16.6 C
Σάμος
19/04/2024
Πολιτικά

Επισκέψεις υποψηφίων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σάμου, σε Επιμελητήριο, ΕΟΣΣ και Άνω Βαθύ

Οι υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου Ελπινίκη (Πένη) Δεμερτζή και Μανώλης Κάρλας, συνοδευόμενοι από κλιμάκιο στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαν διαδοχικές επισκέψεις σε φορείς. Αναλυτικά:

  1. Στο Επιμελητήριο Σάμου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Κυριαζή και ενημερώθηκαν για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός και εμπορικός κόσμος της Σάμου. Ιδιαίτερα επισημάνθηκαν τα πολύ αυξημένα κόστη στη μεταφορά προϊόντων, υλικών και αγαθών προς τη Σάμο, λόγω της δυσβάστακτης ακρίβειας των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων και η μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ενισχύθηκαν από τη ΝΔ. Παραμένουν αντίθετα αποκλεισμένες από κάθε πηγή χρηματοδότησης και βρίσκονται αντιμέτωπες με την χρεοκοπία. Το νέο ΕΣΠΑ αφορά μόλις το 6,5% των ΜμΕ, ενώ το 90% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν εγκριθεί αφορούν μεγάλους οικονομικούς ομίλους.

 

  1. Στον ΕΟΣΣ (Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου) συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΔΣ κ. Γιάννη Σκούτα και τον διευθυντή κ. Ηλία Καριώτογλου. Τα στελέχη της ΕΟΣΣ παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και τον προγραμματισμό ανάπτυξης και προώθησης του κορυφαίου και πολυβραβευμένου  Σαμιώτικου κρασιού (μοσχάτο). Δηλώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σταθερά στο πλευρό της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης των αγροτών της Σάμου και των προσπαθειών τους για ικανοποιητικό εισόδημα, για την ανάδειξη του σαμιώτικου κρασιού, για  την σύνδεση της αμπελοκαλλιέργειας με το εναλλακτικό τουρισμό.

 

  1. Στο Άνω Βαθύ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Σταμάτη Σεϊρλή, το χωριό που επλήγη περισσότερο από όλα από τον καταστροφικό σεισμό της 30 Οκτωβρίου 2020. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, ο οποίος είναι από τους βασικούς υποστηρικτές της ιδέας για τη διάσωση του ιστορικού οικισμού και της εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αμέσως μετά το σεισμό επισκέφθηκε με κλιμάκιο βουλευτών τη Σάμο και το Άνω Βαθύ, επιτόπια επίσκεψη έκανε και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας  όταν ήρθε στη Σάμο,  όπως και κλιμάκια τοπικών στελεχών του. Ο δραστήριος πρόεδρος της κοινότητας παρουσίασε το μέγεθος της μεγάλης καταστροφής σε σπίτια, εκκλησίες, κοινοτικό κτίριο και λοιπές υποδομές. Επισημάνθηκαν οι πολύ αργές διαδικασίες στην αποτελεσματικότητα έκδοσης αδειών από τις κρατικές υπηρεσίες (ΔΑΕΦΚ, Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού), το αυξημένο κόστος υλικών αποκατάστασης των κτιρίων λόγω της πυκνότητας και των στενών δρόμων καθώς και η μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση του στεγαστικού επιδόματος.

Επιτακτικά τέθηκε η προτεραιότητα να  επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις άδειες επισκευής των σπιτιών, να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι ιδιοκτήτες, να δοθούν από την κυβέρνηση οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, του σχολείου, του ιστορικού κοινοτικού κτιρίου, των ναών. Σημαντική δράση που πρέπει να αναληφθεί από τις αυτοδιοικητικές  αρχές και με χρηματοδότηση από κρατικές υπηρεσίες είναι  η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για να διασωθεί ο ιστορικός και παραδοσιακός οικιστικός ιστός του Άνω Βαθέος.

 

Related posts

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσε τροπολογία για την παράταση της απαλλαγής από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και για το έτος 2024 των σεισμόπληκτων κτηρίων της Σάμου

admin

“Μ. Αγγελόπουλος: Κυρίαρχο ζήτημα η ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών”

admin

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τη διάσωση του πυργόσπιτου του Καπετάν Λαχανά

admin

Η Έρη Ρίτσου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

admin

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α επανεξελέγη ο Μ. Αγγελόπουλος

admin

Οι ΚΟ του ΚΚΕ Δυτικής Σαμου προς Παπαθεοφάνους : Η «μάχη της κολώνας» μπορεί να περιμένει….

admin

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Οι προτεινόμενοι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Γιώργος Αυτιάς υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές

admin

Ευρεία σύσκεψη με τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο

admin