15.5 C
Σάμος
08/12/2022
Σαμιακά

Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Σάμο και προώθηση των εργασιών αποκατάστασης

Τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, επισκέφθηκε τη Σάμο κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, σε συνεργασία και με τον Βουλευτή Σάμου κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, για την παρακολούθηση της προώθησης των δράσεων αποκατάστασης και των μέτρων ενίσχυσης στο νησί. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια προηγούμενων επισκέψεων και στο πλαίσιο της διαδικασίας ευρύτερου σχεδιασμού που έχει αναπτυχθεί την περίοδο αυτή και κινείται με εντατικούς ρυθμούς.

Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη, τους Δημάρχους και άλλους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς της Σάμου, το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τα Κονταίικα, το Καρλόβασι, το Κοκκάρι, το Βαθύ και το Πυθαγόρειο, όπου συζητήθηκε, με τοπικούς παράγοντες, αλλά και πολίτες, η πρόοδος του σχεδιασμού αποκατάστασης των πληγών σε υποδομές και σε κατοικίες των περιοχών, καθώς και η δρομολόγηση των επισκευών στις λιμενικές υποδομές. Ως προς το τελευταίο, και σε συνέχεια της εξασφάλισης της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δρομολογείται άμεσα η σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως συζητήθηκε και σε σχετική τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη την Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021.

Παράλληλα, τόσο στο Κοκκάρι, όσο και στο Βαθύ, το κυβερνητικό κλιμάκιο, σε συνεργασία πάντα με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, παρευρέθηκε σε κατεδαφίσεις επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, το οποίο και συνιστά βασική επιδίωξη της ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης των ζημιών στο νησί και προϋπόθεση για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται ότιδημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021, στο Διαύγεια οι αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για επιπλέον χρηματοδότηση 2.250.000 ευρώ προς τους δύο Δήμους της Σάμου και 200.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη Σάμο. Πρόκειται για χρηματοδότηση που αφορά τις ανάγκες αποκατάστασης σε υποδομές και δίκτυα, την προώθηση των κατεδαφίσεων των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων και την προετοιμασία και τις εργασίες υποστυλώσεων των κωδωνοστασίων των ιερών ναών της περιοχής.

Επίσης, στο Βαθύ, το κυβερνητικό κλιμάκιο συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, κ. Ευσέβιο, όπου συζήτησαν επί μεθόδων και τρόπων προώθησης της διαδικασίας αποκατάστασης των ζημιών στους ιερούς ναούς της περιοχής, πέραν αυτών επί των οποίων προχωρά η συνεργασία της Μητρόπολης με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ακολούθως, συζήτηση υπήρξε με τους παραγωγικούς φορείς της Σάμου επί της κατάστασης στις επιχειρήσεις και στην πορεία επιχορήγησης των ζημιών όσων επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Τριαντόπουλος, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων ότι την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2021, δημοσιεύθηκαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη χορήγηση ποσού 257.638 ευρώ ως προκαταβολή του 20% επί της ζημιάς που υπέστησαν επιχειρήσεις τόσο από το σεισμό, όσο και από την πλημμύρα, και δρομολογείται άμεσα η εκταμίευση, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία και για άλλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι παραγωγικοί φορείς ενημερώθηκαν για την υλοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων που αφορούν τη στήριξη των θέσεων απασχόλησης και την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις του νησιού.

Τέλος, όπως είχε ήδη σημειωθεί, από τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, κλιμάκιο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών έφθασε στο νησί για αρωγή και συνδρομή, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, στους κατοίκους της περιοχής και, δη, την προσπάθειά τους να προχωρήσουν τις διεργασίες για τις ζημιές στα κτίρια.

Ακολουθώντας, λοιπόν, την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, η προσπάθεια της κυβέρνησης, σε ένα πλαίσιο στενότατης και εποικοδομητικής συνεργασίας με τους τοπικούς πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς, συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση, να στηριχθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της περιοχής και να διαμορφωθούν οι συνθήκες ανασυγκρότησης στο νησί της Σάμου.

 

Related posts

Κινητοποιήσεις δικαστικών υπαλλήλων Σάμου

admin

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Επέκταση εφαρμογής του ΜΙ Καυσίμων

admin

Με λαμπρότητα τα Νησιά της Σάμου της Ικαρίας και των Φούρνων τίμησαν τον Άγιο των θαλασσών Άγιο Νικόλαο

admin

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης σε βάρος ημεδαπού στη Σάμο

admin

Κάντε ησυχία όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν χάνουν τη ζωή τους, σε επικίνδυνα σχολικά κτίρια, εξ αιτίας της κρατικής αναλγησίας

admin

Έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ζητούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

admin

Αιτήσεις συμμετοχής αποφοίτων για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2023

admin

Η Οινοποιϊα Κουτσοδόντη θα συμμετάσχει στο “ΑΦΡΟΣ & ΝΕΚΤΑΡ

admin

Χριστουγεννιάτικη γιορτή και «παζάρι ειρήνης»

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα