28.3 C
Σάμος
15/06/2024
Δήμος

Ενημέρωση δημοτών για τα προβλήματα  στις κοινότητες του Δήμου

 

Αντιπροσωπείες του συνδυασμού μας πραγματοποιούν  επισκέψεις σε χωριά του Δήμου, οι οποίες δεν έχουν χαρακτήρα πολιτικής επίσκεψης προς λήψη φωτογραφιών και τυπικής παρουσίας. Επιδιώξαμε καταρχήν και πετύχαμε την παρουσία και αναλυτική ενημέρωση από τον εν ενεργεία πρόεδρο της κάθε κοινότητας.

Συνομιλήσαμε με πολίτες, ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο, στην Υδρούσσα την Τρίτη 25/9, στα Κονταίικα και στον Πλάτανο την Τετάρτη 26/9. Θέλουμε καταρχήν να ευχαριστήσουμε δημόσια τους προέδρους των κοινοτήτων Υδρούσσας κ. Χριστόδουλο  Ευγενικό, Κονταίικων  κ. Σταμάτη Παγωνδιώτη και Πλατάνου κ. Γιώργο Κωστάκη, οι οποίοι μας ενημέρωσαν εμπεριστατωμένα, πρόθυμα, δίνοντας άπλετα το χρόνο τους και απαντώντας σε κάθε ερώτημα μας, παρουσία και κατοίκων των κοινοτήτων.

Καταγράψαμε ως σημαντικότερα προβλήματα τα παρακάτω:

  • Κοινός παρονομαστής είναι η εγκατάλειψη σχετικά με τις ζημιές από το σεισμό, παρά τις μεγαλοστομίες των κυβερνητικών στελεχών. Τα σχολεία σε containers, πλήρως παρατημένα, οι εκκλησίες χωρίς καμία επισκευή, ακόμα και κάτοικοι 3 χρόνια μετά σε containers, ελάχιστες χρηματοδοτήσεις για κατοικίες κι αυτές συνήθως χωρίς να μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω μη έκδοσης άδειας επισκευής.
  • Κοινό πρόβλημα σε όλα τα χωριά επίσης η σωστή χάραξη αντιπυρικών ζωνών, ο καθαρισμός ρεμάτων, η απουσία αντιπλημμυρικών έργων, η απουσία Δημοτικής συγκοινωνίας καθώς υπάρχουν μόνο τα σχολικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ, τους μήνες που λειτουργεί το σχολείο.
  • Στην Υδρούσσα βασικό αίτημα είναι η κατασκευή του δρόμου σύνδεσης με τα Κονταίικα και η επισκευή της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, εξαιρετικού μνημείου που χρονολογείται από το 1740.
  • Στα Κονταίικα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι ότι στις βρύσες τρέχει μη πόσιμο νερό και οι κάτοικοι γεμίζουν από κοινόχρηστη βρύση για να πιούν. Επίσης κατεδαφιστέες ήταν αρκετές κατοικίες όπως και κίτρινες, είναι το χωριό με τις περισσότερες ζημιές, αναλογικά με τον πληθυσμό του.
  • Στον Πλάτανο δεν έχει ξεκινήσει η παραμικρή επισκευή στο σχολείο, ενώ η υποχρηματοδότηση κυριαρχεί.

 

Ο συνδυασμός μας, όπως συζητήσαμε και στις παραπάνω κοινότητες, θα επιδιώξει μια σοβαρή μελέτη από ειδικό γραφείο, εκτός Σάμου, για τη δημιουργία μικρών επιμέρους φραγμάτων για την αξιοποίηση των πηγών, την άμεση αξιοποίηση πηγών που μπορούν με ελάχιστο κόστος να συνδεθούν στο δίκτυο. Φυσικά θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την κατασκευή του φράγματος  Καρβούνη, όμως οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχει γίνει καν ακόμη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία προηγείται της έγκρισης, βρισκόμαστε δηλαδή σε απολύτως πρώιμο στάδιο.

Κεντρική και άμεσης προτεραιότητας θέση μας είναι η δημιουργία Δημοτικής συγκοινωνίας, άμεσα μελέτη και ένταξη στο επιδοτούμενο πρόγραμμα αγοράς ηλεκτρικών λεωφορείων στα πλαίσια του «Αντώνης Τρίτσης», για συχνή σύνδεση και επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος που αδικαιολόγητα αδρανεί.

Καθαρισμοί ρεμάτων, αντιπυρικές ζώνες, είναι παρά πολύ σοβαρά  θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης!

Ακούσαμε και καταγράψαμε τα ζητήματα, προβληματιζόμαστε και αναζητούμε λύσεις, έτσι αντιλαμβανόμαστε την έννοια των επισκέψεων και το ρόλο των δημοτικών παρατάξεων.

Ζητούμε την ψήφο των πολιτών και για να σκύψουμε άμεσα στα προβλήματα, αλλά και γιατί θεωρούμε ότι είμαστε η μόνη παράταξη που μπορούμε να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε με συνέπεια, χωρίς βαρίδια και συμφέροντα, να γνωστοποιήσουμε και να διαμαρτυρηθούμε γόνιμα, για την εγκατάλειψη της πολιτείας σχετικά με το σεισμό, την ενίσχυση της δασοπροστασίας, το ξεμπλοκάρισμα βασικών έργων που εξαρτώνται από την κεντρική κυβέρνηση.

 

Related posts

Αναστολή λειτουργίας Σχολείων στην Ανατολική και Δυτική Σάμο λόγω καύσωνα

admin

Κλιματιζόμενες αίθουσες στη διάθεση των πολιτών ενόψει καύσωνα στους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου: Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

admin

Οι υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Σάμου έτοιμες για τις Ευρωεκλογές της Κυριακής

admin

Συμμετοχή της Λαϊκής Συσπείρωσης στη σύσκεψη με τον Υφυπουργό Τριαντόπουλο

admin

Ορισμός νέου μέλους στην Επιτροπή Μεταναστευτικού, Προσφυγικού και Κρίσεων της ΚΕΔΕ

admin

Η ΑΝΑ.Σ.Α για το έργο βελτίωσης αγροτικών οδών

admin

Πάρης Παπαγεωργίου: Για εμάς η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πρώτα απ`όλα

admin

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Παρασκευάς Παπαγεωργίου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελ.Δ.Α.Π.

admin