Connect with us

Σαμιακά

Δ. Σεβαστάκης- Η κοινωνική συνοχή είναι η προϋπόθεση για την ανάπτυξη

Published

on

Η ομιλία του Βουλευτή ν. Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις» και τα νέα κοινωνικά μέτρα .

Αναλυτικά:

Το κράτος πρόνοιας, δηλαδή η οργανωμένη και ισόρροπη διασπορά κοινωνικού αγαθού, υγείας, παιδείας κ.λπ., θεωρείται ακριβή, θεωρείται ότι επιβαρύνει την ανάπτυξη. Οι σχολές σκέψεις που οργανώνονται γύρω από αυτήν την αντίληψη θεωρούν ότι υπάρχει ένα αναπτυξιακό σφρίγος, υπάρχει ένας καπιταλισμός ο οποίος παράγει πλούτο. Αυτό ανεβάζει το οικονομικό επίπεδο ολόκληρου του λαού και επομένως μπορεί ο λαός να αγοράζει υπηρεσίες παιδείας, υπηρεσίες υγείας, δημόσιου χώρου, μετακίνησης κ.λπ. Αυτές τις σχολές σκέψης θεωρούμε ότι τις τσουβαλιάζουμε γύρω από τον γενικόλογο όρο «νεοφιλελευθερισμός». Στην ελληνική εκδοχή του αυτή η σύλληψη είναι μυθολογική, είναι μια κατασκευή, ακόμα κι αν την εκφωνεί ένας εχέφρων του αστικού χώρου, όπως ο κ. Σταϊκούρας, ένας μετρημένος άνθρωπος. Είναι μια μυθολογική κατασκευή, διότι δεν υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πάρα πολλές δεκαετίες, παραγωγικό σφρίγος και επομένως δεν υπάρχει συλλογικά παραγόμενος πλούτος. Υπάρχουν τρόποι να παράγεις, να δημιουργείς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι όμως δεν έχουν σχέση με την παραγωγική ταυτότητα της χώρας, με τον πραγματικό δηλαδή πλούτο της χώρας. Η κατάρρευση του κράτους πρόνοιας ήταν επακόλουθο της κατάρρευσης του δημόσιου πλούτου, ήταν επακόλουθο της χρεοκοπίας.

Νομίζω ότι σήμερα μπορούμε με διαφορετικό τρόπο να κοιτάμε, με διαφορετικούς βαθμούς αισιοδοξίας, το θεμελιώδες πρόβλημά μας. Υπάρχει μια άλλη αντίληψη, διαφορετική από αυτή τη σχολή σκέψης που λέει ότι, αν έχεις χρήματα, αγοράζεις παιδεία ή υγεία. Λέει η άλλη αντίληψη ότι κερδοφόρος δεν είναι μόνο η επιχειρηματική επιτυχία, αλλά είναι η ανάκτηση της κοινωνικής συνοχής, ότι η κοινωνική συνοχή, το να μπορέσεις να σώσεις δηλαδή τον αφανισμένο, είναι μορφή συλλογικής κερδοφορίας, μιας διαφορετικού τύπου κερδοφορίας, όχι άμεσα οικονομικής, αλλά έμμεσα οικονομικής. Η κοινωνική συνοχή είναι η προϋπόθεση για να υπάρξουν και αναπτυξιακοί ανασχεδιασμοί και παραγωγικοί αναπροσανατολισμοί. Αυτός που βγάζει περισσότερα μπορεί να μετριάσει το κέρδος του, το περίσσευμά του, βοηθώντας τον αδύναμο, αυτόν που είναι εκτός συστήματος. Αυτό λέει αυτή η αντίληψη.

Υπάρχει αντίλογος, ότι αυτό είναι ζημιογόνο, ότι δημιουργεί φρένο. Νομίζω ότι η διεθνής πείρα, η διεθνής εμπειρία, η βιβλιογραφία μας λέει ότι όχι, το να πετάξεις το ένα τρίτο της κοινωνίας ή το μισό της κοινωνίας εκτός συστήματος δεν είναι απάντηση. Το να κρατήσεις κάποιους πόρους θεμελιώδους αστικού κράτους, μέριμνας και πρόνοιας, ενεργούς, ότι αυτό δημιουργεί σε βάθος χρόνου μεγαλύτερες αναπτυξιακές ροπές και δίνει διέξοδο, τουλάχιστον ιδεολογική και συναισθηματική διέξοδο. Τα μέτρα λοιπόν, συνδεόμενα ή όχι σε ένα συνεχές, όπως εντόπισε στην πάντα εύστοχη και ζυγισμένη κριτική της η κ. Λυμπεράκη, στην ομιλία της, «κερδίζοντας της αμεριμνησία», ναι βεβαίως δικαιούμαστε να κερδίσουμε ή να διεκδικήσουμε μια νέα αμεριμνησία, όχι αμνησία όμως, όχι να ξεχάσουμε το θεμελιώδες παραγωγικό μας ελάττωμα, αυτό που μας βύθισε εδώ και τριάντα χρόνια σε μια ψευδή ευωχία και στο τέλος στη χρεοκοπία.

Λέω λοιπόν ότι τα μέτρα ανήκουν στην άλλη κατεύθυνση, στην κατεύθυνση της επούλωσης, της ανάκτησης του δημόσιου χώρου. Είναι μια μεταφορική έννοια του δημόσιου χώρου να μπορεί κάποιος να διασώζεται και να επιζεί και να χαίρεται τις «υπηρεσίες» -εντός εισαγωγικών, κακός ο όρος- παιδείας, υγείας και δημόσιου χώρου. Αυτή λοιπόν είναι η πραγματική επανοικειοποίηση του προγράμματος. Για πάρα πολλά χρόνια, για τέσσερα χρόνια, γινόταν κριτική ότι δεν είσαι ιδιοκτήτης του προγράμματος. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας η κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «δεν μπορείτε να εφαρμόσετε το πρόγραμμα ανάκτησης της οικονομικής κανονικότητας, γιατί δεν είστε ιδιοκτήτες του, δεν το πιστεύετε ιδεολογικά». Η πραγματική λοιπόν επανοικειοποίηση του προγράμματος είναι αυτή που αποπειρώνται τα μέτρα, τα οποία, όπως και να το κάνει κανείς και μέσα από την αντιπολιτευτική πλειοδοσία, δεν μπορεί παρά να δεχθεί κανείς ότι είναι σε μια θετική κατεύθυνση. Δηλαδή και η μονιμοποίηση της 13ης σύνταξης –βεβαίως έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος των πόρων τους, όπως τους έχει χάσει η χώρα, δεν μπορεί να τους χάνει η χώρα και να μην τραυματίζεται κανείς- όμως αυτό δηλώνει μια στροφή. Ή οι συντάξεις χηρείας, δηλαδή αμυντικά μέτρα, που όμως συντείνουν σε αυτό που όλοι θέλουμε.

Δεν θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να διακόπτει ο κύριος Πρόεδρος, γιατί κλείνω την ομιλία μου πριν περάσει το επτάλεπτο της επιείκειας, αλλά νομίζω ότι αυτόν τον χώρο επιείκειας τον κερδίζουμε συλλογικά. Θα ήθελα η Αντιπολίτευση να αντιπροτείνει συγκεκριμένα αντίμετρα και όχι να προσπαθεί να κρύψει το ότι είναι προφανώς σε μια σωστή κατεύθυνση, θετική κατεύθυνση, υποβοηθητική κατεύθυνση της μικρής, αμυντικής οικονομίας αυτά που προτείνει η Κυβέρνηση. Θα ήθελα μια τέτοια αντιπολίτευση και μια τέτοια διοίκηση της χώρας. Έτσι κι αλλιώς, το στοίχημα της ανάκτησης της παραγωγικής ταυτότητας και το ζήτημα της ανάκτησης της αυτοεκτίμησης είναι μπροστά μας.

Ένα μεγάλο μέρος της χρεοκοπίας είναι ιδεολογική, είναι συναισθηματική, και οφείλουμε και προς αυτή την πλευρά να δώσουμε απαντήσεις σαν πολιτικό σύστημα.

Comments

comments

Σαμιακά

Ενημερωτική συνάντηση στο Δήμο Αντ. Σάμου για το προσφυγικό

Published

on

By

Με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων συναντήθηκε σήμερα το απογευμα, ο Δήμαρχος Ανατολικής  Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Τη συνάντηση προκάλεσε ο Δήμαρχος κ. Στάντζος, με στόχο να ενημερώσει τους επικεφαλής των παρατάξεων για τις επαφές που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική κ. Γιώργο Κουμουτσάκο με θέμα την αντιμετώπιση και διαχείριση των επιπτώσεων του προσφυγικού – μεταναστευτικού στην πρωτεύουσα του Νομού.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου τους ενημέρωσε, ότι ο ίδιος ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό, με κατεπείγουσες διαδικασίες να ξεκινήσει και να συνεχισθεί ο μαζικός απεγκλωβισμός των προσφύγων μεταναστών από το νησί της Σάμου. Παράλληλα το ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου πρέπει να κλείσει άμεσα, και να υπάρξει εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.

Ο κ. Στάντζος εξήγησε στον κ. Κουμουτσάκο την ανάγκη κατεπείγουσας ενίσχυσης των δομών του Δήμου σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό εξαιτίας του προσφυγικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουμουτσάκος εμφανίστηκε ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, και ανακοίνωσε στον δήμαρχο ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου το νέο ΚΥΤ στη θέση ζερβού θα είναι έτοιμο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019, ενώ το υπάρχον στο Βαθύ θα κλείσει.

Μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Αναπληρωτή  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Κουμουτσάκο, στην οποία ήταν παρών ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, κ. Μάνος Λογοθέτης, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Βουλευτή Σάμου κ. Χρ. Στεφανάδη, σχετικά.

Άξιο λόγου είναι οτι στην ενημερωτική συνάντηση στο δημαρχείο, ήταν απών ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Αντώνης Σίμος, ο οποίος έχει οριστεί εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου, για  τον συντονισμό δράσεων σχετικών με το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σίμος την ώρα της ενημέρωσης ήταν στο καλύβι που διατηρεί.

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Αίθριος καιρός το Σ/Κ- Κανονικές θερμοκρασίες

Published

on

By

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις και κανονικές θερμοκρασίες,θα έχουν τo Σ/Κ που μας έρχεται οι κάτοικοι στο νησί της Σάμου και στην Ικαρία. Αναλυτικά στις μεγαλύτερες πόλεις του νησιού θα επικρατήσουν οι εξής καιρικές συνθήκες.

Για το Βαθύ προβλέπεται.

Παρασκευή 20-9-19

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από BΔκές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 βαθμούς η ελάχιστη έως 27 βαθμούς η μέγιστη.

Σάββατο 21-9-19

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 βαθμούς η ελάχιστη έως 25 βαθμούς η μέγιστη.

Κυριακή 22-9-19

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από BΔκές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 βαθμούς η ελάχιστη έως 24 βαθμούς η μέγιστη.

Για το Καρλόβασι προβλέπεται.

Παρασκευή 20-9-19

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από BΔκές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 βαθμούς η ελάχιστη έως 27 βαθμούς η μέγιστη.

Σάββατο 21-9-19

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 βαθμούς η ελάχιστη έως 25 βαθμούς η μέγιστη.

Κυριακή 22-9-19

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από BΔκές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 βαθμούς η ελάχιστη έως 24 βαθμούς η μέγιστη.

Για την Ικαρία προβλέπεται.

Παρασκευή 20-9-19

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από BΔκές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 βαθμούς η ελάχιστη έως 25 βαθμούς η μέγιστη.

Σάββατο 21-9-19

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις πολύ ισχυροί εντάσεως 6-7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 βαθμούς η ελάχιστη έως 23 βαθμούς η μέγιστη.

Κυριακή 22-9-19

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από BΔκές διευθύνσεις ισχυροί εντάσεως 5-6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 βαθμούς η ελάχιστη έως 22 βαθμούς η μέγιστη.

Για τους Φούρνους προβλέπεται.

Παρασκευή 20-9-19

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από BΔκές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 βαθμούς η ελάχιστη έως 27 βαθμούς η μέγιστη.

Σάββατο 21-9-19

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 βαθμούς η ελάχιστη έως 25 βαθμούς η μέγιστη.

Κυριακή 22-9-19

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από BΔκές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 βαθμούς η ελάχιστη έως 24 βαθμούς η μέγιστη.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Μη εφικτή η ίδρυση τμήματος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στην Ανατολική Σάμο

Published

on

By

Μη εφικτή είναι η ίδρυση τμήματος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στην Ανατολική Σάμο, ξεκαθάρισαν σήμερα οι Κοσμήτορες των Σχολών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι, κ.κ. Β. Μεταφτσή και Σ. Κοκολάκη, με αφορμή την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Κοσμητόρων των Σχολών με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, κ. Γεώργιο Στάντζο, στο δημαρχιακό μέγαρο Σάμου για την ενδυνάμωση των δεσμών τους.

Οι Κοσμήτορες σε δηλώσεις τους στο Ραδιοσταθμό Αρμονία και στον δημοσιογράφο Μάνο Στεφανάκη, επισήμαναν ότι αναπόφευκτα συζητιέται σε κάθε τους επαφή που υπάρχει με την Ανατολική Σάμο, η ίδρυση τμήματος του Πανεπιστήμιου.

Παρόλα αυτά ξεκαθάρισαν όμως ότι, με το να ιδρυθεί ένα τμήμα πχ στο Βαθύ, είναι σα να δημιουργείται ένα καινούργιο πανεπιστήμιο, ενώ το κόστος του θα ήταν απαγορευτικό.

Ταυτόχρονα θα χαθεί και η συνεργία μεταξύ των τμημάτων καθώς και οι δυσκολίες που θα υπάρξουν στις μετακινήσεις των φοιτητών και των καθηγητών, από το Καρλόβασι στο Βαθύ και αντίστροφα, για την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Τέλος οι Κοσμήτορες υποστήριξαν, ότι έχει γίνει για μία τεράστια επένδυση στο Καρλόβασι όλα αυτά τα χρόνια , τονίζοντας την αναγκαιότητα να ενισχυθεί το Πανεπιστήμιο, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει νόημα να μπουν στη διαδικασία της διάσπασης των τμημάτων τους .

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017