12.2 C
Σάμος
08/12/2023
Πολιτικά

Επισκέφθηκε τη Σάμο ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας

Συνεχίζοντας τις περιοδείες και την επαφή με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων ανά περιοχή, τη Δευτέρα, 25 Ιουνίου, επισκέφθηκε τη Σάμο ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ευστράτιος Ζαφείρης. Η συνάντηση εργασίας, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γιώργου Κυριαζή, προς τους παραγωγικούς φορείς του νησιού μας, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Σάμος». Θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η σύνδεση της αγροδιατροφής με τον Δευτερογενή τομέα και τον Τουρισμό.

Νωρίτερα, στον ίδιο χώρο, ο κ. Ζαφείρης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης όπου εξήγησε τις προσπάθειες του υπουργείου για την επίλυση θεμάτων που αφορούν τους ελαιοτριβείς με τα περιβαλλοντικά αλλά και άλλα θέματα του κλάδου τους καθώς και τη διασύνδεση τουρισμού με το προϊόν που παράγεται από τον αγροτικό τομέα και τη βιομηχανία (τρόφιμα, έπιπλα, λευκά είδη, ακόμη και απορρυπαντικά).

Μόνο το 13% του προϊόντος που παράγεται καταναλώνεται από τον τουρισμό, το υπόλοιπο εισάγεται. Πραγματικά χαμηλό ποσοστό και απαιτείται προσπάθεια ώστε να αυξηθεί αυτό το ποσοστό, τόνισε, εξηγώντας και αναλύοντας την υπάρχουσα κατάσταση. Όσον αφορά τη λειτουργία των ελαιοτριβείων, σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι λειτουργούν 17.000 σε ολόκληρη τη χώρα και τα 14.000 εξ αυτών κινούνται στη «γκρίζα περιοχή», όσον αφορά την επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Το 20% λειτουργεί διφασικά (όπως τα περισσότερα στη Σάμο), και το 80% τριφασικά. Να σημειωθεί ότι ο φιλικότερος στο περιβάλλον διφασικός τρόπος λειτουργίας σημαίνει ότι τα απόβλητα μετά το φυγοκεντρικό μηχάνημα (πούλπα) συγκεντρώνονται στον περιβάλλοντα χώρο του ελαιουργείου σε όρυγμα, επικλινές, διαστάσεων ανάλογα με τη δυναμικότητα του ελαιουργείου και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα αποφυγής ρύπανσης του περιβάλλοντος κατά τη φόρτωση και τη μεταφορά τους ή σε ειδικά διαμορφωμένα σιλό απολύτως στεγανά ανάλογης χωρητικότητας. Σήμερα, τόνισε ο γενικός γραμματέας έχουμε φτάσει σε επίπεδο, το υγρό απόβλητο να ποτίζει τα ίδια τα ελαιόδεντρα απ’ όπου προήλθε αρχικά ο καρπός για την παραγωγή λαδιού ενώ ο ελαιοπυρήνας αποτελεί και καταπληκτική ζωοτροφή. Ο κ. Ζαφείρης φάνηκε να γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα λαδιού, και όχι μόνο. Ίσως να οφείλεται στο ότι έλκει την καταγωγή του από τη Μυτιλήνη.

Πηγή: Σαμιακό Βήμα  

Related posts

Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων ιδρύεται στη Σάμο

admin

«Νέα Αριστερά» το όνομα της ΚΟ των «11» πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου: Η μεγαλύτερη μείωση στις παράνομες αφίξεις τον Νοέμβριο σημειώθηκε στη Σάμο

admin

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για την μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησης

admin

Εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση στον Πλάτανο την Κυριακή 3/12

admin

Συνάντηση Χριστόδουλου Στεφανάδη με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

admin

3μηνη παράταση για τις ΣΟΧ του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου

admin

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Εθνικής Αντίστασης

admin

To ΚΚΕ για την εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την πρώτη (1943) απελευθέρωση της Σάμου

admin