νησιού έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη και οι δήμαρχοι, εξαιτίας της διασποράς του ιού σε περιοχές της Σάμου.
Comments
Πολιτικά
4,45 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό


Στα 4,45 εκατ. ευρώ προσδιορίζονται τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στους Δήμους της Σάμου και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό.
Ειδικότερα, στην Ανατολική Σάμο θα διατεθεί 2,16 εκατ. ευρώ έως και τον Ιανουάριο του 2023, εκ των οποίων οι 700.000 ευρώ μόνο για τη διαχείριση των ετοιμόρροπων κτιρίων. Στη Δυτική Σάμο έχει δεσμευθεί κονδύλι 2,09 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα, εκ των οποίων 750.000 ευρώ ειδικά για τα ετοιμόρροπα κτίρια.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα λάβει την επόμενη διετία το ποσό των 200.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, μόνο στον Δήμο Δυτικής Σάμου τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίσματα είναι 361. Όσο για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, μόλις στα τέλη Ιανουαρίου ενέκρινε την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για το θέμα των κατεδαφίσεων. Η προτεραιότητα των κατεδαφίσεων βάσει του Σχεδίου Εγκέλαδος για την άρση των επικινδυνοτήτων θα δίνεται με σειρά προτεραιότητας, στους κύριους οδικούς άξονες, στους κεντρικούς δρόμους, στις εισόδους των πόλεων και των κοινοτήτων καθώς και σε κτίρια κρίσιμων λειτουργιών όπως Νοσοκομεία, Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημαρχείο κ.λπ.
Πάντως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ η επιφόρτιση των Δήμων με τις κατεδαφίσεις γίνεται χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, καθώς τα χρήματα που έχουν δοθεί δεν φτάνουν για τις κατεδαφίσεις και τις απομακρύνσεις των υλικών. Παράλληλα, όπως καταγγέλλεται, οι Δήμοι δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό και τα μηχανήματα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απαντά ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θεσπίσει σύστημα πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού για όλους τους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού.
Όπως υπογραμμίζει, για τον Προγραμματισμό Προσλήψεων του 2021, είχαν κληθεί το περασμένο καλοκαίρι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προβούν στην αξιολόγηση των αναγκών τους για προσλήψεις τακτικού προσωπικού, δυνάμενοι να αιτηθούν την πλήρωση των κενών θέσεων του Οργανισμού τους σε επίπεδο οργανικής μονάδας, θέτοντας παράλληλα ένδειξη προτεραιότητας για καθεμία εξ’ αυτών, στο πλαίσιο διαβάθμισης των αναγκών τους. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο Δήμος Δυτικής Σάμου υπέβαλε αίτημα για την κάλυψη τεσσάρων κενών θέσεων τακτικού προσωπικού με νέες προσλήψεις και τελικά τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκρίθηκε η πρόσληψη ενός υπαλλήλου Π.Ε. Οικονομικού. Μάλιστα, για το 2020 οι Δήμοι της Σάμου δεν είχαν υποβάλλει αίτημα για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού ελλείψει κενών θέσεων, καθότι διέθεταν μεταβατικό Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.
Πέραν της ενίσχυσης της στελέχωσης των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. μέσω της πραγματοποίησης προσλήψεων, όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Βορίδης οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας του ν.4440/2016, μέσω του οποίου μπορούν να αντλούν προσωπικό για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών. Ήδη, τον περασμένο Οκτώβριο με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ζητήθηκε η προσωρινή κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών με απόσπαση. Ειδικά, δε, για τους νέους δήμους που προέκυψαν από διάσπαση, όπως είναι οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ελήφθη ειδική μέριμνα για την εξασφάλιση της απαιτούμενης επάρκειας προσωπικού.
Συμπληρωματικά, όπως τόνισε ο υπουργός, οι Δήμοι μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών με διάρκεια απασχόλησης που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ μήνες από την επέλευση του γεγονότος ή την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, με άμεσες διαδικασίες.
Πηγή: insider.gr
Comments
- COVID-197 ημέρες ago
Rapid tests στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου
- COVID-196 ημέρες ago
Έντεκα κρούσματα στη Σάμο
- COVID-195 ημέρες ago
5 νέα θετικά κρούσματα
- Δήμος6 ημέρες ago
Στάντζος: Ζητώ την προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- COVID-192 ημέρες ago
ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”
- Δήμος5 ημέρες ago
Δήμος Ανατολικής Σαμου: Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού
- Σαμιακά4 ημέρες ago
E.Ο.Σ Σάμου: Ενημέρωση για τους δασικούς χάρτες
- Σαμιακά7 ημέρες ago
Σάμος: Κήρυξη κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας