Connect with us

Σαμιακά

Εισήγηση στη συνέντευξη τύπου του ΕΚΣ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Published

on

Τις μέρες αυτές συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις περσινές κινητοποιήσεις του σαμιώτικου λαού ενάντια στα κέντρα φυλακές και τις επιτάξεις της κυβέρνησης. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επαίσχυντη απόβαση των ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο και την επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στους νησιώτες προκειμένου να περάσουν τα άδικα και απάνθρωπα σχέδιά της.

Για το Ε.Κ. Σάμου φυσικά δεν είναι επέτειος τυπική αλλά άλλη μια ευκαιρία να επαναφέρουμε το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού γιατί σε αντίθεση με το κλίμα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, για τους κατοίκους του νησιού μας, αυτό το ζήτημα δεν έχει ξεχαστεί. «Οι λύσεις» της κυβέρνησης είναι κόντρα στις διεκδικήσεις των κατοίκων αλλά και των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών.

Θα μας επιτρέψετε να πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή.

Το Ε.Κ. Σάμου, μια σειρά εργατικά σωματεία και φορείς του κινήματος, απλός κόσμος του νησιού μας από την αρχή εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κατέφθαναν στο νησί μας. Μετά τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ οι άνθρωποι αυτοί άρχισαν να εγκλωβίζονται εδώ. Τα αποτελέσματα του εγκλωβισμού είναι γνωστά. Καταρχήν στην υγεία και την ασφάλεια των ίδιων αλλά και με μια σειρά συνέπειες και προβλήματα που αντικειμενικά δημιουργούνταν και στους κατοίκους από τον εγκλωβισμό, με τη διαβίωση χιλιάδων ανθρώπων σε ανήκουστες συνθήκες σαν αυτές που έχουμε μέχρι σήμερα στο ΚΥΤ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και η σημερινή, έμεινε πιστή στις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ και την πολιτική της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, που θέλει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εγκλωβίζονται στο λεγόμενο «σημείο εισόδου» και να επιλέγει όποτε κι αν θέλει, έχοντας ως βάση τις ανάγκες των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, πόσοι από αυτούς θα πάρουν άσυλο και θα μπορέσουν να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα.

Γι’ αυτό η λύση των Hotspot που προώθησαν με κάθε τρόπου και οι δύο κυβερνήσεις, είναι κοινή και έχουν αντίστοιχα ευθύνες για ότι συμβαίνει σήμερα.

Ακόμη και σε συνθήκες τρομερά μεγάλου αριθμού εγκλωβισμένων ανθρώπων και προβλημάτων και παρά τις εθνικιστικές εξάρσεις και τα καλέσματα αυτών που «χτύπαγαν το σαμάρι αντί για το γάϊδαρο», δηλαδή αυτών που έβλεπαν ως εχθρό τους εξαθλιωμένους ανθρώπους και τα μικρά παιδιά κι όχι την κυβέρνηση και την Ε.Ε. που τους εγκλώβιζαν εδώ, ο σαμιώτικος λαός, οι εργαζόμενοι του νησιού στην μεγάλη πλειοψηφία τους στάθηκαν αλληλέγγυοι σε αυτούς τους ανθρώπους, βοηθώντας όπως μπορούσαν και κυρίως στηρίζοντας τα κοινά αιτήματα που πλέον είχαν ντόπιοι και μετανάστες για:

Κανένα κέντρο φυλακή και άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα προς τις χώρες τελικού προορισμού τους.

Το «freedom» και το «samos no good» των εγκλωβισμένων, ενώθηκαν με το σύνθημα των Σαμιωτών «κλείστε τα Hotspots , τα κέντρα φυλακές, να μην εγκλωβίζονται ανθρώπινες ζωές» σε αρκετές κινητοποιήσεις κοινές και μη.

Η μεγαλειώδης απεργία στις 7 Φλεβάρη έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι οι Σαμιώτες δε μπορούν να ανεχτούν στο νησί τους φυλακές ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή.

Τα σχέδια για νέο Hotspot , για μια νέα τεράστια φυλακή στου Ζερβού, μας ‘λέγαν ότι ήρθαν δήθεν για να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Πρόκειται όμως για μια λύση στον ίδιο ντορό της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων που τη στηρίζουν χωρίς καμιά αντίρρηση. Δεν πρόκειται ουσιαστικά για λύση αφού αυτό που θα κάνει είναι να μονιμοποιήσει τον εγκλωβισμό δυστυχισμένων ανθρώπων απλά μακριά από την πόλη!

Γι’ αυτό η ΕΕ δίνει εκατομμύρια για το προσφυγικό αλλά δεν έχει δεκάρα για τους εκατοντάδες Σαμιώτες που έχασαν τα σπίτια τους στο σεισμό. Αυτά λέει είναι… «μη επιλέξιμα» έργα.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση κινείται γρήγορα και ανησυχεί για την πορεία των έργων για να φτιάξει μια νέα φυλακή της Ε.Ε., αλλά αργά και βασανιστικά για να φτιάξει τα σεισμόπληκτα κτίρια των σχολείων και του πανεπιστημίου, για να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% στους σεισμόπληκτους και τους πλημμυροπαθείς.

Οι περσινές κινητοποιήσεις κορύφωσαν ένα γύρο κινητοποιήσεων από το Φθινόπωρο με αποκορύφωμα το μπλόκο στου Ζερβού, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για επιτάξεις και οικοδόμηση της νέας φυλακής, καθώς και αλληλεγγύης στους Χιώτες και Λέσβιους που βίωσαν την απόβαση και την καταστολή των κινητοποιήσεών τους από τα ΜΑΤ.

 

Από πέρσι μέχρι φέτος έχουν μεσολαβήσει μια σειρά γεγονότα που έχουν επιβαρύνει κι άλλο τη ζωή των κατοίκων του νησιού.

Η νέα οικονομική κρίση και οι συνέπειες της πανδημίας που χτύπησαν ιδιαίτερα κλάδους όπως ο τουρισμός, το γεγονός ότι πέρα από καραντίνες η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των μαθητών κλπ αλλά ίσα ίσα βρήκε ευκαιρία να περάσει μια σειρά νομοσχέδια το προηγούμενο διάστημα και άλλα που επίκειται να φέρει το επόμενο. Ο σεισμός που επέφερε σοβαρά πλήγματα στο νησί μας  έχει αφήσει μεγάλες ανοιχτές πληγές. Όλα αυτά μπορεί να πήγαν πιο πίσω σε σειρά προτεραιότητας το θέμα προσφυγικού – μεταναστευτικού αλλά δε το ξεχνάμε.

Τα έργα στου Ζερβού προχωρούν  και είναι ένα ζήτημα αν οι εργαζόμενοι του νησιού θα δεχτούν τη μεταφορά του αίσχους του ΚΥΤ του Βαθιού λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, μακριά από τα «αδιάκριτα βλέμματα των τουριστών» αν και όποτε έρθουν.

Γιατί και το ΚΥΤ εδώ σχεδιάστηκε για 600 ανθρώπους και έφτασε τις 8.000 κάποια στιγμή.

Γιατί η μείωση των προσφυγικών ροών, όπως λέγονται, δεν οφείλεται στο ότι σταμάτησαν οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις στην περιοχή μας, για να πεις ότι δεν θα έχουμε πάλι αύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Άλλωστε είναι μόνο λίγες μέρες από το νέο βομβαρδισμό στη Συρία. Πλέον κανείς μας δεν έχει αυταπάτες ότι η αρμάδα του ΝΑΤΟ ήρθε και περιφρουρεί το Αιγαίο! Η τεράστια πολεμική άσκηση – απόβαση στην Αλεξανδρούπολη και η πολυπόθητη αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν ότι όπως κα τα ελληνοτουρκικά έτσι και το προσφυγικό  – μεταναστευτικό θα παίζει το ρόλο του διαπραγματευτικού χαρτιού από πιο ισχυρές χώρες, στο πλαίσιο μιας σειράς επικίνδυνων ανταγωνισμών κι εξελίξεων στην περιοχή μας.

Γι αυτό δε πρέπει ο σαμιώτικος λαός να πιστέψει στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για «μικρή δομή» – θα φτάνει τους 5.000 συνολικά. Είναι μικρή αυτή?

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αυταπάτη ότι «αφού θα φύγει από το Βαθύ, καλά είμαστε». Όχι δεν είμαστε καλά! Γιατί κανένας άνθρωπος δε μπορεί να ζει ανέμελα και όπως πριν όταν ξέρει ότι πιο δίπλα βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι φυλακισμένοι. Γιατί κανένας εργαζόμενος δε μπορεί να ανέχεται η πορεία και τα όνειρα ενός ανθρώπου προς μια χώρα που πιστεύει ότι εκεί μπορεί να ζήσει καλύτερα αυτός και να παιδιά του, μπορούν να κλείνονται σε ένα κέντρο  – φυλακή.

Για τη σημερινή φάση που βρισκόμαστε υπάρχουν και ευθύνες.

Κατ’ αρχήν υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών φυσικά, για το γεγονός ότι έχουν αφήσει χρόνια τώρα χιλιάδες ανθρώπους σε εξαιρετικά άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, χωρίς ζεστό νερό και είδη ατομικής υγιεινής, να ζουν σε λάσπες και τρωκτικά, εκτεθειμένους στο κρύο και την κακοκαιρία, χωρίς γιατρούς και στελεχωμένο ιατρείο, με κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία τους από τον κορονοϊό όσο και άλλες ασθένειες! Ούτε γι αυτό δεν μπορούν να κάνουν κάτι τόσα χρόνια?

Επίσης έχουν τεράστιες ευθύνες οι αρχές της τοπικής διοίκησης που όλα αυτά τα χρόνια παλινωδούν στη θέση που θα υιοθετήσουν. Υποκύπτουν στις πίεσης της κυβέρνησης παρά την αντίθετη βούληση του λαού. Στηρίζουν τελικά αυτά τα σχέδια και φτάνουν μέχρι και τα κρυφά παζαρέματα. Αγωνιστικές κορώνες στο λαό, ανοιχτός διάλογος με τα κυβερνητικά στελέχη.

Η όποια πίεση ασκήθηκε στην προηγούμενη και σε αυτή την κυβέρνηση ασκήθηκε όταν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, η νεολαία του νησιού διατράνωσαν κι επέμειναν στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει! Ανοίγουμε νέα σελίδα στην πάλη για να μη γίνει το νησί μας  φυλακή της Ε.Ε. για ανθρώπους διωγμένους από τον πόλεμο και τη φτώχεια από τις χώρες τους.

Η Χίος και η Λέσβος είναι σε κινητοποιήσεις απαιτώντας να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της Ε.Ε., στον ίδιο δρόμο πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει και η Σάμος, απαιτώντας:

 • Κανένα κέντρο φυλακή κυβέρνησης και ΕΕ στο νησί.
 • Να σταματήσουν τώρα τα έργα στου Ζερβού  – να κλείσει το αίσχος του ΚΥΤ στο Βαθύ
 • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα
 • Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και όποια άλλη τους εγκλωβίζει στη χώρα
 • Να οργανωθούν διαδικασίες υποβολής ασύλου εντός της Τουρκίας και στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Συρία, με απευθείας μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού τους.
 • Για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα σε αξιοπρεπείς και ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Εκεί να υποβάλουν τα αιτήματα ασύλου και άμεσα να μεταβαίνουν στις χώρες προορισμού τους με την ευθύνη του κράτους ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλειά τους.
 • Ειδική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες.
 • Για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, γρήγορες και σύμφωνες με τη συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου, εξασφάλιση διαμονής από το κράτος σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, με την απαραίτητη εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής.
 • Στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων, λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους
 • Μαζικά και συχνά τεστ και εμβολιασμός σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές με ταυτόχρονη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής και μέσω προστασίας. Λειτουργία πλήρως στελεχωμένου ιατρείου στο ΚΥΤ.
 • Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για φθορές και ζημιές που έχουν υποστεί.

Για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο θέμα και να οργανώσουμε τη δράσης μας για το επόμενο διάστημα καλούμε σε διαδικτυακή σύσκεψη την Παρασκευή 5/3 στις 18:30 το απόγευμα σωματεία, φορείς και συλλόγους του νησιού.

Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που κανείς δεν μπορεί να μένει απαθείς και αδιάφορος, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε τι σημαίνει νέο ΚΥΤ στο νησί μας. Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε ανθρώπους φυλακισμένους που θα ζουν δίπλα μας μόνιμα πλέον.

Σήμερα είναι οι Σύριοι, οι Αφγανοί, οι Νιγηριανοί, αύριο κάποιος άλλος λαός, ακόμη και εμείς οι ίδιοι, αν μπαίνουμε εμπόδιο στα σχέδια όσων επιβουλεύονται εδάφη και φυσικό πλούτο άλλων χωρών, όσων εξαπολύουν πολέμους και φτωχοποιούν χώρες και λαούς για το κέρδος.

Γι αυτό λοιπόν στις ψεύτικες υποσχέσεις, στην καταστολή και στα τετελεσμένα της κυβέρνησης ο λαός της Σάμου και των νησιών μας απαντά με τους αγώνες του.

Comments

comments

Σαμιακά

Νέο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αναπηρία στη Σάμο

Published

on

By

Η νέα δομή ειδικής αγωγής του ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ – κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αναπηρία, θα ανοίξει τις πόρτες της τον Σεπτέμβριο στο νησί της Σάμου, μοναδική στο αντικείμενο της, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, την ανάπτυξη και την ενίσχυση δεξιοτήτων τους καθώς και τη στήριξη της οικογένειάς τους.

Οι υπηρεσίες μας αφορούν ανήλικους και ενήλικους από 5 ετών και άνω, και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών –νοητικών, κινητικών, ψυχικών και αισθητηριακών. Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος όπου παιδιά και ενήλικες με αναπηρία μπορούν να νιώσουν τη χαρά της έκφρασης μέσω οργανωμένων δραστηριοτήτων – πάντα με την επίβλεψη έμπειρων εκπαιδευτών.

Στη δομή μας γίνεται αρχικά αξιολόγηση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών κάθε ατόμου και στη συνέχεια οργάνωση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος το οποίο συναντά τη μοναδικότητα και τις ανάγκες του. Τα προγράμματα και οι δράσεις του ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ, προσαρμόζονται ανάλογα την ηλικία, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα των ατόμων με αναπηρία.

Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να απασχοληθούν σε δραστηριότητες όπως η ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων, η συμμετοχή σε προγράμματα άθλησης και σωματικής υγείας, προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης, έκφρασης και ψυχαγωγίας καθώς και σε προγράμματα εκπαίδευσης για επαγγελματική κατάρτιση.

Καθοριστικό ρόλο παίζει για εμάς ο τομέας της ένταξης και της κοινωνικοποίησης, καθώς αποτελεί και πρωταρχικό σκοπό της εσωτερικής λειτουργίας του κανονισμού μας.

Τα προγράμματα μας πραγματοποιούνται σε μικρές ομάδες όμοιας λειτουργικότητας, ώστε κάθε παιδί / ενήλικας να νιώθει ότι μπορεί να εκφραστεί, να επικοινωνήσει, να ενταχθεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δημιουργούνται εργαστήρια καλών τεχνών και εικαστικών, γίνονται επισκέψεις σε μουσεία, βόλτες σε θέατρο και κινηματογράφο, εκδρομές και πεζοπορίες στη φύση. Όλα αυτά, μέσα σε καλά οργανωμένα πλαίσια και πάντα με την επίβλεψη του επιστημονικού προσωπικού της δομής.

Οι υπηρεσίες και η μετακίνηση των εκπαιδευομένων του ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ παρέχονται δωρεάν μέσω του προγράμματος « Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Οι συμμετοχές, οι περιπτώσεις των παιδιών και ο τόπος διαμονής τους θα καθορίσουν την μορφή του ΚΔΑΠ ΜΕΑ και την τοποθεσία (Βαθύ ή Καρλόβαση).

Γι’ αυτό καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να επικοινωνήσει μαζί μας και να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, ώστε να γίνει εφικτή η λειτουργία μιας τέτοιας δομής στο νησί μας.

Η Σάμος δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία που παρουσιάζεται.

Με εκτίμηση,

Πιτσίλκας Μιχαήλ

Ιδιοκτήτης ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Επικ.: 6944261767 – pitsilkas@kdapmeaprosvas

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

«Προορισμός Ελλάδα» και Σαμιώτικο Μοσχάτο

Published

on

By

Σε Αμερική και Ευρώπη, στην Κεντρική και Νότια Αφρική η «Φωνή της Ελλάδας» μέσω της ΕΡΤ «μετέφερε» τις ευωδιές των ξηρών, ημίξηρων και γλυκών μοσχάτων κρασιών που παράγονται από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, το συνεταιρισμό των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού.

Τα 3.000 χρόνια αμπελοοινικής παράδοσης της Σάμου, η ιστορική-κοινωνική-οικονομική και πολιτιστική διαδρομή του ΕΟΣΣ που ιδρύθηκε το 1934 και κρατά μέχρι σήμερα τη συνεπή του πορεία, οι βραβεύσεις και οι διακρίσεις, τα πατρογονικά αμπελοτόπια και ο κάματος των καλλιεργητών, ξεδιπλώθηκαν ανά την Ελλάδα αλλά και σε 3 ηπείρους, την Τρίτη 20 Απριλίου 2021, μέσω της εκπομπής «Προορισμός Ελλάδα» που επιμελείται και παρουσιάζει η αξιόλογη δημοσιογράφος Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη. (Ακρόαση:*Ψηφιακά μέσα από την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ, στην ένδειξη: Voice of Greece *Διαδικτυακά μέσα από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ http://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/)

Ακούστε το σχετικό ηχητικό:

https://soundcloud.com/uwc-967147571/mn0qfuq1pbeu

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Χρ. Τριαντόπουλος: Παρουσίαση των μέτρων στήριξης της σεισμόπληκτης Σάμου στη Βουλή

Published

on

By

Σε αναλυτική παρουσίαση στοιχείων σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό και την επακόλουθη πλημμύρα στη Σάμο τον περασμένο Οκτώβριο προέβη τη Δευτέρα 19 Απριλίου ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την κρατική αρωγή, το οποίο και υπερψηφίστηκε την Τετάρτη.

Τόσο ο σεισμός στη Σάμο, όσο και ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, αποτελούν δύο περιπτώσεις θεομηνιών που έπληξαν τη χώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους τέθηκε υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστου Τριαντόπουλου. Η επιτυχής διαχείρισή τους, δε, αποτέλεσε «οδηγό» για την αντιμετώπιση και άλλων φυσικών καταστροφών, καθώς και έναυσμα για τη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος της κρατικής αρωγής σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Ειδικά ως προς την παροχή στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό στη Σάμο, αλλά και από την πλημμύρα που ακολούθησε, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχή του 20% της ζημιάς σε 265 επιχειρήσεις. Πρόκειται για ποσό 729.432 ευρώ που αντιστοιχεί σε συνολική ζημιά 3.647.118,21 ευρώ. Παράλληλα, το ύψος της χρηματοδότησης στην Περιφέρεια και τους Δήμους για την αποκατάσταση υποδομών, δικτύων και λιμένων διαμορφώνεται σε 18.224.000 ευρώ, ενώ σημαντικοί είναι και οι πόροι που διατίθενται για τη στεγαστική συνδρομή για τα κτίρια των φυσικών και νομικών προσώπων (από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής). Επίσης, το συνολικό διαθέσιμο ποσό προς τους σεισμόπληκτους δήμους για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων νοικοκυριών και για οικοσκευή, διαμορφώθηκε σε 2.465.600 ευρώ. Τέλος, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαθέτει 1.091.000 ευρώ για την αποκατάσταση ιερών ναών και μνημείων.

Ο κ. Τριαντόπουλος σχολίασε χαρακτηριστικά: «Τόσο στον “Ιανό”, όσο και στον σεισμό της Σάμου, η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν ταχύτατη. Μιλάμε, λοιπόν, για στήριξη στην πράξη, όχι στα λόγια. Η άμεση κινητοποίηση για την ανακούφιση των πληγέντων ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, με την ενεργή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, όπως τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και ο ΕΛΓΑ.

Η υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης περιλάμβανε την ενεργό συμμετοχή τόσο των Υπουργών, όσο και των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων, με συχνή παρουσία στο πεδίο και συνεργασία με όλες τις βαθμίδες τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των Βουλευτών σε κάθε πληττόμενη περιοχή. Βασικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι να βοηθήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τους πληγέντες να επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς – και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε και με την προώθηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την κρατική αρωγή».

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη παρουσίαση σχετικά με τις δράσεις της Κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της Σάμου στο https://bit.ly/3n0HlV0.

 

 

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Σαμιακά3 ώρες ago

Νέο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αναπηρία στη Σάμο

Περιφερειακά4 ώρες ago

Σημεία εισήγησης Π. Χριστόφα στο Π.Σ. σχετικά με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Περιφερειακά5 ώρες ago

Αντεπίθεση της Χίου κατά της υπερδομής

Σαμιακά5 ώρες ago

«Προορισμός Ελλάδα» και Σαμιώτικο Μοσχάτο

Σαμιακά5 ώρες ago

Χρ. Τριαντόπουλος: Παρουσίαση των μέτρων στήριξης της σεισμόπληκτης Σάμου στη Βουλή

Σαμιακά16 ώρες ago

Μητρόπολη Σάμου: 14 ιεροί ναοί έλαβαν άδεια να επαναλειτουργήσουν

Σαμιακά17 ώρες ago

Ν.Σάμου: Περισσότεροι από 10.000 εμβολιασμοί κατά του covid-19

Σαμιακά21 ώρες ago

Κ. Μητσοτάκης: 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση

Σαμιακά1 ημέρα ago

Αύξηση κατά 10% της οικονομικής στεγαστικής συνδρομής προς τους σεισμόπληκτους

Σαμιακά1 ημέρα ago

Συνάντηση αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού με Ένωση Ξενοδόχων Σάμου

COVID-193 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Περιφερειακά3 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος3 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Skyserv: Οι νέες κενές θέσεις εργασίας στον αερολιμένα της Σάμου

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά3 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή