Connect with us

Αστυνομικά - Λιμενικά

ΕΛΑΣ-1.582 αλλοδαποί συνελήφθησαν την τελευταία τετραετία στη Σάμο

Published

on

Απολογισμός δραστηριότητας Αστυνομικών υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου την τελευταία τετραετία (έτη 2017-2020)

Κατά την τελευταία τετραετία (έτη 2017-2020), από Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου:

α. Συνελήφθησαν συνολικά -4.447- αλλοδαποί για διάφορα ποινικά αδικήματα και ειδικότερα:

  • Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου: -2.119-
  • Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου: -746-
  • Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου: -1.582-

Για τις υποθέσεις αυτές επιβλήθηκαν από αρμόδιες δικαστικές Αρχές:  (i) το μέτρο της προσωρινής κράτησης και (ii) στερητικές της ελευθερίας ποινές, κατά περίπτωση, σε -502- αλλοδαπούς ως εξής:

  • Λέσβος: -225-
  • Χίος: -153-
  • Σάμος: -124-

β. Διαχείριση περιστατικών έκνομων ενεργειών ημεδαπών ατόμων:

  • Σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες: -35-
  • Συλλήψεις: -78-
  • Ταυτοποιήσεις δραστών: -120-

γ. Σημαντικές υποθέσεις:

(i) Μετά από πολύμηνη έρευνα, διακριβώθηκε πλήρως η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιούταν συστηματικά (τουλάχιστον από τα τέλη του έτους 2015) στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, της πλαστογραφίας, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με κατηγορουμένους (6) ημεδαπούς και (24) αλλοδαπούς, άπαντες μέλη Μ.Κ.Ο.  (Σχετ: το από 28-08-2018 Δελτίο Τύπου).

(ii) Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, εξιχνιάστηκε υπόθεση εμπρησμού δομής εξυπηρέτησης αλλοδαπών που έλαβε χώρα την 7η Μαρτίου 2020 στη Λέσβο.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με κατηγορούμενους, ημεδαπό αλλοδαπής καταγωγής και δύο (2) αλλοδαπούς (Σχετ: το από 20-03-2020 Δελτίο Τύπου).

(iii) Μετά συστηματική έρευνα, συνελήφθησαν με εντάλματα Δικαστικής Αρχής, έξι (6) άτομα – αλλοδαποί (4 ενήλικοι και 2 ανήλικοι), για έκνομες ενέργειες που διεπράχθησαν βραδινές ώρες της 08/09-09-2020 στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.

Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της βίας κατά υπαλλήλων, της στάσης, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, του εμπρησμού, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της παράνομης βίας, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα (Σχετ: το από 15-09-2020 Δελτίο Τύπου).

(iv) Μετά από πολύμηνη έρευνα προσδιορίστηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιούταν συστηματικά (τουλάχιστον από αρχές του μηνός Ιουνίου του έτους 2020) στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, για τα -κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης, με κατηγορούμενους (33) αλλοδαπούς μέλη Μ.Κ.Ο. και (2) ακόμη υπηκόους τρίτων χωρών (Σχετ: το από 28-09-2020 Δελτίο Τύπου).

Επιπλέον, στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού κατά το τελευταίο πεντάμηνο (Νοέμβριος 2020 έως σήμερα), από αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου, Χίου και Σάμου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά -325.424- έλεγχοι ατόμων και βεβαιώθηκαν -9.033- παραβάσεις (-1.767- σε ημεδαπούς και -7.266- σε αλλοδαπούς).

Συνελήφθησαν, κατά τον τελευταίο μήνα στη Λέσβο, οκτώ (8) αλλοδαποί κυρίως μέλη Μ.Κ.Ο., ως διοργανωτές ιδιωτικών συναθροίσεων, για παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών και βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους -3.000- ευρώ, σε έκαστο εξ’ αυτών, ενώ πρόστιμα ύψους -300- ευρώ βεβαιώθηκαν και σε είκοσι πέντε (25) ακόμη άτομα (-2- ημεδαποί και -23- αλλοδαποί) που συμμετείχαν στις προαναφερόμενες συναθροίσεις.

Σημειώνεται ότι, η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αναβαθμίστηκε σημαντικά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με την παραλαβή (91) συνολικά υπηρεσιακών οχημάτων διαφόρων τύπων, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020 «Ενεργητική Οδική Ασφάλεια» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, από τον Ιούλιο του έτους 2019 και έπειτα, ενώ θα ακολουθήσει η παραλαβή (7) ακόμη οχημάτων.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, για τη συλλογική προσπάθεια και την εξαίρετη αυτή δραστηριότητα του αστυνομικού προσωπικού κατά την τελευταία τετραετία (2017-2020), εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες.

 

Comments

comments

Αστυνομικά - Λιμενικά

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Ικαρία

Published

on

By

Από τον Αστυνομικό Σταθμό Ευδήλου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα χθες (19-04-2021), σε οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή του Ευδήλου στην Ικαρία.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας, Ι.Χ. φορτηγό όχημα, που οδηγούσε ημεδαπός, εκτράπηκε της πορείας του και κατέληξε εκτός οδοστρώματος.

Αποτέλεσμα του συμβάντος ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός ημεδαπής, η οποία επέβαινε στο όχημα.

Τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος διερευνώνται.

Comments

comments

Continue Reading

Αστυνομικά - Λιμενικά

Τρία νέα φορτηγά οχήματα υπηρεσιακού χρωματισμού στη Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου

Published

on

By

Παρελήφθησαν επτά νέα φορτηγά οχήματα υπηρεσιακού χρωματισμού, τα οποία εντάσσονται στον στόλο των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου.
Αναλυτικότερα κατανεμήθηκαν:

· (2) στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου,

· (2) στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου και

· (3) στη Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου.

Τα παραπάνω οχήματα αποκτήθηκαν με σύμβαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020.

Σημειώνεται ότι, από τον Ιούλιο του έτους 2019 έχουν παραληφθεί συνολικά (99) υπηρεσιακά οχήματα διαφόρων τύπων, τα οποία έχουν κατανεμηθεί στις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, ως ακολούθως:

· (38) στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου,

· (33) στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου και

· (28) στη Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου.

Με την προσθήκη των οχημάτων αυτών, ενισχύεται ακόμη περισσότερο και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Comments

comments

Continue Reading

Αστυνομικά - Λιμενικά

Επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Β.Α

Published

on

By

Τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου επισκέφθηκε σήμερα (07-04-2021) το μεσημέρι, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων, Αντιστράτηγο Νικόλαο Φλάρη και τον Διοικητή της 98ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, Υποστράτηγο Δημήτριο Τσιπίδη, όπου συναντήθηκαν με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή, Υποστράτηγο Ελευθέριο Ντουρουντού.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ επισημάνθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας στο Βόρειο Αιγαίο.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής προσέφερε συμβολικά στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και στον Διοικητή της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων και παράλληλα δέχθηκε, αναμνηστικές τιμητικές πλακέτες.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

COVID-193 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος3 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Skyserv: Οι νέες κενές θέσεις εργασίας στον αερολιμένα της Σάμου

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά3 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή