Σαμιακά
Εθελοντική αιμοδοσία απο τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου


Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου διοργανώνει εβδομάδα “εθελοντικής αιμοδοσίας” από την Πέμπτη 17 Μαΐου έως και την Τετάρτη 23 Μαΐου (Εκτός Κυριακής ).
Η αιμοδοσία θα πραγματοποιείται από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι στο τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σάμου. Η “εθελοντική αιμοδοσία” είναι και πρέπει να αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του πολιτισμού μας. Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και αξιών απαντάμε με προσφορά στο συνάνθρωπο.
Στόχος μας είναι η προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών μέσω της ενθάρρυνσης για συμμετοχή στην παραπάνω δράση, όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων, ώστε να γίνουν τακτικοί “εθελοντές αιμοδότες”.
Το αίμα είναι βασικό συστατικό της ζωής κι ένα αναντικατάστατο θεραπευτικό μέσο
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να δώσει κάποιος αίμα;
- Να είναι 18 – 65 χρόνων
- Να αισθάνεται καλά την ημέρα της αιμοδοσίας
- Να μην έχει κάποιο σοβαρό ή χρόνιο πρόβλημα με την υγεία του
- Να έχει κοιμηθεί την προηγούμενη ημέρα τουλάχιστον 5 ώρες
- Να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα ή να έχουν περάσει 3 ώρες από ένα πλήρες γεύμα
Διαδικασία Αιμοδοσίας
- Ιστορικό
- Πίεση, Αιμοσφαιρίνη
- Αιμοληψία
- Ελαφρύ γεύμα
Διατρέχω κίνδυνο δίνοντας αίμα;
- Η αιμοδοσία είναι ανώδυνη, ακίνδυνη, διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας και πραγματοποιείται από έμπειρο προσωπικό .
- Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσης και αποστειρωμένα
- Είναι ανύπαρκτη η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος οποιοδήποτε νόσημα
Τι πρέπει να αποφύγουμε μετά την αιμοδοσία:
- Κάπνισμα για μια ώρα
- Οδήγηση για μια ώρα
- Λήψη αλκοόλ για 6-8 ώρες
- Έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας
Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στην Αιμοδοσία
ΔΙΝΩ ΑΙΜΑ – ΔΙΝΩ ΖΩΗ
Comments
Σαμιακά
Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης


Ένα σπάνιο φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές της Ελλάδας.
Το samos24.gr, βρέθηκε σήμερα στη παραλία της Ψιλής Άμμου, του δήμου Ανατολικής Σάμου όπου παρατηρήθηκε το φυσικό φαινόμενο της άμπωτης.
Η άμπωτη, είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας, χαρακτηρίζεται από την κάθοδο των νερών της θάλασσας.
Τι είναι η άμπωτη και πού οφείλεται
Για το φαινόμενο της άμπωτης, ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» υποστήριξε πως πρόκειται για μετακίνηση θαλασσίων μαζών λόγω της έλξης των πλανητών και της θέσης του ήλιου.
Comments
Σαμιακά
Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας: Με ανοιχτά σχολεία αύξηση κρουσμάτων (VIDEO)


Είχα πει στα μέσα Ιανουαρίου πως τα σχολεία δεν θα έπρεπε να ανοίξουν τον Φεβρουάριο λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και επειδή ακόμα δεν έχουμε κατασταλάξει για το τί συμβαίνει με το βρετανικό στέλεχος και θα αυξηθούν τα κρούσματα», λέει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.
Ο διακεκριμένος Έλληνας παιδίατρος είναι σαφής: «Τα παιδιά νοσούν και μεταδίδουν και αυτό το βλέπουμε τον τελευταίο καιρό και στα νοσοκομεία. Επομένως εάν ανοίξουν τα σχολεία με το βρετανικό στέλεχος να διασπείρεται στη χώρα, θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα. Με ανοιχτά σχολεία η μετάδοση γίνεται είτε από τα παιδιά στους γονείς, είτε από τους γονείς στα παιδιά λόγω και του συνωστισμού έξω από τα κτήρια».
«Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι κυρίως ασυμπτωματικοί και μεταφέρουν τον ιό μέσα στο σπίτι. Τα παιδιά δεν περνούν βαριά τη νόσο, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που θα χρειαστούν νοσηλεία. Βέβαια τα περιστατικά λοίμωξης και νοσηλείας σε παιδιά από τα στοιχεία που έχουμε στην Ελλάδα, δείχνουν ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχουν τριπλασιαστεί», προσθέτει.
Διαβάστε επίσης: Κατέληξε το βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Παίδων
«Είναι γεγονός πως ο ιός έχει ριζώσει μέσα στα σπίτια αλλά είμαστε και τυχεροί σε σχέση με άλλες χώρες διότι ο καιρός είναι καλύτερος στην Ελλάδα, οπότε μας επιτρέπει να έχουμε και ανοιχτά παράθυρα», τονίζει.
Ποια τα συμπτώματα στα παιδιά ;
Πυρετός που επιμένει, προβλήματα στο γαστρεντερικό, όπως διάρροια αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και εξανθήματα, είναι κάποια από τα συμπτώματα του Covid-19 στα παιδιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τα εξηγεί αναλυτικά.
Πότε να κάνουν τεστ τα παιδιά ;
Μεταξύ άλλων, τονίζει πως «οι γονείς εάν παρατηρήσουν στο παιδί τους κάποια ύποπτα συμπτώματα δεν θα πρέπει να περιμένουν αλλά να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους και να τους κάνουν άμεσα τεστ».
Τι κάνουν οι γονείς σε περίπτωση που το παιδί τους βρεθεί θετικό στον Covid-19 ;
Ο καθηγητής παιδιατρικής κατά τη διάρκεια της συζήτησης, απαντά και σε αυτό το ερώτημα, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες προς τους γονείς, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο πότε χρονικά μπορεί να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στις μικρότερες ηλικίες.
Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας:
Comments
- Δήμος5 ημέρες ago
Στάντζος σε Μητσοτάκη: «Επικαλούμαι την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη»
- Σαμιακά5 ημέρες ago
Στο «Βαθύ κόκκινο» η Σάμος
- Σαμιακά5 ημέρες ago
‘Εξι νέα κρούσματα στη Σάμο
- Σαμιακά5 ημέρες ago
Τι ισχύει από σήμερα στη Σάμο για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19
- COVID-194 ημέρες ago
ΕΟΔΥ για Σάμο:15 νέα κρούσματα
- Σαμιακά6 ημέρες ago
Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στο Καρλόβασι
- Σαμιακά6 ημέρες ago
Π.Ε. Σάμου: Κανένα κρούσμα covid-19
- Σαμιακά5 ημέρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με αυξημένους αριθμούς προσφύγων