18.9 C
Σάμος
25/04/2024
Δήμος

Εισήγηση Μ. Αγγελόπουλου στη ΚΕΔΕ για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τη νησιωτική Ελλάδα

Στο ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τη νησιωτική Ελλάδα αναφέρθηκε σήμερα, στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρώην Δήμαρχος Σάμου.

Ο κ. Αγγελόπουλος ήταν εισηγητής στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού υπήρξε επί σειρά ετών και Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ. Η πρόσφατη διαπραγμάτευση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά όργανα η οποία έλαβε υπόψη τα επιχειρήματα και τα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης της ΚΕΔΕ, κατέληξε σε πολιτική συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ECOFIN και στην ουσία παρέχει επιπλέον δυνατότητα για εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή, χαμηλότερου του 5%, καθώς και απαλλαγής ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών/υπηρεσιών που καλύπτουν βασικές ανάγκες. Ο κ. Αγγελόπουλος, αναφερόμενος στο ζήτημα, τόνισε και τα εξής:

Η υιοθέτηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μόνιμη βάση και, το κυριότερο, χωρίς αυτή να συνδέεται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο με το προσφυγικό ζήτημα, συνιστά μια μεγάλη και ουσιαστική νίκη! Όχι μόνον για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και για ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα. Και είναι μια νίκη που ήλθε μετά από πολύχρονη μάχη, σε όλα τα εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα και σε όλα τα επίπεδα. Είναι ευτύχημα, αλλά και μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερη τιμή, ότι οι θέσεις τις ΚΕΔΕ, όπως αυτές εκφράστηκαν από τη σπουδαία και εμπεριστατωμένη μελέτη για τη Νησιωτική Πολιτική, υιοθετήθηκαν πλήρως. Η νησιωτική Ελλάδα έχει πλέον ένα σημαντικό όπλο στα χέρια της για να προχωρήσει με ταχύτερα και λιγότερο ανηφορικά βήματα στην αναπτυξιακή της προοπτική. Βεβαίως, πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν. Αλλά η σωστή αρχή, επιτέλους, έγινε. Ο επιτυχής χειρισμός και η επίμονη διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης οδήγησαν σε μια σημαντικότατη συμφωνία-ομπρέλα, που καλύπτει από τις οικοδομές, τον ιατρικό εξοπλισμό, το περιβάλλον και τον αγροτικό κόσμο, έως την ψηφιακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Related posts

Εορτασμός της επετείου της 8ης Μάϊου στο Καρλόβασι

admin

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου συστήνει Ομάδα Διοίκησης Έργου για θέματα Πολιτικής Προστασίας

admin

Συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου

admin

Ταξίδι 200 xρόνων: «Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση της Σάμου»

admin

1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ CUP Κ8-Κ10

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin

Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

admin

Νέο Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων για Συλλόγους Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ανατολική Σάμο

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Αυτοψίες στα σχολεία μετά τον σεισμό – Κανένα πρόβλημα

admin