Connect with us

Σαμιακά

Επανάσταση 1821: Σάμος, η ανεξάρτητη νήσος

Published

on

Το ανατολικό Αιγαίο, αν και επαναστάτησε αμέσως μαζί με την Πελοπόννησο και τη Στερεά, τα ανατολικά νησιά μας δεν έτυχαν στήριξης για την ενσωμάτωση από τις Προστάτιδες Δυνάμεις της Ανεξάρτητης Ελλάδας. Η διαδικασία της πλήρους Ανεξαρτησίας θα ολοκληρωθεί λίγο πριν και κυρίως με τους Βαλκανικούς πολέμους όταν η συμφωνία του επικεφαλής των Σαμίων, του Θεμιστοκλή Σοφούλη, από τις 20/09/1912 έως 11/11/1912 φαίνεται να μην εφαρμόζεται. Το Μάρτιο 1913 ο ελληνικός στόλος καταφθάνει στη Σάμο προς επίρρωση της συμφωνίας και η ενσωμάτωση επιτυγχάνεται πλήρως στις 31 Ιανουαρίου 1914. Παρόλ’ αυτά τα τελευταία εκατό χρόνια, ιδίως ο 19ος αιώνας έφερε πολλαπλές εξεγέρσεις που υπήρξανε σημείο τριβών, αναστατώσεων και αλλαγών στο νησί του Πυθαγόρα.

 

Ανάμεσα στην αυτονομία και την ανεξαρτησία για τέσσερις αιώνες

Η νήσος με τη βαθιά δημοκρατία στη σύγχρονη ιστορία υπερηφανεύεται για τη σαμιώτικη παράδοση στην οργανωμένη τοπική αυτοδιοίκηση από το 16ο αιώνα όταν η Σάμος γίνεται οθωμανική επαρχία με εσωτερική μετακίνηση ελληνορθόδοξων κατοίκων. Ήδη από το 1475 περίπου το νησί είχε ερημώσει είτε εξαιτίας των επιδρομών από πειρατές, είτε εξαιτίας φονικών σεισμών. Σε κάθε περίπτωση, η έρημη Σάμος για έναν αιώνα επιβίωνε άδεια ως ορμητήριο υλοτομίας κατά κύριο λόγο από τις γύρω περιοχές.

Ο Τούρκος ναύαρχος Kilich Ali Pasha αργότερα στα μέσα του 16ου αιώνα θα φέρει αποίκους από μεγάλα νησιά όπως η Κύπρος, η Αίγινα, τα Κύθηρα, η Λευκάδα, η Εύβοια, η Χίος και η Λέσβος, και θα επαναπατρίσει απογόνους παλαιών οικογενειών από τη Σάμο οι οποίοι μαζί με τους νησιώτες αυτούς, τους Πελοποννησίους και τους Μικρασιάτες, κυρίως Βουρλιώτες, όλοι μαζί θα δημιουργήσουνε το νέο λαό της Σάμου. Απ’ αυτό το αμάγαλμα νησιώτικης ελευθερίας και ηπειρωτικής πειθαρχίας, ο νέος λαός της Σάμου θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού έθνους ως ο πιο μαχητικός πληθυσμός κι ίσως ο πιο ανεξάρτητος διοικητικά.   Οι Τούρκοι από το 1562 έως το 1805 έχουνε τη νήσο σε καθεστώς βακουφικό.

Ο πληθυσμός στη Σάμο έπειτα τη νεότερη εποχή είχε επίσης ανοδικές τάσεις από τους 11.000 (1650) σε 12.000 (1700) έως 27.000 κατοίκους (1830). Η δημογραφική αύξηση μαρτυρεί υψηλό βιοτικό επίπεδο και ήρεμες σχέσεις με το Σουλτάνο ο οποίος ήλεγχε το σχετικά εγγύτερο νησί μέσω του βοεβόδα και του καδή. Αρχικά υπήρχε απόλυτη αυτονομία (1562-1619), όμως ακολούθως τοποθετήθηκε Οθωμανός βοεβόδας, μετά από τη σύμφωνη γνώμη των ισχυρών προεστών (1619-1805). Οι προεστοί στην πραγματικότητα ήτανε το κύριο πρόβλημα της Σάμου διαχρονικά και λιγότερο οι ίδιοι οι Τούρκοι, καθώς οι Έλληνες προύχοντες συνεργάζονταν με το Σουλτάνο για την απομύζηση των φόρων των Χριστιανών.

Το 19ο αιώνα υπό την επίδραση της Γαλλικής Επανάστασης ακολούθησε η εξέγερση των αστών καρμανιόλων (1805-1812) με ανεξαρτησία και όχι αυτονομία, όμως έπειτα ήρθε ο Στρατοπολιτικός Διακανονισμός της Σάμου (1812-1830), η επαναστατημένη Σαμιακή Πολιτεία (1830-1834) εξαιτίας της μη-ένταξης της νήσου στην Ελλάδα και εντέλει, πριν την οριστική απελευθέρωση, οι Σαμιώτες υποχρεώθηκαν σε φορολογία 400.000 γρόσια κατ’ έτος σε μία μακρόχρονη οθωμανική Ηγεμονία (1834-1914).

Η Επανάσταση προηγήθηκε στη Σάμο κατά μία δεκαετία

1821, Σάμος

Ο Αιώνας των Φώτων και η Γαλλική Επανάσταση το 18ο αιώνα πυροδοτούνε την αφύπνιση των Σαμίων πολύ πριν τη Φιλική Εταιρεία και αντίστοιχα την εθνική συνειδητοποίηση σε περιοχές στην ελληνική Διασπορά και στην ηπειρωτική χώρα. Παρά το γεγονός ότι η φορολογία της Πύλης ήτανε και στις δύο πλευρές του Αιγαίου η αφορμή για την επαναστατική δράση, οι Σαμιώτες ήρθανε πρώτοι στην έγκαιρη αντίδραση.  Για μια δεκαετία στις αρχές του 19ου αιώνα οι καρμανιόλοι, έμποροι και αστοί, εκείνοι αναλαμβάνουνε πια την εξουσία, κόβοντας την πρόσβαση των προεστών, των αποκαλούμενων καλικάντζαρων, οι οποίοι έκαναν αντιπολίτευση στους ομόθρησκους Έλληνες Χριστιανούς. Η άνοδος των καρμανιόλων, σαφώς αυτή είναι η περίοδος της απόλυτης Ανεξαρτησίας για το νησί, χωρίς Τούρκους επιτηρητές και κυρίως δίχως εσωτερικούς υπονομευτές.

Γι’ αυτό η δεκαετία από το 1805 έως το 1812 εκλαμβάνεται ως η απολύτως ανεξάρτητη περίοδος, καθώς οι προεστοί αποδυναμώνονται, ενώ παράλληλα αναδύεται στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες η ιστορική μορφή του Γεώργιου Παπλωματά (1772-1850), γνωστού αργότερα με το επαναστατικό προσωνύμιο Λυκούργος Λογοθέτης. Ο Παπλωματάς γεννήθηκε στο Νέο Καρλόβασι, όπου σπούδασε στη φημισμένη Πορφυριάδα Σχολή από το 1781 και στην Κωνσταντινούπολη αργότερα για τρία χρόνια έως το 1794, μία μόρφωση που του εξασφάλισε εργασία «δεύτερου Λογοθέτη», ήτοι ενός διοικητικού υπαλλήλου αρχικά υπό τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη στο Ιάσιο κι έπειτα υπό τον Αλέξανδρο Σούτσο στο Βουκουρέστι και τελικώς σε ανώτερη θέση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Λυκούργος Λογοθέτης, ο δίκαιος ηγέτης των δημοκρατικών Σαμίων, ίδρυσε Φιλανθρωπική Εταιρεία στο μοντέλο των Φιλικών και στάθηκε στο τιμόνι της σαμιακής διακυβέρνησης από το 1823 παμψηφεί.  Ο ίδιος έχαιρε καθολικής αποδοχής, άλλωστε μαζί με το διάσημο πυρπολητή τον Κανάρη απέτρεψαν την απόβαση των Τούρκων στη Σάμο στις 6 Αυγούστου 1824, μια νίκη που αποδίδεται στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και στον Τριαδικό Θεό. Η 6η Αυγούστου αποτελεί έως σήμερα την τοπική γιορτή στη Σάμο.

Ο Γεώργιος λογοθέτης Ιωάννου Σάμιος, όπως επισήμως υπέγραφε ο Λυκούργος, και ο θρυλικός Κωνσταντίνος Κανάρης από τα Ψαρά συνομολόγησαν στο Σύνταγμα-Συμβόλαιο επί Όθωνα το 1844 στην ελεύθερη Ελλάδα, αν και τα δύο νησιά, Σάμος και Ψαρά, δεν ανήκουνε ακόμα στο ελληνικό κράτος και η Ένωση θα γίνει μόλις στον 20ο αιώνα. Οι δύο ηγετικές μορφές του Αγώνα για την Ανεξαρτησία του Ανατολικού Αιγαίου είχανε κάθε λόγο στην εσωτερική αναδόμηση του νέου ελληνικού κράτους και κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε την ελληνικότητα των νήσων προέλευσής τους.

Η Ηγεμονία, μια μετάβαση προς την ένωση

Οι Οθωμανοί τις τελευταίες δεκαετίες πριν την Ένωση είχανε εμφανή παρουσία στη Σάμο όπου επέβαλαν το καθεστώς της Ηγεμονίας με πόλεμο. Στα χρόνια της Ηγεμονίας διακρίνουμε δύο περιόδους: α) 1834 – 1849 και β) 1850 – 1912. Από τη δύσκολη πρώτη φάση με τα τούρκικα όπλα οι Σάμιοι θα περάσουνε στη δεύτερη πιο ελεύθερη περίοδο της αναγέννησης για την εκπαίδευση και κυρίως τη διοίκηση.

Αναμφίβολα, την πρώτη φάση από το 1834 έως το 1849, που αφορά σε πολύ σκληρή επιτήρηση από την Πύλη (Οργανικός Χάρτης της Ηγεμονίας), χαρακτηρίζει η ανομία των προεστών οι οποίοι καπηλεύονται τους ομοδόξους Σαμίους οικονομικά. Αντιθέτως, η δεύτερη φάση έρχεται μετά την εξέγερση του 1849/1850 πια στα καλύτερα χρόνια της Μεταρρύθμισης με τον οθωμανικό στρατό να έχει πια μόνιμη παρουσία στο νησί από το 1850 έως το 1912 (Αναλυτικός Χάρτης της Ηγεμονίας).

Η έλευση του Γεώργιου Κονεμένου ως τοποτηρητή συνεπάγεται την ίδρυση νέων σχολείων, συμβολαιογραφείου και ληξιαρχείου. Οι Σάμιοι οργανώνονται σε εκτελεστικό σώμα και νομοθετικό σώμα με Κυβερνήτη απευθείας διορισμένο από το Σουλτάνο. Στη μακρά ηγεμονική περίοδο άλλαξαν 18 Ηγεμόνες, άπαντες ελληνορθόδοξοι, όχι όμως πάντα πατριώτες.

Μάλιστα, η δολοφονία του Ανδρέα Κοπάση το 1912, αυτός ήτανε ο τελευταίος Ηγεμόνας της Σάμου, με τούτο το βίαιο τρόπο άνοιξε πλέον η δημοκρατική Σάμος το δρόμο προς την Ένωση περί τα τέλη του 1912 έως τις αρχές του 1913. Η πολυπόθητη  ενσωμάτωση ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 1914 μετά το πέρας των Βαλκανικών, χωρίς όμως καμία μάχη να διεξαχθεί επί σαμιακού εδάφους. Η Ένωση της περήφανης Σάμου με την Ελλάδα επετεύχθη απόλυτα διπλωματικά.

 

Πηγή : ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ  – ethnos.gr 

Comments

comments

Σαμιακά

Απολογισμός δράσης της Πρωτοβάθμιας Σχολικής και της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Δήμου Δυτικής Σάμου

Published

on

By

Μία σύντομη καταγραφή των πεπραγμένων της Πρωτοβάθμιας Σχολικής και της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής   Δήμου Δυτικής Σάμου δημοσιεύεται από τους Προέδρους αυτών,με σκοπό την ενημέρωση για το τι έχουν  πραγματοποιηθεί για το διάστημα από την αρχή έως το τέλος του 2020.

Σε μια ποικίλα δύσκολη και  απαιτητική χρονιά, όπου οι υγειονομικές συνθήκες δυσκόλεψαν το εκπαιδευτικό έργο των μαθητικών μας κοινοτήτων, οι ανάγκες για την επιπλέον στήριξη των μονάδων μας ήταν πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Μέσα στις αντιξοότητες τις πανδημίας , το δύσκολο σκηνικό, επιβάρυνε ο σεισμός της 30ης Οκτώβρη, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στην διεξαγωγή των μαθημάτων τόσο διά ζώσης όσο και εξ αποστάσεως.

Για τους παραπάνω λόγους και με κύριο μέλημα μας την διευκόλυνση των μαθητών αλλά και των δασκάλων, η Α΄ βάθμια  Σχολική Επιτροπή του  Δήμου Δυτικής Σάμου  με Πρόεδρο την Αντιδήμαρχο κα. Αγγελική Γαλανού, προέβη στα κάτωθι:

Θέρμανση :

Προμήθεια και τοποθέτηση 2 κλιματιστικών για το 2ο Νηπιαγωγείο Καρλοβάσου

Προμήθεια 2 θερμαντικών σωμάτων στο Δημοτικό Σχολείο Κουμαιίκων

Υλικοτεχνικός  Εξοπλισμός :

Προμήθεια πολυμηχανήματος στο Νηπιαγωγείο Μαραθοκάμπου

Προμήθεια 1  σταθερού υπολογιστή και 1 φωτοτυπικού στο Δημοτικό Σχολείο Κουμαιίκων

Προμήθεια 1 σταθερού υπολογιστή στο 1ο Νηπιαγωγείο Καρλοβάσου

Προμήθεια 1 σταθερού υπολογιστή στο 3ο Νηπιαγωγείο Καρλοβάσου

Προμήθεια 1  σταθερού υπολογιστή και 1 πολυμηχανήματος στο 1ο Δημοτικό Καρλοβάσου  « Πορφυριάδα»

Προμήθεια 1 σταθερού υπολογιστή στο Δημοτικό Όρμου Καρλοβάσου

Προμήθεια 54 tablet, τα οποία διανεμήθηκαν σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία του Δήμου Δυτικής ανάλογα με  καταγεγραμμένες ανάγκες που είχαν σημειωθεί από την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Σάμου.

 

Η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του  Δήμου Δυτικής Σάμου με Πρόεδρο το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δημήτριο Κυπραίου, προέβη στα κάτωθι:

Υλικοτεχνικός  Εξοπλισμός :

Προμήθεια οκτώ υπολογιστών-laptop για το ΕΠΑΛ Καρλοβασίου για την διευκόλυνση διεξαγωγής των μαθημάτων και των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Προμήθεια ενός μηχανήματος παραγωγής ζυμαρικών στα πλαίσια ενός προγράμματος για τη διευκόλυνση των εργαστηρίων.

Και να ενημερώσουμε ότι αντίστοιχη προμήθεια υπολογιστών έχει προγραμματιστεί για το έτος 2021 και τις υπόλοιπες Σχολικές Μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Γνωρίζοντας ότι αυτά και μόνο δεν επαρκούν, καταβάλλεται προσπάθεια και καθημερινός αγώνας ώστε  να συνεργαζόμαστε με τους Διευθυντές  των σχολείων και όσο μπορούμε να στεκόμαστε δίπλα στα προβλήματα και στις ανάγκες τους.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Απογραφή Γεωργίας – Κτηνοτροφίας 2021

Published

on

By

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), πρόκειται να διενεργήσει κατά το χρονικό διάστημα 22 Μαρτίου – 22 Ιουνίου 2021, ευρεία Απογραφή όλων των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της Χώρας. Η Απογραφή διενεργείται κάθε δέκα χρόνια με ενιαία πρότυπα και μεθόδους σε όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Σκοπός της Απογραφής Γ-Κ είναι η συλλογή αντικειμενικών ποσοτικών πληροφοριών που αφορούν στη διάρθρωση του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, με στόχο τον προσδιορισμό των βασικών χαρακτηριστικών της δομής όλων των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία συνθέτουν την εικόνα της ελληνικής γεωργίας-κτηνοτροφίας. Ειδικότερα, επιχειρείται η συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με:

α) τον αριθμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,

β) τα χαρακτηριστικά των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σχετικά με τη νομική μορφή τους, το καθεστώς κατοχής, τη διαχείριση και τη διάρθρωσή τους (είδη καλλιεργειών και εκτρεφομένων ζώων και πτηνών, τις πρακτικές καλλιέργειας και τις πρακτικές στέγασης των ζώων καθώς και διάφορα περιβαλλοντικά στοιχεία (π.χ. χρήση λιπασμάτων, διαχείριση της κοπριάς),

γ) τις λοιπές δραστηριότητες της εκμετάλλευσης, όπως άλλες κερδοσκοπικές δραστηριότητες της γεωργικής ή κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, συμμετοχή της σε μέτρα στήριξης αγροτικής ανάπτυξης κ.λπ.,

δ) την απασχόληση σε αυτές,

ε) το γεωχωρικό εντοπισμό της εκμετάλλευσης.

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την Απογραφή Γεωργίας-Κτηνοτροφίας εξυπηρετούν εθνικές και Ενωσιακές ανάγκες και άλλες υποχρεώσεις της Χώρας σε Διεθνείς Οργανισμούς (όπως Ηνωμένα Έθνη, ΟΟΣΑ, FAO).

Συγκεκριμένα η Απογραφή:

α) συγκεντρώνει στοιχεία απαραίτητα για τη χάραξη της αγροτικής, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα και για τον καθορισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παρακολούθηση της εφαρμογής των νέων μέτρων για την αγροτική ανάπτυξη,

β) συμβάλλει σημαντικά στη λήψη ορθολογικών αποφάσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας,

γ) αποτελεί βασικό μέσο εφαρμογής κρατικών προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και περιφερειακού σχεδιασμού, καθώς και ακαδημαϊκών και λοιπών ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούν τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και σε όλους τους τομείς που έχουν άμεση σχέση μ’ αυτόν,

δ) συμβάλλει στη διάχυση της στατιστικής πληροφόρησης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αφού τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από αυτήν ενδιαφέρουν άμεσα ή έμμεσα κάθε πολίτη,

ε) συντελεί στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού

στ) αποτελεί τη βασική πηγή πληροφόρησης για την κατάρτιση και ενημέρωση του Στατιστικού Γεωργικού Μητρώου, που είναι το βασικό πλαίσιο για τη διενέργεια πολλών στατιστικών ερευνών στον τομέα της γεωργίας-κτηνοτροφίας και

ζ) αποτελεί τη βάση για την κατάρτιση περιβαλλοντικών και περιφερειακών δεικτών για την ανάπτυξη της αγρο-περιβαλλοντικής πολιτικής.

Η Aπογραφή Γεωργίας – Κτηνοτροφίας χρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

 

Μεθοδολογία διενέργειας της Απογραφής

Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού (Covid-19), απαιτήθηκε ειδικός σχεδιασμός της απογραφικής διαδικασίας, στοχεύοντας στην υγειονομική προστασία του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα προσέγγιση βασίζεται στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, μέσω ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής (web) εφαρμογής. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων θα γίνεται μέσω συνεντεύξεων με ραντεβού σε δημοτικά/ κοινοτικά καταστήματα, ή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και κατ’ εξαίρεση με συνέντευξη με φυσική παρουσία στην εκμετάλλευση, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Σε όλες τις περιπτώσεις, για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μέσω web εφαρμογής που αναπτύχθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

 

Ασφάλεια δεδομένων

Τα στοιχεία της Απογραφής Γ-Κ καταχωρίζονται σε ειδική ασφαλή βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει όλες τις συλλεγόμενες μεταβλητές. Για την πρόσβαση στις πληροφορίες της βάσης λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα από την εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία απαραίτητα και αναγκαία, τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, προκειμένου να τηρείται το απόρρητο των αρχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3832/2010, και τα αρχεία της βάσης να είναι απροσπέλαστα από οποιαδήποτε άλλη βάση δεδομένων ώστε τα παρασχεθέντα δεδομένα να προστατεύονται από κάθε ανεξουσιοδότητη ή μη νόμιμη επεξεργασία.

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Εθελοντική αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο Μυτιληνιών

Published

on

By

Την Τετάρτη 21/04/2021 θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο Μυτιληνιών με ωράριο 15:00μμ-18:00μμ. Η ανάγκη για αίμα δεν σταματά ποτέ!

Όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται αυτό το πολύτιμο για την ζωή αγαθό, το Αίμα.

Σας περιμένουμε όλους τους εθελοντές αιμοδότες, για να δώσουμε  ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε.

Δώσε αίμα χάρισε ζώη!!

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για το Covid-19.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

COVID-192 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος2 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στο ΚΥΤ στη θέση Ζερβού

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά2 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή