Connect with us

Σαμιακά

Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Σάμο και προώθηση των εργασιών αποκατάστασης

Published

on

Τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, επισκέφθηκε τη Σάμο κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, σε συνεργασία και με τον Βουλευτή Σάμου κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, για την παρακολούθηση της προώθησης των δράσεων αποκατάστασης και των μέτρων ενίσχυσης στο νησί. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια προηγούμενων επισκέψεων και στο πλαίσιο της διαδικασίας ευρύτερου σχεδιασμού που έχει αναπτυχθεί την περίοδο αυτή και κινείται με εντατικούς ρυθμούς.

Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη, τους Δημάρχους και άλλους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς της Σάμου, το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τα Κονταίικα, το Καρλόβασι, το Κοκκάρι, το Βαθύ και το Πυθαγόρειο, όπου συζητήθηκε, με τοπικούς παράγοντες, αλλά και πολίτες, η πρόοδος του σχεδιασμού αποκατάστασης των πληγών σε υποδομές και σε κατοικίες των περιοχών, καθώς και η δρομολόγηση των επισκευών στις λιμενικές υποδομές. Ως προς το τελευταίο, και σε συνέχεια της εξασφάλισης της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δρομολογείται άμεσα η σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως συζητήθηκε και σε σχετική τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη την Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021.

Παράλληλα, τόσο στο Κοκκάρι, όσο και στο Βαθύ, το κυβερνητικό κλιμάκιο, σε συνεργασία πάντα με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, παρευρέθηκε σε κατεδαφίσεις επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, το οποίο και συνιστά βασική επιδίωξη της ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης των ζημιών στο νησί και προϋπόθεση για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται ότιδημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021, στο Διαύγεια οι αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για επιπλέον χρηματοδότηση 2.250.000 ευρώ προς τους δύο Δήμους της Σάμου και 200.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη Σάμο. Πρόκειται για χρηματοδότηση που αφορά τις ανάγκες αποκατάστασης σε υποδομές και δίκτυα, την προώθηση των κατεδαφίσεων των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων και την προετοιμασία και τις εργασίες υποστυλώσεων των κωδωνοστασίων των ιερών ναών της περιοχής.

Επίσης, στο Βαθύ, το κυβερνητικό κλιμάκιο συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, κ. Ευσέβιο, όπου συζήτησαν επί μεθόδων και τρόπων προώθησης της διαδικασίας αποκατάστασης των ζημιών στους ιερούς ναούς της περιοχής, πέραν αυτών επί των οποίων προχωρά η συνεργασία της Μητρόπολης με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ακολούθως, συζήτηση υπήρξε με τους παραγωγικούς φορείς της Σάμου επί της κατάστασης στις επιχειρήσεις και στην πορεία επιχορήγησης των ζημιών όσων επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Τριαντόπουλος, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων ότι την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2021, δημοσιεύθηκαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη χορήγηση ποσού 257.638 ευρώ ως προκαταβολή του 20% επί της ζημιάς που υπέστησαν επιχειρήσεις τόσο από το σεισμό, όσο και από την πλημμύρα, και δρομολογείται άμεσα η εκταμίευση, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία και για άλλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι παραγωγικοί φορείς ενημερώθηκαν για την υλοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων που αφορούν τη στήριξη των θέσεων απασχόλησης και την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις του νησιού.

Τέλος, όπως είχε ήδη σημειωθεί, από τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, κλιμάκιο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών έφθασε στο νησί για αρωγή και συνδρομή, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, στους κατοίκους της περιοχής και, δη, την προσπάθειά τους να προχωρήσουν τις διεργασίες για τις ζημιές στα κτίρια.

Ακολουθώντας, λοιπόν, την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, η προσπάθεια της κυβέρνησης, σε ένα πλαίσιο στενότατης και εποικοδομητικής συνεργασίας με τους τοπικούς πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς, συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση, να στηριχθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της περιοχής και να διαμορφωθούν οι συνθήκες ανασυγκρότησης στο νησί της Σάμου.

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Εργατικό Κέντρο: Σύσκεψη για την κατάσταση στα σχολεία της Σάμου

Published

on

By

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 18:30 στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ


ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ  ΣΑΜΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

για την αποκατάσταση και αποζημίωση των σεισμοπλήκτων 

Η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία με την ίδια ακριβώς κατάσταση που υπήρχε με αυτήν που την οδήγησε να τα κλείσει πριν μήνες για να μην εξαπλωθεί η πανδημία. Δηλαδή με ελάχιστες καθαρίστριες, χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη, χωρίς προσλήψεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, χωρίς τακτικά και δωρεάν μαζικά τεστ.

Σε πολλά σχολεία του νησιού η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη μετά τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού. Όλο αυτό τον καιρό ο λαός της Σάμου χόρτασε λόγια από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους και το βουλευτή. Αντί η κυβέρνηση να «τρέξει» τις διαδικασίες για την προκήρυξη αγοράς προκατασκευασμένων, περίμενε να περάσουν δύο και πλέον μήνες για να κινήσει την διαδικασία. Επομένως με δεδομένο ότι μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή θα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι αμφίβολο αν τελικά θα έρθουν στη Σάμο πριν κλείσει η σχολική χρονιά!

 

Το αποτέλεσμα για το νησί μας είναι να μην υπάρχει ενιαία πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά πολλών ταχυτήτων. Άλλα σχολεία άνοιξαν και συμμετέχουν κανονικά οι μαθητές, άλλα είναι κλειστά και οι μαθητές κάνουν ακόμα τηλεκπαίδευση, άλλα στο δήμο Αν. Σάμου ανοίγουν με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, σε άλλα ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών πχ Παλαιοκάστρου και Χώρας, ενώ σε όλα σχεδόν τα σχολεία παραμένει έτσι κι αλλιώς το σοβαρό πρόβλημα των σχολικών αιθουσών που δεν επαρκούνΕυθύνες έχουν οι δημοτικές αρχές που δεν κάνουν καμιά ουσιαστική ενέργεια διεκδίκησης λύσεων αλλά  προσπαθούν να κρύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες και να λύσουν προβλήματα με την ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση. Ιδιαίτερα η δημοτική αρχή Ανατολικής Σάμου καθυστέρησε να πάρει οριστική και έγκαιρη απόφαση για την μεταστέγαση σχολείων συμβάλλοντας με τη στάση της σε μεμονωμένα φαινόμενα αντιπαράθεσης μεταξύ Συλλόγων Γονέων. Ενώ δεν αποτελεί λύση η μεταφορά των μαθητών με ιδία μέσα των γονέων όπως λέει η Περιφέρεια.

 

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο!

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, όλα τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης καλούμε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και ώρα 18:30 στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ σε Σύσκεψη τους εργαζόμενους, τους γονείς και κηδεμόνες, τους μαζικούς φορείς και όλο το λαό να συζητήσουμε, να οργανώσουμε τη δράση μας και να ενώσουν τη φωνή και τη δύναμη μαζί μας για να διεκδικήσουμε:

 

Να μη χάσουν τα παιδιά μας ακόμη μια σχολική χρονιά!

Τώρα να λυθεί το πρόβλημα στέγασης και μετακίνησης όλων των μαθητών με ασφάλεια.

–   Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αγοράς των προκατασκευασμένων αιθουσών ώστε να φτάσουν άμεσα στα σχολεία που υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Στον σχεδιασμό και προγραμματισμό να παρθεί υπόψη η ανάγκη για 15μελή τμήματα.

–  Nα καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά των εκπαιδευτικών και να γίνει πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας. Να γίνονται τακτικά και δωρεάν τεστ σε όλους.

–  Να λυθεί άμεσα το μεταφορικό πρόβλημα όλων των μαθητών πχ Παλαιοκάστρου, Χώρας, Μαραθοκάμπου με μίσθωση των απαραίτητων οχημάτων.

–  Να υπάρξει προγραμματισμός από του Δήμους για ανέγερση νέων σχολικών και σύγχρονων μονάδων για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) με την οικονομική στήριξη του κράτους.

*Η σύσκεψη θα γίνει με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για την υγεία.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Διαδικτυακή Συνάντηση Υποστήριξης για…«Γονείς στο τιμόνι»

Published

on

By

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος» συνεχίζει την υλοποίηση αυτόνομων διαδικτυακών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων πρόληψης για γονείς, θέλοντας να παραμείνει κοντά στην κοινότητά μας και να διευκολύνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες και στις δράσεις του μέσα στις παρούσες συνθήκες του γενικού απαγορευτικού και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η στήριξη των γονιών μέσω ενός κοινού προβληματισμού και της αναζήτησης απαντήσεων σε βασικά και αγωνιώδη ερωτήματα που σχετίζονται με το μεγάλωμα των παιδιών, την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια και γενικότερα την φροντίδα της καλής ψυχικής υγείας όλων των μελών της οικογένειας.

Στις συναντήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom, μπορούν να συμμετέχουν γονείς νηπίων, παιδιών κι εφήβων κι από τα τρία νησιά της Περιφερειακής Ενότητάς μας.

 

Διαδικτυακή Συνάντηση για Γονείς :

«Γονείς στο τιμόνι»

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 5.00-7.30 μ.μ.

Η συνάντηση θα αφορά στην υποστήριξη των γονιών στον ρόλο τους σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια, αλλαγές και νέες προκλήσεις για όλη την οικογένεια.

Για τη συμμετοχή στη διαδικτυακή συνάντηση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα του «Φάρου», 22730.23443 και 87070-1, καθημερινά, 8.30-2.30 μ.μ. μέχρι την Τετάρτη, 20/01.

 

Γενικές πληροφορίες για όσους γονείς ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο εργαστήρι:

– Η συνάντηση, διάρκειας 2,5 ωρών, θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom και ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβαίνει τα 10 άτομα ώστε να διευκολύνεται η ενεργητική συμμετοχή και η σύνδεση των μελών της ομάδας.

-Η θεματολογία, η μέρα και η ώρα διεξαγωγής κάθε διαδικτυακής συνάντησης για γονείς θα ανακοινώνεται έγκαιρα στην ιστοσελίδα, το ιστολόγιο και το facebook του Κέντρου Πρόληψης καθώς και στα τοπικά μ.μ.ε.

– Οι ενδιαφερόμενοι γονείς είναι απαραίτητο να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στα τηλέφωνα του «Φάρου», 22730.23443 και 87070-1, καθημερινά, 8.30-2.30 μ.μ.

– Στους γονείς που θα δηλώνουν συμμετοχή θα αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναλυτικά όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, ακριβείς οδηγίες και ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος για τη συνάντηση, ώστε να μπορέσουν να συνδεθούν.

Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης παρέχονται δωρεάν και υλοποιούνται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Νέο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) τοποθετεί η Εθνική Τράπεζα

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Έφτασαν στη Σάμο οι Λετονοί συνοριοφύλακες

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είπαν γιατροί και νοσηλευτές του Γ.Ν Σάμου

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πυροσβεστική Σάμου: Η πρώτη επιχείρηση απεγκλωβισμού για το 2021

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Έλεγχοι που αφορούν στην εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Μετακομίζουν σε νέο κτίριο οι υπηρεσίες του κεντρικού καταστήματος των ΕΛΤΑ Σάμου

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Δύο υπερσύγχρονα νέα περιπολικά σκάφη στη δύναμη του Λιμενικού Σώματος

COVID-197 ημέρες ago

Ν. Στεφανής: Ξεκινούν την Τρίτη 12 Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στο Νοσοκομείο Σαμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Μαγείρεψαν για τους σεισμοπαθείς του Καρλοβάσου

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου: 11 νέα επιβατικά οχήματα

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή