27.2 C
Σάμος
14/08/2022
Πολιτικά

Επισκέφθηκε τη Σάμο ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας

Συνεχίζοντας τις περιοδείες και την επαφή με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων ανά περιοχή, τη Δευτέρα, 25 Ιουνίου, επισκέφθηκε τη Σάμο ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ευστράτιος Ζαφείρης. Η συνάντηση εργασίας, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γιώργου Κυριαζή, προς τους παραγωγικούς φορείς του νησιού μας, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Σάμος». Θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η σύνδεση της αγροδιατροφής με τον Δευτερογενή τομέα και τον Τουρισμό.

Νωρίτερα, στον ίδιο χώρο, ο κ. Ζαφείρης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης όπου εξήγησε τις προσπάθειες του υπουργείου για την επίλυση θεμάτων που αφορούν τους ελαιοτριβείς με τα περιβαλλοντικά αλλά και άλλα θέματα του κλάδου τους καθώς και τη διασύνδεση τουρισμού με το προϊόν που παράγεται από τον αγροτικό τομέα και τη βιομηχανία (τρόφιμα, έπιπλα, λευκά είδη, ακόμη και απορρυπαντικά).

Μόνο το 13% του προϊόντος που παράγεται καταναλώνεται από τον τουρισμό, το υπόλοιπο εισάγεται. Πραγματικά χαμηλό ποσοστό και απαιτείται προσπάθεια ώστε να αυξηθεί αυτό το ποσοστό, τόνισε, εξηγώντας και αναλύοντας την υπάρχουσα κατάσταση. Όσον αφορά τη λειτουργία των ελαιοτριβείων, σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι λειτουργούν 17.000 σε ολόκληρη τη χώρα και τα 14.000 εξ αυτών κινούνται στη «γκρίζα περιοχή», όσον αφορά την επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Το 20% λειτουργεί διφασικά (όπως τα περισσότερα στη Σάμο), και το 80% τριφασικά. Να σημειωθεί ότι ο φιλικότερος στο περιβάλλον διφασικός τρόπος λειτουργίας σημαίνει ότι τα απόβλητα μετά το φυγοκεντρικό μηχάνημα (πούλπα) συγκεντρώνονται στον περιβάλλοντα χώρο του ελαιουργείου σε όρυγμα, επικλινές, διαστάσεων ανάλογα με τη δυναμικότητα του ελαιουργείου και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα αποφυγής ρύπανσης του περιβάλλοντος κατά τη φόρτωση και τη μεταφορά τους ή σε ειδικά διαμορφωμένα σιλό απολύτως στεγανά ανάλογης χωρητικότητας. Σήμερα, τόνισε ο γενικός γραμματέας έχουμε φτάσει σε επίπεδο, το υγρό απόβλητο να ποτίζει τα ίδια τα ελαιόδεντρα απ’ όπου προήλθε αρχικά ο καρπός για την παραγωγή λαδιού ενώ ο ελαιοπυρήνας αποτελεί και καταπληκτική ζωοτροφή. Ο κ. Ζαφείρης φάνηκε να γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα λαδιού, και όχι μόνο. Ίσως να οφείλεται στο ότι έλκει την καταγωγή του από τη Μυτιλήνη.

Πηγή: Σαμιακό Βήμα  

Related posts

Ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της 198ης επετείου της Ναυμαχίας της Μυκάλης, στο Πυθαγόρειο Σάμου

admin

Το  ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής ανοίγει τον διάλογο για τις γυναικοκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία

admin

Ο Ν. Χαρδαλιάς στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Πυθαγόρειο της Σάμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Καμία ανοχή απέναντι στην έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες

admin

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου στον Κέρκη

admin

X. Στεφανάδης: Το Νοσοκομείο Σάμου, τα κίνητρα και ο Δήμος

admin

Γ. Μπουρνούς: Θα μας βρει μπροστά του όποιος συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

admin

Κ. Μητσοτάκης: Φτάνει με τους «πυροσβέστες της ξαπλώστρας»

admin

Περιοδεία της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στη Σάμο

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα