26.7 C
Σάμος
22/06/2024
Σαμιακά

Ενημερωτική Εσπερίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Σάμο: «Σακχαρώδης Διαβήτης, μια Ύπουλη Νόσος»

Το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παράρτημα Σάμου, με αφορμή την επέτειο των 147 ετών από την ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2024 ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Σακχαρώδης διαβήτης, μια ύπουλη νόσος». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Βαθύ της Σάμου και είχε ως κύριο στόχο την προώθηση της υγείας και της ευημερίας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Μιχάλης Καραβασίλης, αναφέρθηκε στην επέτειο των 147 ετών από την ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στις πολυάριθμες δράσεις που έχει αναλάβει ο οργανισμός όλα αυτά τα χρόνια.

Η κεντρική ομιλήτρια της εσπερίδας, η κα. Μαρία-Πελαγία Κουκούλη, Διευθύντρια Παθολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, παρουσίασε με απλό και κατανοητό τρόπο, χρησιμοποιώντας διαφάνειες, το θέμα «Σακχαρώδης διαβήτης, μια ύπουλη νόσος».

Η ομιλία της κάλυψε σημαντικές πτυχές του σακχαρώδη διαβήτη, όπως:

 • Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η ινσουλίνη.
 • Βασικοί τύποι διαβήτη.
 • Η χρησιμότητα του αυτοελέγχου.
 • Η σχέση του διαβήτη με την τεχνολογία.
 • Γλυκαιμικοί στόχοι.
 • Διαβητική κετοξέωση.
 • Επιπλοκές του διαβήτη, όπως μακροχρόνια καρδιακή νόσος και νευροπάθεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα. Κουκούλη:

 • Σε παγκόσμια κλίμακα, ο διαβήτης ανέρχεται σε 7,9%, με 387 εκατομμύρια ανθρώπους να πάσχουν από τη νόσο, εκ των οποίων το 46,3% παραμένουν μη διαγνωσμένοι.
 • Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών με διαβήτη θα φτάσει τα 592 εκατομμύρια το 2035, σημειώνοντας αύξηση 53% από το 2014.
 • Στην Ευρώπη, 52 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη, εκ των οποίων το 33,1% είναι μη διαγνωσμένοι.
 • Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται σε 585.000, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τις 714.000 μέσα στην επόμενη εικοσαετία, σημειώνοντας αύξηση 22%.

Η κα. Κουκούλη επισήμανε τη σημασία της συνεχούς και εξατομικευμένης εκπαίδευσης των ασθενών για τη σωστή διαχείριση της νόσου και την πρόληψη των επιπλοκών της. Επίσης, τόνισε τη σημασία της παρακολούθησης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κάθε 8-10 εβδομάδες και την αποφυγή υπογλυκαιμιών.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, είναι ευνόητο ότι η παρέμβαση στον πληθυσμό για αλλαγή του τρόπου ζωής είναι απόλυτα αναγκαία για την πρόληψη της νόσου. Σημαντική είναι η λήψη τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, η σωματική άσκηση και η αποφυγή καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Στη συνέχεια, το κοινό απηύθυνε ερωτήσεις και απορίες στην κα. Κουκούλη. Με τη συμβολή των εθελοντών Υγείας και της νοσηλεύτριας κα Αναστασίας Μυλωνά, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να υποβληθούν σε test ταχείας ανίχνευσης γλυκόζης αίματος και να λάβουν έντυπο ενημερωτικό υλικό σχετικά με τη νόσο και τη διαχείρισή της.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Ελισσαίος Μαυρατζώτης, η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Άννη Ανδρεάδου, γιατροί, νοσηλευτές και πολίτες.

Related posts

Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σάμου Ευσεβίου

admin

Εκπτωτικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς που επιστρέφουν στον τόπο μόνιμης διαμονής τους

admin

Διάσωση Σουηδών τουριστών στον Κέρκη

admin

Έντονη διαμαρτυρία του Μητροπολίτη Σάμου προς τον Υπουργό Υγείας

admin

Η Ε.Ν.Ι.Σ για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

admin

Δωρεά στο Μουσικό Σχολείο Σάμου

admin

Παρέμβαση Ιατρικού Συλλόγου Σάμου – Προτεραιότητα το έμψυχο δυναμικό του Νοσοκομείου

admin

Η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου για την Μ.Ε.Θ.

admin

“Η υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα”

admin