14.4 C
Σάμος
19/03/2024
Πολιτικά

Γ. Μπουρνούς: Θα μας βρει μπροστά του όποιος συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι νέες και οι νέοι του Νομού μας που εισάγονται στις πανεπιστημιακές σχολές της πατρίδας μας. Δούλεψαν σκληρά σε συνθήκες που ξέρουμε ότι δεν ήταν εύκολες, ιδίως για πολλές οικογένειες που βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Δυστυχώς, η χαρά μας μετριάζεται από την επιβεβαίωση των φόβων και των καταγγελιών μας για τη σχεδιασμένη απαξίωση και συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μετά από την περσινή κατάρρευση του αριθμού εισακτέων στα τμήματα της Λέσβου και της Λήμνου και παρά τη μείωση των διαθέσιμων θέσεων που ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως τον Μάιο, τα επτά τμήματα της Μυτιλήνης και της Λήμνου έχουν 566 κενές θέσεις σε σύνολο 963 διαθέσιμων θέσεων για απόφοιτούς Γενικών Λυκείων!

Στους μόλις 397 νέους επιτυχόντες-προερχόμενους από Γενικά Λύκεια, δεν θα προστεθούν παρά λίγες δεκάδες επιτυχόντων προερχόμενων από άλλους τύπους Λυκείων και ειδικές κατηγορίες.

Το αποτέλεσμα των εμμονών της κυβέρνησης με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αλλά και των ιδεοληψιών τους ενάντια στα δημόσια περιφερειακά πανεπιστήμια είναι προφανές. Με ελάχιστους εισακτέους, τα τμήματα θα κριθούν «ασύμφορα» ή «χαμηλής προτίμησης» και θα κλείσουν.

Τα πανεπιστήμια, ιδίως στην περιφέρεια και τα νησιά, είναι πολύτιμα κέντρα γνώσης, καινοτομίας, ανάπτυξης και δυναμικού εκσυγχρονισμού των τοπικών κοινωνιών. Όσοι ενοχλούνται από τα πανεπιστήμια και τους ανθρώπους τους, όσοι νοιάζονται μόνο να φτιάξουν πελατεία για τους φίλους τους, ιδιοκτήτες κολλεγίων, θα μας βρίσκουν μπροστά τους.

Στην πολιτική αλλαγή που έρχεται, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα καταργηθεί και τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα έχουν τη θέση που τους αξίζει ανάμεσά μας.

Γιάννης Μπουρνούς

Βουλευτής Ν. Λέσβου
Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

Related posts

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin

Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου ο Ιωάννης Αξιώτης

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Βαθύ

admin

Παρέμβαση Στεφανάδη στον Γεωργιάδη: Ακόμα μια θέση Ιατρού στο Νοσοκομείο Σάμου

admin

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος ανάμεσα στα τέσσερα νέα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ

admin