Connect with us

Σαμιακά

Γ. Στάντζος: «Η οπτική δεν αλλάζει. Το ίδιο το ζήτημα έχει αλλάξει»

Published

on

Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, ο Γιώργος Στάντζος, μιλά στο ethnos.gr για τις αγωνιώδεις επιχειρήσεις στο Αιγαίο και τη μαύρη μέρα που στοιχειώνει τη μνήμη. Μετανοεί για το πρόσφατο ξέσπασμά στην πλατεία Πυθαγόρα και περιγράφει με δραματικό τρόπο τη σημερινή κατάσταση στο νησί

 

Οκτώβριος 2015, στη βραχώδη ακτή «Γαλάζιο» στη βορειοανατολική Σάμο: Σε μια από τις εκατοντάδες επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο, ο εθελοντής αυτοδύτης Γιώργος Στάντζος και άλλα μέλη της ομάδας, βουτούν στο κουφάρι ναυαγισμένου σκάφους και βγάζουν κλαίγοντας στην επιφάνεια τα πτώματα 11 παιδιών και γυναικών. Ηταν μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη θάλασσα, στην κορύφωση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης.

2.jpg
Το ναυαγισμένο σκάφος «Kusadasi Ilgun»

Δεκέμβριος 2019, στην πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ: Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, προπηλακίζει πρόσφυγες, απωθεί με τα χέρια και επιτίθεται με υβριστικούς χαρακτηρισμούς σε έναν απ’ αυτούς. Κάποιοι τον καταγγέλλουν για ρατσισμό και ξενοφοβία.

3.jpg
Από το επεισόδιο στην πλατεία Πυθαγόρα (Samos24)

Πόσο αλλάζει η οπτική ενός ανθρώπου με αποδεδειγμένη ευαισθησία απέναντι στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό όταν εκλεγεί δήμαρχος και καλείται να το διαχειριστεί συνολικά;

«Η οπτική δεν αλλάζει. Το ίδιο το ζήτημα έχει αλλάξει» απαντά Γ.Στάντζος, ο οποίος μιλώντας στο ethnos.gr δίνει τις δικές του εξηγήσεις για το ατυχές περιστατικό που πήρε πανελλαδική δημοσιότητα. Μετανοεί για την παρεκτροπή και διαβεβαιώνει πως στο κέντρο της μέριμνάς του παραμένει ο άνθρωπος. Μοιράζεται μνήμες από τις δεκάδες αγωνιώδεις επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο, ενώ εκπέμπει δραματικό SOS για τις διαστάσεις «πολέμου» που όπως λέει έχει λάβει σήμερα το προσφυγικό – μεταναστευτικό στο νησί του Πυθαγόρα.

Το επεισόδιο και το «mea culpa»

Ο κ. Στάντζος περιγράφει με δραματικό τρόπο τις ασφυκτικκές συνθήκες που διαμορφώνει στη Σάμο ο εγκλωβισμός σε φαβέλες σχεδόν 8.000 αιτούντων άσυλο, αριθμός ίσος με τον πληθυσμό πόλης. «Ακόμη και 5% αυτών να είναι παραβατικοί, μιλάμε για 400 άτομα, και καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό σε μια κοινωνία σαν τη δική μας. Καταπατούνται σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα των πολιτών καθημερινά και είμαι υποχρεωμένος να τα υπερασπιστώ».

«Δεν έπρεπε να φερθώ έτσι και το αναγνωρίζω. Η αυτοδικία δεν είναι στον θεσμικό ρόλο του δημάρχου».

Ανακαλώντας στη μνήμη τα γεγονότα της 17ης Δεκεμβρίου, μιλά για μια ομάδα νεαρών μεταναστών που πρώτα πέταξε πέτρες στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια διέλυσε μια παιδική γιορτή στην πλατεία, με σκοπό να την καταλάβει. «Ήταν μια πορεία νέων χωρίς πανό, χωρίς αιτήματα, συνοδευόμενων από μέλη ΜΚΟ, που έλεγαν μόνο ‘Samos no Good’. Μετά από την παρέμβαση τη δική μου και της αστυνομίας, απομακρύνθηκαν, αλλά επανήλθαν και έσπασαν πέντε αυτοκίνητα», λέει και προσθέτει: «Εγώ μπήκα μπροστά για να μη μπουν άλλοι. Παρόλα αυτά δεν έπρεπε να φερθώ έτσι και το αναγνωρίζω. Η αυτοδικία δεν είναι στον θεσμικό ρόλο του δημάρχου».

Δήμαρχος Σάμου στους μετανάστες «Go! Go now! Φύγετε όλοι από εδώ, τώρα!»

Ο δήμαρχος θεωρεί άδικη την κατηγορία της ξενοφοβίας που έσπευσαν να προσάψουν κάποιοι στον ίδιο, αλλά και στην κοινωνία της Σάμου, στο πρόσωπο της οποίας, όπως επισημαίνει, δοξάστηκε ο ανθρωπισμός στα χρόνια της κρίσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

«Η κοινωνία διολισθαίνει στα άκρα όταν δεν υπάρχει σοβαρή διαχείριση. Η κατάσταση είναι έκρυθμη, το θέμα είναι εθνικά σοβαρό. Κάθε πρωί ξεκινάμε τη μέρα μας ζητώντας το πρωινό δελτίο από την αστυνομία, το λιμενικό και την πυροσβεστική», σημειώνει και εκμυστηρεύεται πως δεν ήταν η πρώτη φορά που μπήκε μπροστά ως ασπίδα, προλαβαίνοντας ακραία στοιχεία από επεμβάσεις αυτοδικίας. «Εχω εκκενώσει παιδικές χαρές από μεθυσμένους. Αν δεν πήγαινα εγώ θα πήγαιναν άλλοι».

Κάνει λόγο για «ακήρυχτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και ζητά τη συγκρότηση ευέλικτων τοπικών συντονιστικών με τη συμμετοχή και της αυτοδιοίκησης. «Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει σκύψει με μέριμνα πάνω στο πρόβλημα και ενισχύει τις δομές, αλλά χρειάζονται περισσότερα. Πρέπει να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο», υπογραμμίζει.

giorgos_stantzos_diasosi2.jpg

Η μέρα που στοιχειώνει τη μνήμη

Η 30ή Οκτωβρίου 2015 είναι μια μέρα που έχει στοιχειώσει τη μνήμη των εθελοντών διασωστών της Σάμου. Το πλαστικό σκάφος «Kusadasi Ilgun» με 26 πρόσφυγες ναυάγησε στη βραχώδη ακτή «Γαλάζιο» και υπήρχαν φόβοι για μια άνευ προηγουμένου τραγωδία, καθώς είχαν βγει στη στεριά μόνο 15 άνθρωποι. Αυτοί επιβεβαιώθηκαν με τον πιο εφιαλτικό τρόπο: Οι αυτοδύτες -μεταξύ αυτών και ο μετέπειτα δήμαρχος- διαπίστωσαν πως για κάποιο λόγο είχε φρακάρει η πόρτα της καμπίνας του σκάφους, το οποίο έγινε υγρός τάφος για 11 άτομα -5 γυναίκες και 6 παιδιά, μεταξύ αυτών και βρέφη.

«Δεν θέλω να μιλάω για αυτό, ήταν τεράστιο το σοκ. Μαζευτήκαμε τα μέλη της ομάδας σε μια μεταξύ μας συνεδρία ψυχοθεραπείας για να μιλήσουμε και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Την επόμενη μέρα, είχαμε άλλη επιχείρηση και βγάλαμε σώους ανθρώπους στο λιμάνι. Μόνο τότε νιώσαμε κάπως καλύτερα», θυμάται ο σημερινός δήμαρχος.

Ήταν μια από τις εκατοντάδες επιχειρήσεις στις οποίες κλήθηκε να συνδράμει η ομάδα διάσωσης του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, που λόγω του μικρού και ευέλικτου σκάφους «Γοργώ» που διαθέτει είχε τη δυνατότητα να προσεγγίσει βραχώδεις ακτές, δυσπρόσιτες από τα σκάφη του Λιμενικού.

«Στο 97% των επιχειρήσεων συμμετείχε ο Γιώργος (σ.σ.: Στάντζος), μέχρι και την εκλογή του. Ήταν σχεδόν πάντα εκεί. Ζήσαμε μαζί την χαρά της διάσωσης ανθρώπων και μοιραστήκαμε τον θρήνο όταν χρειάστηκε να βάλουμε στην πλώρη νεκρά παιδιά. Υπήρξε μια εβδομάδα, στις αρχές του 2016 που βγάζαμε κάθε μέρα νεκρούς. Κάθε μέρα από Κυριακή σε Κυριακή» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών, Νίκος Τσουμάκης.

Πηγή Έθνος

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Αραιή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας-Πρόσκαιρες βροχές από Τετάρτη βράδυ

Published

on

By

Με αίθριο καιρό και κανονικές θερμοκρασίες, θα περάσουν την  εβδομάδα που μας έρχεται οι κάτοικοι στο νησί της Σάμου και στην Ικαρία.Από αργά το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές. Αναλυτικά θα επικρατήσουν οι εξής καιρικές συνθήκες.

Για το Βαθύ προβλέπεται.

Δευτέρα 8-3-2021

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Τρίτη  9-3-2021 

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη.

Τετάρτη  10-3-2021

Αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 βαθμούς η ελάχιστη έως 18 βαθμούς η μέγιστη.

Πέμπτη  11-3-2021 

Αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση του καιρού.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Για το Καρλόβασι προβλέπεται.

Δευτέρα 8-3-2021

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Τρίτη  9-3-2021 

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη.

Τετάρτη  10-3-2021

Αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 βαθμούς η ελάχιστη έως 18 βαθμούς η μέγιστη.

Πέμπτη  11-3-2021 

Αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Για την Ικαρία προβλέπεται.

Δευτέρα 8-3-2021

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Τρίτη  9-3-2021 

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη.

Τετάρτη  10-3-2021

Αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις,οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 βαθμούς η ελάχιστη έως 18 βαθμούς η μέγιστη.

Πέμπτη  11-3-2021 

Αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Για τους Φούρνους προβλέπεται.

Δευτέρα 8-3-2021

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Τρίτη  9-3-2021 

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες .Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  ασθενείς εντάσεως 2-3 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 βαθμούς η ελάχιστη έως 17 βαθμούς η μέγιστη.

Τετάρτη  10-3-2021

Αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ  και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 βαθμούς η ελάχιστη έως 18 βαθμούς η μέγιστη.

Πέμπτη  11-3-2021 

Αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις  μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 14 βαθμούς η μέγιστη.

Μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά την πορεία των βροχών και των καταιγίδων εδώ http://www.meteoclub.gr/ergaleia/doppler-radar

Μπορείτε να βλέπετε χάρτες επικινδυνότητας εδώ http://www.meteoclub.gr/ergaleia/meteoex.Ανανεώνει με Ctrl +F5

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Published

on

By

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου. Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις γυναίκες, αντιμέτωπες με την ανασφάλεια, την ψυχική κόπωση και τα αδιέξοδα που επιδείνωσε η πανδημία.

Οι γυναίκες υγειονομικοί δίνουν τη δική τους ξεχωριστή μάχη ενάντια στην πανδημία στις σοβαρά υποστελεχωμένες δομές υγείας. Η ημέρα της γυναίκας βρίσκει σήμερα τις γυναίκες εργαζόμενες στην υγεία εξαντλημένες από τις αλλεπάλληλες νυχτερινές βάρδιες, κατάκοπες και αβέβαιες τις καθαρίστριες για το μέλλον τους, όπως και όλες όσες εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας, τις τραυματιοφορείς εξουθενωμένες από την αδιάκοπη μετακίνηση δεκάδων ασθενών, τις γιατρούς κουρασμένες από την υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών με ελάχιστα ρεπό και την σχεδόν εδώ και ένα χρόνο αναστολή αδειών όλων των υγειονομικών. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Πέρα από τον αυξημένο φόρτο της δουλειάς, οι εργαζόμενες μητέρες έχουν και την ευθύνη για τη φροντίδα των μικρών παιδιών, με κλειστά σχολεία για μήνες και αρκετές άδειες ειδικού σκοπού που δεν δόθηκαν στις υγειονομικούς λόγω της υποστελέχωσης. Ακόμα οι γυναίκες επιφορτίζονται με την φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών τους και άλλων εξαρτώμενων μελών της οικογένειας με αναπηρίες ή σοβαρά προβλήματα, λόγω της ανεπάρκειας δημόσιων δομών για τη φιλοξενία και την περίθαλψή τους.

Στα παραπάνω προστίθενται και τα περιστατικά βίας απέναντι στις γυναίκες, ως αποτέλεσμα των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, που διαμορφώνουν τους δράστες και εκβιάζουν τη σιωπή των θυμάτων.

Το Σωματείο μας ενθαρρύνει και στηρίζει όσες βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν περιστατικά βίας σε βάρος τους μέσα και έξω από το χώρο δουλειάς.

«Ασπίδα προστασίας» απέναντι σε φαινόμενα βίας και καταστολής μπορεί να αναπτυχτεί μόνο στα πλαίσια του συλλογικού αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και τη διεκδίκηση της καθολικής ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας.

Κανένας συμβιβασμός με την κίβδηλη «ελευθερία» και «ισότητα», στο όνομα της οποίας πάρθηκαν πίσω κατακτήσεις που υπερασπίζονταν τη θέση της γυναίκας.

Διεκδικούμε:

  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη και λειτουργία πλήρως στελεχωμένων (με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό) δημόσιων υπηρεσιών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές, νομική στήριξη κ.ά.). Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ).
  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με πλήρη συνταξιοδότηση των γυναικών στα 57 .
  • Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑμΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους. Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-191 εβδομάδα ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-192 εβδομάδες ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Μηταράκης: Κλείνει οριστικά στο επόμενο τρίμηνο το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

Δημοφιλή