Connect with us

Ικαριακά

Εξόρμηση καθαριότητας γύρω από το ΧΑΔΑ Ραχών

Published

on

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου η εξόρμηση καθαριότητας στο χώρο γύρω από το ΧΑΔΑ Ραχών, μετά από κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής Ικαρίας. Σκοπός της εξόρμησης ήταν η περισυλλογή των υλικών, κυρίως πλαστικό και αλουμίνιο, που λόγω του αέρα και των παρακείμενων χειμάρρων απομακρύνονται από το χώρο απόθεσης και φθάνουν μέχρι την Προεσπέρα.

Το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι που συγκέντρωσαν και απομάκρυναν μεγάλο όγκο υλικών που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Η Δημοτική Αρχή με ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής προσπάθειας, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σε όλη την περιοχή, αλλά και να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η ανάγκη:

– Να γίνεται πιο συστηματική διαλογή των υλικών στην πηγή (κάδοι ανακύκλωσης) από τους δημότες για να περιορίζεται ο όγκος που φτάνει για τελική διάθεση.

– Παράλληλα με την προσπάθεια του Δήμου, να συμβάλουν και όσοι φορείς δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στην Ικαρία, στη διαδικασία δημιουργίας του ΧΥΤΥ και τη χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων».  

Comments

comments

Ικαριακά

Εθελοντικός καθαρισμός της Μονής Ευαγγελισμού Λευκάδας Ικαρίας

Published

on

By

Την Πέμπτη 22/11 και την Παρασκευή 23/11/2018 η τετραμελής εθελοντική ομάδα της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών (Roberta, Severine, Mario, Σπύρος) θα βρίσκεται στο Μοναστήρι της Λευκάδας για να καθαρίσει, μαζί με τον Παπά Λεωνίδα, τους χώρους που καταστράφηκαν 28 χρόνια πριν, από την τραγική πυρκαγιά του 1993 (Αρχονταρίκι, Κουζίνα, Κελιά μοναχών).

Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ξεκινώντας από την καμένη Κουζίνα του Μοναστηριού, ώστε να αναδειχτεί η σημασία της αποκατάστασης του ιστορικού Μοναστηριού.

Η ώρα συνάντησης είναι 11:00 π.μ.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ρούχα και παπούτσια εργασίας.

Τα εργαλεία θα διατεθούν από το Μοναστήρι και την Εταιρεία Ικαριακών Μελετών.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974185330

Περισσότερες πληροφορίες: Η εθελοντική ομάδα της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών συγκροτήθηκε μέσω της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας στα πλαίσια του Erasmus+. Ξεκίνησε τις εργασίες της την 1η Οκτώβρη και θα ολοκληρώσει την παρουσία της στην Ικαρία στο τέλος Ιανουαρίου 2019.

Η βασική εργασία είναι η ολοκλήρωση της τοποθέτησης των 147 Δελφικών Παραγγελμάτων των σοφών της κλασσικής αρχαιότητας στην διαδρομή της οροσειράς της Ικαρίας από το Δράκανο μέχρι τον Κάβο Πάπα, έργο που έχει ολοκληρωθεί κατά 90%.

Επιπλέον έχει ολοκληρώσει τον καθαρισμό της περιοχής του Ταξιάρχη Μηλιωπού (παλαιοχριστιανική εκκλησία) και τον καθαρισμό μονοπατιών στην Αρέθουσα και στο Καραβόσταμο.

Μετά τον καθαρισμό της Μονής της Λευκάδας θα ακολουθήσει και ο καθαρισμός του κτιρίου του Εξομολογητηρίου και του παρακείμενου νερόμυλου. Έπονται και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες. Στο τέλος του προγράμματος θα διοργανωθεί ενημερωτική έκθεση.

Comments

comments

Continue Reading

Ικαριακά

Από την απεργιακή συγκέντρωση στον Εύδηλο

Published

on

By

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στην πλατεία Ευδήλου στην οποία καλούσαν το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας και Φούρνων, το Σωματείο των Εργαζομένων των Δήμων Ικαρίας και Φούρνων, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων και η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας.

Οι προσπάθειες του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού μέσα από τους άθλιους τακτικισμούς με τις ημερομηνίες που στόχευαν να μην πραγματοποιηθεί γενική απεργία κοινή σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για να αποδυναμωθεί η πάλη των εργαζομένων, να δημιουργηθεί κλίμα σύγχυσης και απογοήτευσης, πήραν την απάντησή τους.

Μεταξύ άλλων η Φιλιώ Τσαντέ η οποία χαιρέτησε από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών εξέθεσε το πρόβλημα της απουσίας γυναικολόγου και παιδιάτρων από το νησί και κάλεσε σε σχετική συζήτηση την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, ώρα 7μ.μ. στην αίθουσα του Δήμου Ευδήλου.

Από το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου, Φανούρης Καρούτσος, ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού για την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου.

Εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας και Φούρνων τονίστηκε η αξία της απεργίας στις δεδομένες συνθήκες από την πρόεδρο του Συλλόγου, Σωτηρίου Αναστασία, ενώ στον χώρο της συγκέντρωσης συλλέχθηκαν υπογραφές ενάντια στον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων Κορσεών.

Η Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Σάμου και πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων των Δήμων Ικαρίας και Φούρνων Βαγγελιώ Λάκα επισήμανε: «Τα ψίχουλα που τάζει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση εν όψει προεκλογικής περιόδου, δεν αλλάζουν τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού που στενάζει από το διαρκές χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα και τους φόρους. Κανένας από τους 700 περίπου μνημονιακούς νόμους δεν πρόκειται να καταργηθεί καθώς έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επιτήρηση και δημοσιονομικά μέτρα ως το 2060! Ήρθε η ώρα να βγούμε στο προσκήνιο! Να δώσουμε με ενότητα ενιαίο και συντονισμένο αγώνα, Να μην δεχτούμε καμιά αναμονή και ανοχή. (…) Η λύση είμαστε εμείς. Η δική μας οργάνωση, ο δικός μας αγώνας, Αξίζουμε ένα καλύτερο παρόν και στα παιδιά μας χρωστάμε ένα καλύτερο μέλλον.»

Τέλος, στην κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Comments

comments

Continue Reading

Ικαριακά

Οι Ικαριώτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών

Published

on

By

Η Δημοτική Αρχή Ικαρίας σήμερα Τετάρτη 14 Νοέμβριου  προχωράει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στις 9 το πρωί (Νίκης 5-7), αφού η επίσκεψη στο διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών κ. Σ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα που τέθηκαν.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Ικαρίας .

Έπειτα από σχετικό αίτημα που απέστειλε η δημοτική αρχή του Δήμου Ικαρίας, αντιπροσωπεία του δήμου, με επικεφαλής τον  Δήμαρχο Σ. Σταμούλο, και εκπρόσωπων φορέων του νησιού (Συνδικάτο Οικοδόμων -Σωματείο εργαζόμενων στον Τουρισμό – ΕΤΕ /ΔΕΗ  -Σωματείο αυτοαπασχολούμενων, κλπ) συναντήθηκε στις 13/11/2018 με τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντινου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν τους κατοίκους του νησιού ανεξάρτητα αν αυτό είναι αρμοδιότητα του δήμου, όπως το θέμα του ΦΠΑ και των τιμών στα καύσιμα (Πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, κλπ) .

Στην συνάντηση με τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών- αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου- ο Δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του δήμου Ικαρίας για το θέμα, όπως αυτές καθορίζονται μέσα από σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβούλιου (172/2017) και σχετικές παρεμβάσεις του δημάρχου Ικαρίας (Επιστολές Δημάρχου 23/10/2018 και 6/11/2018).

Το κύριο θέμα που απασχόλησε την συνάντηση ήταν το αίτημα του δήμου Ικαρίας, να μην μπει στους κατοίκους το δίλημμα «φαγητό ή πετρέλαιο!» που μπαίνει σήμερα στον Ικαριώτη αλλά και σε όλους τους νησιώτες, και να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε:

Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου (μείωση τουλάχιστον  50%)
Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος και ο ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για εφοδιασμό πετρελαίου σε όλα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υποδομές.
Να δοθεί Οικονομική βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης στο σπίτι.
Ως ελάχιστο δείγμα ανακούφισης να δοθεί έκτακτη αύξηση τουλάχιστον, των λειτουργικών δαπανών των σχολικών επίτροπων του δήμου Ικαρίας.
Ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Οικονομίας ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τον προσανατολισμό των επιλογών της κυβέρνησης, που αποδεικνύουν πόσο κενά περιεχομένου ήταν όσα ακούστηκαν για την περίφημη  «νησιωτικότητα»  πριν λίγους μήνες στο «Αναπτυξιακό συνέδριο βόρειου Αιγαίου».

Αφού ο κ. Παπακωνσταντινου δήλωσε αναρμόδιος για να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση, στην συνέχεια έκανε καθαρό πως σε ότι αφορά το Υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι :  << Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου όπως εφαρμόζεται σήμερα στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και όπως σχεδιάζεται να επεκταθεί στην ενίσχυση των επιχειρήσεων για την μεταφορά των προϊόντων στα νησιά, δεν αντισταθμίζει απλά την επιβάρυνση των νησιωτών από την αύξηση του ΦΠΑ αλλά εκτιμούν ότι είναι και δικαιότερο ως μέτρο γιατί το καρπώνονται μόνο οι νησιώτες και όχι οι επισκέπτες των νησιών>>.

Για το αίτημα τέλος της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των δημόσιων δομών παρέπεμψε στα συναρμόδια υπουργεία (Υγείας –ΥΠ.ΕΣ, κλπ) .

Από την πλευρά του δήμου Ικαρίας και των φορέων τονίστηκε ότι η συγκεκριμένη απάντηση του εκπρόσωπου του Υπουργείου δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα που τέθηκαν, και με δεδομένο αυτό καθώς και ότι δεν υπήρξε καμία  δέσμευση  σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, θα επανέλθουμε και αύριο (Τετάρτη 14/11/18) στο Υπουργείο, καλώντας και τις παροικιακές οργανώσεις των Ικαριωτών στις 9:00 το πρωί έξω από το Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7 / πλατεία Συντάγματος)  σε παράσταση διαμαρτυρίας για την απόρριψη των δίκαιων αιτημάτων που διεκδικεί ο δήμος Ικαρίας

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017