28.9 C
Σάμος
18/08/2022
Πολιτιστικά

Επίσκεψη της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου στην Ικαρία

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ικαρία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της συναντήθηκε με επαγγελματικούς φορείς του νησιού και συζήτησε ειδικά θέματα που τους απασχολούν, με σοβαρότερο από όλα το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Αγίου Κηρύκου και τα προβλήματα που παρουσιάζονται ενόψει της θερινής περιόδου. Ακολούθως η κα. Καλογήρου έκανε άμεση παρέμβαση προς τους αρμόδιους καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σήμερα το πρωί συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (Ο.Χ.Ε.) μικρών νησιών του ΕΣΠΑ  της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η Επιτροπή Παρακολούθησης με πρόεδρο την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, αποτελείται από τους Δήμαρχους των Δικαιούχων Δήμων, Αγίου Ευστρατίου, Ικαρίας, Λήμνου, Οινουσσών, Φούρνων-Κορσεών και Ψαρών.

Για την προώθηση της Στρατηγικής των Ο.Χ.Ε. έχουν ήδη διεξαχθεί συνεδριάσεις Τεχνικών Δομών Στήριξης στις οποίες έχει συμφωνηθεί  και επικαιροποιηθεί η λίστα των έργων που μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των Ο.Χ.Ε. η οποία επισυνάπτεται σε ξεχωριστό πίνακα.

Η Περιφερειάρχης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για την πορεία υλοποίησης της στρατηγικής Ο.Χ.Ε. μικρών νησιών που από τον συνολικό τους προϋπολογισμό τα 43,3 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη εξειδικευτεί και επιμεριστεί στις εξής δράσεις:

 1. Ορθολογικής διαχείρισης υδάτινων πόρων (πόσιμο νερό), προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει ενεργοποιηθεί και ήδη έχουν ενταχθεί έργα.
 2. Διαχείρισης λυμάτων, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει ενεργοποιηθεί και ήδη έχουν ενταχθεί έργα.
 3. Βελτίωσης της συνδεσιμότητας των μικρών νησιών, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει ενεργοποιηθεί και ήδη έχουν ενταχθεί έργα.
 4. Αναβάθμισης οδικού δικτύου, προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει ενεργοποιηθεί και ήδη έχουν ενταχθεί έργα.
 5. Ψηφιακών παρεμβάσεων, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ενεργοποιημένη σχετική πρόσκληση η οποία έχει εκδοθεί από τις αρχές Μαΐου 2018.
 6. Ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, Εντός του Ιουνίου αναμένεται να εκδοθεί η σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων.
 7. Προστασίας και αποκατάστασης παράκτιων περιοχών λόγω διάβρωσης, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ.
 8. Αντιπλημμυρικής προστασίας, προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ.
 9. Πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, προϋπολογισμού 0,5 εκατομμυρίων ευρώ.
 10. Διαχείρισης στερεών αποβλήτων, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα μέχρι σήμερα ενταγμένα έργα στις Ο.Χ.Ε. έχουν προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 23 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας των ήδη ενταγμένων έργων:

 

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥΠ/Υ ΕΝΤΑΞΗΣ
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΘΑΝΟΥΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ6.198.568,38
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (Ε.Ε.Λ.) ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ1.620.000,00
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΘΥΜΑΙΝΑΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ340.000,00
ΈΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ, ΟΜΒΡΙΩΝ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΨΑΡΩΝΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ5.497.633,72
ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ1.605.000,00
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΔΡΟΥ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥΔΡΟΥΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ827.801,29
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΦΟΥΡΝΩΝ (ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ)ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ6.988.159,50
ΣΥΝΟΛΟ23.077.762,89

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Περιφερειάρχης ενημέρωσε ειδικότερα για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Π.Ε. Ικαρίας και τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 4,5 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

 

 1. Συντήρηση οδικού δικτύου Νότιας Ικαρίας (Β΄ φάση), προϋπολογισμού 1.050.000 ευρώ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΠΒΑ – ΣΑΕΠ 588). Το έργο έχει δημοπρατηθεί στις 14.05.2018 και βρίσκεται στο στάδιο συμβασιοποίησης.

 

 1. Συντήρηση οδικού δικτύου Βορείου Ικαρίας (Β΄ φάση), προϋπολογισμού 760.000 ευρώ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΠΒΑ – ΣΑΕΠ 588). Το έργο θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα.

 

Related posts

Έναρξη νέων τμημάτων εκμάθησης Ελληνικών παραδοσιακών χορών του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022»

admin

«Κυβελομαγειρέματα» στον Πύργο Σάμου

admin

«Παλαιόκαστρο Σάμου. Σημειώσεις ιστορικής τοπογραφίας» του Νίκου Μπελαβίλα

admin

Η συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ στη Γιορτή Μελιού των Φούρνων

admin

Μουσικό αφιέρωμα στον Γεώργιο Κλεάνθη στην Πορφυριάδα Σχολή Καρλοβάσου

admin

Τσαλιγοπούλου-Κοκκίδου μαζί σε μουσική παράσταση στη Σάμο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

admin

«Η Γυναίκα της Ζάκυθος» στην Πορφυριάδα Σχολή στο Καρλόβασι

admin

Έκθεση χειροτεχνίας “Srorytelling Sea Art”

admin

O Βαγγέλης Γερμανός στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου 04/8

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα