Connect with us

Δήμος

Δεσμεύσεις της “Ανατροπής” για την Πολιτική Προστασία

Published

on

Δόθηκε στη δημοσιότητα ο δωδεκάλογος που δεσμεύεται να υλοποιήσει η “Ανατροπή” για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στο δήμο Ανατολικής Σάμου.

Η Πολιτική Προστασία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για κάθε Δήμο. Η “Ανατροπή”, με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου το Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, έχει τα στελέχη, τη γνώση και τη διάθεση να φέρει τον τομέα αυτό στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας.

Η Πολιτική Προστασία βασίζεται στην πρόληψη κατά το μεγαλύτερο βαθμό. Απαιτείται άρτια οργάνωση, εκπαίδευση, προετοιμασία, μελέτη, σχεδιασμός, εξοπλισμός και κυρίως στελέχωση. Σύμμαχος της πολιτικής προστασίας στο νησί μας είναι ο εθελοντισμός, ιδιαιτέρως στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, αλλά και της διάσωσης γενικότερα.

Με αίσθημα ευθύνης, εκθέτουμε εδώ τις δεσμεύσεις μας ώστε η Πολιτική Προστασία να αναβαθμιστεί σε βέλτιστο επιχειρησιακό επίπεδο στο Δήμο μας.

 

 1. Η Πολιτική Προστασία κυρίως σχετίζεται με τη διαχείριση και αντιμετώπιση εκτάκτων περιστάσεων, που συχνά σχετίζονται με επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, χιονόπτωση, κατολισθήσεις, πυρκαγιές, κλπ). Πρωταρχική ανάγκη είναι, λοιπόν, η εκπόνηση σχεδίου δράσης ανά περιοχή, ανά τομέα και κατά περίπτωση. Στοχευμένη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την υλοποίηση και συντήρηση έργων πρόληψης: αντιπλημμυρικά έργα, διασφάλιση πλευρικών οδών παράκαμψης, επάνδρωση και εξοπλισμός κλιμακίων εκχιονισμού και συστηματική ενημέρωση. Ειδικά η ενημέρωση θα διεξάγεται, όχι μόνο με δελτία τύπου, αλλά και με πρακτικές και διαδραστικές μεθόδους, ώστε οι πολίτες να δύνανται να προφυλαχθούν και να συνεργάζονται απρόσκοπτα με τα σώματα ασφαλείας, τις ένοπλες δυνάμεις και τις εθελοντικές ομάδες.

 

 1. Άριστη συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου με τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. Τακτική και προγραμματισμένη επαφή, άριστη σχέση, συντονισμός, κοινή εκπαίδευση, μελέτη σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών κάθε λογής είναι οι βασικοί άξονες αυτού του στόχου. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα και με άλλες δεσμεύσεις μας, θα πραγματοποιείται γενικευμένη σύσκεψη στην αρχή κάθε έτους, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των εθελοντικών κλιμακίων, με θέμα την οργάνωση και τον προγραμματισμό ζητημάτων Πολιτικής Προστασίας.

 

 1. Χρήση της τεχνολογίας από την πλευρά του Δήμου, με σύγχρονα μέσα που θα βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε είδους έκτακτης περίστασης. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν drones, συστήματα ειδοποίησης πολιτών με SMS, μεγαφωνικές εγκαταστάσεις ανακοινώσεων και ειδοποίησης για κάθε περίσταση.

 

 1. Σχέδια εκκένωσης οικισμών, χωριών και πόλεων, με προσαρμογή σε κάθε έκτακτη ανάγκη. Ασκήσεις εκκένωσης σε συνεργασία με τον πρόεδρο και τα τοπικά συμβούλια, σχεδιασμός χώρων συγκέντρωσης με πρόβλεψη για εναλλακτικές λύσεις, μέριμνα προσωρινής διαμονής και διοικητικής μέριμνας (φαγητό, νερό, πρώτες βοήθειες).

 

 1. Καταγραφή και συντήρηση των καταφυγίων πολέμου, ενημέρωση πολιτών, ασκήσεις ετοιμότητας (σειρήνες κλπ).

 

 1. Συντήρηση και αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών μεγαφωνικών εγκαταστάσεων (π.χ. κτίριο κοινότητας, σχολεία, εκκλησίες) και μελέτη δημιουργίας νέων (π.χ. στις παραθαλάσσιες κατοικημένες περιοχές) για ειδοποιήσεις εκτάκτων αναγκών, όπως εκκένωση, πυρκαγιά, έντονος κυματισμός, κλπ.

 

 1. Αναβάθμιση του ρόλου των εθελοντικών κλιμακίων και εγκόλπωσή τους στο μηχανισμό του νησιού. Καταγραφή όλων των οχημάτων των εθελοντικών κλιμακίων ανά περιοχή ώστε να αξιολογηθεί η καταλληλότητά τους και να αναλάβει ο Δήμος την ευθύνη για ετήσια συντήρηση ή απόσυρση – αντικατάστασή τους. Στο τέλος της περιόδου υψηλής ετοιμότητας πυρκαγιών, το μήνα Νοέμβριο δηλαδή, καταγραφή βλαβών και φθορών σε οχήματα και άλλα μέσα από τους επικεφαλής των κλιμακίων και κατάθεση στο Δήμο της σχετικής έκθεσης προς αποκατάσταση αυτών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

 1. Ορισμός γενικού συντονιστή όλων των εθελοντικών κλιμακίων. Αυτός θα συντονίζει, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τα Σώματα Ασφαλείας, ποιο κλιμάκιο θα συμμετέχει, με πόσα και ποια οχήματα και πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος αποχώρησης.

 

 1. Πιστοποίηση των εθελοντών πυροσβεστών στην πυρόσβεση και κάλυψη της ασφάλειάς τους. Παράλληλη τυποποίηση του εξοπλισμού, ώστε να είναι ομοιόμορφος σε όλα τα κλιμάκια και όλους τους εθελοντές, με στόχο την κοινή εκπαίδευση, κατάρτιση και αλληλοκάλυψη των κλιμακίων.

 

 1. Ενίσχυση της Ε.Ο.Δ. (Ελληνική Ομάδα Διάσωσης), Παράρτημα Σάμου. Ο Δήμος θα καλύψει πολλές από τις ανάγκες της, αλλά και θα αναλάβει την εκπόνηση σεμιναρίων σωστικών μέσων, Α΄ βοηθειών κλπ, καθώς και την ενημέρωση όλων των πολιτών.

 

 1. Εγκατάσταση Απινιδωτών και εκπαίδευση πιστοποιημένων χειριστών τους σε καίρια σημεία στον τομέα ευθύνης του Δήμου.

 

 1. Διάθεση των κρατικών πιστώσεων (148.400€ ήταν η πίστωση του 2018) για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών για πραγματικές ανάγκες, με αναλογικό και δίκαιο καταμερισμό αυτού του ποσού για τις ανάγκες των εθελοντικών κλιμακίων ή συλλόγων. Η δαπάνη μέρους αυτού του ποσού σε άλλες δράσεις (π.χ. καθαρισμός αγροτικής οδοποιίας) πρέπει να γίνεται από άλλους κωδικούς ή με τα ήδη υπάρχοντα μηχανήματα του Δήμου και όχι από αυτά τα χρήματα.

 

Αυτός είναι ο Δωδεκάλογος που δεσμεύεται να υλοποιήσει η “Ανατροπή” για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για μέτρα εφικτά, άμεσα υλοποιήσιμα, που στόχο έχουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι μια ιερή υποχρέωση των τοπικών αρχών και δε φοβόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη της.

 

Ανατροπή …

Η επιλογή μου … Η ψήφος μου … Η Σάμος μου …

 

Comments

comments

Δήμος

Συνάντηση προέδρων κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Βαθέος

Published

on

By

Πρόεδροι κοινοτήτων

Με τους προέδρους των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Βαθέος συναντήθηκε σήμερα ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος, ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκαν και ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Μητσός  και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.


Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση και την παροχή επεξηγήσεων σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι κοινότητες και οι αιρετοί άρχοντες αυτών.

Συζητήθηκαν θέματα βελτίωσης του τρόπου αποκομιδής απορριμμάτων, καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων, το θέμα της πάγιας προκαταβολής, καθώς και θέματα που απασχολούν τις κοινότητες.

Στα πλαίσια της συνάντησης και προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη συνεργασία του κεντρικού Δήμου με τους προέδρους, αποφασίσθηκε από κοινού, πέραν της καθημερινής επαφής με τις αρμόδιες υπηρεσίες, η καθιέρωση παρόμοιων συναντήσεων σε μηνιαία βάση.

Να σημειωθεί πως προγραμματίζεται παρόμοια συνάντηση και με τους προέδρους Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Πυθαγορείου το επόμενο χρονικό διάστημα.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Δήμος Ανατολικής Σάμου-Συνάντηση με τον Διοικητή του Γ.Νοσοκομείου

Published

on

By

Σήμερα 20 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο γραφείο Δημάρχου Ανατολικής Σάμου συνάντηση  εργασίας μεταξύ του Δημάρχου, κ. Γεωργίου Στάντζου και του Διοικητή του Γ.Ν Νοσοκομείου Σάμου, κ. Λάζαρου Θεόφιλου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα & προβλήματα που αφορούν την διοικητική περιφέρεια του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Εκτενής αναφορά έγινε στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού και τις επιπτώσεις που έχει στις δομές υγείας του νησιού.

Τέλος, έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών του κτιρίου των κοιτώνων του Νοσοκομείου Σάμου, επί της Παραλιακής Οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη, για τις οποίες υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Νοσοκομείου.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

“Δύναμη Δημιουργίας”- Ας ξεφύγουμε από την μιζέρια και ας σχεδιάσουμε σωστά την λειτουργία του νέου Δήμου

Published

on

By

Αποφάσεις για οικονομική ενίσχυση των 12 νέων δήμων που προέκυψαν από τη διάσπαση πέντε δήμων, καθώς και δίμηνη επέκταση αξόνων του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» που έληγαν στις 31 Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να υποβάλλουν αιτήσεις για νέες χρηματοδοτήσεις, έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η δημοτική παράταξη Δυτικής Σάμου “Δύναμη Δημιουργίας” αναφέρει:

Δώρο – στήριξη εκκίνησης, η επιχορήγηση των νέων υπόσύσταση Δήμων της χώρας με 19 εκατομμύρια από το Υπουργείο Εσωτερικών

Χαιρετίζουμε την απόφαση του υπουργείου εσωτερικών και του υπουργού κ. Τάκη Θεοδωρικάκου για την χρηματοδότηση του νέου Δήμου Δυτικής Σάμου με 2 εκατομμύρια ευρώ (στα πλαίσια της απόφασης για επιχορήγηση όλων των υποσύσταση νέων δήμων με συνολικό ποσό 19 εκατομμύρια ).

Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων υποδομών και θα στηρίξουν το διοικητικό μηχανισμό του Νέου Δήμου μας, θα συμβάλουν στην κανονική λειτουργία του και τελικά στην καλύτερη εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας.

Ας ξεφύγουμε λοιπόν από την μιζέρια και ας σχεδιάσουμε σωστά την λειτουργία του Νέου Δήμου μας και την νέα αναπτυξιακή του πορεία.

Με την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης στον τόπο μας και στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Καλή δύναμη…. Καλή επιτυχία

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Ικαριακά3 ώρες ago

Στη ψηφιακή πλατφόρμα του Avaaz το κλείσιμο των Λουτροπηγών στα Θέρμα Ικαρίας

Σαμιακά4 ώρες ago

Θα συζητήσουν τα προβλήματα του εμπορικού δρόμου Καπετάν Σταμάτη

Σαμιακά6 ώρες ago

Συλλήψεις 6 αλλοδαπών για καπνικά προϊόντα και ναρκωτικά στη Σάμο

Σαμιακά18 ώρες ago

Οξυμμένη είναι η κατάσταση με τους μετανάστες στο νέο λιμάνι Καρλοβάσου 

Πρόεδροι κοινοτήτων
Δήμος20 ώρες ago

Συνάντηση προέδρων κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Βαθέος

Δήμος23 ώρες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου-Συνάντηση με τον Διοικητή του Γ.Νοσοκομείου

Δήμος23 ώρες ago

“Δύναμη Δημιουργίας”- Ας ξεφύγουμε από την μιζέρια και ας σχεδιάσουμε σωστά την λειτουργία του νέου Δήμου

Περιφερειακά24 ώρες ago

Β.Πανουράκης : Επιτακτική ανάγκη είναι η αποσυμφόρηση του νησιού μας

Περιφερειακά24 ώρες ago

Κ.Μουτζούρης: Απαιτούμε εκ νέου την αποτελεσματική αποτροπή εισόδου μεταναστών

Σαμιακά1 ημέρα ago

Προς παραίτηση η μοναδική παιδίατρος

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017