Connect with us

Δήμος

Δεσμεύσεις της “Ανατροπής” για την Πολιτική Προστασία

Published

on

Δόθηκε στη δημοσιότητα ο δωδεκάλογος που δεσμεύεται να υλοποιήσει η “Ανατροπή” για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στο δήμο Ανατολικής Σάμου.

Η Πολιτική Προστασία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για κάθε Δήμο. Η “Ανατροπή”, με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου το Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, έχει τα στελέχη, τη γνώση και τη διάθεση να φέρει τον τομέα αυτό στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας.

Η Πολιτική Προστασία βασίζεται στην πρόληψη κατά το μεγαλύτερο βαθμό. Απαιτείται άρτια οργάνωση, εκπαίδευση, προετοιμασία, μελέτη, σχεδιασμός, εξοπλισμός και κυρίως στελέχωση. Σύμμαχος της πολιτικής προστασίας στο νησί μας είναι ο εθελοντισμός, ιδιαιτέρως στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, αλλά και της διάσωσης γενικότερα.

Με αίσθημα ευθύνης, εκθέτουμε εδώ τις δεσμεύσεις μας ώστε η Πολιτική Προστασία να αναβαθμιστεί σε βέλτιστο επιχειρησιακό επίπεδο στο Δήμο μας.

 

 1. Η Πολιτική Προστασία κυρίως σχετίζεται με τη διαχείριση και αντιμετώπιση εκτάκτων περιστάσεων, που συχνά σχετίζονται με επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, χιονόπτωση, κατολισθήσεις, πυρκαγιές, κλπ). Πρωταρχική ανάγκη είναι, λοιπόν, η εκπόνηση σχεδίου δράσης ανά περιοχή, ανά τομέα και κατά περίπτωση. Στοχευμένη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την υλοποίηση και συντήρηση έργων πρόληψης: αντιπλημμυρικά έργα, διασφάλιση πλευρικών οδών παράκαμψης, επάνδρωση και εξοπλισμός κλιμακίων εκχιονισμού και συστηματική ενημέρωση. Ειδικά η ενημέρωση θα διεξάγεται, όχι μόνο με δελτία τύπου, αλλά και με πρακτικές και διαδραστικές μεθόδους, ώστε οι πολίτες να δύνανται να προφυλαχθούν και να συνεργάζονται απρόσκοπτα με τα σώματα ασφαλείας, τις ένοπλες δυνάμεις και τις εθελοντικές ομάδες.

 

 1. Άριστη συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου με τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. Τακτική και προγραμματισμένη επαφή, άριστη σχέση, συντονισμός, κοινή εκπαίδευση, μελέτη σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών κάθε λογής είναι οι βασικοί άξονες αυτού του στόχου. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα και με άλλες δεσμεύσεις μας, θα πραγματοποιείται γενικευμένη σύσκεψη στην αρχή κάθε έτους, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των εθελοντικών κλιμακίων, με θέμα την οργάνωση και τον προγραμματισμό ζητημάτων Πολιτικής Προστασίας.

 

 1. Χρήση της τεχνολογίας από την πλευρά του Δήμου, με σύγχρονα μέσα που θα βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε είδους έκτακτης περίστασης. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν drones, συστήματα ειδοποίησης πολιτών με SMS, μεγαφωνικές εγκαταστάσεις ανακοινώσεων και ειδοποίησης για κάθε περίσταση.

 

 1. Σχέδια εκκένωσης οικισμών, χωριών και πόλεων, με προσαρμογή σε κάθε έκτακτη ανάγκη. Ασκήσεις εκκένωσης σε συνεργασία με τον πρόεδρο και τα τοπικά συμβούλια, σχεδιασμός χώρων συγκέντρωσης με πρόβλεψη για εναλλακτικές λύσεις, μέριμνα προσωρινής διαμονής και διοικητικής μέριμνας (φαγητό, νερό, πρώτες βοήθειες).

 

 1. Καταγραφή και συντήρηση των καταφυγίων πολέμου, ενημέρωση πολιτών, ασκήσεις ετοιμότητας (σειρήνες κλπ).

 

 1. Συντήρηση και αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών μεγαφωνικών εγκαταστάσεων (π.χ. κτίριο κοινότητας, σχολεία, εκκλησίες) και μελέτη δημιουργίας νέων (π.χ. στις παραθαλάσσιες κατοικημένες περιοχές) για ειδοποιήσεις εκτάκτων αναγκών, όπως εκκένωση, πυρκαγιά, έντονος κυματισμός, κλπ.

 

 1. Αναβάθμιση του ρόλου των εθελοντικών κλιμακίων και εγκόλπωσή τους στο μηχανισμό του νησιού. Καταγραφή όλων των οχημάτων των εθελοντικών κλιμακίων ανά περιοχή ώστε να αξιολογηθεί η καταλληλότητά τους και να αναλάβει ο Δήμος την ευθύνη για ετήσια συντήρηση ή απόσυρση – αντικατάστασή τους. Στο τέλος της περιόδου υψηλής ετοιμότητας πυρκαγιών, το μήνα Νοέμβριο δηλαδή, καταγραφή βλαβών και φθορών σε οχήματα και άλλα μέσα από τους επικεφαλής των κλιμακίων και κατάθεση στο Δήμο της σχετικής έκθεσης προς αποκατάσταση αυτών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

 1. Ορισμός γενικού συντονιστή όλων των εθελοντικών κλιμακίων. Αυτός θα συντονίζει, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τα Σώματα Ασφαλείας, ποιο κλιμάκιο θα συμμετέχει, με πόσα και ποια οχήματα και πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος αποχώρησης.

 

 1. Πιστοποίηση των εθελοντών πυροσβεστών στην πυρόσβεση και κάλυψη της ασφάλειάς τους. Παράλληλη τυποποίηση του εξοπλισμού, ώστε να είναι ομοιόμορφος σε όλα τα κλιμάκια και όλους τους εθελοντές, με στόχο την κοινή εκπαίδευση, κατάρτιση και αλληλοκάλυψη των κλιμακίων.

 

 1. Ενίσχυση της Ε.Ο.Δ. (Ελληνική Ομάδα Διάσωσης), Παράρτημα Σάμου. Ο Δήμος θα καλύψει πολλές από τις ανάγκες της, αλλά και θα αναλάβει την εκπόνηση σεμιναρίων σωστικών μέσων, Α΄ βοηθειών κλπ, καθώς και την ενημέρωση όλων των πολιτών.

 

 1. Εγκατάσταση Απινιδωτών και εκπαίδευση πιστοποιημένων χειριστών τους σε καίρια σημεία στον τομέα ευθύνης του Δήμου.

 

 1. Διάθεση των κρατικών πιστώσεων (148.400€ ήταν η πίστωση του 2018) για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών για πραγματικές ανάγκες, με αναλογικό και δίκαιο καταμερισμό αυτού του ποσού για τις ανάγκες των εθελοντικών κλιμακίων ή συλλόγων. Η δαπάνη μέρους αυτού του ποσού σε άλλες δράσεις (π.χ. καθαρισμός αγροτικής οδοποιίας) πρέπει να γίνεται από άλλους κωδικούς ή με τα ήδη υπάρχοντα μηχανήματα του Δήμου και όχι από αυτά τα χρήματα.

 

Αυτός είναι ο Δωδεκάλογος που δεσμεύεται να υλοποιήσει η “Ανατροπή” για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για μέτρα εφικτά, άμεσα υλοποιήσιμα, που στόχο έχουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι μια ιερή υποχρέωση των τοπικών αρχών και δε φοβόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη της.

 

Ανατροπή …

Η επιλογή μου … Η ψήφος μου … Η Σάμος μου …

 

Comments

comments

Δήμος

Συλλυπητήρια επιστολή του Δημάρχου Σάμου για την απώλεια του Θεμιστοκλή Σοφούλη

Published

on

By

Συλλυπητήρια επιστολή του Δημάρχου Σάμου Χριστόδουλο Σεβαστάκη για την απώλεια του Θεμιστοκλή Σοφούλη

Μέτα την απώλεια του εκλεκτού συμπολίτη μας  Θεμιστοκλή Σοφούλη, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για  έναν άνθρωπο  εξαίρετου ήθους, υψηλής  επαγγελματικής συνείδησης και σπουδαίας πολιτικής πορείας.

Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, υπήρξε ένας εξαίρετος νομικός, η αγάπη του οποίου για το τόπο του, επιβραβεύτηκε με την εκλογή του στο αξίωμα του Βουλευτή Σάμου.

Η προσφορά  του αδιαμφισβήτητη, η επιτυχία του και η αποτελεσματικότητα του κοινά αποδεκτή,  το κενό δυσαναπλήρωτο κυρίως για την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ειλικρινά συλλυπητήρια στα μέλη της οικογενείας του, για την απώλεια του σπουδαίου αυτού συμπολίτη μας .

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Ενημέρωση για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Σάμου

Published

on

By

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου στο γραφείο του Δημάρχου Σάμου κ. Σεβαστάκη,πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Εμπορικού Συλλόγου ,του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου και των μελών του συνδυασμού «Σάμος όμορφη πόλη».

Όλοι οι εκπρόσωποι ενημερώθηκαν για το πολιτιστικό πλάνο του δήμου, ενώ κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις που έχουν ήδη προγραμματίσει.

Κοινός στόχος όλων είναι η ανάδειξη της πρωτεύουσας του νησιού τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες.

Πηγή Εμπορικός Σύλλογος Σάμου

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Προεκλογικές δαπάνες και έσοδα του συνδυασμού «η Σάμος αλλάΖΕΙ»

Published

on

By

Μετά τη λήξη των εκλογικών διαδικασιών για τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της επαναληπτικής της 2ης Ιουνίου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου, η δημοτική κίνηση «η Σάμος αλλάΖΕΙ»υπηρετώντας τη πλήρη διαφάνεια, ενημερώνει τους συμπολίτες μας για τα έσοδα και τις συνολικές  δαπάνες, με τα οποία διεξήγαγε την προεκλογική της εκστρατεία. Το συνολικό κόστος της προεκλογικής της εκστρατείας είναι 3000 €  και αφορά το σύνολο εξόδων του συνδυασμού (παράβολα, διαφημιστικό υλικό, ψηφοδέλτια) καθότι κανένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δεν προέβη σε ξεχωριστή προβολή και σε ξεχωριστές δαπάνες.

Ελπίζουμε ότι και οι άλλοι συνδυασμοί στα πλαίσια της διαφάνειας θα καταθέσουν τα συνολικά τους έξοδα και έσοδα.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Σαμιακά4 ώρες ago

Αίθριος καιρός με κανονικές θερμοκρασίες

Πολιτικά4 ώρες ago

Ι.Καραγιάννη – Σήμερα ξεκινάμε μαζί από την αρχή να χτίζουμε εκείνο το μέλλον που όλοι έχουμε ονειρευτεί

Αστυνομικά - Λιμενικά8 ώρες ago

Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις διαρρήξεων- κλοπών σε οικία στο Βαθύ

Σαμιακά10 ώρες ago

ΝΔ- Οι υποψήφιοι βουλευτές για τη μονοεδρική της Σάμου

Δήμος10 ώρες ago

Συλλυπητήρια επιστολή του Δημάρχου Σάμου για την απώλεια του Θεμιστοκλή Σοφούλη

Πολιτικά13 ώρες ago

Σεβαστάκης: Γιατί αποχώρησα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Σαμιακά15 ώρες ago

Ο πατήρ Λεόντιος, κατά κόσμον Παπα-Λεωνίδας

Ικαριακά1 ημέρα ago

Οι Φούρνοι και η Θύμαινα πλέον διαθέτουν 20 πιστοποιημένους πολίτες αλλά και 4 αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές

Πολιτιστικά1 ημέρα ago

Οι πρώτες φωτογραφίες των ομοιωμάτων σκαφών του ΜΝΝΤΑ

Σαμιακά2 ημέρες ago

Στην ιστορία πέρασε το Tour de Samos II 

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017