25.9 C
Σάμος
19/05/2024
Δήμος

Εθελοντές και μέσα πυρόσβεσης: Την άμεση επίλυση διοικητικών θεμάτων ζητά η ΑΝΑ.Σ.Α

Ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού της ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με τη σημασία του εθελοντισμού στο νησί και την ανάγκη για συνεχή συνεργασία μεταξύ των εθελοντών, της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Σύμφωνα με το δελτίο, ο εθελοντισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας της Σάμου, με τους εθελοντές να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους από αγάπη για το νησί. Η Σάμος έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις στο πρόσφατο παρελθόν και ο ρόλος των εθελοντών ήταν πάντα καθοριστικός.

Ωστόσο, η ΑΝΑ.Σ.Α εκφράζει την ανησυχία της για τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Τονίζει την ανάγκη για ένα λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο με εξασφαλισμένους πόρους και συνεργασία όλων των πλευρών.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της κλιματικής κρίσης και της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της Σάμου, είναι απαραίτητη η συμμετοχή των εκατοντάδων εθελοντών και των πυροσβεστικών οχημάτων που διαθέτουν οι δήμοι του νησιού.

Η ΑΝΑ.Σ.Α καλεί για την άμεση επίλυση τυχόν διοικητικών θεμάτων που μπορεί να εμποδίζουν τη συμμετοχή των εθελοντών και τη χρήση των μέσων πυρόσβεσης, καθώς κάθε καθυστέρηση μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Ο εθελοντισμός παραμένει η δύναμη της Σάμου και πρέπει να διατηρηθεί ζωντανός και ανιδιοτελής.

Αναλυτικά:

“Ο εθελοντισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε υγιούς κοινωνίας, διδάσκει με  εμπειρίες ζωής την ηθική, την αξία της συλλογικότητας και της κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης.

Ο Εθελοντισμός στη Σάμο, το νησί του εθελοντισμού,  δεν έχει ανάγκη δημοσίων σχέσεων και δεν επεδίωξε ποτέ ανταλλάγματα. Ο λόγος γέννησης του είναι η αγάπη για το νησί μας και μόνο.

Τους εθελοντές και τις εθελόντριες μας οφείλουμε να τους θυμόμαστε πάντα και όχι μόνο στα δύσκολα που γνωρίζουμε με ιστορική  βεβαιότητα ότι θα είναι παρόντες και παρούσες. Ο εθελοντισμός στο νησί μας έρχεται από πολύ μακριά και οφείλουμε να τον κρατήσουμε άδολο και ζωντανό .

Η Σάμος έχει δοκιμαστεί στο πρόσφατο παρελθόν πολλαπλώς δίχως να έχει κλείσει ακόμα τις πληγές της. Χρέος της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης είναι να υπάρχει λειτουργικό  θεσμικό πλαίσιο με εξασφαλισμένους πόρους και συνεργασία όλων.

Με έντονη ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις εν μέσω της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου όπου όλοι αναγνωρίζουν ότι θα είναι πολύ δύσκολη λόγω της κλιματικής κρίσης και της εγκατάλειψης της υπαίθρου.

Η αγαστή, πολυεπίπεδη  και αποτελεσματική συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας, των Εθελοντών και του  Πυροσβεστικού Σώματος  πρέπει να συνεχισθεί και εφέτος δίχως αναταράξεις και αποσυντονισμό.

Η έμπρακτη προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του νησιού απαιτεί και εφέτος την συμμετοχή των εκατοντάδων εθελοντών που δηλώνουν και είναι έτοιμοι να συνδράμουν καθώς και του πολύ μεγάλου στόλου πυροσβεστικών οχημάτων που διαθέτουν οι 2 δήμοι της Σάμου.

Πλέον κάθε καθυστέρηση και ολιγωρία στην επίλυση διοικητικών θεμάτων συμμετοχής των εθελοντών και των μέσων πυρόσβεσης στην πρόληψη και την  καταστολή των δασικών πυρκαγιών είναι επικίνδυνη.

Ο εθελοντισμός είναι η δύναμη του νησιού μας”.

Related posts

Προθεσμία έως 31 Μαΐου 2024 για επιχειρήσεις στην Ανατολική Σάμο για άδειες κοινόχρηστων χώρων

admin

“Επίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στον Δήμο Ανατ. Σάμου: Συμφωνία για ενίσχυση στην Πολιτική Προστασία”

admin

Ημερίδα για την αναπηρία, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 18 Μαΐου

admin

Εθελοντική δράση καθαρισμού ρεματιάς στο Λιμάνι και Παλαιό Καρλόβασι 18-19 Μαΐου

admin

Δήμος Αν. Σάμου: Πρόσληψη 8 ατόμων ως Δασεργάτες με 5μηνη σύμβαση

admin

Ανακοινώθηκαν τα ευρήματα των ελέγχων ποιότητας πόσιμου νερού στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για τον διπλό εορτασμό της 9ης Μαΐου

admin

Έκτακτα βοηθήματα σε 30 οικονομικά αδύναμους πολίτες της ανατολικής Σάμου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Συστάθηκε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

admin