10 C
Σάμος
01/02/2023
Πολιτικά

Επίσκεψη Βούλτεψη και Μοσκώφ στη Λέσβο: Προστασία των συνόρων και των ανθρώπων 

Διήμερη επίσκεψη εργασίας στη Λέσβο και αυτοψία στις δομές όπου φιλοξενούνται ανήλικα ασυνόδευτα πραγματοποίησε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη, συνοδευόμενη από τον Ειδικό Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ηρακλή Μοσκώφ.   

Η περιοδεία τους περιλάμβανε σειρά επισκέψεων σε δομές φιλοξενίας που διαβιούν ασυνόδευτοι ανήλικοι, σε εποπτευόμενα διαμερίσματα ημι-αυτόνομης διαβίωσης (SIL) της Ηλιακτίδας, καθώς και σε Δομή Επείγουσας Φιλοξενίας του ΔΟΜ. Πρόκειται για δομές που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η οποία ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της κας Βούλτεψη.  

Ειδικά όσον αφορά στις δομές επείγουσας φιλοξενίας, που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους χάρη σε δωρεά της κυβέρνησης της Δανίας, επιβεβαιώθηκε η χρησιμότητά τους και η ανάγκη η νέα αυτή διαδικασία να συνεχιστεί για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών τους και η καλύτερη κατανομή των παιδιών.  

Στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άτυπης Εκπαίδευσης της «Ηλιακτίδας», συνομίλησαν με το εξειδικευμένο προσωπικό και με τα παιδιά πρόσφυγες που παρακολουθούν τα μαθήματα άτυπης εκπαίδευσης, αλλά και στα σχολεία του νησιού.  

Η επίσκεψη περιλάμβανε και επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) του Καρά Τεπέ, στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (Κ.Ε.Δ.), όπου ενημερώθηκαν για την λειτουργία τους, με έμφαση στην ασφαλή ζώνη (Safe Area) Ανηλίκων, όπου συζήτησαν για τα θέματα ένταξης των παιδιών.  

Η κα Βούλτεψη και ο κ. Μοσκώφ ενημερώθηκαν συνολικά για την κατάσταση του προσφυγικού-μεταναστευτικού στο νησί, τόσο όσον αφορά στις ροές, όσο και στη διαβίωση των παιδιών και τις ανάγκες τους.  

Από τις συναντήσεις τους και την επιτόπια ενημέρωσή τους τόσο από τους υπεύθυνους των δομών, όσο και από τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο και τις λιμενικές αρχές προέκυψε η κοινή διαπίστωση ότι η κατάσταση στο νησί και στις δομές είναι απόλυτα ελεγχόμενη και ουδεμία σχέση έχει με την εποχή της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, παρά την πίεση που ασκείται λόγω της εκ μέρους της Τουρκίας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.  

«Στη Λέσβο, σε όλα τα νησιά, όπως και στον Έβρο και σε όλη τη χώρα, γίνεται πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μια συνεκτική πολιτική που συνδυάζει την προστασία των συνόρων και την προστασία των ανθρώπων», δήλωσε η Σοφία Βούλτεψη.  

Πριν από την αναχώρησή τους, Σοφία Βούλτεψη και Ηρακλής Μοσκώφ δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης στα Λουτρά, όπου συναντήθηκαν με τους υπευθύνους και τον πρόεδρο της Κοινότητας, ενημερώθηκαν για την ίδρυση και τα σημερινά προβλήματα του μουσείου και ξεναγήθηκαν στα σημαντικά εκθέματά του που διατηρούν ζωντανή την μνήμη των προσφύγων οι οποίοι έφτασαν στο νησί μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Ο λαός να πάρει στα χέρια του τη ζωή του και την υπόθεση της δημοκρατίας στη χώρα

admin

ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ- Διαμαρτυρία στον ΔΕΔΔΗΕ για τα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

admin

Πρωτοχρονιάτικη κοπή πίτας της Κομματικής Οργάνωσης Βαθιού του ΚΚΕ

admin

ΑΣΕΠ – Απαιτούμε να διορθωθεί άμεσα η αδικία εις βάρος των υποψηφίων της Σάμου

admin

Κατάθεση Αναφορών από τον Α. Μιχαηλίδη για προβλήματα σχολείων σε Σάμο και Ικαρία

admin

Βαρδαρός: «Η συνέντευξη Μητσοτάκη μας επιβεβαίωσε ότι εκείνος κι εμείς ζούμε σε άλλη χώρα»

admin

Μηταράκης από Σόφια: Απαιτείται αυστηρό και αποτελεσματικό πλαίσιο επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ   

admin

Εκδήλωση μνήμης για την ημέρα «Θυσίας του Διασώστη»

admin

Βαρδαρός: «Περιμένουμε κάποια στιγμή η κυβέρνηση να συνδεθεί με την πραγματικότητα» 

admin