Connect with us

Σαμιακά

ΕΚΣ: Θα τιμήσουμε αγωνιστικά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Published

on

Την απόφαση να τιμήσουν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Καρλόβασι και τον Εύδηλο, με αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, γνωστοποίησε το Εργατικό Κέντρο Σάμου, καλώντας τα σωματεία του νομού να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις .

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Νοέμβρη 1973 – Νοέμβρης 2020

Τίποτα δεν μπορεί ν’ αντισταθεί μπροστά στη μαζική πάλη του λαού

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, συνταξιούχοι, Νέες και Νέοι,

Ύστερα από 47 χρόνια τα συνθήματα που γράφηκαν με ανεξίτηλα γράμματα, στην ιστορία και την καρδιά μας, από τους φοιτητές και τους εργάτες που ήταν στο Πολυτεχνείο εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και να μας καθοδηγούν. Τα συνθήματα:

Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ

Δείχνουν ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος μπροστά στη δύναμη του λαού που οργανωμένα δίνει τη μάχη του. Δείχνουν ότι μόνη υπερδύναμη είναι ο λαός και οι ιμπεριαλιστές, που έφεραν και στήριξαν την δικτατορία για να εξυπηρετήσουν τόσο τα συμφέροντά τους όσο και αυτά της αστικής τάξης της χώρας μας, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Γι αυτό και η εξέγερση του Πολυτεχνείου μαζί με την αντιδικτατορική πάλη στο σύνολό της αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη του χθες, του σήμερα και πάντα.

Γι αυτό και είναι σημαντικό που η λαϊκή πάλη οδήγησε στην φυλακή τους σύγχρονους θιασώτες της χούντας και του φασισμού, την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α. όπου τους πρέπει, αλλά ακόμα πιο σημαντική είναι η συνέχιση του αγώνα για να ξεριζωθεί το δηλητήριο του φασισμού με όποια μορφή και αν παρουσιάζεται σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ποτέ δεν προστάτεψαν τον λαό μας. Το αντίθετο έγινε και το γνωρίζουμε τόσο εμείς όσο και η μαρτυρική Κύπρος με την κατοχή του 37% του εδάφους της από την Τουρκία. Με την ανοχή και τη στήριξή τους έγινε η χούντα το 1967 και αυτές είναι που σήμερα έκαναν τη χώρα μας ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο και επέτρεψαν στην Τουρκία να κατακτήσει Συριακό έδαφος, να βρίσκεται στη Λιβύη, και να κάνει σουλάτσο στο Αιγαίο παραβιάζοντας κυριαρχικά μας δικαιώματα που το στέιτ ντιπάρντμεντ «αντιλαμβάνεται διαφορετικά»!!.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρ’ ότι είχε επαρκή χρόνο για να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ν’ αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού εν τούτοις προτίμησε να «μπουκώνει» με δεκάδες δισεκατομμύρια τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Έτσι δεν απέχουμε και πολύ μακριά από το ν’ αποφασίζει αυτή η κυβέρνηση υπηρέτης του κεφαλαίου ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει καθώς οι ελλείψεις σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας είναι τεράστιες και ο κορονοϊός καλπάζει.

Η κυβέρνηση θεωρεί τον κορονοϊό μεγάλη ευκαιρία για να κλείσει τους εργαζόμενους στα σπίτια τους και αυτή να διαλύσει τα όποια εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει με χτύπημα του 8ωρου, της απεργίας, των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων κ.α. Δεν θα της το επιτρέψουμε!

Όπως δεν θα επιτρέψουμε οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στα νησιά μας να έχουν την ίδια τύχη, όσον αφορά τις αποζημιώσεις, με αυτές άλλων περιοχών της χώρας μας. Να δοθούν δηλαδή ψίχουλα ή και τίποτα.

Όσο δύσκολος και μακρύς να είναι ο δρόμος του αγώνα καμία κυβέρνηση και κανένα μέτρο δεν θα καταφέρει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου.

Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή και θα ακουστεί δυνατά! Εκσυγχρονισμός δεν είναι τα δικαιώματά μας στο γύψο αλλά η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών για δουλειά – μόρφωση – υγεία και λαϊκές ελευθερίες.

Καλούμε τα σωματεία του νομού να τιμήσουν αγωνιστικά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Καρλόβασι και τον Εύδηλο με αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας (ορθή χρήση μάσκας, αποστάσεις κ.α.)

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ !!!

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

WWF Ελλάς: Να αποσυρθεί διάταξη νομοσχεδίου που καταστρατηγεί τους νόμους για τις περιοχές Natura

Published

on

By

Με διατάξεις που είναι αντίθετες σε όσα προβλέπουν η ενωσιακή και η εθνική νομοθεσία, νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης επιχειρεί -για ακόμα μία φορά- την υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας προς όφελος μιας απροσδιόριστης «ανάπτυξης». Το WWF Ελλάς, με επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές, ζητά την απόσυρση των διατάξεων αυτών.

 

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 219 του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων…» που κατατέθηκε στη Βουλή στις 22 Φεβρουαρίου, διαμορφώνεται ένα ιδιότυπο πλαίσιο για την προώθηση «ήπιων αναπτυξιακών έργων δημοσίου ενδιαφέροντος» εντός προστατευόμενων περιοχών. Όπως επισημαίνεται σε επείγουσα επιστολή του WWF Ελλάς προς τους βουλευτές, ο καθορισμός υπο-περιοχών με σκοπό την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων είναι αντίθετος με τις προβλέψεις της οδηγίας της ΕΕ για τους οικοτόπους. Μέτρα προστασίας πρέπει να καθορίζονται αποκλειστικά με γνώμονα την προστασία των ευαίσθητων οικοτόπων και ειδών, με συστηματικό και όχι με επιλεκτικό και αποσπασματικό τρόπο.

Ουσιαστικά, με τη διάταξη δηλώνεται ότι αγνοούνται οι προστατευόμενες από τη νομοθεσία της ΕΕ περιοχές Natura 2000. Προτάσσεται η έγκριση αναπτυξιακών σχεδίων μέσα στους ευαίσθητους αυτούς τόπους, ακόμα και αν τα έργα αυτά αντιστρατεύονται τους στόχους προστασίας τους. Επιχειρείται δε η συγκάλυψη αυτής της εμφανώς παράνομης και περιβαλλοντικά καταστροφικής πολιτικής μέσα από τον καθορισμό μικρότερων «υπο-περιοχών προστασίας», ώστε να αποσιωπηθεί η επί της ουσίας κατάργηση της πραγματικής προστατευόμενης περιοχής.

Με την πανδημία να έχει φέρει δραματικά στο προσκήνιο την άρρηκτη σχέση ανθρώπινης υγείας και ευημερίας με το υγιές φυσικό περιβάλλον, τέτοιες μεθοδεύσεις δεν υποβαθμίζουν απλώς τις προοπτικές της χώρας για βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά τελικά υποσκάπτουν τα θεμέλια του πιο αποτελεσματικού αμυντικού μηχανισμού ενάντια σε επόμενες κρίσεις. Το WWF Ελλάς ζητά την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης αυτής διάταξης.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Στηρίζουμε τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών

Published

on

By

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου χαιρετίζει και στηρίζει τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών και των 13 σωματείων τους απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και εφοπλιστών σε βάρος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Ως νησιώτες στεκόμαστε στο πλευρό των ναυτεργατών γιατί η ζωή μας είναι δεμένη με τη θάλασσα.  Ζούμε στο πετσί μας την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που αφήνει τα νησιά μας χωρίς πλοία. Ξέρουμε πολύ καλά τι πάει να πει από τη μια να μην έχουμε ασφαλή πλοία, συχνές και φθηνές συγκοινωνίες, οι εργαζόμενοι σε αυτές να ζουν την τεράστια εκμετάλλευση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με καθημερινό κίνδυνο πολλές φορές ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή καθώς και τη ζωή των επιβατών, ενώ από την άλλη οι εφοπλιστές «ταΐζονται» με ζεστό χρήμα.

Εκφράζουμε αλληλεγγύη στους συναδέλφους και στηρίζουμε την συνέχιση του αγώνα τους γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι με αυτόν διεκδικούν τη ζωή και τα δικαιώματά τους, δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση στην αντεργατική επίθεση που γίνεται εις βάρος τους για να μεγαλώσουν τα ήδη τεράστια κέρδη τους οι εφοπλιστές.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή