Connect with us

Σαμιακά

Εγκατάλειψη και αδιαφορία στο Νεοχώρι

Published

on

Εγκατάλειψη και αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής σε χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στο γραφικό, πανέμορφο και ιστορικό χωριό μας.

Μέχρι τώρα, ευτυχώς, η οικολογική ισορροπία (πανίδα και χλωρίδα) είναι πλούσια σε βιοποικιλότητα, άγρια ζώα και πτηνά, με καταφύγιο το άγριο αλλά και επιβλητικό βορειοανατολικό γεωφυσικό περιβάλλον. Επιβλητικός ο Αμφίλησος, που ρέει ακατάπαυστα, χειμώνα, καλοκαίρι, διανύοντας μια μεγάλη διαδρομή από τις παρυφές του Καρβούνη μέχρι την εκβολή του στον Μπάλο. Υπάρχει ζωή ακόμη εντός του ρέματος (καβούρια, ψάρια) προς γνώση των οικολογικών ομάδων και οργανώσεων. Μονοπάτια που οδηγούν από το χωριό στον επίγειο αυτό παράδεισο, δύσβατα, δύσκολα προσβάσιμα.

Αυτό λοιπόν το χωριό, όπως και όλα τα χωριά στο νησί μας, έχουν την ιστορία τους, και το καθένα ξεχωριστά μπορεί να καταγράψει τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά στοιχεία που το αφορούν, έτσι ώστε με πρόγραμμα, οργάνωση, μελέτη και εκτέλεση να αναδειχτεί πολιτισμικά, ιστορικά, τουριστικά. Είναι ντροπή τουρίστες να γνωρίζουν μέσα από χαρτογράφηση μονοπάτια και ιστορικά στοιχεία. Είναι τραγικό να χάνεται σε βάθος χρόνου η παράδοση, να σβήνει η ιστορία του νησιού μας.

Αρνητικά χρόνια προβλήματα του χωριού μας:

  1. Ιανουάριος 2018, αποκόλληση βράχων στο βόρειο τμήμα της κεντρικής πλατείας του χωριού. Ευτυχώς, δεν είχαμε ζημιές σε ανθρώπους και αυτοκίνητα. Μέχρι σήμερα, καμιά αναφορά ή εξέλιξη από την Δημοτική Αρχή για το πρόβλημα.
  2. Παιδική χαρά, πρόγραμμα (Φιλόδημος, Φιλόδημος ΙΙ) καμιά ενημέρωση σε έγγραφά μας, 19/27-4-2015, 47/21-12-2015, 12/16-3-2018 και 15/22-5-2018. Σημείωση: Αδέσποτα ζώα και τρωκτικά έχουν καταλάβει τον χώρο, τα όργανα καταστραμμένα και επικίνδυνα.
  3. Παραδοσιακά πλυσταριά, σχετικά έγγραφα και φωτογραφίες από το 2014 δείχνουν το μέγεθος της φθοράς, λόγω χρόνου και υγρασίας, με απρόβλεπτες συνέπειες, ίσως πλήρους καταστροφής τους.
  4. Αγροτικοί δρόμοι, μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανισθεί εργολάβος να έχει αναλάβει τις προβλεπόμενες αναλυτικά εργασίες που αφορούν αγροτικούς δρόμους, καθαρισμό ρεμάτων κτλ.
  5. Το χωριό εγκαταλελειμμένο στο εσωτερικό του, από καθαριότητα γενικώς έχουν περάσει περίπου δύο (2) χρόνια από την τελευταία φορά που ασβεστώθηκε το χωριό.

Τέλος, με το μέγεθος της ευθύνης που μου αναλογεί, παρακαλώ τους υπεύθυνους των ανάλογων τμημάτων της Δημοτικής Αρχής, όπως και τον φυσικό προϊστάμενο αντιδήμαρχο, να έλθουν στο χωριό για επί τόπου αυτοψία των αναφερόμενων προβλημάτων και ιεράρχηση αυτών στο άμεσο παρόν.

 

Με εκτίμηση, Πέτρος Νίνος, εκπρόσωπος Τ/Κ Νεοχωρίου.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Published

on

By

Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO). Αποτελεί ένα θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους –φυσικούς και τεχνολογικούς – λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης.

Ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα αυτής, καλύπτοντας πρωτίστως τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας την υψηλή αποστολή της Πολιτικής Προστασίας και με στόχο να συμβάλλει στην πρόληψη των κινδύνων και στην ετοιμότητα για τη διαχείριση συνακόλουθων καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, έχει θεσπίσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για επεμβάσεις παροχής βοηθείας καθώς και προγράμματα χρηματοδότησης δράσεων Πολιτικής Προστασίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας είναι πάντοτε και μια αφορμή μνήμης και απότισης τιμής στους επαγγελματίες και εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, τους διασώστες και τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος για να προστατεύσουν ζωές και περιουσίες συνανθρώπων και αποτελούν λαμπρά παραδείγματα σθένους και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με αίσθημα ευθύνης και με σύμμαχο τη γνώση προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση που μπορεί να προέρχεται είτε από φυσική είτε από ανθρωπογενής είτε ακόμα και από τεχνολογική καταστροφή. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο 2020 κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως ο σεισμός της Σάμου, οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι ισχυρές χιονοπτώσεις καθώς και την έξαρση της πανδημίας κλπ. Με τα μέσα που διαθέτουμε και κυρίως στηριζόμενοι στους ανθρώπινους πόρους υπηρετούμε πάντοτε την δημόσια ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Semper Parati, iuxta cives.

Δημήτριος Α. Μαλλιαρός

Δ/ντής Πολιτικής Προστασίας

Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Από το Σάββατο (6/3) η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμου με τη Θεσσαλονίκη

Published

on

By

Οι αρχές του Υπουργείου Ναυτιλίας θα πρέπει να διατηρήσουν σε ετήσια και μόνιμη βάση το δρομολόγιο της Θεσσαλονίκης, καθώς η γραμμή αυτή στο παρελθόν έχει βοηθήσει τουριστικά το νησί μας τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Έτσι λοιπόν από το Σάββατο (6/3) ξεκινάει μετά από 12 χρόνια η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμου με τη Θεσσαλονίκη που θα πραγματοποιείται με το Blue Star Chios μία φορά την εβδομάδα για το χρονικό διάστημα από 6/3/3021 έως 16/6/2021 και από 06 Σεπτεμβρίου 2021 έως και 31 Δεκεμβρίου 2021.

Το πλοίο θα αναχωρεί από την Σάμο για την Θεσσαλονίκη κάθε Σάββατο στις 01.55, ενώ από την Θεσσαλονίκη για Σάμο η αναχώρηση του πλοίου έχει προγραμματιστεί κάθε Σάββατο στις 21.00.

 

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή