24.4 C
Σάμος
30/09/2023
Σαμιακά

Επιστολή προέδρου Επιμελητηρίου Σάμου σε Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλο

Επιστολή του προέδρου του Επιμελητήριου Σάμου, Γεωργίου Κυριαζή προς τον Υφυπουργό στο Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ.. Χρήστο Τριαντόπουλο, σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων οικονομικής ενίσχυσης της Σάμου.

Ακολουθεί η επιστολή:

 

Κύριε Υφυπουργέ,

 

 

Κατά την τελευταία επίσκεψη σας στην Σάμο στις 30 Οκτωβρίου συζητήσαμε την ανάγκη λήψης μέτρων οικονομικής ενίσχυσης της Σάμου.

Η οικονομία της Σάμου στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. Ποσοστό πέραν του 75% του τοπικού προϊόντος έρχεται από την τουριστική δραστηριότητα.

Η οικονομία του νησιού τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί  διαχρονικά, απανωτά  και σωρευτικά μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις από :

α) την οικονομική κρίση της χώρας μας

β) από το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού- προσφυγικού, που από το 2015 έως και σήμερα προκάλεσε και προκαλεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού.

γ)  την αρνητική επίδραση της υγειονομικής κρίσης

δ) τον  καταστροφικό  σεισμό.

Δεν μιλάμε λοιπόν απλά για επιπτώσεις μιας φυσικής καταστροφής αλλά για μια απίστευτη συγκυρία, όπου διαδοχικά κακά χτύπησαν αθροιστικά την τοπική οικονομία και οδήγησαν σε πρωτοφανή σε μέγεθος και συσσώρευση προβλήματα. Ως μια τέτοια ειδική περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται από το κράτος και τη κεντρική διοίκηση το νησί μας.

Η βραχεία (3 μήνες) τουριστική ανάκαμψη που πλησίασε το 50% του 2019 δεν μπορεί σε καμία περίπτωση  να καλύψει όλα τα παραπάνω δεινά και να δώσει στις επιχειρήσεις  και τους επαγγελματίες του νησιού τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα.

Για τους παραπάνω ειδικούς λόγους, δεδομένου και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, θεωρούμε ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ :

Α) Να παραταθεί για 6 τουλάχιστον επιπλέον μήνες  (λήγει 30/11/21) η ισχύς του άρθρου 43  του νόμου 4753/2020) περί  αναστολής πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών  αλλά και άσκησης ένδικων μέσων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης,

Β) Να ανασταλεί για τουλάχιστον ένα εξάμηνο (τη χειμερινή περίοδο)  η καταβολή δόσεων από τις επιχειρήσεις του νησιού στις τράπεζες και να δοθεί, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, 6 μήνες παράταση  στην αναστολή από συμμετοχή σε ενέργειες που αφορούν οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών εγκαταστημένων στη Σάμο μέχρι 31/12/2020.

Γ) Να εξεταστεί η δυνατότητα εξάμηνης παράτασης πληρωμής  φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και να δοθεί η δυνατότητα τμηματικής καταβολής τόσο των φορολογικών όσο και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν προκύψει από προηγούμενες αναστολές. (π.χ.  στον ΕΦΚΑ δεν υπάρχει πρόγραμμα ένταξης δόσεων από χρέη που έχουν δημιουργηθεί και ζητούν εφάπαξ καταβολή 31/12/2021).

Γνωρίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα, όπως κάθε φορά πράττετε στα αιτήματα και τις προτάσεις μας,  επιλύοντας πολλά από τα εμπόδια και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε τον τελευταίο χρόνο.

Είμαστε στην διάθεσή σας,

 

 

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

Related posts

Εόρτια εκδήλωση του καθεδρικού Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος πόλεως Σάμου

admin

Ζήτησαν απο τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο την αποσυμφόρηση της Σάμου

admin

Πρώτο ταξίδι του πλοίου «Παναγιά Σκιαδενή» στη Χάλκη, την Τήλο και τη Νίσυρο

admin

Πρωτοβουλία της Eurobank για το Δημογραφικό «Μπροστά για την Οικογένεια» – Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Σάμο και Ικαρία

admin

Ευ και chef προτείνουν «Samos Nectar» και «Ερημίτη»

admin

Η 79 ΑΔΤΕ για την άσκηση “Παρμενίων 2023”

admin

Η Ακριτική Ιερά Μητρόπολη Σάμου κοντά στους Πλημμυροπαθείς

admin

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου Βαθέoς

admin

Ο Πύργος Λογοθέτη Λυκούργου θα παραμείνει κλειστός λόγω απουσίας φυλακτικού προσωπικού

admin