28.3 C
Σάμος
17/06/2024
Πολιτικά

Δήλωση Βαρδαρού για επίσκεψη Γκάγκα στη Σάμο

Βαρδαρός: «Τελικά τι μάθαμε από στην επίσκεψη Γκάγκα;»

Εν μέσω ακρίβειας και υγειονομικής ανασφάλειας, που έχει προκύψει από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη,  η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα. Μίνα Γκάγκα επισκέφθηκε τις δομές υγείας της Σάμου, συνοδευόμενη από τον τοπικό βουλευτή και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και μάθαμε ότι ενημερώθηκε (!) για την κατάσταση στις δομές υγείας του νησιού, ότι εξήγγειλε χρηματοδότηση για έργα ανακαίνισης του Νοσοκομείου Σάμου – το ύψος της οποίας φαίνεται ότι θα αλλάξει αρκετές φορές μέχρι τις εκλογές (λίγες μέρες πριν η Διοίκηση του Νοσοκομείου είχε ανακοινώσει την εξασφάλιση χρηματοδότησης άλλου ύψους)-, αλλά δυστυχώς δεν μάθαμε τίποτα άλλο.

Δεν μάθαμε γιατί αποκλείστηκαν δημοσιογράφοι τοπικών μέσων από την επίσκεψη, δεν μάθαμε τι θα κάνει η κυβέρνηση με τη συνεχιζόμενη αποστελέχωση των δομών υγείας σε μία σειρά κρίσιμες ειδικότητες, δεν μάθαμε τι σκοπεύει να κάνει με την παροχή κινήτρων για προσέλκυση γιατρών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, δεν μάθαμε τι σχέδιο υπάρχει για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, για την κάλυψη των Περιφερειακών (αγροτικών) Ιατρείων, δεν μάθαμε τι σημαίνει για τα νησιά μας ο νέος χάρτης υγείας και η λογική κόστους-οφέλους για τη διατήρηση μιας υπηρεσίας υγείας.

Δεν μάθαμε ποιες δομές θα υποβαθμιστούν ή/ και θα συρρικνωθούν και τι γίνεται όταν ο ιδιωτικός τομέας, στον οποίο τόσο πολύ επενδύει η Κυβέρνηση, είναι ιδιαίτερα απρόθυμος να συμπράξει με τον Δημόσιο, είτε εντός ΕΣΥ, είτε μέσω ΕΟΠΥΥ.

Δεν μάθαμε ακόμη πως γίνεται να προπαγανδίζεις εθνικά προγράμματα πρόληψης, όπως η πρόληψη του καρκίνου του μαστού, να έρχεται το παραπεμπτικό για ψηφιακή μαστογραφία με μήνυμα στο κινητό, αλλά τελικά να διαπιστώνεις όταν μένεις στην Ικαρία ή στους Φούρνους ότι το κοντινότερο υγειονομικό σημείο με μαστογράφο είναι το Νοσοκομείο Σάμου, για το οποίο πρέπει να πάρεις το καράβι (όταν περάσει) και να μείνεις και μερικές μέρες στο νησί μέχρι να μπορέσεις να επιστρέψεις στην κατοικία σου.

Δεν τα μάθαμε όλα αυτά γιατί πολύ απλά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και το πολιτικό της προσωπικό δεν πιστεύουν στη δημόσια περίθαλψη και στο ΕΣΥ, δεν πιστεύουν στην ιδέα της υγείας ως δημόσιου αγαθού προσβάσιμου σε όλους, δεν αντιλαμβάνονται τις ανισότητες που προκαλούνται από την εισοδηματική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο και βεβαίως από τον τόπο διαμονής.

Στη νησιωτική χώρα για να πετύχουμε την ισότητα στην πρόσβαση και στην αναγκαία φροντίδα χρειάζεται πολιτική βούληση, προσαρμοστικότητα και πολιτικές θετικής διάκρισης.

Στο νομό Σάμου απαιτούνται πρώτα και κύρια ισχυρές δημόσιες δομές και υπηρεσίες υγείας, με κίνητρα στελέχωσης και παραμονής για το υγειονομικό προσωπικό.

Απαιτούνται νέες υπηρεσίες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με χρήση και των νέων τεχνολογιών, με αξιοποίηση της τηλεϊατρικής, με την προϋπόθεση ύπαρξης της κρίσιμης μάζας ιατρικού δυναμικού στις περιφερειακές δομές υγείας.

Απαιτείται προσαρμοστικότητα του ΕΟΠΥΥ στην αποζημίωση των υπηρεσιών από τους ιδιώτες, όταν αυτοί αρνούνται να συμβληθούν, με βασικό κριτήριο την ελάφρυνση των πολιτών από πρόσθετες δαπάνες υγείας.

Απαιτείται ένα άλλο πολιτικό σχέδιο για τον τόπο, για τα νησιά μας και για λόγους δημόσιας υγείας.

 

Σταμάτης Βαρδαρός
πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας,
σύμβουλος πολιτικής υγείας Πρόεδρου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Related posts

Η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

admin

Απάντηση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας σε Ερώτηση του Βουλευτή Σάμου

admin

50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στη Σάμο

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Προχωράμε με τις αξίες μας. Ευχαριστώ για την ψήφο σας!

admin

Το ΚΚΕ ανεβαίνει στη 2η θέση στο Ν.Σάμου με ποσοστό 20,95%

admin

Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Σάμου: “Το μήνυμα που ελήφθη”

admin

Στεφανάδης: Ο Ελληνικός λαός μίλησε και έστειλε το μήνυμά του προς όλους

admin

Ευρωεκλογές: Πρώτος σε σταυρούς ο Γιώργος Αυτιάς

admin

“Στη σεισμόπληκτη Σάμο της κυβερνητικής εγκατάλειψης, ψήφισε μόνο ένας στους τρεις συμπολίτες μας”

admin