22.8 C
Σάμος
28/09/2023
Σαμιακά

Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για το master plan για τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Σάμου

Αποφάσεις έλαβαν οι αρμόδιες αρχές για τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Σάμου. Ειδικότερα:

Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δημοτικού Λιμενικού Σάμου για το master plan του λιμανιού Βαθέος Σάμου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος  δήλωσε για την εξέλιξη αυτή :

“Αμέσως μετά την έγκριση του master plan για το λιμάνι Βαθέος Σάμου η ΠΕ Σάμου θα δημοπρατήσει τις 2 μελέτες που έχουν ενταχθεί στο ΠΔΕ για κατασκευή σύγχρονης προβλήτας κρουαζιερόπλοιων και μαρίνας τουριστικών σκαφών νέας γενιάς εντός του κόλπου Βαθέος”.

Σύμφωνα με το tornosnews.gr όπως αναφέρεται κρίνεται σκόπιμη η εκπόνηση μελέτης για την Τροποποίηση του Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) του Λιμένα Σάμου. Κατά την εκπόνηση της μελέτης θα γίνει σχεδιασμός με βάση τις προοπτικές που υπάρχουν για τις περιοχές / ζώνες που εξυπηρετεί και προβλέπεται να εξυπηρετήσει ο Κεντρικός Λιμένας Σάμου κατά την επόμενη 25-ετία (μέχρι το έτος 2042), των διαφόρων κατασκευών, εγκαταστάσεων κλπ, κατά μέγεθος και θέση, ώστε στο διατιθέμενο χώρο να επιτευχθεί η βέλτιστη λειτουργικότητα και η μέγιστη δυναμικότητα εξυπηρέτησης και να μην υπάρξει σπατάλη σε τόπο και χρόνο από κακό σχεδιασμό έργων και ενεργειών.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά θα προβλεφθεί:

– Επέκταση – διαπλάτυνση του κεντρικού προβλήτα

Ο κεντρικός προβλήτας είναι κατασκευασμένος με περιμετρικά κατακόρυφα μέτωπα και εξυπηρετεί κρουαζιερόπλοια (Κ/Ζ). Προτείνεται η προς νότο επέκταση του προβλήτα καθώς και η προς βορρά επέκταση/ διαπλάτυνση του υφιστάμενου έργου. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αποσκοπούν: στον εκσυγχρονισμό

της υφιστάμενης εγκατάστασης, στην παροχή πρόσθετης λιμενικής προστασίας στα παραλιακά κρηπιδώματα από τους εισερχόμενους προς βορρά κυματισμούς και στην δημιουργία ικανών χώρων για την εξυπηρέτηση των συσχετιζόμενων με την παραβολή Κ/Ζ δραστηριοτήτων που προτείνεται να φιλοξενηθούν κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του προβλήτα.

-Δημιουργία θέσης εξυπηρέτησης Κρουαζιερόπλοιων

Στην προήνεμη πλευρά του κεντρικού και σε απόσταση από αυτήν προβλέπει νέα εγκατάσταση εξυπηρέτησης Κ/Ζ και θα περιλαμβάνει ναύδετα παραβολής, μεταλλική εξέδρα απο/επιβίβασης και σύστημα δέστρων – προσκρουστήρων

-Αναβάθμιση αγκυροβολίας ανατολικών παραλιακών κρηπιδωμάτων

Σε συνέχεια της επέκτασης του προσήνεμου μώλου για την αύξηση της δυναμικότητας των εξυπηρετούμενων σκαφών θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα κατασκευής προβλητών είτε επί βάθρων είτε από ανεξάρτητα προκατασκευασμένα πλωτά στοιχεία. Η φύση των έργων θα εξαρτηθεί από την κυματική διαταραχή στο εσωτερικό του λιμένα.

-Δημιουργία Τουριστικού λιμένα εντός του όρμου Βαθέος

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του λιμένα θα μελετηθεί πρόταση χωροθέτησης τουριστικού λιμένα εντός όρμου Βαθέος.

** Εξάλλου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου ενέκρινε το Σχέδιο Όρων Δόμησης – Χρήσεων Γης του Λιμένα Πυθαγορείου. Στο πλαίσιο το Σχεδίου επιτρέπεται μεταξύ άλλων το παλαιό ξενοδοχείο «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» να λειτουργήσει με νέα ξενοδοχειακή – πολιτιστική χρήση και βιβλιοθήκη. Επί πλέον για την νέα λειτουργία του κτιρίου επιτρέπεται η προσθήκη εξωτερικού ανελκυστήρα και κλιμακοστασίου διαφυγής (Παθητική Πυροπροστασία). Επιπλέον, το παλαιό ξενοδοχείο Πυθαγόρας έχει την δυνατότητα οικοδομικών εργασιών και ενισχύσεων εντός του κελύφους του κτιρίου και εκτός.

 

 

Related posts

Ευ και chef προτείνουν «Samos Nectar» και «Ερημίτη»

admin

Η 79 ΑΔΤΕ για την άσκηση “Παρμενίων 2023”

admin

Η Ακριτική Ιερά Μητρόπολη Σάμου κοντά στους Πλημμυροπαθείς

admin

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου Βαθέoς

admin

Ο Πύργος Λογοθέτη Λυκούργου θα παραμείνει κλειστός λόγω απουσίας φυλακτικού προσωπικού

admin

26 Σεπτεμβρίου 2000 – Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» 

admin

Ασταμάτητες οι ροές των παράνομων μεταναστών στη Σάμο – Έφτασαν 191 άτομα σε δυο μέρες

admin

Αλίμονο μας αν περιμένουμε τους Πέρσες

admin

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί Σάμου: Κινητοποίηση στη ΔΙΠΕ – Πέμπτη 28/9

admin