Connect with us

Σαμιακά

Γ. Κολλάρος: Η δικηγορία περνά κρίση!

Published

on

Αναδημοσίευση: Κήρυκος Λίθος

Ποιος είναι ο Γιώργος Κολλάρος

Ο Γιώργος Κολλάρος είναι μαχόμενος δικηγόρος με πολυετή παρουσία στις δικαστικές αίθουσες και κυρίως σε αυτές της Σάμου. Διατελεί για δεύτερη φορά πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου (ΔΣΣ) ύστερα από την επανεκλογή του τον Νοέμβριο του 2017. Είναι πάντοτε παρών είτε ως δικηγόρος, είτε ως άνθρωπος είτε ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, όποτε η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ή διέρχεται κάποιας κρίσεως.

Συνέντευξη

Ως μαχόμενος δικηγόρος, ποια φρονείτε ότι είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας σύγχρονος δικηγόρος, με ποιον τρόπο μπορεί να τον βοηθήσει ο κρατικός μηχανισμός και ποια η συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο συνάδελφό σας;

Ο κλάδος των δικηγόρων αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα τα οποία στη πλειοψηφία τους αφορούν στις υπέρμετρες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, στη μείωση της Δικηγορικής ύλης, στην επιβολή ΦΠΑ, στην αύξηση του κόστους πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη και φυσικά στην γραφειοκρατία που εδώ και χρόνια ταλανίζει πολίτες και Δικηγόρους. Τα προβλήματα αυτά διογκώθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας με αποτέλεσμα να οδηγηθούν πολλοί δικηγόροι εκτός δικηγορικού επαγγέλματος.

Ένα άλλο κατά τη γνώμη μου μεγάλο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Τώρα όσον αφορά το ερώτημα με ποιόν τρόπο μπορεί να βοηθήσει ο κρατικός μηχανισμός θεωρώ το ερώτημα απλό αφού η Πολιτεία μπορεί ψηφίζοντας τα κατάλληλα μέτρα να περιορίσει πρώτιστα την γραφειοκρατία, να επενδύσει στη τεχνολογία, στην ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών των Δικαστηρίων και στη στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό των κενών θέσεων στα Δικαστήρια.

Σε έναν νέο συνάδελφο θα έλεγα : “Αν αγαπάς την Δικηγορία, τον αγώνα τον καθημερινό και τις μάχες , δούλεψε, διάβασε και με αξιοπρέπεια πορεύσου!”

Φρονείτε ότι η τεχνολογία έχει επηρεάσει ή θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο τη δικηγορία;

Αναμφίβολα η τεχνολογία έχει επηρεάσει τη δικηγορία και έχει συμβάλλει τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης, στην άνετη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το δίκαιο και τη νομική επιστήμη.

Σχετικά με την πρωτοφανή ανθρώπινη τραγωδία που διαδραματίστηκε στην Αττική με τις πυρκαγιές, θεωρείτε ότι το κράτος αντέδρασε οργανωμένα και σωστά; Τι άλλο θα έπρεπε να είχε γίνει; Θα ήταν συμφέρον να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη για να αποζημιωθούν οι πληγέντες;

Η φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 98 ανθρώπους κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την αδυναμία της συντεταγμένης Πολιτείας να διαχειριστεί στοιχειωδώς μια κρίση, την προχειρότητα και τον εφησυχασμό της με τραγικές συνέπειες.

Φυσικά και υπάρχουν ευθύνες ποινικές και αστικές τόσο σε επίπεδο αρμοδίων Υπουργών, όσο και των εμπλεκομένων προσώπων. Φρονώ ότι οι πληγέντες από την πυρκαγιά όσο και οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να στραφούν δικαστικά και να επιδιώξουν την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν

Πώς αποτιμάτε την τριετή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Η 3ετής διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τίποτα δεν πρόσφερε στη χώρα απεναντίας διόγκωσε τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών, την φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές και την ανεργία. Οι συντάξεις μειώθηκαν, επιχειρήσεις έκλεισαν , οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν την Ελλάδα και σε όλα αυτά αν προσθέσεις το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη περιμένεις πιο δύσκολα χρόνια.

Πώς κρίνετε τον νόμο Παρασκευόπουλου;

Ο 4322/2015 – νόμος Παρασκευόπουλου- είναι στο στόχαστρο της κοινής γνώμης και της πολιτικής αντιπαράθεσης, γιατί υπήρξε ευεργετικός για δεκάδες κατάδικους που αποφυλακίστηκαν κάνοντας χρήση των διατάξεών του. Ο νόμος έγινε για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.  Ωστόσο, αν και οι αριθμοί δείχνουν πως η αποσυμφόρηση είναι επιτυχημένη, παρατείνοντας τον νόμο (με περισσότερες εξαιρέσεις αυτή την φορά), οι περιπτώσεις κρατουμένων που αποφυλακίστηκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου και βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με τον νόμο είναι πολλές κι αυτό είναι που με ανησυχεί. Γιαυτό θεωρώ ότι ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου οι πολίτες να μην γίνουν μάρτυρες πράξεων αυτοάμυνας και αυτοδικίας.

Ένας νόμος αποδεικνύεται καλός ή κακός, στην πράξη και όχι στην θεωρία. Στην προκειμένη περίπτωση όπου συγκρούονται δύο αγαθά, α) η υπεράσπιση του δικαιώματος των φυλακισμένων για κοινωνική επανένταξη και β) η υπεράσπιση του δικαιώματος του νομοταγούς πολίτη να απολαμβάνει την περιουσία του και να επιζητεί την προσωπική του ασφάλεια, πιστεύω ότι δεν πρέπει να επιλέγουμε να ικανοποιήσουμε το πρώτο αγαθό.

Πιστεύετε ότι η Σάμος μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω; Αν ναι, πώς και σε ποιους τομείς; Είναι η ανάπτυξη του νησιού άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάληψη εξουσίας από νέα πρόσωπα;

Η Σάμος μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο. Απαιτούνται απλές, στοχευμένες και δυναμικές κινήσεις και σε κάθε περίπτωση πολιτική βούληση. Αυτό όμως για να επιτευχθεί απαιτεί διεκδικήσεις, αγώνα και προσπάθεια. Εστιάζω την ανάπτυξη του νησιού στην αλλαγή του χωροταξικού η οποία έπρεπε να γίνει χθες. Για μένα το χωροταξικό είναι το Α και το Ω για την ανάπτυξη του νησιού.

Επιπρόσθετα στον τουρισμό, στον πρωτογενή παράγοντα και φυσικά στα «βαριά χαρτιά» του νησιού δηλαδή στην σωστή εκμετάλλευση των αρχαιοτήτων μας, του κρασιού και των εναλλακτικών δράσεων στο τουρισμό. Βασική προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης όμως αποτελεί πρώτιστα η ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ. Θεωρώ ότι είναι ελλιπέστατη, ανεπαρκής και πρόχειρα προγραμματισμένη και γιαυτό έχουμε όλοι ευθύνες.

Δυστυχώς αυτοί που μέχρι σήμερα κυβέρνησαν από θέσεις ευθύνης το νησί αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Είμαστε το μοναδικό νησί στο Αιγαίο με την μεγαλύτερη πτώση στον τουρισμό και στη τοπική οικονομία. Έγιναν εγκληματικά λάθη που τα πληρώνουμε όλοι εμείς και πιο πολύ οι νεώτεροι.

Θεωρώ ότι ειδικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να στελεχωθεί από νέα πρόσωπα, άφθαρτα πολιτικά, με γνώσεις και ιδέες προκειμένου επιτέλους και η Σάμος να αναπτυχθεί όπως τα άλλα νησιά. Οι τωρινοί τοπικοί «άρχοντες» απέτυχαν παταγωδώς. Είναι καιρός , αν δεν φύγουν μόνοι τους να τους «αποδοκιμάσει» ο λαός. Βέβαια, επειδή κάθε βελτίωση της κοινωνίας ξεκινάει με την βελτίωση του ατόμου, έχουμε και εμείς οι πολίτες μεγάλη ευθύνη για το κατάντημα της Σάμου. Καιρός είναι να αφήσουμε στην άκρη τα κόμματα, τις πολιτικές φιλοδοξίες, τα μικροσυμφέροντα και τις καρέκλες…….!!!!!!!

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

«Εις μνήμην Άρη και Κλαίρης»

Published

on

By

Οδός Μνησάρχου. Στην πόλη της Σάμου. Εκεί όπου στις 30 Οκτωβρίου 2020 στις 13:51 δύο έφηβοι, ο Άρης και η Κλαίρη, έφυγαν πρόωρα για τη γειτονιά των αγγέλων. Τα δύο ανθρώπινα θύματα του καταστροφικού σεισμού της Σάμου.

Δύο ανυποψίαστοι έφηβοι που απλά κάθονταν σε μικρό σκαλοπάτι εξώπορτας, μίλαγαν για την καθημερινότητά τους κι έκαναν σχέδια για το μέλλον τους.

Όμως ο Θεός  είχε άλλα σχέδια. Τους ήθελε κοντά του. Για κάποιον λόγο.

Πολλά ειπώθηκαν, πολλά γράφηκαν για τον Άρη και την Κλαίρη, την Κλαίρη και τον Άρη. Ο θάνατός τους συγκίνησε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και πολλές χώρες σ’ όλον τον κόσμο.

«Εις μνήμην Άρη και Κλαίρης»

Μετά από 118 μέρες, στο μέρος όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή, φεύγοντας αγκαλιασμένοι, τοποθετήθηκε εκκλησάκι για να θυμίζει την ιστορία τους, για να θυμίζει σε όλους μας εκείνη την ημέρα.

Ο δρόμος όμως ακόμα είναι επικίνδυνος, επειδή κάποια σπίτια έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα και κατεδαφιστέα. Δυστυχώς οι διαδικασίες κατεδάφισης είναι χρονοβόρες, αλλά αποτέλεσμα θα υπάρξει.

Φυσικά, όπως τα περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει πρώτα το κακό, και μετά να γίνουν τα αυτονόητα.

Στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης (24/02) – ημέρα γενεθλίων του Άρη – πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στο συγκεκριμένο σημείο από τον π. Εμμανουήλ Γιαγουρτά.

*** Οι δύο οικογένειες ευχαριστούν θερμά τον Δήμο Ανατολικής Σάμου για τις ενέργειές του και τη συμπαράσταση που έδειξαν από την ημέρα της 30ης Οκτωβρίου 2020 μέχρι και σήμερα…

«Αιωνία τους η μνήμη»…

 

Πηγή :Samostoday

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Νέα 24ωρη απεργία στα πλοία Ι Διαμόρφωση δρομολογίων

Published

on

By

Να προχωρήσουν σε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης, από τις 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου έως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, αποφάσισαν σήμερα οι πρόεδροι των 13 ναυτεργατικών σωματείων.

Η ΠΝΟ ζητά την κατάργηση του νόμου 4150/2013 για τις ειδικές συνθέσεις των πληρωμάτων στις γραμμές Πάτρας Ιταλίας, αλλά αντιδρά και στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους μεταξύ ελληνικών λιμένων. Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει αλλαγές των δρομολογίων λόγω της απεργίας, ενώ στην αυριανή κινητοποίηση των ναυτικών συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών.

Διαμόρφωση δρομολογίων λόγω νέας απεργίας. F/B BLUE STAR MYCONOS

Το πλοίο θα αναχωρήσει την Πέμπτη 25/02/2021 και ώρα 23:59:

Από Πειραιά για Σύρο 03:35-03:50,  Μύκονο 04:35-04:50, Άγιο Κήρυκο 07:05-07:30, Φούρνους 07:55-08:05, Καρλόβασι 08:50- 09:10, Βαθύ 09:45-10:15, Χίο 12:50-13:10, Οινούσσες 13:35-13:45, Μυτιλήνη 15:45-16:45,  Λήμνο 20:50-21:20, Καβάλα 00:25.

Από Καβάλα θα αναχωρήσει το Σάββατο 27/02/2021 και ώρα 02:00, για Λήμνο 05:05-05:25, Μυτιλήνη 09:30-10:30, Οινούσσες 12:30-12:40, Χίο 13:05-13:25, Βαθύ 16:05-16:50, Καρλόβασι 17:30-17:55, Φούρνους 18:45-18:55, Άγιο Κήρυκο 19:20-19:40, Μύκονο 21:55- 22:10, Σύρο 22:55-23:10, Πειραιά 02:45.

Από Πειραιά θα αναχωρήσει την Κυριακή 28/02/2021 και ώρα 08:00, για Σύρο 11:45-12:00,  Μύκονο 12:50-13:05, Εύδηλο 15:20-15:45, Φούρνους 16:40-16:50, Καρλόβασι 17:40-18:10,  Βαθύ 18:50-19:35, Χίο 22:20-22:40, Μυτιλήνη 01:00 01:40, Λήμνο 06:00-06:20, Καβάλα  09:35.

Από Καβάλα θα αναχωρήσει την Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 12:30, για Λήμνο 15:35-15:55,  Μυτιλήνη 20:00-20:45, Χίο 23:00-23:20, Βαθύ 01:55-02:40, Καρλόβασι 03:20-03:50,  Φούρνους 04:35-04:45, Άγιο Κήρυκο 05:40-06:05, Μύκονο 08:10-08:25, Σύρο 09:10-09:25,  Πειραιά 13:00 και εν συνεχεία όπως εγκεκριμένα.

Τα δρομολόγια την Δευτέρα 01/03/2021 από Πειραιά για Βαθύ και επιστροφή, δεν θα  πραγματοποιηθούν.

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή