Connect with us

Σαμιακά

ΕΛΜΕ: Η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκπαιδευτικών, μαθητών – γονιών αλλά και των κατοίκων της Σάμου

Published

on

Ανακοίνωση σχετικά με τα κρούσματα covid-19 σε σχολικές μονάδες του νησιού, εξέδωσε η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Σάμου στην οποία αναφέρει τα εξής:

 

«Μπορούν τα σχολεία να γίνουν υγειονομικές βόμβες; ΝΑΙ όταν οι συνθήκες λειτουργίας τους είναι αυτές που επέβαλλε η κυβέρνηση:

 

Τμήματα με 25 και 27 παιδιά, με μόνο μέτρο προστασίας τα ανοιχτά παράθυρα μέσα στο καταχείμωνο. Σχολικά λεωφορεία με τα οποία μετακινούνται πολλά παιδιά από διαφορετικά σχολεία και χωριά, χωρίς να ελέγχεται η τήρηση των κανόνων υγιεινής σε αυτά. Ανυπαρξία μοριακών test σε περιπτώσεις που εντοπίζεται κάποιο κρούσμα. Καθυστερημένη ιχνηλάτηση και ανακοίνωση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ και τη διοίκηση του νοσοκομείου Σάμου.

 

Όλα αυτά και αρκετά άλλα που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες στη Σάμο επισημάνθηκαν από την ΕΛΜΕ από την αρχή ακόμα του σχολικού έτους. Στην έλλειψη όλων αυτών απαντούσαν τα αιτήματα που πρόβαλε η ΕΛΜΕ με τις κινητοποιήσεις της το περασμένο φθινόπωρο και η απάντηση ήταν οι πιέσεις-απειλές της Αστυνομίας. Όλα αυτά τα αιτήματα είναι που έθεταν οι μαθητές με τις καταλήψεις τους τον περασμένο Σεπτέμβρη και η απάντηση ήταν αφενός “αυτά δεν γίνονται” και αφετέρου οι απειλές εισαγγελέων και διατεταγμένων γονιών και η διαταγή στους εκπαιδευτικούς να σπάσουν τις καταλήψεις με τηλε-μαθήματα.

Τέλος όλα αυτά τα αιτήματα είναι και τώρα τα αναγκαία για να μην επαναληφθούν στο άμεσο μέλλον, αυτά που συμβαίνουν τώρα. Για να μην μας σέρνει το ΥΠΑΙΘ στην τηλεεκπαίδευση που καταργεί το σχολείο για τους μαθητές και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Ποιο είναι λοιπόν το αποτέλεσμα αυτών των κυβερνητικών επιλογών; Να έχει κλείσει το ΕΠΑΛ Σάμου, η Γ’ τάξη στο ΓΕΛ Σάμου, το Γ3 τμήμα του 1ου Γυμνασίου Σάμου και το Α5 του Γυμνασίου Καρλοβάσου. Και τα μέτρα αυτά δεν πάρθηκαν μετά από επίσημη και έγκαιρη ενημέρωση των υγειονομικών αρχών, αλλά μετά από ενημέρωση από γονείς και έρευνα από τη διοίκηση της εκπαίδευσης! Η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκπαιδευτικών, μαθητών – γονιών αλλά και των υπολοίπων κατοίκων της Σάμου. Η δε στάση της πολιτείας δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη για το αν θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη ακόμη και σε rapid test, που παρατηρήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Γι’ αυτό ζητάμε άμεσα:Λειτουργία των σχολείων με ολιγομελή τμήματα. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση των αναπληρωτών και των καθαριστριών.

Όχι στις 3μηνες συμβάσεις, άδειες στους εκπαιδευτικούς που τις έχουν ανάγκη.

Δωρεάν και ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών στα σχολεία τους, αύξηση των δρομολογίων από το ΚΤΕΛ και τήρηση των απαραίτητων μέτρων στα λεωφορεία.

Παροχή όλων των μέτρων προστασίας σε γονείς και εκπαιδευτικούς και ενεργοποίηση των διατάξεων που προβλέπονται στην περίπτωση της καραντίνας.

Άμεση έναρξη της ιχνηλάτησης με μοριακά test, που δίνουν έγκαιρα σίγουρο αποτέλεσμα – μαζικά test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους με προβλήματα υγείας, χωρίς τους περιορισμούς του υπουργείου.

Άμεση στελέχωση των υγειονομικών υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες.

Άμεση ενημέρωση για νέα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ και το ΓΝ Σάμου, ώστε να παίρνονται έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα.

21/2/2021ΕΛΜΕ Σάμου»

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Στo “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Published

on

By

Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.

Στo “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος, απο αύριο Σάββατο 27 Φεβρουάριου ως την Δευτέρα 8 Μαρτίου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, κατά την διάρκεια της σημερινής επίσημης ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση, ανέφερε πως παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου, καθώς από 7 κρούσματα στις 17 Φεβρουαρίου μέχρι και χτες είχαν αυξηθεί σε 45.

Aποστολή SMS για τις μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00-05.00, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο, στις 6 το πρωί στη Σάμο, μετά την ένταξή της σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τις περιοχές της κατηγορίας Β.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σχολεία

Η εκπαίδευση των μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά και γυμνάσια θα γίνεται δια ζώσης, ενώ στα Λύκεια με τηλεκπαίδευση

Λιανεμπόριο, κομμωτήρια

Η λειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνεται με τη μέθοδο click away, ενώ με προκαθορισμένο ραντεβού θα μπορούν να γίνονται οι αγορές σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, και η μετάβαση σε κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής περιποίησης.

Να σημειωθεί πως πέραν αυτών των μέτρων αναμένεται το σχετικό ΦΕΚ, που να προσδιορίζει επακριβώς το τι θα ισχύει για την περίπτωση της Σάμου.

Νωρίτερα ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου, και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε εκτενώς τους παριστάμενους για την επιδημιολογική εικόνα κάθε μίας από τις 13 Περιφέρειες.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η σε βάθος ενημέρωση των περιφερειαρχών για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊού και ο καλύτερος συντονισμός όλων των υπό την εποπτεία τους φορέων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης συμφωνήθηκε η σύσκεψη να επαναλαμβάνεται κάθε Παρασκευή για την αμφίδρομη ενημέρωση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δράσεών τους.

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Νέο Τμήμα για χορήγηση αδειών διαμονής επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Published

on

By

Από την Δευτέρα 1η Μαρτίου ανοίγει τις πόρτες του το νέο Τμήμα για χορήγηση αδειών διαμονής επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Στόχος είναι η ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης και η προσέλκυση νέων επενδύσεων με προφανή οφέλη για την ελληνική οικονομία, μέσα από την καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών τρίτων χωρών που θέλουν να καταθέσουν αίτημα επενδυτικής άδειας ( golden visa).  

Oι πολίτες τρίτης χώρας με τα μέλη της οικογένειά τους, καθώς και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης άδειας διαμονής:

Α) για επενδυτική δραστηριότητα, βάσει των διατάξεων του άρθρου 16 του ν.4251/2014, όπως ισχύει, ή  

Β) μόνιμου επενδυτή, βάσει των διατάξεων του άρθρου 20Β του ν. 4251/2014, όπως ισχύει  

θα εξυπηρετούνται από το Τμήμα Αδειών Διαμονής Επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών που βρίσκεται στο κτίριο του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου επί της Λεωφ. Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης ΡέντηςΝίκαια. 

  • Το τηλέφωνο επικοινωνίας για ημερομηνία και ώρα προσέλευσης στην Υπηρεσία είναι : (+30) 213-162-9039 

  • Για πληροφορίες, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι (+30) 213-162-9031 

Ερωτήματα και διευκρινήσεις σχετικά με  

  • αιτήματα που έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Αδειών Διαμονής Επενδυτών του Υπουργείου αποστέλλονται στο e-mail:  [email protected]  

  • γενικές πληροφορίες, προς εξυπηρέτηση των πολιτών στο e-mail[email protected] 

Επισημαίνεται ότι οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που έχουν ορίσει ραντεβού για την υποβολή αιτημάτων πλην των ανωτέρω κατηγοριών (επενδυτή άρθρου 16 και μόνιμου επενδυτή άρθρου 20Β, του ν.4251/2014) παρακαλούνται όπως καλέσουν στο τηλέφωνο 210-4141664 προκείμενου να τα τροποποιήσουν. 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή