Connect with us

Σαμιακά

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους 44 ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες αγωνιστές της Δυτικής Σάμου

Published

on

«Με αγώνες τιμάμε τα ους νεκρούς μας». Αυτό το σύνθημα καθοδηγεί σταθερά την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης που και φέτος όπως κάθε χρόνο διοργάνωσε τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους 44 ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες αγωνιστές της Δυτικής Σάμου που από τις 29 Αυγούστου ως την 1η Σεπτέμβρη του 1943, εκτελέστηκαν από τους φασίστες Ιταλούς καταχτητές στη Καστανιά , στους Κοσμαδαίους, στον Μαραθόκαμπο, στη Λέκκα, και στον Πλάτανο, με βάση καταλόγους που έδωσαν οι ντόπιοι φασίστες-συνεργάτες των Ιταλών.

Στην πλατεία της Καστανιάς μίλησε για την Αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στη Σάμο και ειδικότερα για τις εκτελέσεις των αγωνιστών ο Δημ. Τριτσινιώτης αντιπρόεδρος της Π.Ε.Ε και απήγγειλε ποίημα η λογοτέχνης – μέλος της ΠΕΕ Έλσα Χίου.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι ακολούθησαν το παλιό πέτρινο μονοπάτι που βάδισαν για τελευταία φορά οι 17 Καστανιώτες εφεδροΕΛΑΣίτες και σύνδεσμοι των ανταρτών, για το τόπο της εκτέλεσης. Εκεί στο μνημείο έγιναν καταθέσεις στεφανιών από,  Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης (Ρούλα Στεφανάκη), Παράρτημα Σάμου ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Κούλα Καραμηνά – Πόθου), Εργατικό Κέντρο Σάμου ( Βάσω Βρυνιώτη), Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (Αγγελική Βαλεοντή – Δεμερτζή), Τ.Ε Σάμου ΚΚΕ (Δήμητρα Παντάπαση), Τ.Σ Σάμου ΚΝΕ

(Πρέτζιος Λευτέρης) και ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών από την Δέσποινα Κελεμπέση μέλος του Πανσαμιακού Συμβουλίου της ΠΕΕ.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με αυτοκινητοπορεία προς το Καρλόβασι, απόθεση ανθοδέσμης από την Γραμματεία της ΠΕΕ στο μνημείο του ΔΣΕ στη Λέκκα και κορυφώθηκαν με αντιιμπεριαλιστικό – αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Καρλόβασι και συγκέντρωση στη Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Τίμος Χατζηλαγός μέλος της Γραμματείας της ΠΕΕ, ο οποίος συνέδεσε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό – ναζισμό την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την ανάγκη συσπείρωσης του λαού και της νεολαίας σε ένα ισχυρό  αντιϊμπεριαλιστικό – αντικαπιταλιστικό μέτωπο  για την ανατροπή της σύγχρονης βαρβαρότητας της φτώχειας , της πείνας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, καθώς και την απομόνωση από το λαό των φασιστικών – ναζιστικών οργανώσεων τύπου εγκληματικής Χρυσής Αυγής που αποτελούν γέννημα – θρέμμα του καπιταλισμού και «μαντρόσκυλά» του για να δολοφονούν πρωτοπόρους εργάτες και μετανάστες.

Ανάλογο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου Β. Βρυνιώτη.

Απήγγειλαν ποιήματα οι,  Νανά Νικολάου και Σταύρος Κουτράκης μέλη της Πανσαμιακήςς Επιτροπής Ειρήνης.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Προσοχή εφιστά η Πυροσβεστική Σάμου για την καύση γεωργικών υπολειμμάτων

Published

on

By

Έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί με τις πυρκαγιές, ακόμα και τώρα, έκανε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σαμου, Αντιπύραρχος Γεώργιος Μιαούλης, με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά πυρκαγιάς που έχουν παρατηρηθεί στην ύπαιθρο, λόγω  της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων.

Ο κ. Μιαούλης αναφέρει

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Υπηρεσία μας καλείται σχεδόν σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώνονται από αμέλεια.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται μια αύξηση στην εκδήλωση πυρκαγιών προερχόμενη κατά κύριο λόγο από καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων, σε σημεία τα οποία σε συνδυασμό με τους ισχυρούς πνέοντες ανέμους στην ευρύτερη περιοχή της Π/Ε Σάμου, προσαυξάνουν σημαντικά την επικινδυνότητα ταχείας επέκτασης με ταυτόχρονη πρόκληση σημαντικών καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο.

Επιπλέον, τονίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η καύση γεωργικών υπολειμμάτων επιτρέπεται κατά την παρούσα χρονική περίοδο, μόνο εφόσον ο ενεργών αυτής προβεί στην λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων.

Ύστερα από τα ανωτέρω, απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους του Νησιού, ώστε να επιδείξουν την μέγιστη προσοχή για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία μας, σε διαφορετική περίπτωση, υποχρεούται στην επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων»

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην περιοχή «Ξυλάκι»

Published

on

By

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή «Ξυλάκι» Καρλοβάσου, με την άμεση πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στη περιοχή από το πρώτο λεπτό βρέθηκε ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Αντιπύραρχος Γιώργος Μιαούλης, για τον συντονισμό των ενεργειών, καθώς επίσης και ο υπεύθυνος πολίτικης προστασίας της κοινότητας Καρλοβάσου ,Χρήστος Σακελλάρης και εθελοντές .

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-196 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Μηταράκης: Κλείνει οριστικά στο επόμενο τρίμηνο το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

Δημοφιλή