Connect with us

Σαμιακά

Επίσημο. Ο Δημήτρης Βίτσας ζητά νέο ΚΥΤ στη Σάμο

Published

on

Το Samos24  σας παρουσιάζει σήμερα το έγγραφο που εστάλει στις 30 Μάιου απο τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα στον Δήμαρχο Σάμου κ Μιχάλη Αγγελόπουλο.

Ο κ Βίτσας μεταξύ άλλων στη επιστολή του αναφέρει  οτι το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης που λειτουργεί στο Βαθύ της Σάμου, βρίσκεται σε χώρο μάλλον ακατάλληλο και πλέον προς τέτοια χρήση. Η κλίση και η φύση του εδάφους καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την εγκατάσταση της οικισμών διαμονής με αποτέλεσμα το μισό σχεδόν κέντρο να αποτελείται από οικογενειακές σκηνές και άλλες εγκαταστάσεις .

Σε άλλο σημείο της επιστολής του υπουργός,σημειώνει ότι θα πρέπει  να εξεταστεί από τον δήμο Σάμου, η εναλλακτική πρόταση του υπουργείου δηλ η ίδρυση και η δημιουργία νέου ΚΥΤ  σε άλλο χώρο, όπου σε αυτό θα συστεγαστούν και οι παραβατικοί αλλοδαποί. Ο υπάρχον χώρος θα αποδοθεί μετά την δημιουργία του νέου ΚΥΤ στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

Τέλος, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας,  επισημαίνει οτι προβλέπεται αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας ασύλου καθώς και η δημιουργία δύο επιτροπών προσφύγων αποκλειστικά για τους πολίτες τρίτων χωρών που φιλοξενούνται στη Σάμο.

 

Η απάντηση του Δήμου Σάμου ήταν αρνητική. Αναλυτικά:

Η δημιουργία και του σημερινού ΚΥΤ βρήκε τελείως αντίθετη τη δημοτική αρχή που εξ αρχής είχε επισημάνει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι σχεδιαζόταν να φιλοξενηθεί σε σημείο ακατάλληλο μορφολογικά και σε απόσταση αναπνοής από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας του νησιού.

Εκείνες οι ενστάσεις μας δεν ελήφθησαν υπόψιν, όπως άλλωστε και οι, έκτοτε, αναρίθμητες επισημάνσεις μας για δραματική δυσλειτουργία του Κέντρου και απαράδεκτη καθυστέρηση στις διαδικασίες εξέτασης και αποδοχής ή απόρριψης των αιτημάτων ασύλου -συνεπώς και στις αντίστοιχες προωθήσεις προς την ηπειρωτική χώρα όσων αποκτούσαν τέτοιο δικαίωμα.\

Ως αποτέλεσμα, όπως και εσείς αναγνωρίζετε στην επιστολή σας, σήμερα το ΚΥΤ Σάμου έχει πρακτικώς εγκλωβίσει υπό συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες περισσότερους από 3.400 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι προδιαγραφές του είναι, οπωσδήποτε, για κάτω από 1.000 και ο τοπικός πληθυσμός της Πόλης της Σάμου δεν ξεπερνά τις 6.500. Μεταξύ των απογοητευμένων, ουσιαστικά απελπισμένων αυτών ανθρώπων, εντοπίζεται κι ένας μεγάλος αριθμός ευάλωτων ατόμων, ασυνόδευτων ανηλίκων και μονογονεϊκών οικογενειών, που κυριολεκτικά βιώνουν ένα δράμα.

Ο αντίκτυπος αυτής της τραγικής κατάστασης στην τοπική οικονομία και κοινωνία υπήρξε και παραμένει μεγάλος. Ο τουρισμός επλήγη βαριά και οι υποδομές κοινής ωφελείας επιβαρύνθηκαν δραματικά, όπως άλλωστε και η ποιότητα ζωής των μονίμων κατοίκων της πρωτεύουσας του ακριτικού νησιού μας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που, οφείλω να σας υπενθυμίσω, στο όλο ζήτημα εμπλέκονται συνολικά δεκατρείς (13) δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, από Υπουργεία μέχρι ΜΚΟ, αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει απολύτως κανέναν ρόλο στη διαχείρισή του, παρότι, με περιορισμένους πόρους και προσωπικό, εκείνη είναι που καλείται εκ των ενόντων και με υπερπροσπάθεια να ανταποκριθεί στις συνέπειές του.

κύριε Υπουργέ. Στην επιστολή σας επισημαίνετε και ο ίδιος ότι η συμβίωση των Σαμίων με τους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους επρόκειτο να -και πρέπει να παραμείνει- “κυλιόμενη και προσωρινή”.

Όμως, λόγω, μεταξύ πολλών άλλων, της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και μιας πολύ στενής ερμηνείας, ίσως και όχι μόνο,  από ελληνικής πλευράς της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, στην πράξη, αυτή η συμβίωση αποδεικνύεται μόνιμη και διαρκής και, αν ακολουθήσει κανείς τη γραμμή λογικής που εκφράζετε και εσείς, έτσι θα παραμείνει ή και θα αλλάξει επί τα χείρω εάν και εφόσον το επιθυμήσει όποιος ελέγχει τις ροές από την Τουρκία! Στην πράξη, οι υποτίθεται “προσωρινές δομές φιλοξενίας” που επρόκειτο να είναι τα ΚΥΤ, έχουν μετατραπεί σε μόνιμες δομές και το γεγονός ότι αποδεικνύονται ανεπαρκείς, κατά τη γνώμη μας, αλλά και με βάση την εκφρασμένη βούληση των πολιτών μας, όπως αποδεικνύεται από σωρεία ψηφισμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει την αιτία ή την αφορμή για δημιουργία νέων, μεγαλύτερων τέτοιων δομών, έστω και σε αντικατάσταση της υφισταμένης.

Κύριε Υπουργέ, η τοπική κοινωνία της Σάμου, όπως και των υπολοίπων νησιών του ΒΑ Αιγαίου, Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου, με τα οποία από κοινού προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, έχει ταλανιστεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνον από την έξαρση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και από την οικονομική κρίση.
Ο τουρισμός, που αποτελεί τη βασική πρόσοδο των νησιών μας, έχει πληγεί όχι μόνον από τις αυξημένες ροές όσων αναζητούν μια καλύτερη μοίρα, αλλά και από το τέλος διανυκτέρευσης και τη βαριά φορολόγηση, που θα γίνει ακόμη πιο δυσβάσταχτη από την επικείμενη εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ μ’ αυτούς της ηπειρωτικής χώρας.

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο και οι πέντε δήμαρχοι των νησιών του ΒΑ Αιγαίου ενημερώσαμε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε από αυτό το συνδυασμό αντίξοων συνθηκών, διεκδικώντας, ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό την άμεση αποσυμφόρηση των ΚΥΤ Σάμου, Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου ως μοναδική ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τις ίδιες απόψεις έχουμε εκφράσει και προς κάθε άλλη πλευρά, εντός και εκτός Ελλάδος, έχοντας θέσει το ζήτημα έως και στον Επίτροπο Μετανάστευσης της Ε.Ε., κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά ακόμη και στον ίδιο τον πρόεδρό της, κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ελάχιστους μήνες μετά και ενόψει της καταστροφικής για τα νησιά μας αύξησης, από 1ης Ιουλίου, των συντελεστών του ΦΠΑ, για την οποία επίσης δίνουμε αγώνα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, η θέση της δημοτικής αρχής της Σάμου δεν θα ήταν δυνατόν να έχει αλλάξει.

Σας εκφράζω, λοιπόν, την πλήρη αντίθεσή μου στην πιθανότητα μετεγκατάστασης του ΚΥΤ Βαθέος σε νέο “πιο κατάλληλο” σημείο στο νησί μας, πολύ δε περισσότερο και την παράλληλη δημιουργία δίπλα του και μίας ακόμη δομής κράτησης παραβατικών και προς επιστροφή πολιτών τρίτων χωρών. Η άρνησή μου αυτή δεν κινείται στο πλαίσιο κάποιας στείρας αντιπαράθεσης ούτε κάποιας ιδεοληπτικής ανάγνωσης της πραγματικότητας, αλλά απολύτως εντός της ξεκάθαρης βούλησης της δοκιμαζόμενης τοπικής κοινωνίας της Σάμου, αλλά και των λογικών βεβαιοτήτων που, καλώς ή κακώς, έχουν ανακύψει ως γεγονότα την τελευταία τριετία.
Καλώς ή κακώς, τα γεγονότα αυτά διδάσκουν ότι μια νέα δομή, οσοδήποτε μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη από τη σημερινή που θα αντικαταστήσει, επίσης θα μετατραπεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε μια νέα υπερχειλισμένη δεξαμενή εγκλωβισμένων ψυχών.

Ο λόγος γι’ αυτό είναι, κύριε Υπουργέ, ότι η ουσία του προβλήματος δεν εντοπίζεται στην κλίση του εδάφους ή την έκταση και τη χωρητικότητα του σημερινού ΚΥΤ, αλλά στις παθογένειες που παρουσιάζει συνολικά η διαχείριση του θέματος. Μεταξύ των πολλών αυτών παθογενειών, είναι βεβαίως και η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και σ’ αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζω τη διαβεβαίωσή σας ότι το προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου της Σάμου θα αυξηθεί και ότι στο νησί θα δημιουργηθούν και δύο επιτροπές προσφύγων αποκλειστικά για τους πολίτες τρίτων χωρών.
Είναι μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση, ακριβώς επειδή συνεισφέρει στη μοναδική κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη λύση του ζητήματος. Η λύση αυτή δεν είναι άλλη από την πολλάκις και με κάθε τρόπο εκπεφρασμένη: να αποσυμφορηθεί άμεσα το νησί από τους πλεονάζοντες πρόσφυγες και μετανάστες που ταλαιπωρούνται στο υφιστάμενο ΚΥΤ, και, συγχρόνως, να ληφθεί κάθε μέριμνα ώστε στο μέλλον οι διαδικασίες παροχής ασύλου, προώθησης στη ενδοχώρα ή επιστροφής στη χώρα προέλευσης να επιταχυνθούν τόσο όσο χρειάζεται για να μην παρατηρείται η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Κάθε άλλη προσέγγιση ακόμη κι αν μοιάζει σωστή επί χάρτου, στην πραγματικότητα θα γεννήσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα αποπειραθεί να λύσει.

Για τη Σάμο, όπως και για τα υπόλοιπα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, άλλο περιθώριο πειραματισμών εις βάρος της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής οικονομίας δεν υπάρχει. Ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι πολίτες μας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει προηγούμενο και έχει υμνηθεί παγκοσμίως. Όμως, ειδικά σ’ ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που από τον άλλο μήνα προβλέπεται να γίνει κυριολεκτικά ζοφερό για τους ακρίτες αυτής της ευαίσθητης από κάθε άποψη περιοχής, η υπομονή δεν μπορεί να είναι αιώνια.

Αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Σάμου τώρα και άμεση, ουσιαστική μετατροπή του σ’ αυτό που όφειλε εξ αρχής να είναι: όχι χώρος όπου στοιβάζονται απελπισμένοι, αλλά μια δομή προσωρινής παραμονής με διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Αυτή είναι η μοναδική πραγματική λύση στο πρόβλημα και, σε καμία περίπτωση η αντικατάσταση του σημερινού ΚΥΤ με άλλο, “πιο ευρύχωρο”, κάπου αλλού στο νησί.

Η αναχώρηση των ασυνόδευτων ανηλίκων, των οικογενειών που συνιστούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και των προσφύγων οι οποίοι έχουν λάβει θετική απάντηση επί των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει, είναι υψίστης σημασίας καθώς οδηγεί στην αποσυμφόρηση του νησιού, εξασφαλίζει την προστασία των ομάδων αυτών και δίνει πραγματική ελπίδα στους δικαιούμενους άσυλο, οι οποίοι θα πρέπει να πληροφορηθούν σε ποια χώρα θα κατευθυνθούν. Επίσης, συνεισφέρει στο αίσθημα ασφάλειας των ακριτών της Σάμου, που ζουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Επίσης ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος απέστειλε επιστολή για το θέμα στον Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη. Αναλυτικά.

Αξιότιμε κ. Βουλευτά,

Αγαπητέ Δημήτρη,

Μετά την ψήφιση του νέου νόμου (4540/2018) για το άσυλο και την αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από πλευράς του άνοιξε και πάλι πρόσφατα η συζήτηση για δημιουργία στη Σάμο νέου, μεγαλύτερου σε έκταση και υψηλότερων προδιαγραφών Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το οποίο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Βίτσα θα αντικαταστήσει το υπάρχον και δε θα λειτουργήσει παράλληλα με αυτό.

Συγχρόνως, στην ίδια επιστολή του, ο κ. Υπουργός αναφέρεται και στη δημιουργία μιας δεύτερης δομής, για την φύλαξη και κράτηση των παραβατικών, που, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα βρίσκεται δίπλα στο νέο ΚΥΤ και όχι εντός του.

Για λόγους που αναλυτικά εκτίθενται στην απαντητική επιστολή μου στον κ. Βίτσα και την οποία σου επισυνάπτω, ο Δήμος Σάμου δεν προτίθεται ούτε πρόκειται να μπει σε κανενός τέτοιου είδους διάλογο με παρόμοιο αντικείμενο.

Πάγια θέση μας υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η αποσυμφόρηση του υφιστάμενου ΚΥΤ και η επαρκής στελέχωσή των υπηρεσιών ασύλου προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται ως οφείλουν στην εξέταση και διεκπεραίωση των αιτημάτων, σε κανονικούς χρόνους, αποφεύγοντας προφανώς τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί και περιορίζοντας την ανασφάλεια που είναι διάχυτη στους μόνιμους κατοίκους και τους πρόσφυγες/μετανάστες.

Κάθε άλλη συζήτηση θεωρούμε ότι, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα απ’ αυτά που ήδη αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, που εγκλωβίζονται υπό απαράδεκτες συνθήκες σε μια ανεπαρκή δομή, αλλά και η τοπική κοινωνία και οικονομία της Σάμου. Είμαστε, γι’ αυτό, υποχρεωμένοι να σταθούμε απέναντι σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Από πλευράς σου είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεις πως η θέση μου αυτή δεν μεταφέρει κανενός είδους ιδεολογικό φορτίο, αλλά εκφράζει την ειλικρινή και ρεαλιστική ανάγνωση των πραγματικών γεγονότων. Και από δικής μου πλευράς, γνωρίζω επίσης ότι είσαι σε ουσιαστική επαφή με την τοπική κοινωνία, αφουγκράζεσαι τις αγωνίες της και κατανοείς τους προβληματισμούς της.

Γι’ αυτό σου απευθύνω θερμή παράκληση να συνδράμεις με όλες σου τις δυνάμεις προκειμένου να γίνει κατανοητό στην ηγεσία του ΥΜΠ ότι νέο ΚΥΤ δεν πρέπει, ούτε μπορεί να γίνει δεκτό να δημιουργηθεί στη Σάμο και ότι μόνη ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα είναι να υλοποιηθεί το ανθρωπιστικό αίτημα για αποσυμφόρηση του υφιστάμενου ΚΥΤ και να προχωρήσει άμεσα η επαρκής στελέχωσή του προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνεται όπως οφείλει στα όσα συνιστούσαν και συνιστούν τους σκοπούς της ύπαρξής του.

Τα ασυνόδευτα παιδιά, οι ευάλωτες οικογένειες καθώς και οι πρόσφυγες στους οποίους έχει ήδη εκδοθεί τελεσίδικη θετική απόφαση επί του αιτήματος ασύλου, πρέπει να υποστηριχθούν μεταφερόμενοι στην Ηπειρωτική χώρα. Η Σάμος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά με τα προσωρινά κέντρα υποδοχής, έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σου.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Και ο άσωτος επιστρέφει.

Published

on

By

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής αναφέρεται σε μία ακόμη παραβολή∙ την παραβολή του ασώτου υιού (Λουκ. 15, 11-32). Ο πατέρας της παραβολής δέχεται τον υιό του που τον έχει εγκαταλείψει, έχει ζήσει με άσωτο τρόπο χρησιμοποιώντας την περιουσία του πατέρα και στο τέλος χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη επιστρέφει στον πατέρα. Πόση στεναχώρια βίωσε ο πατέρας τη στιγμή που ο υιός του, ζήτησε από τον ίδιο το μερίδιο που του αναλογεί για να φύγει στα ξένα;

Ο υιός της παραβολής αφού ξόδεψε τα πάντα, σκέφτηκε να επιστρέψει στον πατέρα του. Η επιστροφή εγείρει ερωτήματα. Αναζητά επιτακτικά ακραιφνείς απαντήσεις, απαντήσεις δεκτικές μιας εμβάθυνσης στο μυστήριο της οντολογικής μεταμόρφωσης του υιού. Γιατί γύρισε στον υιό ο πατέρας; Επειδή ξόδεψε όλη την περιουσία και δεν μπορούσε να ζήσει αλλιώς; Επειδή βρέθηκε στα δύσκολα; Επειδή απέκτησε συναίσθηση της ασωτίας του; Κι αν η συναίσθηση αυτή εμφορούταν από μία συναισθηματική έξαρση, έναν ακροβατικό συναισθηματικό παρορμητισμό; Η παραβολή μας βεβαιώνει για κάτι πολύ σημαντικό. ‘’Τότε συνήλθε στον εαυτό του’’ και επέστρεψε στον πατέρα του λέγοντας του ‘’αμάρτησα κατά του ουρανού και ενώπιον σου, δεν είμαι πλέον άξιος να ονομάζομαι υιός σου’’ (Λουκ. 15, 17-19).

Ας δούμε στον πατέρα τον Θεό Πατέρα και στον υιό τον κάθε άνθρωπο. Πόσες φορές μας ευεργετεί ο Θεός; Μας δίνει ευλογίες, τις οποίες δεν αξίζουμε. Δεχόμαστε τις ευεργεσίες. Όχι, όμως πάντοτε. Πώς ανταποκρίνεται ο άνθρωπος; Συνάπτει σχέση με τον Θεό; Αναγνωρίζει πως όλα όσα έχει, του τα έχει δωρίσει ο Θεός; Ο άνθρωπος πολλές φορές σηκώνεται και φεύγει από τη σχέση αυτή. Εγκαταλείπει τον Θεό. Άλλες φορές επιστρέφει, άλλες πάλι όχι. Έτσι ενεργεί ο άνθρωπος. Πολλές φορές καθίσταται αχάριστος απέναντι στον Θεό, απέναντι στους συνανθρώπους του. Κι ο Θεός; Πώς ενεργεί; Μήπως έχει πολλές επιλογές; Γνωρίζουμε πως στον Σταυρό δεν υπάρχει άνετη θέση. Αυτή είναι η στάση του Θεανθρώπου. Ελπίζει, υπομένει, ταπεινώνεται, συγχωρεί, έχει αμέτρητο έλεος και φιλανθρωπία άρρητη. Αυτός είναι ο τρόπος του Θεού Πατέρα.

Ο άνθρωπος δραπετεύει από την σχέση με τον Πατέρα. Πολλές φορές. Κι όταν επιστρέφει, πάντοτε ο Πατέρας τον δέχεται. Δεν θέτει όρια και κριτήρια ο Θεός. Το μοναδικό Του μέτρο, κριτήριο και προϋπόθεση είναι η αγάπη. Αυτές είναι οι ‘’αντοχές’’ του Θεού. Εκτός κι αν ο άνθρωπος δεν θέλει να σωθεί ποτέ και εμμένει σε μία άρνηση του Θεού. Ακόμη και τότε δεν εκδικείται ο Θεός, δεν τιμωρεί όπως ακούγεται να λένε διάφορες φωνές εντός των τειχών της Εκκλησίας. Ας κρατήσουν την τιμωρία για τον εαυτό τους. Ο Θεός έχει άλλον τρόπο και βαδίζει άλλον δρόμο. Διαφορετικό από τις ανθρώπινες αντιλήψεις, μακριά από την κοσμικότητα της κτίσης αυτής. Ο όσιος Μάξιμος Ομολογητής στα Κεφάλαια περί Αγάπης σημειώνει πως ‘’τόν δέ φαῦλον, δι᾿ ἀγαθότητα ἐλεεῖ, καί ἐν τῷ αἰῶνι τούτῳ παιδεύων ἐπιστρέφει’’.

Βάζει δύσκολα στον Θεό ο άνθρωπος. Και παίζει με την σωτηρία του. Την εξωθεί στα άκρα. Δεν ξεκινάει από την αγάπη, αλλά ο ίδιος την ίδια στιγμή απαιτεί αγάπη, κάποιες φορές. Άλλοτε, έχει την αίσθηση πως πιστεύει πραγματικά με όσα κάνει και πως οι άλλοι φταίνε πάντα, ο πατέρας ή ο γιος ή ο διπλανός, αλλά ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς με σαφή λόγο ξεκαθαρίζει τα πράγματα∙ η πίστη ωφελεί, ένα κάποιος πολιτεύεται κατά συνείδηση και καθαρίζει τον εαυτό του μέσα από την εξομολόγηση και την μετάνοια. Δεν μπορείς να εγκαταλείπεις τους γονείς σου στο γηροκομείο και να χαίρεσαι με όσα σου δώρισαν όλα αυτά τα χρόνια. Είσαι σάρκα από τη σάρκα τους και αίμα από το αίμα τους. Ο Θεός ευλογεί τους ανθρώπους που σέβονται τους γονείς και διακονούν τους γονείς. Δεν μπορείς να ησυχάζεις μέσα σου την στιγμή που ο γιος σου ή η κόρη σου δεν μιλάνε μεταξύ τους ή εσύ με κάποιο παιδί. Ούτε όταν τα αδέλφια δεν θέλουν να δουν το ένα το άλλο. Δεν υπάρχει ευλογία Θεού στην περίπτωση αυτή. Ο δρόμος της σωτηρίας είναι ο άλλος. Τίποτε παραπάνω και τίποτε λιγότερο. Αυτό λέει όλο το ευαγγέλιο. Παρατημένοι γονείς, μαλωμένα αδέλφια, μαλωμένοι γονείς με τα παιδιά και άλλα πολλά δυσάρεστα επιβεβαιώνουν την ασχήμια και το δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Αυτό το ανθρώπινο πρόσωπο, απώλεσε την ωραιότητα, έκλαψε στις χαρές των άλλων και έστησε χορό στις δυστυχίες τους. Στην Εκκλησία υπάρχει μία όμορφη λέξη, ελκυστική, που γίνεται ελκυστικότερη και ένα ολάκερο βίωμα, μία ζωντανή εμπειρία, όταν εισέρχεται στην καρδιά του ανθρώπου. Είναι η λέξη μετάνοια. Ο άνθρωπος έγινε πολύ σκληρός, εχθρικός, ένας σκέτος μόνος. Δεν θα επιβιώσει έτσι. Θα βρίσκει παντού και πάντα αδιέξοδα. Δεν βλέπετε πόσο δυστυχισμένοι έγιναν οι χριστιανοί; Στην Ανάσταση πενθούν ακόμη. Μέσα στην ζωή της Εκκλησίας υπάρχουν βήματα που οδηγούν στον Θεό. Υπάρχει η μετάνοια, η συγχωρητικότητα, το έλεος, η φιλανθρωπία, η σιωπή, ο πνευματικός. Υπάρχει και η επιστροφή. Το Ευαγγέλιο είναι γεμάτο από τέτοια πρόσωπα. Κι ο Θεός πάντα περιμένει την μετάνοια του ανθρώπου. Και μετά; Ε, στήνεται κι ένας πανηγυρικός χορός στους ουρανούς και ο άνθρωπος γεμίζει από Θεό.

 

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος (Βαλκανιολόγος, Θεολόγος)

Κληρικός Ι.Μ Σταγών & Μετεώρων

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Published

on

By

Εντατικοί έλεγχοι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού

Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο διήμερο στη Λέσβο, τέσσερα (4) άτομα που κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απείθειας και της βίας κατά υπαλλήλων, καθώς και για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν κατά το τελευταίο διήμερο στη Λέσβο, τέσσερα (4) άτομα, που κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απείθειας και της βίας κατά υπαλλήλων, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Ειδικότερα, απογευματινές ώρες χθες (26-02-2021), στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων από ειδικό αστυνομικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, δύο (2) αλλοδαποί, οι οποίοι αρνήθηκαν να επιδείξουν απαιτούμενα για τη μετακίνησή τους έγγραφα και να συμμορφωθούν σε υποδείξεις των αστυνομικών, ενώ ακολούθως τους απώθησαν βίαια. Σε βάρος των συλληφθέντων βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους -300- ευρώ, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (27-02-2021), συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, δύο (2) αλλοδαποί, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε είχαν προβεί στη διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης στην οικία τους, στην οποία συμμετείχαν οκτώ (8) ακόμη άτομα [-6- αλλοδαποί (-2- άνδρες και -4- γυναίκες) και -2- ημεδαπές]. Σε βάρος των συλληφθέντων, διοργανωτών της συνάθροισης, βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους -3.000- ευρώ, ενώ στους λοιπούς συμμετέχοντες, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους -300- ευρώ, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της δημόσιας υγείας, έχει δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στις Υπηρεσίες της, για τη συστηματική διενέργεια ελέγχων σε δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις, μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σε οδικά δίκτυα, τόσο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια.

Ο κίνδυνος του κορωνοϊού είναι υπαρκτός και απειλεί ευθέως το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας, ως εκ τούτου αποτελεί θέμα κοινωνικής συνείδησης και πρωτίστως ατομικής ευθύνης, να υψώσουμε τείχος προστασίας για εμάς, τις οικογένειές μας, τους συνανθρώπους μας.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή