24.4 C
Σάμος
25/06/2024
Σαμιακά

Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Σάμου

Το Μουσικό Σχολείο Σάμου με τον εξ ορισμού καλλιτεχνικό χαρακτήρα του συμβάλλει σημαντικά στην πολιτιστική ζωή τού τόπου. Με τη συμμετοχή των μαθητών του σε εκδηλώσεις τόσο στην Ανατολική Σάμο όπου και εδρεύει, όσο και στη Δυτική προσδίδει ιδιαίτερη αξία και αίγλη στα τοπικά καλλιτεχνικά δρώμενα.

Στο σχολείο αυτό φοιτούν μαθητές από όλο το νησί, πολλοί εκ των οποίων είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, κουβαλώντας μάλιστα βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα, αλλάζοντας δύο και τρία μεταφορικά μέσα για να φτάσουν στο τόπο εκπαίδευσής τους.  Η αγάπη τους για την μουσική τους οπλίζει με δύναμη και υπομονή ώστε παιδιά ηλικίας 11 έως 17 ετών να μη διστάζουν να φοιτήσουν σε απομακρυσμένο από τον τόπο κατοικίας τους σχολείο σπαταλώντας  μεγάλο μέρος του πολύτιμου ελεύθερου χρόνου τους στα μεταφορικά μέσα.

Το προσεχές χρονικό διάστημα επίκειται η μεταστέγαση του Μουσικού σχολείου σε νέο σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται  στην περιοχή «Αγία Ειρήνη» Σάμου. Η διευθύντρια, ο σύλλογος διδασκόντων, οι γονείς και τα ίδια τα παιδιά εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους στο θέμα της μεταφοράς των παιδιών από τις απομακρυσμένες περιοχές. Η ανησυχία αφορά στη μετεπιβίβαση των μαθητών σε άλλο μεταφορικό μέσω στην πόλη τής Σάμου. Η αποβίβαση θα καταστεί δύσκολη λόγω των μουσικών οργάνων που μεταφέρουν τα παιδιά, ενώ κρίνεται βάσιμος και ο φόβος για τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Επιπλέον, ο χώρος αναμονής για την μετεπιβίβαση δεν είναι στεγασμένος με βέβαιη συνέπεια την έκθεση των μαθητών στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η αναμονή δε για τη μετεπιβίβαση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη προσέλευση των μαθητών στο σχολείο και τη συνακόλουθη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας του. Τα παραπάνω  προβλήματα θα αποτελέσουν αντικίνητρο μελλοντικών μαθητών να εγγραφούν στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα.

Από την κείμενη νομοθεσία (ΚΥΑ με αριθμό 50025/2018  των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες» (Β’ 4217) ΦΕΚ 4217/2018  όπως τροποποιήθηκε με την  ΚΥΑ 53173/2022 ΦΕΚ 4294/11-8-2022) σύμφωνα με την οποία «η μεταφορά των μαθητών των μουσικών σχολείων  που μεταφέρουν  βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα  από τον τόπο διαμονής τους  ή από συγκεκριμένο  τόπο συγκέντρωσης  τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα,  δύναται να πραγματοποιείται με δημόσια σύμβαση  χωρίς χιλιομετρικούς περιορισμούς…»   ,… η δε Περιφέρεια   «αναθέτει με δημόσιες συμβάσεις  υπηρεσιών   σύμφωνα με το νόμο 4412/2016, την μεταφορά των μαθητών με κάθε κατάλληλο μεταφορικό μέσο  δημόσιας χρήσης που πληροί τους όρους ασφαλούς μεταφοράς …» και  «…..οι δε όροι της διακήρυξης του σχετικού διαγωνισμού πρέπει αφενός να αποσκοπούν στην μέγιστη δυνατή συμπίεση του κόστους μεταφοράς των μαθητών και αφετέρου στη βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς τους»

Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς να επιδείξουν την ανάλογη ευαισθησία και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε, να εξασφαλιστεί ο ασφαλέστερος και συντομότερος τρόπος μετακίνησης των παιδιών από την υπόλοιπη Σάμο στο Μουσικό σχολείο  που θα λειτουργήσει στο επόμενο διάστημα στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης, απευθείας από και προς τη σχολική μονάδα και χωρίς μετεπιβίβασή τους σε άλλο μεταφορικό μέσο για οποιοδήποτε λόγο.-

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

Related posts

Δράση καθαρισμού της Πλατείας Πυθαγόρα

admin

Fabio Giardina για ΜΕΘ Γ.Ν Σάμου: Αναμένουμε έμπρακτες και άμεσες κινήσεις, όχι καθησυχαστικά παραμύθια    

admin

Απίστευτος ο Απόστολος Χρήστου με ρίζες από τη Χώρα Σάμου κατέκτησε και πάλι το χρυσό στα 50 μέτρα ύπτιο !

admin

Τα Τρόπαια του Ολυμπιακού στη Σάμο

admin

Με λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Ονομαστήρια του Ποιμενάρχου μας

admin

Εκπτωτικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς που επιστρέφουν στον τόπο μόνιμης διαμονής τους

admin

Διάσωση Σουηδών τουριστών στον Κέρκη

admin

Έντονη διαμαρτυρία του Μητροπολίτη Σάμου προς τον Υπουργό Υγείας

admin

Η Ε.Ν.Ι.Σ για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

admin