29.4 C
Σάμος
12/08/2022
Σαμιακά

Εγκατάλειψη και αδιαφορία στο Νεοχώρι

Εγκατάλειψη και αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής σε χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στο γραφικό, πανέμορφο και ιστορικό χωριό μας.

Μέχρι τώρα, ευτυχώς, η οικολογική ισορροπία (πανίδα και χλωρίδα) είναι πλούσια σε βιοποικιλότητα, άγρια ζώα και πτηνά, με καταφύγιο το άγριο αλλά και επιβλητικό βορειοανατολικό γεωφυσικό περιβάλλον. Επιβλητικός ο Αμφίλησος, που ρέει ακατάπαυστα, χειμώνα, καλοκαίρι, διανύοντας μια μεγάλη διαδρομή από τις παρυφές του Καρβούνη μέχρι την εκβολή του στον Μπάλο. Υπάρχει ζωή ακόμη εντός του ρέματος (καβούρια, ψάρια) προς γνώση των οικολογικών ομάδων και οργανώσεων. Μονοπάτια που οδηγούν από το χωριό στον επίγειο αυτό παράδεισο, δύσβατα, δύσκολα προσβάσιμα.

Αυτό λοιπόν το χωριό, όπως και όλα τα χωριά στο νησί μας, έχουν την ιστορία τους, και το καθένα ξεχωριστά μπορεί να καταγράψει τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά στοιχεία που το αφορούν, έτσι ώστε με πρόγραμμα, οργάνωση, μελέτη και εκτέλεση να αναδειχτεί πολιτισμικά, ιστορικά, τουριστικά. Είναι ντροπή τουρίστες να γνωρίζουν μέσα από χαρτογράφηση μονοπάτια και ιστορικά στοιχεία. Είναι τραγικό να χάνεται σε βάθος χρόνου η παράδοση, να σβήνει η ιστορία του νησιού μας.

Αρνητικά χρόνια προβλήματα του χωριού μας:

  1. Ιανουάριος 2018, αποκόλληση βράχων στο βόρειο τμήμα της κεντρικής πλατείας του χωριού. Ευτυχώς, δεν είχαμε ζημιές σε ανθρώπους και αυτοκίνητα. Μέχρι σήμερα, καμιά αναφορά ή εξέλιξη από την Δημοτική Αρχή για το πρόβλημα.
  2. Παιδική χαρά, πρόγραμμα (Φιλόδημος, Φιλόδημος ΙΙ) καμιά ενημέρωση σε έγγραφά μας, 19/27-4-2015, 47/21-12-2015, 12/16-3-2018 και 15/22-5-2018. Σημείωση: Αδέσποτα ζώα και τρωκτικά έχουν καταλάβει τον χώρο, τα όργανα καταστραμμένα και επικίνδυνα.
  3. Παραδοσιακά πλυσταριά, σχετικά έγγραφα και φωτογραφίες από το 2014 δείχνουν το μέγεθος της φθοράς, λόγω χρόνου και υγρασίας, με απρόβλεπτες συνέπειες, ίσως πλήρους καταστροφής τους.
  4. Αγροτικοί δρόμοι, μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανισθεί εργολάβος να έχει αναλάβει τις προβλεπόμενες αναλυτικά εργασίες που αφορούν αγροτικούς δρόμους, καθαρισμό ρεμάτων κτλ.
  5. Το χωριό εγκαταλελειμμένο στο εσωτερικό του, από καθαριότητα γενικώς έχουν περάσει περίπου δύο (2) χρόνια από την τελευταία φορά που ασβεστώθηκε το χωριό.

Τέλος, με το μέγεθος της ευθύνης που μου αναλογεί, παρακαλώ τους υπεύθυνους των ανάλογων τμημάτων της Δημοτικής Αρχής, όπως και τον φυσικό προϊστάμενο αντιδήμαρχο, να έλθουν στο χωριό για επί τόπου αυτοψία των αναφερόμενων προβλημάτων και ιεράρχηση αυτών στο άμεσο παρόν.

 

Με εκτίμηση, Πέτρος Νίνος, εκπρόσωπος Τ/Κ Νεοχωρίου.

Related posts

Με αίθριο καιρό και κανονικές θερμοκρασίες ο εορτασμός του 15Αύγουστου

admin

Πυθαγόρειο: Διαπληκτίστηκαν και του κάρφωσε ένα ψαλίδι κουζίνας στη πλάτη

admin

Συνάντηση μεταξύ Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου και Εργατικού Κέντρου

admin

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον αύλειο χώρο  του Δημαρχιακού Μεγάρου Δυτικής Σάμου

admin

Πολιτιστική Εκδήλωση Μνήμης της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου Ικαρίας και Κορσεών

admin

Την ανάμνηση των εγκαινίων της εορτάζει η Ιερά Μονή Παναγίας Βροντιανής

admin

Την έσερνε στο δρόμο για να της αρπάξει την τσάντα

admin

Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Σάμος: Παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας στους νεοαφιχθέντες

admin

Προκήρυξη μόνιμων θέσεων ειδικευμένων ιατρών στο Γ.Ν. Σάμου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα