18.9 C
Σάμος
29/03/2024
Πολιτικά

Διάψευση προς Τοπική Σάμου Νέας Δημοκρατίας 

Δημόσια Επιστολή στην Τοπική Οργάνωση Σάμου της «Νέας Δημοκρατίας»

 

Παλαιόκαστρο Σάμου, 13 Ιουλίου 2022

Αξιότιμοι κύριοι της Δ.Ε.Ε.Π. Σάμου ΝΔ

Με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη Σάμο εκδώσατε ένα Δελτίο Τύπου το οποίο υπογράφετε.

Στο έγγραφο σας αναφέρετε: «Είδαμε επίσης  ότι είχε μαζί του (ο Αλέξης Τσίπρας) και τον κ. Μπελαβίλα βασικό μέλος της ομάδας του έφτιαξε το χωροταξικό της Σάμου που αποτελεί από το 1994  τροχοπέδη για την ανάπτυξη του νησιού.»

H ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Σάμου απάντησε εφ’ όλης της ύλης περιλαμβάνοντας και ειδική αναφορά-διάψευση, αφού προφανώς με ρώτησε, σχετικά με οποιαδήποτε εμπλοκή μου σε εκείνη τη χωροταξική μελέτη του 1994, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αναφορά σας «αισχρό ψέμα». Αντίστοιχα και εγώ σε δύο ραδιοφωνικές μου συνεντεύξεις στις 12.7 και στις 11.7 επίσης διέψευσα δημόσια οποιαδήποτε εμπλοκή μου στη μελέτη.

Ανέμενα όπως επιβάλει ο πολιτικός πολιτισμός ότι θα είχατε την ευαισθησία να διορθώσετε δημόσια το ατόπημα σας. Όμως δεν το πράξατε και για αυτό σας ζητώ να μπείτε στον κόπο να διαβάσετε τα πιο κάτω:

1. Ουδέποτε είχα σχέση με το χωροταξικό της Σάμου του 1994 ή όσα μελετήθηκαν και θεσμοθετήθηκαν γύρω από αυτό.  Ούτε ως βασικό μέλος ούτε ως συνεργάτης. Πολύ περισσότερο καθώς τότε βρισκόμουν με μεταπτυχιακή υποτροφία στο Λονδίνο και αμέσως μετά ως το 1996 συντόνιζα τις μελέτες και αναστηλώσεις του συγκροτήματος του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου του ΕΜΠ. Όλα τα ονόματα των βασικών μελετητών, των ειδικών συνεργατών κλπ θα τα βρείτε στα συνημμένα έγγραφα.

2. Όλες οι μελέτες που υπέγραψα στη ζωή μου είναι αναρτημένες στο επίσημο επιστημονικό βιογραφικό μου στις ιστοσελίδες του Πολυτεχνείου και οποιοσδήποτε, όπως και εσείς θα μπορούσε να ανατρέξει σε αυτό. Δεν το πράξατε ούτε εκ των προτέρων, ούτε εκ των υστέρων.

3. Το ψέμα, περί εμπλοκής μου στο χωροταξικό «που αποτελεί από το 1994  τροχοπέδη για την ανάπτυξη του νησιού» όπως γράφετε, εννοώντας ότι έχω συμβάλει στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης της Σάμου, είχε κυκλοφορήσει ανωνύμως στη Σάμο παραμονές εκλογών το 2019 πάλι από ίδιους πολιτικούς κύκλους. Παρότι και τότε το διέψευσα δημόσια σε συνεντεύξεις μου, σήμερα επαναλαμβάνεται από εσάς πλέον, από την επίσημη τοπική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος, επωνύμως και δημόσια.

Αντιλαμβάνομαι ότι ούτε η έννοια του πολιτικού πολιτισμού σας είναι οικεία, ούτε η ηθική και η δεοντολογία της εκφοράς του δημόσιου λόγου σας λέει κάτι. Θα σας μιλήσω λοιπόν στη γλώσσα που γνωρίζετε.

Ενσυνείδητα δημοσιεύσατε ένα ψέμα, και δεν το ανακαλέσατε παρότι αποκαλύφθηκε. Το κάνατε όπως και πολλά άλλα αντίστοιχα, για συγκεκριμένους λόγους. Όχι μόνο για να ασκήσετε πολιτική κατηγορώντας με fake news, χρεώνοντας κάτι με το οποίο δεν είχα όπως γνωρίζετε ουδέποτε σχέση, αλλά για να αποκρύψετε ότι το περίφημο Χωροταξικό Σχέδιο Σάμου του 1994 είναι αποκλειστικά δικό σας δημιούργημα, του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εκπονήθηκε το 1990-1992, παρελήφθη και το σχέδιο έλαβε έγκριση τον Σεπτέμβριο του 1992. Στα συρτάρια της απερχόμενης κυβέρνησης το βρήκε η επόμενη του ΠΑΣΟΚ η οποία απλώς το διεκπεραίωσε και το θεσμοθέτησε με το γνωστό ΠΔ 100/Δ/1995 χωρίς αλλαγές. Ο ίδιος χάρτης που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι δημοσιευμένος στις σελίδες του Προεδρικού Διατάγματος ΦΕΚ, ο ίδιος βρίσκεται και σε όλες τις υπηρεσίες της Σάμου. Για την ευκολία σας, επισυνάπτω όλα τα σχετικά έγγραφα τα οποία έχουν αναλυτικά και την πλήρη μελετητική ομάδα. Έτσι θα τη μάθετε!

Σας ομολογώ ότι σκέφτηκα να ζητήσω επανόρθωση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δικαστικά θα αναγκαζόσασταν να το κάνετε. Όμως μετά είπα στον εαυτό μου ότι δεν αξίζει τον κόπο να χαλάσει η όμορφη σχέση με αυτό το νησί, μία σχέση που κρατάει σαράντα χρόνια, τρέχοντας σε δικαστήρια και εισαγγελείς.

Προσπαθώ να προσφέρω όπου μπορώ στη Σάμο, με τις έρευνες μου, με τη διδασκαλία μου, με τις σχέσεις με τους καλούς ανθρώπους της Σάμου, που με έχουν δεχθεί σχεδόν σαν συμπατριώτη τους πιά. Τούτο μου αρκεί. Εύχομαι η Σάμος να ορθοποδήσει και να επουλωθούν οι πληγές του σεισμού που μένουν ανοιχτές 20 μήνες τώρα. Μόνο που για αυτό θα χρειαστούν άλλα μυαλά και άλλες ιδέες.

Νίκος Μπελαβίλας

Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος

Related posts

Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος

admin

Πολιτική Εκδήλωση :”Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές”

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές

admin

O Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής -Τα 28 πρώτα ονόματα της ΝΔ

admin

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin