Connect with us

Σαμιακά

Διαμαρτυρία Συλλόγου Γονεών και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου

Published

on

Ο σεισμός της 30ης Οκτωβρίου 2020 σε συνδυασμό με τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημία του Covid-19, δημιούργησαν ορισμένες αντιξοότητες ως προς την ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα παιδιά μας μετά την κυβερνητική απόφαση της επαναλειτουργίας των σχολικών δομών στις 11.01.2021, αφού το κτίριο που στέγαζε επί σειρά ετών υπέστη σημαντικές τεχνικές βλάβες με αποτέλεσμα να καταστεί ακατάλληλο για χρήση προς το παρόν.

Η προταθείσα λύση της προσωρινής φοίτησης των παιδιών μας (μαθητών του νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου Σάμου) σε σχολείο του Βαθέος μας βρίσκει αντίθετους, ένεκα της αδυναμίας εκ μέρους μας να ανταπροκριθούμε οικονομικά στη μεταφορά των παιδιών από και προς τις σχολικές μονάδες.

Κινούμενοι, λοιπόν, με πρόθεση τη διασφάλιση των συμφερόντων των παιδιών μας και την άρση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων που θέλουν δημιουργηθούν διά της διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης, αποστείλαμε σήμερα τη με αριθμό πρωτοκόλλου 136/12.01.2021 Διαμαρτυρία μας προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, κοινοποιούμενη περαοτέρω προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και τον κ. Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου.

 

Το κείμενο της διαμαρτυρίας έχει ως εξής

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΜΟΥ

 

Διαμαρτυρία,

Του  Συλλόγου Γονεών και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου Σάμου Δήμου Ανατολικής Σάμου

Κατά

Παντός Αρμοδίου και Υπευθύνου

Κοινοποιούμενη προς:

  1. κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σάμου
  2. κ. Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου
  3. κ. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου

 

—————————————————

 

Αξιότιμη κυρία Διευθύντρια,

Οι κάτοικοι και γονείς ανήλικων παιδιών φοιτούντων στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο Παλαιοκάστρου αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε ε σάς καθότι το τελευταίο διάστημα έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο το θεμελιώδες δικαίωμα των παιδιών μας στη μάθηση διά του εμμέσως επιχειρούμενου αποκλεισμού τους εκ της μαθητικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, το κτίριο που στέγαζε επί σειρά ετών τα δύο σχολεία (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) επλήγη καίρια ύστερα από την έντονη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε πλησίον του νησιού μας την 30η Οκτωβρίου 2020. Τούτο μέχρι στιγμής δεν είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθότι ένεκα των εκτάκτων μέτρων διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού είχε επιλεγεί ως λύση για τη συνέχιση του σχολικού έτους η τηλεκπαίδευση.

Ωστόσο, κατόπιν της από 11.01.2021 κυβερνητικής έγκρισης της μερικής ομαλοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά της επιστροφής των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις σχολικές δομές, ο αντίκτυπος του σεισμού έγινε αισθητός επηρεάζοντας τα παιδιά μας ως μαθητές, καθότι εκρίθη ότι πρέπει να προσέροχνται με ίδια μέσα καθημερινώς σε σχολείο της πόλης της Σάμου προκειμένουν να εκτελούν τα μαθητικά τους καθήκοντα.

Η εξέλιξη αυτή για όλους τους γονείς – μέλη του Συλλόγου μας κρίνεται ως πρόχειρη, αυθαίρετη και άδικη για τον εξής απλό λόγο: Οι περισσότεροι των γονέων δε δύνανται οικονομικώς να υποστηρίξουν τη μεταφορά των παιδιών τους από και προς το σχολείο της Σάμου, μερικοί δε εξ αυτών δε διαθέτουν μεταφορικό μέσο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μαθητές «δύο ταχυτήτων» και φυσικά να γεννώνται δυσθεώρητα μεγάλες ανισότητες διά του φυσικού και επακόλουθου αποκλεισμού μερίδας μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία. Απόρροια της συνέχισης της υφιστάμενης αυτής κατάστασης θα είναι η αδυναμία των περισσότερων μαθητών της περιοχής μας να προβιβαστούν στην επόμενη τάξη λόγω μαθησιακών «κενών» μένοντας τρόπον τινά στάσιμοι στη μαθητική τους πορεία.

Η πρόταση του Συλλόγου μας, όπως αυτή εξ αρχής εκφράστηκε προς πάσα κατεύθυνση και προς πάσα αρμόδια αρχή ήταν η κίνηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη μίσθωση σχολικού λεωφορείου, με ειδικό συνοδό, κατάλληλου για την εκτέλεση των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών των σχολείων μας με ασφάλεια από και προς τις σχολικές δομές, όπως ορίζει ο νόμος. Κατανοώντας το φόρτο εργασίας της υπηρεσίας σας, αλλά και των λοιπών συναρμόδιων αρχών, αλλά και το γνωστό γραφειοκρατικό πρόσκομμα, προτείνουμε περαιτέρω την επαναφορά της τηλεκπαίδευσης μέχρις ότου διευθετηθεί το θέμα μεταφοράς των μαθητών μας, διασφαλίζοντας έτσι ότι όλα τα παιδιά θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το μάθημα.

Όλως διαφορετικώς και σε περίπτωση που οι ως άνω προτάσεις μας δεν εισακουστούν, δυστυχώς πολλά παιδιά θα βρεθούν εκτώς των σχολικών αιθουσών αδίκως!

Κυρία Διευθύντρια, θεωρώντας τα αιτήματα μας βάσιμα, λογικά και δίκαια και εσάς ως την πλέον αρμόδια για την επίλυση του προπεριγραφέντος προβλήματος, σάς καλούμε να λάβετε υπόψη σας την παρούσα διαμαρτυρία και να προβείτε στις κατά τον νόμο ενέργειες, να στρέψετε την πίεσή σας προς κάθε άλλη συναρμόδια αρχή, καθώς και να πράξετε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια που εσείς κρίνετε απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί μία οριστική και αποτελεσματική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Σας ενημερώνουμε ακόμα ότι η διαμαρτυρία μας θα κοινοποιηθεί σε όλα τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο, σε μια προσπάθεια δημοσιοποίησης των τραγικών συνθηκών που βιώνουν τα παιδιά μας.

 

Μετά τιμής και εκτιμήσεως,

-Οι-

Διαμαρτυρόμενοι και εκ μέρους αυτών το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου Σάμου

 

Η Πρόεδρος

Κ.Δ. Πετραλοίφη

 

Η Αντιπρόεδρος                                                                                        Η Γραμματέας

Ε.Γ. Ξαγοράρη                                                                         Μ. Νικολάου

 

 

Η Ταμίας                                                                                                            Τα Μέλη

Δ. Γ. Τσαπαρίκου                                                                                Κ. Σταύρου

Β. Α. Χατζημιχάλη

Κ.

 

 

Ευελπιστούμε στην αποδοχή και στην ευόδωση των δίκαιων αιτημάτων μας προκειμένου να μπορέσουν και τα παιδιά μας να μετέχουν ισότιμα στην εκπαίδευση και να αρθούν οι όποιες κοινωνικές ανισότητες των «μη προνομιούχων» μαθητών των σχολείων μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Δικηγορικό Γραφείο Δημητρίου Ι. Βούρου για την καθοριστική του συμβολή και τη νομική του καθοδήγηση στον αγώνα μας για την προφύλαξη, διασφάλιση και κατοχύρωση των εννόμων συμφερόντων των παιδιών μας.

 

Σάμος, 12.01.2021

Για το Δ.Σ

-Η-

Πρόεδρος

 

Κασσιανή Δ. Πετραλοίφη

 

 

 

 

Η Γραμματέας                                                                                                   Τα Μέλη

 

 

 

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Εργατικό Κέντρο: Σύσκεψη για την κατάσταση στα σχολεία της Σάμου

Published

on

By

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 18:30 στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ


ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ  ΣΑΜΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

για την αποκατάσταση και αποζημίωση των σεισμοπλήκτων 

Η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία με την ίδια ακριβώς κατάσταση που υπήρχε με αυτήν που την οδήγησε να τα κλείσει πριν μήνες για να μην εξαπλωθεί η πανδημία. Δηλαδή με ελάχιστες καθαρίστριες, χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη, χωρίς προσλήψεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, χωρίς τακτικά και δωρεάν μαζικά τεστ.

Σε πολλά σχολεία του νησιού η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη μετά τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού. Όλο αυτό τον καιρό ο λαός της Σάμου χόρτασε λόγια από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους και το βουλευτή. Αντί η κυβέρνηση να «τρέξει» τις διαδικασίες για την προκήρυξη αγοράς προκατασκευασμένων, περίμενε να περάσουν δύο και πλέον μήνες για να κινήσει την διαδικασία. Επομένως με δεδομένο ότι μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή θα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι αμφίβολο αν τελικά θα έρθουν στη Σάμο πριν κλείσει η σχολική χρονιά!

 

Το αποτέλεσμα για το νησί μας είναι να μην υπάρχει ενιαία πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά πολλών ταχυτήτων. Άλλα σχολεία άνοιξαν και συμμετέχουν κανονικά οι μαθητές, άλλα είναι κλειστά και οι μαθητές κάνουν ακόμα τηλεκπαίδευση, άλλα στο δήμο Αν. Σάμου ανοίγουν με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, σε άλλα ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών πχ Παλαιοκάστρου και Χώρας, ενώ σε όλα σχεδόν τα σχολεία παραμένει έτσι κι αλλιώς το σοβαρό πρόβλημα των σχολικών αιθουσών που δεν επαρκούνΕυθύνες έχουν οι δημοτικές αρχές που δεν κάνουν καμιά ουσιαστική ενέργεια διεκδίκησης λύσεων αλλά  προσπαθούν να κρύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες και να λύσουν προβλήματα με την ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση. Ιδιαίτερα η δημοτική αρχή Ανατολικής Σάμου καθυστέρησε να πάρει οριστική και έγκαιρη απόφαση για την μεταστέγαση σχολείων συμβάλλοντας με τη στάση της σε μεμονωμένα φαινόμενα αντιπαράθεσης μεταξύ Συλλόγων Γονέων. Ενώ δεν αποτελεί λύση η μεταφορά των μαθητών με ιδία μέσα των γονέων όπως λέει η Περιφέρεια.

 

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο!

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, όλα τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης καλούμε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και ώρα 18:30 στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ σε Σύσκεψη τους εργαζόμενους, τους γονείς και κηδεμόνες, τους μαζικούς φορείς και όλο το λαό να συζητήσουμε, να οργανώσουμε τη δράση μας και να ενώσουν τη φωνή και τη δύναμη μαζί μας για να διεκδικήσουμε:

 

Να μη χάσουν τα παιδιά μας ακόμη μια σχολική χρονιά!

Τώρα να λυθεί το πρόβλημα στέγασης και μετακίνησης όλων των μαθητών με ασφάλεια.

–   Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αγοράς των προκατασκευασμένων αιθουσών ώστε να φτάσουν άμεσα στα σχολεία που υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Στον σχεδιασμό και προγραμματισμό να παρθεί υπόψη η ανάγκη για 15μελή τμήματα.

–  Nα καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά των εκπαιδευτικών και να γίνει πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας. Να γίνονται τακτικά και δωρεάν τεστ σε όλους.

–  Να λυθεί άμεσα το μεταφορικό πρόβλημα όλων των μαθητών πχ Παλαιοκάστρου, Χώρας, Μαραθοκάμπου με μίσθωση των απαραίτητων οχημάτων.

–  Να υπάρξει προγραμματισμός από του Δήμους για ανέγερση νέων σχολικών και σύγχρονων μονάδων για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) με την οικονομική στήριξη του κράτους.

*Η σύσκεψη θα γίνει με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για την υγεία.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Διαδικτυακή Συνάντηση Υποστήριξης για…«Γονείς στο τιμόνι»

Published

on

By

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος» συνεχίζει την υλοποίηση αυτόνομων διαδικτυακών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων πρόληψης για γονείς, θέλοντας να παραμείνει κοντά στην κοινότητά μας και να διευκολύνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες και στις δράσεις του μέσα στις παρούσες συνθήκες του γενικού απαγορευτικού και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η στήριξη των γονιών μέσω ενός κοινού προβληματισμού και της αναζήτησης απαντήσεων σε βασικά και αγωνιώδη ερωτήματα που σχετίζονται με το μεγάλωμα των παιδιών, την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια και γενικότερα την φροντίδα της καλής ψυχικής υγείας όλων των μελών της οικογένειας.

Στις συναντήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom, μπορούν να συμμετέχουν γονείς νηπίων, παιδιών κι εφήβων κι από τα τρία νησιά της Περιφερειακής Ενότητάς μας.

 

Διαδικτυακή Συνάντηση για Γονείς :

«Γονείς στο τιμόνι»

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 5.00-7.30 μ.μ.

Η συνάντηση θα αφορά στην υποστήριξη των γονιών στον ρόλο τους σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια, αλλαγές και νέες προκλήσεις για όλη την οικογένεια.

Για τη συμμετοχή στη διαδικτυακή συνάντηση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα του «Φάρου», 22730.23443 και 87070-1, καθημερινά, 8.30-2.30 μ.μ. μέχρι την Τετάρτη, 20/01.

 

Γενικές πληροφορίες για όσους γονείς ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο εργαστήρι:

– Η συνάντηση, διάρκειας 2,5 ωρών, θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom και ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβαίνει τα 10 άτομα ώστε να διευκολύνεται η ενεργητική συμμετοχή και η σύνδεση των μελών της ομάδας.

-Η θεματολογία, η μέρα και η ώρα διεξαγωγής κάθε διαδικτυακής συνάντησης για γονείς θα ανακοινώνεται έγκαιρα στην ιστοσελίδα, το ιστολόγιο και το facebook του Κέντρου Πρόληψης καθώς και στα τοπικά μ.μ.ε.

– Οι ενδιαφερόμενοι γονείς είναι απαραίτητο να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στα τηλέφωνα του «Φάρου», 22730.23443 και 87070-1, καθημερινά, 8.30-2.30 μ.μ.

– Στους γονείς που θα δηλώνουν συμμετοχή θα αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναλυτικά όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, ακριβείς οδηγίες και ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος για τη συνάντηση, ώστε να μπορέσουν να συνδεθούν.

Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης παρέχονται δωρεάν και υλοποιούνται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Νέο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) τοποθετεί η Εθνική Τράπεζα

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Έφτασαν στη Σάμο οι Λετονοί συνοριοφύλακες

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Χουλιάρας για Σάμο: Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα πέρασε σχεδόν απαρατήρητος

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είπαν γιατροί και νοσηλευτές του Γ.Ν Σάμου

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πυροσβεστική Σάμου: Η πρώτη επιχείρηση απεγκλωβισμού για το 2021

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Έλεγχοι που αφορούν στην εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Μετακομίζουν σε νέο κτίριο οι υπηρεσίες του κεντρικού καταστήματος των ΕΛΤΑ Σάμου

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Δύο υπερσύγχρονα νέα περιπολικά σκάφη στη δύναμη του Λιμενικού Σώματος

COVID-197 ημέρες ago

Ν. Στεφανής: Ξεκινούν την Τρίτη 12 Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στο Νοσοκομείο Σαμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Μαγείρεψαν για τους σεισμοπαθείς του Καρλοβάσου

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή