17.2 C
Σάμος
09/12/2022
Πολιτικά

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την αποκατάσταση των σχολείων της Σάμου

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: Για την πλήρη και άμεση αποκατάσταση των σχολείων της Σάμου, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό

 

Στις 30 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από το φονικό σεισμό στη Σάμο. Αυτά τα δυο χρόνια πολλοί κυβερνώντες και αρμόδιοι παρήλασαν, μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις, εμπαίζοντας στην κυριολεξία τον σαμιώτικο λαό.

Τα σχολικά κτίρια, υπέστησαν σοβαρές ζημίες, καθώς η χρόνια υποχρηματοδότηση έχει ως συνέπεια να παραμένουν για χρόνια υποσυντήρητα, αφήνοντας τα ανοχύρωτα σε κάθε σεισμό, με κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια και την ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Διαχρονικά τα σχολικά κτίρια σε όλη την χώρα δεν ελέγχονται περιοδικά, ούτε έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι ώστε να κατεδαφιστούν τα ακατάλληλα και να χτιστούν νέα, να ανακατασκευαστούν και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα υπόλοιπα.

Σήμερα, είναι σε εξέλιξη εργασίες που αφορούν σχολεία που είχαν κατηγοριοποιηθεί ως και την κατηγορία Γ σε σχέση με τις ζημιές που είχαν υποστεί. Είναι γεγονός ότι η αποκατάσταση των ζημιών στα συγκεκριμένα σχολεία έχει προχωρήσει με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς με αποτέλεσμα, δύο χρόνια μετά τον σεισμό, οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε ένα πρώην καφενείο (Κουμέικα), μακριά από την περιοχή τους (Παλαιόκαστρο), σε κοντέινερ (Πλάτανος) κλπ.

Την ίδια ώρα σε σχολικές μονάδες που είχαν ενταχθεί στις κατηγορίες Δ και Ε, δηλαδή αυτά που είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι μελέτες ενώ δεν έχει προχωρήσει τίποτα άλλο. Βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν τα έργα. Τα σχολεία που αφορά αυτή η κατάσταση είναι τα Δημοτικά Σχολεία Βαθέως, Κοντακέικων, Πυθαγορείου, Χώρας, 1ο ΔΣ Καρλοβάσου (Πορφυριάδα) και το νηπιαγωγείο Βαθέως.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε άμεσα να δοθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για να προχωρήσει η πλήρης αποκατάσταση των σχολείων και να επιστρέψουν οι μαθητές με ασφάλεια σε αυτά.

 

Η Βουλευτής

                                                                                                  Κομνηνάκα Μαρία

                                                                                              

Related posts

Μηταράκης: Θα είμαστε πολύ αυστηροί με όσους διακινούν fake news κατά Ελλάδας στο μεταναστευτικό 

admin

Σάμος: Οι τομεάρχες υγείας και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ εξειδίκευσαν το πρόγραμμα”Δικαιοσύνη παντού”

admin

Πολιτική Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου την Παρασκευή 2/12

admin

Σχέδιο δημιουργίας Καταδυτικού Πάρκου στους Φούρνους

admin

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ Σάμου για ΕΣΥ- Συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

admin

Εθελοντική επιστροφή 86 Πακιστανών στη χώρα καταγωγής τους

admin

Συνάντηση Μηταράκη – Frontex: Συμφωνία για συνεργασία στις εθελοντικές επιστροφές παράτυπων μεταναστών

admin

Αποτελέσματα εσπερίδας του Πράσινου Ινστιτούτου για την κλιματική αλλαγή στο βόρειο Αιγαίο

admin

Ερώτηση Α. Μιχαηλίδη για τις περιοχές Natura στη Σάμο

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα