Connect with us

Πολιτικά

Δ.Σεβαστάκης.Επαφές για την προώθηση της ιδιωτικής κρουαζιέρας

Published

on

Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρείας Vernicos Yachts στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας (12-2-2018) παραβρέθηκε ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, προσκεκλημένος του κ. Γιώργου Βερνίκου, προέδρου της ομώνυμης εταιρείας, ο οποίος είναι μέλος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Παρών στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέλιος Πιτσιόρλας.

Η ενδυνάμωση της ιδιωτικής κρουαζιέρας στα νησιά του νομού Σάμου  και ο τουρισμός υψηλού επιπέδου αποτελούν κεντρικούς στόχους των επαφών του βουλευτή Σάμου με τους αρμόδιους φορείς και τις ναυτιλιακές ενώσεις

Comments

comments

Πολιτικά

Ερώτηση 33 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των ντελιβεράδων

Published

on

By

Ερώτηση 33 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και προστασία εργαζόμενων οδηγών δικύκλων (Delivery) μεταξύ των οποίων και ο  βουλευτής Σάμου και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρης Σεβαστάκης.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
– Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: Συνθήκες εργασίας και προστασία εργαζόμενων οδηγών δικύκλων (Delivery)

Καθημερινά παρατηρούμε στους δρόμους εργαζόμενους οδηγούς δικύκλων που απασχολούνται στη διανομή κυρίως γρήγορου φαγητού, να μετακινούνται στου δρόμους χωρίς να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και παραβιάζοντας συχνά κανόνες οδικής κυκλοφορίας ενώ δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις χρήσης ακατάλληλων οχημάτων στις σχετικές υπηρεσίες.
Το τελευταίο διάστημα, τόσο σε πόλεις της Εύβοιας, όσο και στην Αθήνα αλλά και σε όλη τη χώρα, σημειώνονται τροχαία ατυχήματα με θύματα οδηγούς δικύκλων εν ώρα εργασίας, κάποια από αυτά μάλιστα με τραγική κατάληξη για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων στις διανομές που έπεσαν θύματα τροχαίων ατυχημάτων, εκτός των άλλων συνεπειών παραμένουν χωρίς εισόδημα για το διάστημα που απαιτείται για την αποθεραπεία τους, συχνά χάνουν τη θέση τους λόγω της αδυναμίας τους να εργαστούν, χωρίς να μπορούν να δικαιωθούν αφού είχαν αποδεχτεί να εργαστούν ανασφάλιστοι λόγω ανάγκης.
Επίσης, συχνές είναι οι προφορικές κυρίως και όχι επώνυμες καταγγελίες για ανασφάλιστη εργασία εργαζόμενων οδηγών δικύκλων και διανομέων, για μη τυπική συντήρηση των οχημάτων που χρησιμοποιούνται, για ποικίλες αυθαιρεσίες των εργοδοτών αλλά και για χρήση ιδιωτικών μέσων των υπαλλήλων για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων.

Είναι προφανές ότι η απαίτηση για χρήση και συντήρηση των ιδιωτικών δικύκλων εκ μέρους των εργαζόμενων συχνά προκύπτει αυθαιρέτως εκ μέρους των εργοδοτών, ενώ παράλληλα οι εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές στο συγκεκριμένο κλάδο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το υψηλό κόστος για την αναγκαία συντήρησή τους, το οποίο μάλιστα επιβαρύνει αποκλειστικά τους εργαζόμενους και ιδιοκτήτες των δικύκλων.
Τόσο στις περιπτώσεις χρήσης δικύκλου που παρέχεται από τις επιχειρήσεις, όσο και στις περιπτώσεις χρήσης ιδιόκτητου δικύκλου εκ μέρους των εργαζόμενων οδηγών, το ερώτημα που προκύπτει είναι αφενός κατά πόσον τα δίκυκλα είναι ασφαλισμένα και σε καλή κατάσταση και αφετέρου κατά πόσον παρέχεται στους εργαζόμενους κατάλληλο κράνος και κάθε είδους αναγκαίος για την ασφάλειά τους εξοπλισμός.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η φύση της συγκεκριμένης εργασίας είναι εξαιρετικά επισφαλής και παράλληλα εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους τροχαίων ατυχημάτων, είναι σαφές ότι η μη λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων και μέτρων ασφάλειας, έχει σοβαρές επιβαρυντικές συνέπειες για την ζωή και την ασφάλεια των ίδιων των εργαζόμενων, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Εκτός από το αν είναι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι νόμιμα ασφαλισμένοι, που διαπιστώνεται με την περιοδικότητα των ελέγχων που πραγματοποιούνται, πώς διαπιστώνεται η τήρηση των προληπτικών μέτρων προστασίας τους κατά την εργασία τους;
  • Πώς ελέγχεται η τυπική συντήρηση των οχημάτων που χρησιμοποιούν για την εργασία τους;
  • Σε παραβάσεις που διαπιστώνει η τροχαία, καταγράφεται κατά πόσον αυτές συμβαίνουν εν ώρα εργασίας; Υπάρχει κάποια επίπτωση στον εργοδότη εάν διαπιστωθούν τέτοιου τύπου παραβάσεις;
  • Διασταυρώνονται οι όποιες παραβάσεις; Σημειώνονται σε ώρα εργασίας σύμφωνα με τις ώρες που ο εργαζόμενος είναι δηλωμένος ότι εργάζεται; Διασταυρώνονται περιπτώσεις πλήρως ανασφάλιστων εργαζομένων;
  • Διαπιστώνεται και πώς, η ιδιοκτησία και η καταλληλότητα του οχήματος;
  • Στις περιπτώσεις ατυχημάτων στο δελτίο συμβάντος, καταγράφεται εάν ο εμπλεκόμενος ήταν σε ώρα εργασίας; Υπάρχουν στοιχεία ασφαλισμένων που αιτήθηκαν αποζημίωση από τα ασφαλιστικά τους ταμεία λόγω εργατικού ατυχήματος για τέτοιου τύπου εργασία; Εάν ναι, πώς αξιολογείται στατιστικά σε σχέση με τις καταγραφές της τροχαίας;
  • Προβλέπονται πρωτοβουλίες που θα υποχρεώσουν τους εργοδότες να λαμβάνουν μεγαλύτερη μέριμνα και να φροντίζουν ώστε να τηρούνται απαρέγκλιτα τουλάχιστον τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας μεταξύ των οποίων και η τυπική συντήρηση των οχημάτων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Λιβανίου Ζωή
Αντωνίου Χρήστος
Βάκη Φωτεινή
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττας Δημήτριος
Γεννιά Γεωργία
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θελερίτη Μαρία
Θεωνάς Ιωάννης
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καΐσας Γεώργιος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Μανιός Νικόλαος
Μάρδας Δημήτριος
Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Ρίζος Δημήτριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σεβαστάκης Δημήτριος
Σιμορέλης Χρήστος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταμπουλή Αφροδίτη
Ψυχογιός Γεώργιος

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Νέες θέσεις γιατρών για το νομό Σάμου

Published

on

By

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας η προκήρυξη θέσεων ιατρών κλάδων ΕΣΥ. Η προκήρυξη αφορά στην επί θητεία θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που απέστειλε στο γραφείο του Βουλευτή το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, για το νομό Σάμου, οι θέσεις είναι οι ακόλουθες:

Οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί σε όλη την επικράτεια αποτελούν στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την καλύτερη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα νοσοκομεία της χώρας, και εν προκειμένω στο νομό Σάμου.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Αυτά είναι τα έργα για τον Ν. Σάμου που χρηματοδοτούνται μέσα από το Ειδικό Αναπτυξιακό

Published

on

By

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα (15-3-2018) ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης, παρουσία των Βουλευτών από το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανακοινώθηκαν τα έργα για τα οποία η χρηματοδότησή τους θα πραγματοποιηθεί από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020, καθώς και από άλλα προγράμματα σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας.

Στη συνέντευξη τύπου ήταν παρών ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «πρόκειται για μια συντεταγμένη εργασία των αρμόδιων Υπουργείων, των ομάδων εργασίας τους και των τοπικών φορέων των νησιών. Υπάρχει λογική και διασύνδεση των έργων που αφορούν σε όλα τα νησιά. Συνθέτουν μια υπεραξία χρήσης. Δεν είναι έργα τυχαίας χρηματοδότησης. Μεταξύ άλλων αξίζει να αναφερθώ στο εμβληματικό έργο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο, που λίμναζε πάνω από 10 χρόνια, ενώ δίνεται βάση και σε έργα πολιτισμού. Η προσέγγιση των νέων χρηματοδοτήσεων είναι επιστημονική και ενισχύουμε την κουλτούρα συνεργασίας. Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι ότι τα έργα δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται από τα Υπουργεία και μετά να αφήνονται στην τύχη τους. Χρειάζεται μελέτη και εξέταση σε όλα τα βήματα πραγματοποίησής τους και ευχαριστώ θερμά τους αρμόδιους Υπουργούς και ιδιαίτερα τον Αλέξη Χαρίτση»

Έτσι λοιπόν σήμερα για το νομό Σάμου και μέσα από το Ειδικό Αναπτυξιακό χρηματοδοτούνται  τα εξής:

1)  4.108.093,00 Ευρώ  για την Αποκατάσταση Κτηρίων της Πανεπιστημιούπολης Σάμου, στα Ταμπάκικα Καρλοβάσου.

2)  3.250.000, 00 Ευρώ για την Αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Σάμου.

3)  1.680.000, 00 Ευρώ για Συμπληρωματικά έργα αποκατάστασης λιμενικών δομών  Λιμένα Αγίου Κηρύκου, Ικαρίας.

4)  930.071,00 Ευρώ για τη Μελέτη Ιεράς Μονής Σωτήρος & Αγίου Νικολάου-Ανάδειξη του Βυζαντινού Κάστρου, Ποτάμι, Καρλόβασι Σάμου.

5)  780.000,00 Ευρώ για την Αποκατάσταση ζημιών και ενίσχυση ανωδομής λιμένα Μαλαγαρίου Σάμου

6) 600.000,00 Ευρώ για τη Βελτίωση υφιστάμενου δρόμου Αρεθούσας, Καραβόσταμο Ικαρίας

7)  447.000,00 Ευρώ για την Αξιοποίηση Υδρογεώτρησης «Τσουρέδο» Ικαρίας

8)  380.000,00 Ευρώ για την Κατασκευή Δικτύου Άρδευσης Οικισμών Λαψαχάδες, Μανδριά, Γιαλισκάρι Ικαρίας

9) 329.648,00 Ευρώ για την Ενίσχυση Υποδομών Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Σάμου

10) 250.00,00 Ευρώ για τη Συντήρηση τοιχογραφιών Ι.Μ. Μεγάλης Παναγιάς Σάμου

11) 137.120,00 Ευρώ για Ψηφιακό Μετασχηματισμό & Δραστηριότητες εξωστρέφειας Επιμελητηρίου Σάμου.

 

Στο επίσης χρηματοδοτούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Β.Αιγαίου εντάσσονται:

1) Για την  Εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Θύμαινας300.000,00 Ευρώ

2) Για την Εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Φούρνων Κορσεών- 1.955.000,00   Ευρώ

3) Για την Βελτίωση και αποκατάσταση εθνικού-επαρχιακού δικτύου νομού Σάμου1.198.000, 00 Ευρώ

 

Στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» με τη συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών εντάσσονται:

1) Η Προμήθεια Συστήματος Αποσιδήρωσης Γεωτρήσεως Χάρακα Ικαρίας100.000, 00 Ευρώ

2) Το Δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων οικισμού Καμπί, Φούρνοι596.700, 00 Ευρώ

3) Η Αναβάθμιση των Σχολικών Υποδομών Δήμου Σάμου2.824.283, 00 Ευρώ

-Επίσης στο πρόγραμμα επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας εντάσσεται η Προμήθεια Αξονικού Τομογράφου Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας 250.000, 00 Ευρώ,

-ενώ στο Πρόγραμμα της ΕΤΕπ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα ενταχθεί το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο Δήμου Σάμου395.968, 00 Ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί πριν λίγο καιρό η έγκριση χρηματοδότησης για: α) Τα συμπληρωματικά έργα για τη λειτουργία των νέων υποδομών στο λιμάνι του Ευδήλου Ικαρία (860.000, 00 Ευρώ), β) Οι ανακατασκευές στην παραλιακή οδό Πυθαγορείου στη Θέση Ρεματάκι (555,750 Ευρώ) και γ) Η ανακαίνιση των κοιτώνων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού-αναβάθμιση λογισμικού του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου «Αγ. Παντελεήμων» (550.273, 00 Ευρώ)

Από την αρχή της θητείας του ο βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης, τόσο με την ενεργοποίηση της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων και πανεπιστημίων, όσο επίσης με την αμέριστη συνδρομή των  στοχευμένων πολιτικών των αρμόδιων Υπουργείων,  του Υπουργείου Οικονομίας και προσωπικά του Αν. Υπουργού Α. Χαρίτση, καθώς και με τη θεσμική συνδρομή της αυτοδιοίκησης, υπηρετεί ένα και μόνο  στόχο: την πρόοδο της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, την προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς σκοπιμότητες και μικροπολιτικές, με την πίστη ότι η συνεργασία φέρνει  αποτελέσματα.

Συνεχίζουμε με στόχο και προοπτική.

Comments

comments

Continue Reading

Facebook

Σαμιακά4 ώρες ago

Ώρα της Γης 2018: Συνδέσου με τη Θάλασσα!

Σαμιακά3 ημέρες ago

Συσκέψεις στη Σάμο για τους χώρους συγκέντρωσης κοινού σε περίπτωση ανάγκης

Σαμιακά5 ημέρες ago

Ομιλία του Αν. Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Φωτάκη στη Σάμο

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Αστυνομική διεύθυνση Σάμου: Όχι στη παθητική και ενεργητική κακοποίηση των ζώων

Δήμος2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα για την Τουριστική Ανάπτυξη της Σάμου

Ικαριακά2 εβδομάδες ago

Γ. Λαμπρούλης : Να λυθεί το πρόβλημα με την έλλειψη παιδιάτρου στην Ικαρία

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Συγκινεί η ιστορία της Αναστασίας που καθηλώθηκε στο κρεβάτι

Πολιτικά2 εβδομάδες ago

Αυγενάκης από Σάμο: Η ασφάλεια των πολιτών είναι υπόθεση αξιοπρέπειας για τους πολίτες

Περιφερειακά3 εβδομάδες ago

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους Ήρωες των Ιμίων στη Σάμο.(pics/video)

Πολιτιστικά1 μήνα ago

Το έθιμο του Καδή αναβίωσε και φέτος ο “Καπετάν Λαχανάς”

SPONSORED

Sponsored

Advertisement

Δημοφιλή

Copyright © iArk Digital Agency