Connect with us

Σαμιακά

Οι μαθητές του Πυθαγόρειου Λυκείου Σάμου στο 1ο Σχολικό Street Festival(VIDEO)

Published

on

Το βίντεο που έφτιαξαν οι μαθητές της Β Λυκείου του Πυθαγόρειου Λυκείου Σάμου για το 1ο Σχολικό Street Festival Τέχνης και Αποδοχής.

Η Σάμος είναι ένα όμορφο ακριτικό νησί. Το νησί του Πυθαγόρα και του Επίκουρου με το γνωστό νέκταρ που αναβλύζει από τον  καρπό των σταφυλιών του.

Εύκολο να το λες, ακόμα πιο εύκολο να εναγκαλίζεσαι την αλληλεγγύη από το διαδίκτυο και τον καναπέ σου, αλλά στην πράξη πρέπει να είσαι αποφασισμένος να Αποδεχθείς και να κάνεις Χώρο. Να είσαι αποφασισμένος να δεις στο πρόσωπο του πρόσφυγα τον κατατρεγμένο και όχι τον εισβολέα.

Σεβασμός μόνο ανήκει σε εκεινους τουςπολίτες των ακριτικών νησιών που επιλέγουν να  βλέπουν την ανάγκη για φροντίδα στους κατατρεγμένους  που καταφθάνουν στα νησιά τους.

Ενα τέτοιο πρόσωπο, ένας εκπαιδευτικός από το Πυθαγόρειο Λύκειο της Σάμου ο Στρατής Βασίλενας, επικοινώνησε μαζί μου με αφορμή το 1ο Σχολικό Street Festival Τέχνης και Αποδοχής που διοργανώνεται για τις 7 Οκτωβρίου 2017 από τις 4.30, στον πεζόδρομο της Ερμού (Σύλλογος Αρχαιολόγων) από τον σύλλογο εκπαιδευτικών “Δίκτυο Τέχνης και Δράσης”.

“Πως μπορώ να βοηθήσω μαζί με τους μαθητές μου, στη διοργάνωση του Φεστιβάλ;”με ρώτησε. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να προσφέρεις μεγάλη βοήθεια από τόσο μεγάλη απόσταση αλλά η ιδέα για ένα διαφημιστικό σποτάκι έπεσε  στην τάξη του, την Β` Λυκείου και τα παιδιά έσπευσαν να την υλοποιήσουν. Μέσα σε λίγες μέρες ήταν έτοιμο. Άλλος τράβηξε βίντεο, άλλος έκανε το μοντάζ, άλλος τους υποτίτλους…

Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που θα δείτε παρακάτω.

Το σπουδαίο όμως δεν είναι  μόνο αυτό κάθε αυτό το σποτάκι. Ήταν ότι έγινε από παιδιά της Σάμου, σε μια κοινωνία που αλλάζει, που είναι φοβισμένη και επιφυλακτική. Σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται, που έχει υποχρεωθεί να αλλάξει.
Τα παιδιά όμως  ήταν εκεί. Θαρραλέα. Αποφασισισμένα. Να μιλήσουν για την Αλήθεια. Και την Αποδοχή. Και τη Διαφορετικότητα. Και για τον Κοινό Τόπο.
Και το θάρρος αυτό είχε αποτέλεσμα.

Η κοινωνία της Σάμου αγκάλιασε την προσπάθεια. Μεσα σε λίγες ώρες εκατοντάδες κόσμου επισκέφθηκε το βιντεάκι και το είδε. Το feedback που έλαβαν τα παιδιά; Μόνο θετικό.
Η αμφιβολία, ο φόβος,η ανασφάλεια, εξανεμίστηκαν. Ήταν τόσο απλό να “μιλήσεις”. Ενα λεπτό μόνο αρκεί για να μιλήσεις για τα αυτονόητα. Ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Μια μικρή ομάδα παιδιών έκανε ένα βήμα μπροστά. Έκανε μια μικρή επανάσταση και έδωσε ενα μικρό μάθημα στους μεγάλους που φοβούνται. Ένα μικρό …ευγενικό σπρώξιμο στην κοινότητα τους. Έσπρωξαν λίγο..απαλά τον κόσμο (τους), λίγο πιο μπροστά..λίγο πιο κοντά στην ιδέα του πως θα έπρεπε να είναι ο κόσμος.
Γιατί ξέρεις, ο ρατσισμός θεραπεύεται και με άλλους τρόπους. Και οι μεγάλες επαναστάσεις γίνονται απαλά.Με ένα χαμόγελο. Και ενα άγγιγμα. Μια αγκαλιά.
Αυτός είναι ο τρόπος των παιδιών.
Αυτή είναι η επανάσταση των παιδιών.
Μια αγκαλιά να αλλάξουμε τον κόσμο.
Εύχομαι σε κάθε γωνιά της χώρας αυτής, δάσκαλοι, δασκάλες, μικρά παιδιά, νέοι άνθρωποι κ.α. να σπρώξουν τον κόσμο(τους) λίγο πιο μπροστά.
Ευχαριστούμε Πυθαγόρειο Λύκειο Σάμου
Πολύ σας ευχαριστούμε.
Εύχομαι το επόμενο Φεστιβάλ Αποδοχής να διοργανωθεί στη Σάμο

Ελένη Καραγιάννη
Συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων
Επιμελλήτρια Φεστιβάλ

Διαβάστε περισσότερα:  alfavita.gr

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Published

on

By

Εντατικοί έλεγχοι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού

Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο διήμερο στη Λέσβο, τέσσερα (4) άτομα που κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απείθειας και της βίας κατά υπαλλήλων, καθώς και για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν κατά το τελευταίο διήμερο στη Λέσβο, τέσσερα (4) άτομα, που κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απείθειας και της βίας κατά υπαλλήλων, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Ειδικότερα, απογευματινές ώρες χθες (26-02-2021), στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων από ειδικό αστυνομικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, δύο (2) αλλοδαποί, οι οποίοι αρνήθηκαν να επιδείξουν απαιτούμενα για τη μετακίνησή τους έγγραφα και να συμμορφωθούν σε υποδείξεις των αστυνομικών, ενώ ακολούθως τους απώθησαν βίαια. Σε βάρος των συλληφθέντων βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους -300- ευρώ, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (27-02-2021), συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, δύο (2) αλλοδαποί, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε είχαν προβεί στη διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης στην οικία τους, στην οποία συμμετείχαν οκτώ (8) ακόμη άτομα [-6- αλλοδαποί (-2- άνδρες και -4- γυναίκες) και -2- ημεδαπές]. Σε βάρος των συλληφθέντων, διοργανωτών της συνάθροισης, βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους -3.000- ευρώ, ενώ στους λοιπούς συμμετέχοντες, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους -300- ευρώ, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της δημόσιας υγείας, έχει δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στις Υπηρεσίες της, για τη συστηματική διενέργεια ελέγχων σε δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις, μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σε οδικά δίκτυα, τόσο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια.

Ο κίνδυνος του κορωνοϊού είναι υπαρκτός και απειλεί ευθέως το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας, ως εκ τούτου αποτελεί θέμα κοινωνικής συνείδησης και πρωτίστως ατομικής ευθύνης, να υψώσουμε τείχος προστασίας για εμάς, τις οικογένειές μας, τους συνανθρώπους μας.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Στo “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Published

on

By

Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.

Στo “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος, απο αύριο Σάββατο 27 Φεβρουάριου ως την Δευτέρα 8 Μαρτίου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, κατά την διάρκεια της σημερινής επίσημης ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση, ανέφερε πως παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου, καθώς από 7 κρούσματα στις 17 Φεβρουαρίου μέχρι και χτες είχαν αυξηθεί σε 45.

Aποστολή SMS για τις μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00-05.00, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο, στις 6 το πρωί στη Σάμο, μετά την ένταξή της σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τις περιοχές της κατηγορίας Β.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σχολεία

Η εκπαίδευση των μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά και γυμνάσια θα γίνεται δια ζώσης, ενώ στα Λύκεια με τηλεκπαίδευση

Λιανεμπόριο, κομμωτήρια

Η λειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνεται με τη μέθοδο click away, ενώ με προκαθορισμένο ραντεβού θα μπορούν να γίνονται οι αγορές σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, και η μετάβαση σε κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής περιποίησης.

Να σημειωθεί πως πέραν αυτών των μέτρων αναμένεται το σχετικό ΦΕΚ, που να προσδιορίζει επακριβώς το τι θα ισχύει για την περίπτωση της Σάμου.

Νωρίτερα ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου, και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε εκτενώς τους παριστάμενους για την επιδημιολογική εικόνα κάθε μίας από τις 13 Περιφέρειες.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η σε βάθος ενημέρωση των περιφερειαρχών για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊού και ο καλύτερος συντονισμός όλων των υπό την εποπτεία τους φορέων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης συμφωνήθηκε η σύσκεψη να επαναλαμβάνεται κάθε Παρασκευή για την αμφίδρομη ενημέρωση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δράσεών τους.

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή