Connect with us

Σαμιακά

Εκδήλωση τιμής για τον Δημοκρατικό Στρατό Σάμου, στον Κέρκη

Published

on

Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Σάμου , πραγματοποίησαν σήμερα Κυριακή 29-7-2018 η Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου, στη θέση «Ξυνιάς» του Κέρκη μια από τις βουνοκορφές του Κέρκη που έμειναν θρυλικές από τις μάχες που έδωσε εκεί ο ΔΣΣ.

Στην εκδήλωση κατέθεσε στεφάνι και απεύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του παραρτήματος Σάμου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κούλα Καραμηνά –Πόθου, η οποία με στίχους του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου υπογράμμισε ότι ο αγώνας του ΔΣΕ άφησε παρακαταθήκες ανεξίτηλες για τις επόμενες γενιές.

Την ανάγκη  η νεολαία να μάθει την ιστορία του επαναστατικού κινήματος και να παραδειγματιστεί από τη φλόγα και τη πίστη στα σοσιαλιστικά ιδανικά, των νέων που αποτέλεσαν την πλειοψηφία των μαχητών – μαχητριών του ΔΣΕ, τόνισε ο Γιώργος Χατζησταύρου μέλος του Τ.Σ Σάμου της ΚΝΕ.

Το στεφάνι της ΚΟΒ Μαραθοκάμπου κατέθεσε η Φιλιώ Μακρή

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Τζίχας μέλος του γραφείου της Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στον ηρωϊκό αγώνα του Δ.Σ. Σάμου τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και 71 χρόνια  από την εποποιϊα του ΔΣΕ, από  εδώ πάνω, σε μια από τις αδούλωτες βουνοκορφές των Σαμιώτικων βουνών,  εδώ που γράφτηκε η ιστορία, τα πιο λαμπρά κατορθώματα του Δημοκρατικού Στρατού της Σάμου, αντλούμε διδάγματα και δύναμη: Από την κορυφαία μορφή ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα. Απο τον ηρωϊκό – αντιιμπεριαλιστικό και διεθνιστικό αγώνα του ΔΣΕ. Από το Τάγμα θυσίας της Σάμου, που ανέτρεψε όλα τα στρατιωτικά δεδομένα και δόγματα, που δίδαξε ήθος και ηρωϊσμό και αγκαλιάστηκε από το Σαμιώτικο λαό, διαλύοντας το μύθο του ξενοκίνητου, σε ένα νησί χωρίς δυνατότητα ανεφοδιασμού και ενίσχυσης από οπουδήποτε αλλού».

Αναφερόμενος συνολικά στον αγώνα του ΔΣΕ, υπογράμμισε ότι «ο τρίχρονος αγώνας του λαϊκού στρατού, του ΔΣΕ  στηρίχθηκε στην εμπειρία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ήταν αγώνας δίκαιος, ηρωικός, μεγαλειώδης και αναγκαίος. Αγώνας που απέδειξε ότι τα λάθη του ΚΚΕ που βρέθηκε εκείνη την περίοδο υπό την επίδραση των αντιφάσεων και αδυναμιών της στρατηγικής του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και της δικής του αναπόφευκτα, δεν οφείλονταν σε πρόθεση συμβιβασμού και ενσωμάτωσης. Η διεξαγωγή του με την καθοδήγηση του ΚΚΕ έσωσε την τιμή του λαού και του Κόμματος. Παράλληλα, είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις δεν χωράνε στα ιδεολογήματα της λεγόμενης «εθνικής ομοψυχίας» και της κατάργησης των ταξικών διαχωριστικών γραμμών. Ότι η μεγαλύτερη ουτοπία είναι οι όποιες μεταβατικές κυβερνήσεις που υποτίθεται οδηγούν στο σοσιαλισμό ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν όχημα ενσωμάτωσης και αφοπλισμού του εργατικού επαναστατικού κινήματος.

Η ιστορία του Κόμματός μας αλλά και συνολικά του διεθνούς επαναστατικού κινήματος, διδάσκει ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή κυβέρνηση, όποια ονομασία και αν έχει και οποιοδήποτε κόμμα και αν συμμετέχει σε αυτήν, εφόσον η πολιτική εξουσία, τα μέσα παραγωγής και όλος ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών, εφόσον η Ελλάδα συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σήμερα 71 χρόνια μετά την εποποιϊα του ΔΣΕ, η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και οργάνωσης της κοινωνίας, αποκαλύφθηκε ακόμη μια φορά,  με τον πλέον τραγικό τρόπο στις πρόσφατες πυρκαγιές ιδιαίτερα αυτής στην Ανατολική Αττική. Εκατόμβη νεκρών 20 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας από μια πολιτική που δεν ακούει κουβέντα και δεν κάνει τίποτα για τις λαϊκές ανάγκες, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών. Που δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για έργα πυροπροστασίας αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής  θωράκισης. Αντίθετα κατευθύνει όλους τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού που βγαίνουν από το αίμα του λαού, στα μονοπώλια και στους επιχειρηματικούς ομίλους για την περιβόητη ανάπτυξη που προπαγανδίζει ο Τσίπρας στις διάφορες φιέστες ανά την Ελλάδα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους που πλήγηκαν , πολλοί ανεπανόρθωτα αφού  έχασαν ότι είχαν και δεν είχαν . πρώτα απ’ όλα τους δικούς τους  ανθρώπους.

Το ΚΚΕ, έμπειρο και διδαγμένο, φιλοδοξεί και μπορεί να γίνει ο φάρος της νέας και νικηφόρας ταξικής αναμέτρησης για το σοσιαλισμό, που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός».

 

 

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ”: Οι δήμαρχοι προσέβαλαν με τη στάση τους την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης και το θεσμό του Δημάρχου  

Published

on

By

Στην προχθεσινή ενημέρωση της δημοτικής μας παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ» σχετικά με την προγραμματισμένη  συνάντηση του Δημάρχου κ. Γ. Στάντζου με τον πρωθυπουργό της χώρας  την Τετάρτη 3.3.21 για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, είχαμε γράψει ότι «εξυπηρετεί καθαρά τους επικοινωνιακούς σκοπούς της κυβέρνησης και τους σχεδιασμούς της για τις υπερδομές-φυλακές ψυχών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ότι …δεν συνδέεται με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την τοπική μας κοινωνία και θέλουν άμεσες λύσεις, όπως η ουσιαστική και αποτελεσματική ανταπόκριση της κυβέρνησης με την οικονομική ενίσχυση και στήριξη της σεισμόπληκτης Σάμου και την γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων υποδομών  και  η αντιμετώπιση από την πλευρά των κρατικών φορέων της έξαρσης της πανδημίας covid-19 στο νησί  μας με αποτελεσματικά μέτρα υγειονομικής θωράκισής του».

Πέσαμε έξω, γιατί αυτή η φιέστα με μπολιγουαντιανό σκηνικό, που είδαμε και διαβάσαμε ξεπέρασε τις προβλέψεις μας. Οι 3 Δήμαρχοι των πρωτευουσών Σάμου, Χίου και Μυτιλήνης δεν πήγαν στη συνάντηση για να καταθέσουν το διεκδικητικό πλαίσιο των νησιωτικών δήμων και να εκφράσουν τις αγωνίες των συμπολιτών τους για την συνεχόμενη υποβάθμιση των ακριτικών νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά να υποβάλλουν, ως υποτελείς, τα σέβη τους στο πολυχρονεμένο Βεζίρη τους ή να προσκυνήσουν τις «πλάκες του Μωυσή». Προσέβαλαν με τη στάση τους την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης και το θεσμό του Δημάρχου  και τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου  με τη εθελοδουλία τους.

Δεν κρίνουμε και δεν μας ενδιαφέρει αν προσωπικά ως πολίτης ο Γιώργος Στάντζος «συμπαρατάσσεται με το Μητσοτάκη», αλλά στη συνάντηση πήγε ως εκλεγμένος Δήμαρχος και έπρεπε να καταθέσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι ανερυθρίαστα να λέει στον πρωθυπουργό ότι «Πέρσι τέτοια εποχή θυμάμαι πάρα πολύ καλά το τηλέφωνο …. και έγινε η επιλογή με δική μου εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο… και πάμε τώρα στο Ζερβού να σπάσουμε το μπλόκο».

Τα λόγια περιττεύουν.

Όπως γράφει  ο πρώην Δήμαρχος Φίλιππος Πετρούσκας:

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου παρέδωσε  τα κλειδιά της  Σάμου στον Μητσοτάκη  χωρίς να του ανήκουν.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Το σχέδιο νόμου για την συνεπιμέλεια

Published

on

By

Η αποκαλούμενη συνεπιμέλεια, ή όπως περιγράφεται στο νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, «Η από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας» είναι ένα νομοσχέδιο που αποτελεί μια μεταρρύθμιση με βαθιά κοινωνική ρίζα προχωρώντας στην αναμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού Δικαίου μετά από περίπου 4 δεκαετίες.

Ένα από τα βασικά σημεία του είναι η προσφυγή, αρχικά, σε ειδικό διαμεσολαβητή, σε περίπτωση που διαφωνούν για το συμφέρον του παιδιού τους. Αν δεν καταφέρουν με τον τρόπο αυτό να βρουν λύση και να επιτευχθεί συμφωνία, τότε τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη [Οράτε αρθρο 6 σχεδίου νόμου].

Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης συνιστά μια μεταρρύθμιση που στοχεύει και επικεντρώνεται στο πραγματικό συμφέρον του παιδιού. Για την εξυπηρέτηση του πραγματικού και αληθούς συμφέροντος του παιδιού, καθιερώνονται καινοτομίες που διευκολύνουν τη συνεννόηση των γονέων μετά τη διάσπαση του έγγαμου βίου και καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία θα υποβοηθείται η ασφαλής δικανική κρίση για τις υποθέσεις που άγονται στα δικαστήρια.

Ειδικότερα, το Νομοσχέδιο εδράζεται στην αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των γονέων, καθώς καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο, όπως εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών.

Παράλληλα, ενισχύονται οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση. Με τις νέες διατάξεις θεσπίζεται το μαχητό τεκμήριο του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει και ο οποίος μέχρι σήμερα θεωρούταν «αδικημένος» [Οράτε άρθρο 13 σχεδίου νόμου]..

Καθιερώνονται, επίσης, αντικειμενικά κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, τα οποία λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση των ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων, όπως η μη καταβολή της διατροφής, ο μη σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις και στις συμφωνίες των διαζευγμένων γονέων και η διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με τον άλλον γονέα.
Παρόλο τα θετικά του νέου νομοσχεδίου για τις αδικίες που έρχεται να διορθώσει σύμφωνα με την παλαιότερη νομοθεσία, ισχυρό μειονέκτημα της κοινής επιμέλειας είναι η ένταση που δημιουργείται από τις συχνές εναλλαγές περιβάλλοντος στην καθημερινότητα του παιδιού.

Με λίγα λόγια το πόσο δύσκολο και επιβλαβές για την ψυχοσύνθεση του παιδιού μπορεί να είναι να πηγαινοέρχεται από το σπίτι του ενός γονέα, στο άλλο. Άλλωστε υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν ανταποκρίνονται καλά στις αλλαγές, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και επιζητούν ασφάλεια και σταθερότητα.

Ζητούμενο αποτελεί το γεγονός πως στην ελληνική κοινωνία τα ζευγάρια μετά το διαζύγιο δεν βρίσκουν εύκολα κοινές συνισταμένες ως προς τον τρόπο ανατροφής των παιδιών.Ωστόσο όλα τα παραπάνω μπορούν να διορθωθούν με την ισχυρή θέληση των γονέων και ίσως την συνδρομή κάποιου ειδικού.

Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας κατευθύνεται προς την σωστή κατεύθυνση και στοχεύει στο να μοιράζεται η ευθύνη το ίδιο στους γονείς, και οι ίδιοι οι γονείς να μπορούν να συνεργάζονται, ώστε να εξασφαλίσουν ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά τους.
Αναμφίβολα η νέα νομοθετική ρύθμιση έρχεται να αποκαταστήσει αδικίες, να αυστηροποιήσει τις επιπτώσεις σε φαινόμενα αδιαφορίας των γονέων προς τα παιδιά και να εξαλείψει την γονική αποξένωση που επέβαλλε πολλές φορές η δικαστηριακή πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Τέλος ουσιαστικής σημασίας είναι και η διάταξη του νόμου που ορίζει ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς υποθέσεις επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση.

Οι συμφωνίες των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία με το τέκνο που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου εξακολουθούν να ισχύουν , εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση ,ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία θα ασκηθεί εντός προθεσμίας δύο ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου [Οράτε άρθρο 18 σχεδίου νόμου].

Δικηγορικό Γραφείο Ιωάννη & Αθανασίας Καλτάκη

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά17 λεπτά ago

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ”: Οι δήμαρχοι προσέβαλαν με τη στάση τους την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης και το θεσμό του Δημάρχου  

Πολιτικά1 ώρα ago

ΚΚΕ – Κανένας εφησυχασμός – Καμιά απογοήτευση

Σαμιακά2 ώρες ago

Το σχέδιο νόμου για την συνεπιμέλεια

Σαμιακά3 ώρες ago

Τι ισχύει από σήμερα στη Σάμο για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19

Περιφερειακά5 ώρες ago

Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα: Αντί συζήτησης για το Μεταναστευτικό, γύρισαν ταινία Μπόλιγουντ!

Σαμιακά17 ώρες ago

Αναστέλλεται η λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών

Σαμιακά20 ώρες ago

Στο «Βαθύ κόκκινο» η Σάμος

Σαμιακά21 ώρες ago

‘Εξι νέα κρούσματα στη Σάμο

Δήμος21 ώρες ago

Στάντζος σε Μητσοτάκη: «Επικαλούμαι την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη»

Σαμιακά21 ώρες ago

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με αυξημένους αριθμούς προσφύγων

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Φούρνους και Ικαρία

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Σαμιακά6 ημέρες ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

COVID-195 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δημοφιλή