Connect with us

Πολιτικά

Δήλωση-Απάντηση αναφορικά με τις δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σχετικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΙΙ

Published

on

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τις δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σχετικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΙΙ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Δεν είναι η πρώτη φορά που ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επιδίδονται σε λαϊκισμό και σκανδαλοθηρία στο Μεταναστευτικό. Παρεμβάσεις χωρίς ίχνος αλήθειας, με μοναδικό στόχο την δημιουργία εντυπώσεων. 

Η λάσπη τους κατευθύνεται, σήμερα, στο πρόγραμμα  ενοικίασης διαμερισμάτων για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο “ΕΣΤΙΑ ΙΙ”. Πρόγραμμα που αρχικά διαχειριζόταν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και από φέτος θα διαχειρίζεται το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Δεν αφορά κάποια επιδότηση ΜΚΟ, αλλά την αγορά υπηρεσιών στέγασης και υποστήριξης αιτούντων άσυλο. Βάσει αυστηρής ανοικτής διαδικασίας και πρόσκλησης. 

Η παροχή θέσεων Στέγασης στο Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πραγματοποιήθηκε μετά από ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια (https://www.amifisf.gr/wp-content/uploads/2020/07/9%CE%A7%CE%9B746%CE%9C%CE%94%CE%A8%CE%9F-%CE%A4%CE%A97.pdf). 

Οι τιμές ήταν προκαθορισμένες, οι προδιαγραφές επίσης καθορισμένες και όλες οι αιτήσεις έγιναν δεκτές. Η διαδικασία πραγματοποιείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Σήμερα, έχουμε καταφέρει να βρούμε με κόπο 22.395 θέσεις φιλοξενίας από 16 συνολικά οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα. Τονίζεται ότι όλες οι αιτήσεις έγιναν δεκτές και κατά συνέπεια δεν υπήρξε κάποιας μορφής προτίμηση σε κάποιες αιτήσεις. Το πρόγραμμα εξακολουθεί να έχει διαθέσιμες θέσεις για μελλοντικές αιτήσεις. Είναι μια δυναμική διαδικασία που συνεχίζεται έως και σήμερα, με αιτήσεις που βρίσκονται υπό εξέταση από τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου. 

Όταν αναλάβαμε την διαχείριση του προγράμματος, προχωρήσαμε στην σημαντική μείωση του κόστους, με αποτέλεσμα την αποχώρηση κάποιων ΜΚΟ. Συγκεκριμένα, μόνο στην Αττική, όπου φιλοξενούνται, σήμερα, περίπου 10.686 δικαιούχοι στέγασης, καταγράφεται μείωση της τάξης τουλάχιστον του 6% για τους διαμένοντες σε διαμερίσματα και 9% για τους διαμένοντες σε κτίρια. Αυτό συνεπάγεται την εξοικονόμηση ετησίως τουλάχιστον 1.570.569,45 €.  

Όταν τον Ιούνιο προχωρήσαμε στην ανάληψη της ευθύνης για το πρόγραμμα, το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορούσαν εν χορώ για τον εξορθολογισμό του κόστους του προγράμματος. Μας κατηγορούσαν, δηλαδή, γιατί μειώσαμε τα προκαθορισμένα ποσά που αποδίδονταν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και νομικά πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις υπηρεσίες τους στη στέγαση. Τότε, βρίσκονταν σε πλήρη ταύτιση με τις Οργανώσεις που τώρα έχουν βάλει κάτω από το μεγεθυντικό τους φακό.  

Στις προϋποθέσεις του προγράμματος δεν ζητάμε πιστοποιητικά κομματικών ή ιδεολογικών φρονημάτων. Όπως μέσα από τη Βουλή είχε ζητήσει ο κ. Καμίνης,  για την διαδικασίας τοποθέτησης Διοικητών στις Δομές Φιλοξενίας. 

Τους εφιστώ την προσοχή αναφορικά με τα πρόσωπα που εμπλέκουν αμφοτέρωθεν, καθώς και στις συνδέσεις που κάνουν μέσα στον αντιπολιτευτικό τους οίστρο. Γιατί, όχι μόνο θίγουν υπολήψεις, αλλά και, τελικά, κηλιδώνουν την δική τους αξιοπιστία”. 

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ν. Κακλαμάνης: Να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι

Published

on

By

Το γεγονός, ότι ο αξιότιμος αντιπεριφερειάρχης κ. Πανουράκης μου έκανε την τιμή να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση, για να σχολιάσει ραδιοφωνική μου δήλωση για την πανδημία, με υποχρεώνει, για λόγους ευγένειας να απαντήσω. Δυστυχώς, με πρόλαβαν τα πεισματάρικα τα γεγονότα: η Σάμος πέρασε σε μια εβδομάδα από το πράσινο στο κόκκινο, αποδεικνύοντας, πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο έγκαιρα, ολοκληρωμένα, δραστικά και αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που πήρε η πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση και οι τοπικοί μας άρχοντες.

Βέβαια, ο κ. αντιπεριφερειάρχης, στο κείμενό του αποδεικνύει ό ίδιος πόσο βάσιμη και ακριβής είναι η εκτίμηση, ότι οι δύο αρμόδιες για την διαχείριση της πανδημίας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφερειακής ενότητας Σάμου, υπήρξαν ανεπαρκείς και κατώτερες των περιστάσεων, όταν μετά από ένα χρόνο πανδημίας το μόνο έργο που παρουσιάζει είναι η πρόσληψη δυο υπαλλήλων προ διμήνου( κυκλοφορούν φήμες ότι δεν έχουν σχέση με επαγγέλματα υγείας ) και η σύνταξη μιας εισήγησης για τα σχολεία προ εβδομάδος.

Επί της ουσίας, η έξαρση της πανδημίας στο νησί οφείλεται σε δυο ολέθρια σφάλματα:

  1. Δεν υπήρξε έλεγχος των εισερχομένων και ποιοτική εξέταση αντιγόνου ( rapid test ) στα λιμάνια και το αεροδρόμιο.
  2. Δεν έκλεισαν τα σχολεία, μόλις έγινε αντιληπτό ότι αποτελούσαν εστίες μετάδοσης και διασποράς του ιού.

ΥΓ: Αντί να αντιδικούμε ποιοι είναι διαβασμένοι και ποιοι ανορθόγραφοι, καλό θα είναι, έστω την ύστατη στιγμή, να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες ( βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι ) τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι.

Σάμος, 27/02/2021

Νίκος Σ. Κακλαμάνης

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή