Connect with us

Σαμιακά

Επιστολή προς τον Βουλευτή Σάμου για το μεταναστευτικό

Published

on

Σήμερα απεστάλη η παρακάτω επιστολή στο Βουλευτή Σάμου κ. Σεβαστάκη με αφορμή τη γραπτή επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Βίτσα:

“Σάμος, 7 Σεπτεμβρίου 2018

Kε Βουλευτά

Με ικανοποίηση διαβάσαμε την επιστολή σας η οποία απεστάλη στα ΜΜΕ και σύμφωνα με την οποία δρομολογούνται εξελίξεις στο θέμα της μεταφοράς του Hot Spot.
Πιστεύουμε πως στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας, μεταφέραμε με ρεαλιστικό και ειλικρινή τρόπο το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην πρωτεύουσα του Νομού.
Το βέβαιο είναι πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει στη συνάντηση με τον κο Υπουργό να προτείνουμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ χώρο μεταφοράς του Hot Spot και όχι σενάρια και εναλλακτικές λύσεις με τις οποίες περίτρανα απεδείχθη πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την επίλυση του ζητήματος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει αλλεπάλληλα τοποθετηθεί για το κλείσιμο της υπάρχουσας δομής και τη μεταφορά του οργανωμένα εκτός οικιστικού ιστού, οφείλει μέχρι τη συνάντηση με τον Υπουργό να προτείνει με παρρησία και επιχειρηματολογία ΜΙΑ τοποθεσία στην οποία μπορεί να μεταφερθεί το Hot Spot (προσωρινός χαρακτήρας-μόνο καταγραφή). Το ίδιο οφείλετε να πράξετε και εσείς.

Και είναι δεδομένο πως οι Σύλλογοί μας είναι ανοιχτοί σε διάλογο προκειμένου να βρεθεί η καταλληλότερη λύση.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως σε κάθε περίπτωση, οπουδήποτε και να μεταφερθεί το Hot Spot θα υπάρξουν διαμαρτυρίες.

Σίγουρα όμως, αυτό δε μπορεί να βρίσκεται εντός της πόλης τη Σάμου. Σας παρακαλούμε όπως εξετάσετε προσεχτικά τις παρακάτω παραμέτρους:

• Αμεση αποσυμφόρηση της υπάρχουσας δομής.
• Να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής προσφύγων-μεταναστών στο νησί.
• Να εξασφαλιστεί ο αποκλεισμός του σεναρίου παράλληλης λειτουργίας και των δύο Hot Spots.
• Το νέο Hot Spot να βρίσκεται εκτός ιστού πόλης ή χωριού του νησιού.
• Δεν αρκεί η απομάκρυνσή του από την πόλη μας. Στη Μυτιλήνη γνωρίζετε πολύ καλά τι συμβαίνει με αποτέλεσμα να γινόμαστε συστηματικά ΔΙΕΘΝΩΣ ΡΕΖΙΛΙ. Η κυβέρνηση οφείλει αποφασιστικά και συντονισμένα να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις οι οποίες θα κατοχυρώσουν τις ανθρώπινες συνθήκες προσωρινής διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών στη δομή καταγραφής.
• Όπως μας δηλώσατε στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας, η μέγιστη χωρητικότητα του νέου Hot Spot να είναι 1200 άτομα.
• Η πόλη μας ταλαιπωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την κυβερνητική αδυναμία ορθής διαχείρισης του μεταναστευτικού. Και ειδικά στην αρχή της εμφάνισης του φαινομένου, μόνοι τους οι κάτοικοι, χωρίς καμία βοήθεια διαχειρίστηκαν την κρίση.
Η Πολιτεία οφείλει να αποδείξει πως εκτιμά την προσφορά μας και παράλληλα στέκεται με συγκεκριμένο σχέδιο δίπλα στον κόσμο του νησιού. Αυτό μπορεί να γίνει με την εκμετάλλευση της έκτασης στην οποία σήμερα βρίσκεται το Ηot Spot , τη μετατροπή του σε χώρο πολιτιστικών-αθλητικών δραστηριοτήτων και την παραχώρηση της ιδιοκτησίας από το Υπουργείο Άμυνας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με αυτό τον τρόπο η κρίση που διαχειριστήκαμε θα γίνει ευκαιρία για εμάς και τις γενιές που ακολουθούν. Το πλάνο και η ολοκλήρωσή του θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σάμου
Ο Πρόεδρος Συλλόγου Εστίασης Σάμου”

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Στo “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Published

on

By

Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.

Στo “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος, απο αύριο Σάββατο 27 Φεβρουάριου ως την Δευτέρα 8 Μαρτίου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, κατά την διάρκεια της σημερινής επίσημης ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση, ανέφερε πως παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου, καθώς από 7 κρούσματα στις 17 Φεβρουαρίου μέχρι και χτες είχαν αυξηθεί σε 45.

Aποστολή SMS για τις μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00-05.00, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο, στις 6 το πρωί στη Σάμο, μετά την ένταξή της σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τις περιοχές της κατηγορίας Β.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σχολεία

Η εκπαίδευση των μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά και γυμνάσια θα γίνεται δια ζώσης, ενώ στα Λύκεια με τηλεκπαίδευση

Λιανεμπόριο, κομμωτήρια

Η λειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνεται με τη μέθοδο click away, ενώ με προκαθορισμένο ραντεβού θα μπορούν να γίνονται οι αγορές σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, και η μετάβαση σε κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής περιποίησης.

Να σημειωθεί πως πέραν αυτών των μέτρων αναμένεται το σχετικό ΦΕΚ, που να προσδιορίζει επακριβώς το τι θα ισχύει για την περίπτωση της Σάμου.

Νωρίτερα ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου, και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε εκτενώς τους παριστάμενους για την επιδημιολογική εικόνα κάθε μίας από τις 13 Περιφέρειες.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η σε βάθος ενημέρωση των περιφερειαρχών για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊού και ο καλύτερος συντονισμός όλων των υπό την εποπτεία τους φορέων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης συμφωνήθηκε η σύσκεψη να επαναλαμβάνεται κάθε Παρασκευή για την αμφίδρομη ενημέρωση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δράσεών τους.

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Νέο Τμήμα για χορήγηση αδειών διαμονής επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Published

on

By

Από την Δευτέρα 1η Μαρτίου ανοίγει τις πόρτες του το νέο Τμήμα για χορήγηση αδειών διαμονής επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Στόχος είναι η ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης και η προσέλκυση νέων επενδύσεων με προφανή οφέλη για την ελληνική οικονομία, μέσα από την καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών τρίτων χωρών που θέλουν να καταθέσουν αίτημα επενδυτικής άδειας ( golden visa).  

Oι πολίτες τρίτης χώρας με τα μέλη της οικογένειά τους, καθώς και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης άδειας διαμονής:

Α) για επενδυτική δραστηριότητα, βάσει των διατάξεων του άρθρου 16 του ν.4251/2014, όπως ισχύει, ή  

Β) μόνιμου επενδυτή, βάσει των διατάξεων του άρθρου 20Β του ν. 4251/2014, όπως ισχύει  

θα εξυπηρετούνται από το Τμήμα Αδειών Διαμονής Επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών που βρίσκεται στο κτίριο του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου επί της Λεωφ. Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης ΡέντηςΝίκαια. 

  • Το τηλέφωνο επικοινωνίας για ημερομηνία και ώρα προσέλευσης στην Υπηρεσία είναι : (+30) 213-162-9039 

  • Για πληροφορίες, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι (+30) 213-162-9031 

Ερωτήματα και διευκρινήσεις σχετικά με  

  • αιτήματα που έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Αδειών Διαμονής Επενδυτών του Υπουργείου αποστέλλονται στο e-mail:  [email protected]  

  • γενικές πληροφορίες, προς εξυπηρέτηση των πολιτών στο e-mail[email protected] 

Επισημαίνεται ότι οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που έχουν ορίσει ραντεβού για την υποβολή αιτημάτων πλην των ανωτέρω κατηγοριών (επενδυτή άρθρου 16 και μόνιμου επενδυτή άρθρου 20Β, του ν.4251/2014) παρακαλούνται όπως καλέσουν στο τηλέφωνο 210-4141664 προκείμενου να τα τροποποιήσουν. 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή