23.9 C
Σάμος
30/09/2023
Σαμιακά

Επέστρεψαν στο Δήμο Ανατ. Σάμου τα δύο ιστορικά σπαθιά του Καπετάν Λαχανά

Ο Καπετάν Κωνσταντής Λαχανάς υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της Σαμιακής εξέγερσης ενάντια στον τουρκικό ζυγό και από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς αρχηγούς της επανάστασης του 1821.

Τα δύο ιστορικά σπαθιά του Καπετάν Λαχανά, παραδόθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, απο τον διοικητή της 79 ΑΔΤΕ στον δήμο Ανατολικής Σάμου, σε ειδική εκδήλωση με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ανατολικής Σάμου, ο Ταξίαρχος της 79 ΑΔΤΕ, κ. Νικόλαος Γκρέτσας, επέστρεψε τα σπαθιά, τα οποία είχαν μεταφερθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Στρατού για συντήρηση, στον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Στάντζο, παρουσία του προέδρου της Κοινότητας Βαθέος κ. Σταμάτη Σεϊρλή , του απόγονου του Καπετάν Λαχανά κ. Τάκη Φώκου, του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος «Ο Καπετάν Λαχανάς» κ. Μανώλη Φραντζή, του δημάρχου Δυτικής Σάμου και εκπροσώπου της εκκλησίας.

Ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε τον Ταξίαρχο της 79 ΑΔΤΕ, καθώς ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του και δεσμεύτηκε στη τοποθέτηση των σπαθιών, σε σημείο του Δημαρχιακού Μεγάρου που θα είναι προσβάσιμο  σε όλους τους πολίτες και επισκέπτες της Σάμου.

«Τα σπαθιά αυτά είναι οι πρόγονοι των σύγχρονων οπλικών συστημάτων που διαθέτει ο ελληνικός στρατός, και τα οποία εγγυώνται την εθνική ανεξαρτησία και την εθνική ακεραιότητα της Σάμου και όλης της Ελλάδας. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που έπιασα αυτά τα σπαθιά», είπε συγκινημένος από το βήμα, ο Ταξίαρχος της 79 ΑΔΤΕ, κ. Νικόλαος Γκρέτσας.

Στη συνέχεια της επετειακής εκδήλωσης έγινε απονομή τιμητικής πλακέτας, στον κύριο Χρόνη Μυλωνά, για το διάπλου Σάμος- Αγαθονήσι, που ήταν αφιερωμένο στη Ναυμαχία της Μυκάλης, καθώς και στους συνόδους ασφαλείας, του συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου.

Ακολούθησε εκφώνηση Πανηγυρικού Λόγου από το φιλόλογο κ. Μιχάλη Βελώνη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράσταση «Χαρίδημος ο Σάμιος» από την Θεατρική ομάδα Σάμου.

Related posts

Ζήτησαν απο τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο την αποσυμφόρηση της Σάμου

admin

Πρώτο ταξίδι του πλοίου «Παναγιά Σκιαδενή» στη Χάλκη, την Τήλο και τη Νίσυρο

admin

Πρωτοβουλία της Eurobank για το Δημογραφικό «Μπροστά για την Οικογένεια» – Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Σάμο και Ικαρία

admin

Ευ και chef προτείνουν «Samos Nectar» και «Ερημίτη»

admin

Η 79 ΑΔΤΕ για την άσκηση “Παρμενίων 2023”

admin

Η Ακριτική Ιερά Μητρόπολη Σάμου κοντά στους Πλημμυροπαθείς

admin

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου Βαθέoς

admin

Ο Πύργος Λογοθέτη Λυκούργου θα παραμείνει κλειστός λόγω απουσίας φυλακτικού προσωπικού

admin

26 Σεπτεμβρίου 2000 – Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» 

admin