Connect with us

Σαμιακά

Δήλωση Ύπατου Αρμοστή για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2018

Published

on

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, είναι μια αφορμή να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες – και στις κοινότητες που τους καλωσορίζουν. Καθώς νέες συγκρούσεις ξεσπούν, επανεμφανίζονται, επιμένουν ή γίνονται πιο βίαιες, 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται μακριά από τις εστίες τους. Εννέα στους δέκα βρίσκονται εντός της χώρας τους ή σε γειτονικές χώρες, και οι επιπτώσεις είναι τεράστιες, τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και για τις κοινότητες που τους υποδέχονται. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η προστασία των προσφύγων πρέπει να αποτελεί παγκόσμια – και κοινή – ευθύνη. Είναι η ώρα να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά.

Δοκιμάζεται ένα νέο μοντέλο, με θετικά αποτελέσματα, βασισμένο στην ισότητα, τη δικαιοσύνη και τις ανθρωπιστικές αξίες και πρότυπα. Οι χώρες και οι κοινότητες χρειάζονται πιο συστηματική και μακροπρόθεσμη στήριξη, καθώς αναλαμβάνουν να βοηθήσουν οικογένειες που έχουν ξεριζωθεί. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν την ανάγκη να συμπεριλαμβάνονται στις νέες κοινότητες και να τους δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες, το οποίο πρόκειται να υιοθετηθεί φέτος, στοχεύει στα παραπάνω.

Η σωστή εφαρμογή των νόμων και των πολιτικών είναι ζωτικής σημασίας. Αλλά οι τοπικές κοινότητες είναι αυτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όταν φτάνουν οι πρόσφυγες και το καλωσόρισμά τους είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Τη διαφορά μεταξύ της απόρριψης και της συμπερίληψης, μεταξύ της απελπισίας και της ελπίδας, μεταξύ του να μένει κανείς πίσω και να φτιάχνει το μέλλον του. Ο διαμοιρασμός της ευθύνης για τους πρόσφυγες ξεκινάει από εκεί.

Συμβαίνει κάθε μέρα: στη Βηρυτό στον Λίβανο, στο Κόξ Μπαζάρ στο Μπαγκλαντές, στη Γιούμπε στην Ουγκάντα, στη Φρανκφούρτη στη Γερμανία, στη Λίμα στο Περού και σε αμέτρητα ακόμα χωριά και πόλεις σε όλο τον κόσμο. Είναι οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά, οι τοπικές οργανώσεις, οι εκπαιδευτικοί, οι τοπικές επιχειρήσεις και οι τοπικοί άρχοντες που κάνουν τη διαφορά – με ανθρωπισμό, ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη.

Συχνά, αυτές οι κοινότητες βρίσκονται στο περιθώριο – σε απομακρυσμένες περιοχές ή με λίγους διαθέσιμους πόρους για τις ίδιες. Παρ’ όλα αυτά,  όταν φτάνουν πρόσφυγες, μοιράζονται αυτά που έχουν, με κίνητρο τη συμπόνια και μια αίσθηση ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και όταν οι άνθρωποι εργάζονται μαζί, τα αποτελέσματα είναι πολύ ισχυρά.

Ποιοι είναι αυτοί οι καθημερινοί ήρωες; Είναι άνθρωποι που γνωρίζουν τι σημαίνει να ανήκεις σε μια κοινότητα και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και άλλους να αισθανθούν ότι ανήκουν κάπου. Απλώνουν ένα χέρι βοήθειας ή δουλεύουν μαζί ως μέλη μιας τοπικής εκκλησίας ή ενός τζαμιού, μιας σχολικής ομάδας, ενός αθλητικού συλλόγου, μιας συνεργατικής κοινότητας ή μιας ομάδας νέων. Κάποιοι έχουν υπάρξει οι ίδιοι πρόσφυγες και ξέρουν τι σημαίνει αυτό. Μέσω της γενναιοδωρίας τους, αναδεικνύουν τις δυνατότητες των προσφύγων και τις απεριόριστες ευκαιρίες για να τους βοηθήσουμε.

Για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες, χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να μπορέσουν να αποκτήσουν ό,τι οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο – εκπαίδευση, ένα μέρος για να ζούμε, δουλειά, την αίσθηση ότι ανήκουμε σε μια κοινότητα. Με την πάροδο του χρόνου, ο αντίκτυπος είναι πολύ μεγάλος – τόσο για τις οικογένειες των προσφύγων όσο και για εκείνους που τις υποδέχονται.

Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, είναι η στιγμή να αναγνωρίσουμε τον ανθρωπισμό τους που γίνεται πράξη και να προκαλέσουμε τον εαυτό μας, και τους άλλους, να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους στην υποδοχή και τη στήριξη των προσφύγων – στα σχολεία μας, στις γειτονιές μας και στους χώρους εργασίας μας. Από εκεί ακριβώς ξεκινάει η αλληλεγγύη – από όλους εμάς.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Attica Group: Ακτοπλοϊκή σύνδεση από Θεσσαλονίκη με τα νησιά Βορείου Αιγαίου και Κυκλάδες

Published

on

By

H Attica Group ανακοινώνει την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων από τον Μάρτιο του 2021, με τη δρομολόγηση του πλοίου Blue Star Myconos σε συνέχεια υπογραφής σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας.

Το πρώτο δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου 2021, με ενδιάμεσες προσεγγίσεις στα νησιά Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Φούρνοι, Ικαρία, Μύκονος, Σύρος και τελικό προορισμό τον Πειραιά.

H δρομολόγηση του Blue Star Myconos ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του επιβατικού κοινού και των μεταφορικών εταιρειών, συνδέοντας απευθείας τη Θεσσαλονίκη με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Κυκλάδες. Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με τα δρομολόγια από τον λιμένα Καβάλας, η Attica Group θα εξυπηρετεί πλέον από δύο λιμάνια τη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις σε επιβάτες και εμπορεύματα.

H Attica Group δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία μέσω των SUPERFAST FERRIES, BLUE STAR FERRIES, HELLENIC SEAWAYS και AFRICA MOROCCO LINK, με συνολικά 32 πλοία που προσφέρουν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα πλοία του στόλου της ταξιδεύουν σε τέσσερις χώρες, σε 60 μοναδικούς προορισμούς, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια, μεταφέροντας πάνω από 7 εκατ. επιβάτες, 1 εκατ. Ι.Χ. οχήματα και 400.000 φορτηγά αυτοκίνητα ετησίως.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Τρεις ειδικότητες γιατρών στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου Ικαρίας

Published

on

By

Με τρείς επικουρικούς γιατρούς ενισχύετε το Κέντρο Υγείας Ευδήλου Ικαρίας και αφορά στις ειδικότητες: Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Καρδιολογίας και Ακτινολόγου
Πληροφορίες για εξετάσεις και ραντεβού στα τηλέφωνα: 2275033030, 2275032922, 2275031228.

Πηγή: ertnews.gr

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-197 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Μηταράκης: Κλείνει οριστικά στο επόμενο τρίμηνο το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

Δημοφιλή