Connect with us

Σαμιακά

Επιστολή Αλληλεγγύης στους σεισμοπαθείς Λάρισας-Τρικάλων-Τυρνάβου-Ελασσόνας

Published

on

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

για την αποκατάσταση και αποζημίωση των σεισμοπλήκτων της Σάμου

Αλληλεγγύη στους σεισμοπαθείς Λάρισας-Τρικάλων-Τυρνάβου-Ελασσόνας

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι γυναίκες της Σάμου που οι σύλλογοι μας συγκρότησαν την «Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποκατάσταση και αποζημίωσης των σεισμοπλήκτων της Σάμου», σας εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας στις δύσκολες ώρες που περνάτε λόγω του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την περιοχή σας.

Αισθανόμαστε την αγωνία και τον φόβο σας που προέρχεται από τις τεράστιες καταστροφές που έχετε υποστεί σε σπίτια, καταστήματα, σχολεία και υποδομές. Καταλαβαίνουμε την αβεβαιότητα που κυριαρχεί για το μέλλον όσον αφορά κυρίως τι θα γίνει με τη στέγαση, την υγεία και την εργασία σας. Είναι συναισθήματα που βιώσαμε και βιώνουμε δυστυχώς και εμείς μετά τον καταστροφικό και φονικό σεισμό που έπληξε το νησί μας στις 30 του Οκτώβρη.

Ζήσαμε την παρέλαση του πρωθυπουργού, υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων με πλήθος υποσχέσεων και εξαγγελιών, αλλά όταν οι κάμερες αποχώρησαν ακόμη και αυτές οι ελάχιστες διαβεβαιώσεις ξεχάστηκαν.

Σήμερα πέντε μήνες μετά τον φονικό σεισμό η Κυβέρνηση είναι απούσα από τις βασικές ανάγκες των πληγέντων. Πολλοί σεισμοπαθείς είναι ξεσπιτωμένοι. Κάποιοι ζουν σε ξενοδοχεία, άλλοι σε συγγενείς και φίλους. Τα 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες δίνονται με το σταγονόμετρο, οι καταστροφές σε σχολεία και δημόσιες υποδομές παραμένουν, αρκετοί δεν έχουν επιστρέψει στις δουλείες τους. Σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν σοβαρές ζημιές όχι μόνο δεν έχουν αποκατασταθεί, αλλά οι ελάχιστες αποζημιώσεις που προβλέπονται σε νοικοκυριά και επαγγελματίες βρίσκονται στην δύνη της γραφειοκρατικής διαδικασίας, με πρόθεση να διατεθούν ελάχιστα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και περιουσίες, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι δεν θα καταφέρουν να τα φτιάξουν, ενώ η επικινδυνότητα εγκαταλελειμμένων και ετοιμόρροπων κτιρίων παραμένει αφού η δαιδαλώδης διαδικασία κατεδαφίσεων δεν βοηθάει.

Η οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουμε δείχνει ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι ανεπαρκέστατα μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και των πραγματικών αναγκών για τα λαϊκά νοικοκυριά που πλήγησαν, ενώ πολύ συχνά η διαδικασία δεν είναι μόνο μακροχρόνια, αλλά η εμπειρία και από άλλες περιοχές με ανάλογες καταστροφές δείχνει ότι μεγάλο μέρος των πληγέντων δεν αποζημιώνεται καν.

Η συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, είναι η ίδια που εφαρμόστηκε και από άλλες κυβερνήσεις στην Μυτιλήνη, στην Κεφαλονιά και σε όσες περιοχές πλήγηκαν από σεισμούς, πλημμύρες κλπ. Είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που θεωρούν μη επιλέξιμη δαπάνη την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές διότι δεν επιφέρουν κέρδη.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε πέντε μήνες μετά τον σεισμό μας έδειξε ότι, ο λαός της περιοχής σας, όπως και ο λαός της  Σάμου πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να οργανώσει την πάλη του διεκδικώντας αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, πλήρη αποκατάσταση, μέτρα για την προστασία της ζωής του.

Η οργή και η αγανάχτηση όλων να γίνει δύναμη οργάνωσης και αγώνα για τα δικαιώματα μας στη ζωή, στην εργασία, στην  προστασία της υγείας, στη μόρφωση, ενάντια σε αυτή την πολιτική που μας φέρνει σε αυτή την κατάσταση.

Να αγωνιστούμε για :

  • Άμεσα να στεγαστούν όσοι έχουν πρόβλημα στα σπίτια τους σε ξενοδοχεία, σε  παραχωρημένες προσωρινές κατοικίες κοντά στον τόπο εργασίας τους.
  • Ολοκληρωμένο έλεγχο σε σπίτια, κτίρια, δημόσια υποδομές και κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, ιατρεία, σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
  • Άμεση καταγραφή ζημιών και αποζημίωση στο 100% στο κόστος ανοικοδόμησης των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αποζημίωση στο 100% σε οικοσκευές και εμπορεύματα. Έκτακτο βοήθεια 1000 ευρώ σε όσους έχουν πάθει ζημιά για της κάλυψη των πρώτων αναγκών.
  • Διευκόλυνση των εργαζομένων να μεταφέρονται με ασφάλεια στην εργασία τους. Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του, επίδομα ανεργία σε όλους τους ανέργους και για όσο διαρκεί η ανεργία τους.
  • Αναστολή πληρωμών και απαλλαγή των πληγέντων από εφορία, δάνεια τραπεζών, ΕΦΚΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ύδρευση. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη στους πληγέντες.
  • Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού σε υπηρεσίες ελέγχου και αποκατάστασης των ζημιών της περιφέρειας και των δήμων
  • Μέτρα αντισεισμικής προστασίας

Σας ευχόμαστε δύναμη στις δύσκολες συνθήκες που βιώνετε.

Δύναμη στις διεκδικήσεις σας για να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που σας

πρόεκυψαν .

Επιμονή και αισιοδοξία στον αγώνα που έχετε μπροστά σας να δώσετε.

Σάμος 10/3/2021

Στην Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης συμμετέχουν φορείς και σύλλογοι όπως:

το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού, Οικοδόμων, Συνταξιούχων, Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, στα ΕΛΤΑ, η Επιτροπή Ειρήνης, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών (μέλος της ΟΓΕ), Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «Ομόνοια» κ.α.

Comments

comments

Σαμιακά

Αύξηση κατά 10% της οικονομικής στεγαστικής συνδρομής προς τους σεισμόπληκτους

Published

on

By

Μετά από αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και με την συνδρομή και παρέμβαση των κ.κ. Στεφανάδη Χριστόδουλου Βουλευτού Σάμου, Τριαντόπουλου Χρήστου κεντρικού συντονιστή, Θαλλασινού Θαλλασινού τοπικού συντονιστή αποκατάστασης ζημιών από το σεισμό που έπληξε το νησί μας, έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση η αύξηση κατά 10% της οικονομικής στεγαστικής συνδρομής προς τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας.

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Συνάντηση αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού με Ένωση Ξενοδόχων Σάμου

Published

on

By

Με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Μεταφορών, κ. Νίκο Νύκτα, συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος της Ενώσεως Ξενοδόχων Σάμου, κ. Χατζηδημητρίου Γεώργιος. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Πανουράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τριανταφύλλου, καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Συνδέσμων Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου.

Η συνάντηση διεξήχθη σε άψογο κλίμα, συζητώντας πολλά θέματα για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών ενεργειών τουριστικής προβολής της Σάμου και τη δημιουργία δράσεων, έτσι ώστε η Σάμος να βελτιώσει το τουριστικό της προϊόν και να καταφέρει να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Ο κ. Νύκτας άκουσε πολύ προσεκτικά τις προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή άφιξη επισκεπτών στο νησί και επισήμανε ότι η προσοχή της Περιφέρειας είναι εστιασμένη στη Σάμο, χαρακτηρίζοντας το νησί μας κορωνίδα του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την πλευρά της, η Ένωση Ξενοδόχων εστίασε την προσοχή του αντιπεριφερειάρχη στο πολύ σημαντικό θέμα προσέλκυσης επισκεπτών από το Ισραήλ και έλαβε τη διαβεβαίωσή του ότι η Περιφέρεια θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο το άνοιγμα της Ισραηλινής αγοράς στο νησί μας.

«Η Ένωση Ξενοδόχων στο πλαίσιο επανεκκίνησης της τουριστικής περιόδου συνεχίζει να εργάζεται με αισιοδοξία και συνεχείς επαφές που ευελπιστούμε πως θα τονώσουν την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού», αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

50 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν απο Σάμο για Πειραιά

Published

on

By

Αναχώρησαν την Δευτέρα 19 Απριλίου απο την Σάμο, 50 αιτούντες άσυλο με το πλοίο της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά.

Στη Σάμο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διαμένουν 2.803 πρόσφυγες- μετανάστες.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

COVID-193 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος2 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Skyserv: Οι νέες κενές θέσεις εργασίας στον αερολιμένα της Σάμου

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά3 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή