15.9 C
Σάμος
20/04/2024
Πολιτικά

Δήλωση Σταμάτη Βαρδαρού, πρ. Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας για την 24ωρη πανυγειονομική απεργία

Δήλωση Σταμάτη Βαρδαρού, πρ. Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας για την 24ωρη πανυγειονομική απεργία

 

Η κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΓΝΕ) που πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, απεργιακή κινητοποίηση στην περιφέρεια με βασικό αίτημα την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων δικαιούται την στήριξη και τη συστράτευση όλων μας.

Στην χώρα έχουμε υγειονομική φτώχεια για το 1/3 του πληθυσμού. Οι δομές υγείας στα νησιά μας αντιμετωπίζουν κρίση στελέχωσης, αδυνατώντας σε πολλές περιπτώσεις να παρέχουν την αναγκαία φροντίδα σε κατοίκους και επισκέπτες. Οι απώλειες του προσωπικού που συνταξιοδοτείται, παραιτείται ή τίθεται σε αναστολή εργασίας δεν αναπληρώνονται ή καθυστερούν χαρακτηριστικά (Νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας). Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στο όριο της λειτουργικής του κατάρρευσης, στηριζόμενο στην αφοσίωση και την αυταπάρνηση των ανθρώπων του. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με τους μνημονιακούς Οργανισμούς του 2012 και τις συρρικνωμένες οργανικές θέσεις, με συνέπεια μονές ειδικότητες και καμία προοπτική για ενδυνάμωση υφιστάμενων ή ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, παρόλο που δεν υπάρχουν θεσμικοί ή δημοσιονομικοί περιορισμοί τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Η απάντηση της κυβέρνησης αντί για ένα γενναίο πακέτο στήριξης του ΕΣΥ, είναι η επικείμενη νομοθέτηση της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών των νοσοκομείων και η εξώθηση τους στην παράλληλη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, επιστρέφοντας το σύστημα υγείας 50 χρόνια πίσω όταν για να έχεις πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα έπρεπε να πληρώσεις ή να μεσολαβήσει ο βουλευτής ή ο τοπικός κομματάρχης.

Σε αυτή την κατάσταση, αλλά και απέναντι στο εξελισσόμενο σχέδιο της Κυβέρνησης απαιτείται ένα άλλο πολιτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει:

  1. Αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία
  2. Εφαρμογή της ρήτρας αυτόματης αναπλήρωσης των κενούμενων θέσεων. Για κάθε υγειονομικό που αποχωρεί, ένα χρόνο πριν θα προκηρύσσεται η θέση του.
  3. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ και αρση των αναστολών εργασίας στους υγειονομικούς
  4. Υλοποίηση ενός σχεδίου επιπλέον 15.500 μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ
  5. Θεσμοθέτηση εισαγωγικού μισθού για νεοδιόριστο γιατρό 2.000€, με αναλογική αύξηση στις άλλες βαθμίδες και στο υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό
  6. Ειδικό πλαίσιο κινήτρων (οικονομικών, στεγαστικών, διοικητικών, επιστημονικών) για κάλυψη θέσεων γιατρών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές με ενιαίο και ισότιμο τρόπο. Με ευθύνη και δαπάνη της Κεντρικής Κυβέρνησης και όχι πετώντας το μπαλάκι στην διαφορετικών δυνατοτήτων ανά περιοχή Αυτοδιοικητική Αρχή.
  7. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά του υγειονομικού προσωπικού
  8. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών από το ΕΣΥ στην φυσική ιατρική και αποκατάσταση, στην γηριατρική φροντίδα, κατ’ οίκον φροντίδα, στην ειδική αγωγή και φροντίδα, στη σχολική υγεία.
  9. Υλικοτεχνική αναβάθμιση (κτήρια και εξοπλισμός) των δομών υγείας αξιοποιώντας τον Φιλόδημο για την Υγεία
  10. Στο πλαίσιο της νησιωτικότητας, θεσμοθέτηση της θετικής διάκρισης για τους κατοίκους νησιωτικών περιοχών, με κάλυψη του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ των υπηρεσιών που δεν παρέχονται από το δημόσιο σύστημα υγείας.

 

Οφείλουμε να να δεσμευτούμε σε ένα τέτοιο σχέδιο και καλούμε τις τοπικές κοινωνίες, τις εκπροσωπήσεις τους, την αυτοδιοίκηση να αγωνιστούν προς την ίδια κατεύθυνση με συνέχεια και συνέπεια, στο πλάι των ανθρώπων του ΕΣΥ, που είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Τώρα είναι η δική μας σειρά να δείξουμε έμπρακτα τον σεβασμό και την αναγνώριση στην προσπάθεια τους.

 

Related posts

Περιοδεία Στ. Κασσελάκη στο Νομό Σάμου

admin

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσε τροπολογία για την παράταση της απαλλαγής από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και για το έτος 2024 των σεισμόπληκτων κτηρίων της Σάμου

admin

“Μ. Αγγελόπουλος: Κυρίαρχο ζήτημα η ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών”

admin

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τη διάσωση του πυργόσπιτου του Καπετάν Λαχανά

admin

Η Έρη Ρίτσου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

admin

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α επανεξελέγη ο Μ. Αγγελόπουλος

admin

Οι ΚΟ του ΚΚΕ Δυτικής Σαμου προς Παπαθεοφάνους : Η «μάχη της κολώνας» μπορεί να περιμένει….

admin

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Οι προτεινόμενοι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Γιώργος Αυτιάς υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές

admin