18.9 C
Σάμος
28/03/2024
Ικαριακά

Ικαρία: Επέτειος της φονικής πυρκαγιάς του 1993 με τα 13 θύματα

Πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα τραγωδία έπληξε την Ικαρία, όπου 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο νησί μας στις τρεις το μεσημέρι της 30ης/07/1993 και τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα της επόμενης ημέρας, 31ης Ιουλίου 1993.

Το μεσημέρι της 30ης Ιουλίου 1993 ξέσπασε μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ικαρία, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Κηρύκου, που λόγω των ισχυρών ανέμων και των ανεπαρκών πυροσβεστικών μέσων πήρε γρήγορα διαστάσεις. Πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στις γύρω περιοχές για να γλυτώσουν και κατέφυγαν στην πόλη αλλά αρκετοί παρέμειναν προκειμένου να προσπαθήσουν να τα σώσουν.

Από την πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και κάηκαν περισσότερα από 20.000 στρέμματα. Από τη φωτιά έχασαν τη ζωή τους οι: Πούλος Ευστράτιος 80 χρονών, Πούλου Κούλα 73 χρονών, Πούλου Σταματούλα 67 χρονών, Κήρυκος Γεώργιος – Ελευθέριος 39 χρονών, Φυσίδας Ηλίας 25 χρονών, Τσαγανός Δημήτριος 21 χρονών, Μπρατσής Κωνσταντίνος 68 χρονών, Πεσκέσης Γεώργιος 73 χρονών, Πεσκέση Αικατερίνη 64 χρονών, Λιάρης Σιδερής 69 χρονών, Λιάρη Καλλιόπη 70 χρονών, Ξυλά Γεωργία 18 χρονών και Ξυλά Δέσποινα 65 χρονών Από αυτούς ο Γιώργος Κηρύκου (που συμμετείχε στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου) , ο Ηλίας Φυσίδας και ο Δημήτρης Τσαγανός έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθήσουν να σώσουν ηλικιωμένους που κινδύνευαν από τη φωτιά. Για το λόγο αυτό τιμήθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.

ΚΑΛΕΣΜΑ

Ο Πανικάριος Σύλλογος Πυροπροστασίας Πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Ικαρία, ‘’ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΘΕΡΑ’’ σας προσκαλεί στην επέτειο της φονικής πυρκαγιάς του 1993 στην Ικαρία με τα 13 θύματα.

Στις 30/07/2022 κ ώρα 18.00μ.μ τιμούμε τα θύματα της πυρκαγιάς στο τόπο θυσίας των 3 Ηρώων μας, στο μνημείο που στήθηκε προς τιμήν τους ,εκεί όπου έχασαν την ζωή τους, στην προσπάθεια τους να απεγκλωβίσουν ηλικιωμένους ανθρώπους. Η πράξη τους βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και η ημέρα αυτή έχει κηρυχθεί από την πολιτεία ημέρα μνήμης για την Ικαρία.

Ζητούμε την παρουσία των εκπροσώπων της πολιτείας, των βουλευτών καθώς και τους πολίτες της κοινωνίας μας να δούμε από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν ως προς την ασφαλή πρόσβαση στο χώρο και την πυροπροστασία των επισκέπτων στο χώρο τιμής των θυμάτων. Την προστασία των πολιτών μας οφείλει η πολιτεία.

Σας ευχαριστούμε.

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Ικαρίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο μας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Πηγή:Ikariaki.gr

Related posts

Αποφάσεις Γ.Σ. του ΣΕΠΕ Ικαρίας και Φούρνων

admin

Ικαρία: Άγρια κακοποίηση ζώου – Κρέμασαν κατσίκα σε δέντρο

admin

Φούρνοι: Ναυάγιο της πρώιμης βυζαντινής περιόδου ερευνήθηκε

admin

Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέση Ψυχιάτρου

admin

Γ.Ν-Κ.Υ Ικαρίας – Προκήρυξη τριών θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ

admin

Ο Δήμαρχος Ικαρίας υποψήφιος για το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

admin

Από την απεργία στην Ικαρία στις 28.2

admin

Κοινή δήλωση των δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης για την οικονομική κατάσταση των σχολικών μονάδων

admin

Αιμοδοσία στην Ικαρία – Μάρτιος 2024

admin