Connect with us

Δήμος

Δήμαρχοι νησιών: Αίτημα για παράταση του περιορισμού κυκλοφορίας των μεταναστών

Published

on

 

Την παράταση του περιορισμού κυκλοφορίας των μεταναστών που διαμένουν στους καταυλισμούς των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, ζητούν με κοινή δήλωση-αίτημα οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, Κω Θεοδόσης Νικηταράς και Λέρου Μιχάλης Κόλιας, δήμαρχοι περιοχών που πλήττονται περισσότερο από το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Αποδέκτες του αιτήματος είναι οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη δήλωση – αίτημά τους οι δήμαρχοι ζητούν «στο πλαίσιο της πρόνοιας που έχει επιδειχθεί από την κυβέρνηση με τη λήψη δέσμης μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο περιορισμός κυκλοφορίας του πληθυσμού που διαμένει στα ΚΥΤ, με στόχο την πρόληψη κρουσμάτων κοροναϊού COVID 19» να προβούν σε παράταση της χρονικής διάρκειας των μέτρων και της μαζικής αποσυμφόρησης των νησιών.

Σημειώνουν, ακόμα, ότι «ενόψει της σταδιακής αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας και των φόβων που εκφράζονται για δεύτερο κύμα διασποράς του κορονοϊού και λαμβανομένου υπόψη ότι η κατάσταση στα νησιά μας δυνητικά αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα τόσο από υγειονομικής όσο και από κοινωνικής άποψης, μεριμνήσετε, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για την μεταφορά του συνόλου των μεταναστών/προσφύγων που διαβιούν στα κέντρα υποδοχής των νησιών»

Comments

comments

Δήμος

«Άδειασμα» Στάντζου σε Πρόεδρο Δ.Σ για τα καταστήματα στο ΚΥΤ

Published

on

By

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο το δεύτερο θέμα συζήτησης που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν το σώμα να επαναπροσδιορίσει την απόφαση για την δημοπράτηση από τον Δήμο καταστημάτων στο νέο Κ.Υ.Τ της Ζερβού ύστερα μάλιστα από πρόταση του Γραμματέα του Υπουργείου κ. Λογοθέτη.

Η αρχική εισήγηση του Προέδρου κ. Κολλάρου ήταν ότι ο Δήμος πρέπει να δημοπρατήσει  τις 2 άδειες καφέ, τα 2 mini market και τα 2 ηλεκτρονικά καταστήματα με το επιχείρημα οτι «ο Δήμος θα χάσει έσοδα αν απεμπολήσει τα δικαιώματά του» ενώ συμπλήρωσε «πως είναι ζήτημα ανθρωπισμού και δεν πρέπει να δημιουργήσουμε προβλήματα στην επιβίωση τους.»

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος επεσήμανε πως πρέπει να μην ξαναζήσουμε στιγμές 2015. « θα είναι καλύτερα για εμάς και για τους μετανάστες, ώστε να μην κάνουν αποστάσεις. Από την άλλη σε μια διαφορετική γραμμή κινήθηκε τελικά ο ίδιος ο Δήμαρχος Γιώργος Στάντζος «αδειάζοντας» ουσιαστικά την εισήγηση του Προέδρου του και συγκλίνοντας με την άποψη της αντιπολίτευσης η οποία υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αρμοδιότητα του Δήμου στην δημοπράτηση και λόγος να αλλάξει η απόφαση που είχε παρθεί το 2020 και η οποία εν τέλει ψηφίστηκε ομόφωνα.

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος σημείωσε: « Ο Πρόεδρος καλά έκανε και έθεσε το θέμα αφού πλησιάζουμε στην μετεγκατάσταση και επιμένει στη διαδικασία αυτή το Υπουργείο. Επιπλέον υπάρχουν αιτήματα πολιτών για καντίνες και μαγαζιά.» Σχετικά με την δομή ο Δήμαρχος κάλεσε το σώμα αν έχουν διαφωνίες ή αμφιβολίες ως προς την χωρητικότητα να αλλάξει την απόφαση σχετικά με την νέα δομή. ( Επισημαίνουμε οτι τώρα είναι σχεδόν έτοιμη η Ζερβού άρα ποιο το νόημα;) .

Καταλήγοντας στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι όλη τη διαδικασία ευθύνης σχετικά με το ΚΥΤ έχει το Υπουργείο Μετανάστευσης. «Δεν επιθυμούμε ως δημοτική αρχή τέτοιους πόρους αλλά αν με το ζόρι μας τα δώσουν θα τα δώσουμε στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.»

Η τελική εισήγηση του Δημάρχου κ Στάντζου, ήταν να αδειοδοτήσει υγειονομικά ο Δήμος ως οφείλει και έχει αρμοδιότητα αλλά να δημοπρατήσει το Υπουργείο Μετανάστευσης με την κόκκινη γραμμή των 1500.

Να σημειώσουμε ότι ο ίδιος ο Υπουργός κάνει λόγο για 3000  μετανάστες στην Ζερβού ενώ στην σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απόφαση με τα νούμερα χωρητικότητας των δομών σοκάρουν.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

«Ποιο το νόημα της υπερδομής στη Ζερβού με τα νέα δεδομένα;»

Published

on

By

Με μία τοποθέτηση γεμάτο ειλικρίνεια τοποθετήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Όλοι μαζί για την Σάμο» Ευάγγελος Καρβελάς στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα στο θέμα συζήτησης για την δημοπράτηση άδειας καταστημάτων στο ΚΥΤ ο κ. Καρβελάς καταψήφισε την εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αφήνοντας αιχμές για την απόφαση των 1200 που ελήφθη και όπως όλα δείχνουν δεν εφαρμόζεται.

« Έχω μετανιώσει για την ψήφο μου ναι στη δομή 1200 ατόμων αλλά η απόφαση πάρθηκε υπό την πίεση των 10.000 που είχαμε τότε στο νησί.

Ο Υπουργός είχε πει τότε ότι αν είχαμε 3.000 άτομα και είχαν επισπευθεί οι διαδικασίες Ασύλου δεν θα είχαμε ανάγκη τη δομή.

Τώρα που υπάρχει φύλαξη συνόρων μήπως να τον καλέσουμε με βάση τα νέα δεδομένα; Ποιό το νόημα της υπερδομής;

Αν ο Δήμος έχει ανάγκη τα λεφτά αυτά από τα ενοίκια των καταστημάτων στο ΚΥΤ ντροπή του»

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Η “Ανατροπή” για το Δημοτικό Συμβούλιο

Published

on

By

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιασκέψεως στις 21 Απριλίου 2021, κατά την ημερήσια διάταξη και για τα θέματα που συζητήθηκαν εκείνη την ημέρα (2 θέματα συζητήθηκαν στις 22 Απριλίου), η δημοτική παράταξη “Ανατροπή” τοποθετήθηκε και έθεσε τις απόψεις της για τα εξής θέματα:

  1. Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης: Η δημοτική παράταξη “Ανατροπή πιστεύει ότι τα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα πρέπει να συμμετάσχουν και αυτά στις διαβουλεύσεις του νέου σύμφωνου μετανάστευσης και ασύλου, ούτως ώστε να παρουσιάσουν τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν και να ληφθούν αποφάσεις που δεν θα μετατρέπουν τα νησιά μας σε νησιά άλλης κατηγορίας.

Η “Ανατροπή” δεν ψήφισε την εισήγηση του Δημάρχου διότι δεν είναι δυνατόν αφενός να απαιτούμε καθολική αποσυμφόρηση της Σάμου από πρόσφυγες και μετανάστες και αφετέρου να αποδεχόμαστε την υπό κατασκευή δομή των 1200 ατόμων στη θέση Ζερβού. Αυτός ο αριθμός είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο του 2020 ώστε να γίνει διαπραγμάτευση Δημάρχου και Πρωθυπουργού, που τελικά δεν επιτεύχθηκε. Πλέον δεν πρέπει, σύμφωνα με την παράταξή μας, να αποδεχόμαστε καμιά τέτοια δομή, γιατί έχουμε μηδενικές ροές, ενώ το νησί μας έχει πληγεί και από τον σεισμό και άλλα φυσικά φαινόμενα. Το Υπουργείο δεν λαμβάνει στα υπόψη του αυτό που θέλει η κοινωνία, αλλά και ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν προτείνει. Τελικά, φτιάχνεται μια δομή 3000 ατόμων όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση, αλλά σίγουρα φαντάζεται και φαίνεται πάρα πολύ μεγαλύτερη.

Με αυτούς τους όρους, ο Δήμος μας δεν πρέπει να έχει καμιά δομή φιλοξενίας, αλλά έναν μικρό χώρο υποδοχής και ταυτοποίησης, όπου οι εισερχόμενοι στο νησί μας πρόσφυγες και μετανάστες θα διαμένουν ελάχιστες μέρες, θα διευθετούνται άμεσα τα αρχικά τους έγγραφα και θα μεταφέρονται όλοι στην ηπειρωτική Ελλάδα.

  1. Ψήφισμα στήριξης Πανεπιστημίου Αιγαίου: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να στηριχτεί και να διεκδικήσουμε στοχευμένα από το κράτος ποικίλες μορφές ενισχύσεων. Δυστυχώς όμως, αυτό που φαίνεται είναι ότι το κράτος θέλει να κλείσει τα περιφερειακά Α.Ε.Ι. και εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βρούμε τους δικούς μας τρόπους ώστε να στηριχτεί το Πανεπιστήμιο και να γίνει ο τόπος μας ελκυστικότερος για τους φοιτητές, ώστε να θέλουν να πραγματοποιούν τις σπουδές τους εδώ.

Ως “Ανατροπή” προτείνουμε ότι ο Δήμος πρέπει να βοηθήσει ο ίδιος το Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές. Ενέργειες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν είναι παραδείγματος χάριν: i) η στήριξη της πρακτικής άσκησης – ενισχυτική διδασκαλία – ούτως ώστε φοιτητές να έρχονται στα σχολεία του Δήμου μας και να βοηθούν τους μαθητές μας και ii) να βρεθούν τρόποι ώστε να γίνει εύκολη η πρόσβαση στους φοιτητές και να μπορούν να επισκέπτονται εύκολα και φτηνά όλες τις περιοχές του Δήμου μας, όπου θα γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας.

  1. Πρόγραμμα συλλογής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2021: Επειδή πολλές κοινότητες και κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι η δακοκτονία που διενεργείται από την Περιφέρεια δεν γίνεται σωστά και δεν επιφέρει αποτελέσματα, είναι σκόπιμο ο Δήμος να οργανώσει μια τεκμηριωμένη γεωπονική μελέτη, προκειμένου να καταγραφούν τα οφέλη ή μη της συγκεκριμένης δράσης. Ως εκ τούτου, θα μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Τοπικά Συμβούλια να αποφασίζουν πιο σωστά και τεκμηριωμένα για την ενέργεια αυτή. Η απόφαση του σώματος ήταν θετική και θα σταλεί στα αρμόδια όργανα του Δήμου για να προχωρήσει η εν λόγω πρόταση.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

COVID-193 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Περιφερειακά3 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος3 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος4 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Skyserv: Οι νέες κενές θέσεις εργασίας στον αερολιμένα της Σάμου

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στο ΚΥΤ στη θέση Ζερβού

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά2 μήνες ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά3 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή