20 C
Σάμος
29/11/2023
Σαμιακά

Οι μαθητές του Πυθαγόρειου Λυκείου Σάμου στο 1ο Σχολικό Street Festival(VIDEO)

Το βίντεο που έφτιαξαν οι μαθητές της Β Λυκείου του Πυθαγόρειου Λυκείου Σάμου για το 1ο Σχολικό Street Festival Τέχνης και Αποδοχής.

Η Σάμος είναι ένα όμορφο ακριτικό νησί. Το νησί του Πυθαγόρα και του Επίκουρου με το γνωστό νέκταρ που αναβλύζει από τον  καρπό των σταφυλιών του.

Εύκολο να το λες, ακόμα πιο εύκολο να εναγκαλίζεσαι την αλληλεγγύη από το διαδίκτυο και τον καναπέ σου, αλλά στην πράξη πρέπει να είσαι αποφασισμένος να Αποδεχθείς και να κάνεις Χώρο. Να είσαι αποφασισμένος να δεις στο πρόσωπο του πρόσφυγα τον κατατρεγμένο και όχι τον εισβολέα.

Σεβασμός μόνο ανήκει σε εκεινους τουςπολίτες των ακριτικών νησιών που επιλέγουν να  βλέπουν την ανάγκη για φροντίδα στους κατατρεγμένους  που καταφθάνουν στα νησιά τους.

Ενα τέτοιο πρόσωπο, ένας εκπαιδευτικός από το Πυθαγόρειο Λύκειο της Σάμου ο Στρατής Βασίλενας, επικοινώνησε μαζί μου με αφορμή το 1ο Σχολικό Street Festival Τέχνης και Αποδοχής που διοργανώνεται για τις 7 Οκτωβρίου 2017 από τις 4.30, στον πεζόδρομο της Ερμού (Σύλλογος Αρχαιολόγων) από τον σύλλογο εκπαιδευτικών “Δίκτυο Τέχνης και Δράσης”.

“Πως μπορώ να βοηθήσω μαζί με τους μαθητές μου, στη διοργάνωση του Φεστιβάλ;”με ρώτησε. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να προσφέρεις μεγάλη βοήθεια από τόσο μεγάλη απόσταση αλλά η ιδέα για ένα διαφημιστικό σποτάκι έπεσε  στην τάξη του, την Β` Λυκείου και τα παιδιά έσπευσαν να την υλοποιήσουν. Μέσα σε λίγες μέρες ήταν έτοιμο. Άλλος τράβηξε βίντεο, άλλος έκανε το μοντάζ, άλλος τους υποτίτλους…

Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που θα δείτε παρακάτω.

Το σπουδαίο όμως δεν είναι  μόνο αυτό κάθε αυτό το σποτάκι. Ήταν ότι έγινε από παιδιά της Σάμου, σε μια κοινωνία που αλλάζει, που είναι φοβισμένη και επιφυλακτική. Σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται, που έχει υποχρεωθεί να αλλάξει.
Τα παιδιά όμως  ήταν εκεί. Θαρραλέα. Αποφασισισμένα. Να μιλήσουν για την Αλήθεια. Και την Αποδοχή. Και τη Διαφορετικότητα. Και για τον Κοινό Τόπο.
Και το θάρρος αυτό είχε αποτέλεσμα.

Η κοινωνία της Σάμου αγκάλιασε την προσπάθεια. Μεσα σε λίγες ώρες εκατοντάδες κόσμου επισκέφθηκε το βιντεάκι και το είδε. Το feedback που έλαβαν τα παιδιά; Μόνο θετικό.
Η αμφιβολία, ο φόβος,η ανασφάλεια, εξανεμίστηκαν. Ήταν τόσο απλό να “μιλήσεις”. Ενα λεπτό μόνο αρκεί για να μιλήσεις για τα αυτονόητα. Ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Μια μικρή ομάδα παιδιών έκανε ένα βήμα μπροστά. Έκανε μια μικρή επανάσταση και έδωσε ενα μικρό μάθημα στους μεγάλους που φοβούνται. Ένα μικρό …ευγενικό σπρώξιμο στην κοινότητα τους. Έσπρωξαν λίγο..απαλά τον κόσμο (τους), λίγο πιο μπροστά..λίγο πιο κοντά στην ιδέα του πως θα έπρεπε να είναι ο κόσμος.
Γιατί ξέρεις, ο ρατσισμός θεραπεύεται και με άλλους τρόπους. Και οι μεγάλες επαναστάσεις γίνονται απαλά.Με ένα χαμόγελο. Και ενα άγγιγμα. Μια αγκαλιά.
Αυτός είναι ο τρόπος των παιδιών.
Αυτή είναι η επανάσταση των παιδιών.
Μια αγκαλιά να αλλάξουμε τον κόσμο.
Εύχομαι σε κάθε γωνιά της χώρας αυτής, δάσκαλοι, δασκάλες, μικρά παιδιά, νέοι άνθρωποι κ.α. να σπρώξουν τον κόσμο(τους) λίγο πιο μπροστά.
Ευχαριστούμε Πυθαγόρειο Λύκειο Σάμου
Πολύ σας ευχαριστούμε.
Εύχομαι το επόμενο Φεστιβάλ Αποδοχής να διοργανωθεί στη Σάμο

Ελένη Καραγιάννη
Συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων
Επιμελλήτρια Φεστιβάλ

Διαβάστε περισσότερα:  alfavita.gr

Related posts

Αναβολή της σημερινής συγκέντρωσης για την υγεία στη Σάμο

admin

Επανέναρξη λειτουργίας εμβολιαστικού κέντρου στο Κ.Υ. Καρλοβάσου κατά της Covid-19

admin

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στη Θεσσαλονίκη για τον Εορτασμό της 111ης επετείου από της Ενσωματώσεως της Σάμου μετά της Μητρός Ελλάδος από τον Σύλλογο Σαμίων Θεσσαλονίκης “Πυθαγόρας”

admin

Παραμένει Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου ο Μάνος Βαλής

admin

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο Blue Star Myconos

admin

Ψήφισμα της ΓΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης

admin

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σάμου για την κινητοποίηση για την Υγεία

admin

“ΕυΠο”: Εκδήλωση με θέμα “Οικογένεια και Καρκίνος”

admin

Εσπερίδα για το πρόγραμμα Erasmus+ του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σάμου

admin