12.2 C
Σάμος
09/12/2023
Πολιτιστικά

Επίσκεψη της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου στην Ικαρία

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ικαρία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της συναντήθηκε με επαγγελματικούς φορείς του νησιού και συζήτησε ειδικά θέματα που τους απασχολούν, με σοβαρότερο από όλα το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Αγίου Κηρύκου και τα προβλήματα που παρουσιάζονται ενόψει της θερινής περιόδου. Ακολούθως η κα. Καλογήρου έκανε άμεση παρέμβαση προς τους αρμόδιους καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σήμερα το πρωί συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (Ο.Χ.Ε.) μικρών νησιών του ΕΣΠΑ  της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η Επιτροπή Παρακολούθησης με πρόεδρο την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, αποτελείται από τους Δήμαρχους των Δικαιούχων Δήμων, Αγίου Ευστρατίου, Ικαρίας, Λήμνου, Οινουσσών, Φούρνων-Κορσεών και Ψαρών.

Για την προώθηση της Στρατηγικής των Ο.Χ.Ε. έχουν ήδη διεξαχθεί συνεδριάσεις Τεχνικών Δομών Στήριξης στις οποίες έχει συμφωνηθεί  και επικαιροποιηθεί η λίστα των έργων που μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των Ο.Χ.Ε. η οποία επισυνάπτεται σε ξεχωριστό πίνακα.

Η Περιφερειάρχης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για την πορεία υλοποίησης της στρατηγικής Ο.Χ.Ε. μικρών νησιών που από τον συνολικό τους προϋπολογισμό τα 43,3 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη εξειδικευτεί και επιμεριστεί στις εξής δράσεις:

 1. Ορθολογικής διαχείρισης υδάτινων πόρων (πόσιμο νερό), προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει ενεργοποιηθεί και ήδη έχουν ενταχθεί έργα.
 2. Διαχείρισης λυμάτων, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει ενεργοποιηθεί και ήδη έχουν ενταχθεί έργα.
 3. Βελτίωσης της συνδεσιμότητας των μικρών νησιών, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει ενεργοποιηθεί και ήδη έχουν ενταχθεί έργα.
 4. Αναβάθμισης οδικού δικτύου, προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει ενεργοποιηθεί και ήδη έχουν ενταχθεί έργα.
 5. Ψηφιακών παρεμβάσεων, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ενεργοποιημένη σχετική πρόσκληση η οποία έχει εκδοθεί από τις αρχές Μαΐου 2018.
 6. Ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, Εντός του Ιουνίου αναμένεται να εκδοθεί η σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων.
 7. Προστασίας και αποκατάστασης παράκτιων περιοχών λόγω διάβρωσης, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ.
 8. Αντιπλημμυρικής προστασίας, προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ.
 9. Πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, προϋπολογισμού 0,5 εκατομμυρίων ευρώ.
 10. Διαχείρισης στερεών αποβλήτων, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα μέχρι σήμερα ενταγμένα έργα στις Ο.Χ.Ε. έχουν προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 23 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας των ήδη ενταγμένων έργων:

 

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Π/Υ ΕΝΤΑΞΗΣ
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΘΑΝΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 6.198.568,38
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (Ε.Ε.Λ.) ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 1.620.000,00
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΘΥΜΑΙΝΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 340.000,00
ΈΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ, ΟΜΒΡΙΩΝ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΨΑΡΩΝ ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ 5.497.633,72
ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ 1.605.000,00
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΔΡΟΥ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥΔΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ 827.801,29
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΦΟΥΡΝΩΝ (ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 6.988.159,50
ΣΥΝΟΛΟ 23.077.762,89

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Περιφερειάρχης ενημέρωσε ειδικότερα για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Π.Ε. Ικαρίας και τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 4,5 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

 

 1. Συντήρηση οδικού δικτύου Νότιας Ικαρίας (Β΄ φάση), προϋπολογισμού 1.050.000 ευρώ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΠΒΑ – ΣΑΕΠ 588). Το έργο έχει δημοπρατηθεί στις 14.05.2018 και βρίσκεται στο στάδιο συμβασιοποίησης.

 

 1. Συντήρηση οδικού δικτύου Βορείου Ικαρίας (Β΄ φάση), προϋπολογισμού 760.000 ευρώ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΠΒΑ – ΣΑΕΠ 588). Το έργο θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα.

 

Related posts

Έφτασε η “Γαΐτα” στο Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων

admin

«Το Άξιον Εστί» – Επανάληψη της εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Σάμου αφιερωμένη στην επέτειο μνήμης 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

admin

Εικόνες και μνήμες του ’40» από τη θεατρική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ

admin

Πιστό αντίγραφο του Κούρου της Σάμου στο… Μόναχο!

admin

Νέο Δ.Σ στο Σύλλογο Γυναικών Πύργου «Η Κυβέλη»

admin

“Χειροποίημα”: Έκθεση – Bazaar την Κυριακή 26 Νοεμβρίου

admin

“Ασκατασούνα – Ξέφτια Ελευθερίας” – Μάνος Χατζηγιάννης

admin

“Η Μούσα των Σαμίων” επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών

admin