25.5 C
Σάμος
25/06/2024
Σαμιακά

Εργαστήριο διαβούλευσης για τον σχεδιασμό Masterplan πολιτισμού και πολιτιστικής ταυτότητας (brand) της Σάμου

 

Συμμετοχικό εργαστήριο με στόχο τη διατύπωση δράσεων και οράματος στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Σχεδιασμός πολιτιστικού Masterplan, πολιτιστικής αναπτυξιακής πολιτικής και πολιτιστικής ταυτότητας (brand) για επιλεγμένες περιοχές της χώρας» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Στο εργαστήριο συμμετείχαν στελέχη των δύο Δήμων του νησιού, εκπρόσωποι Συλλόγων και Πολιτιστικών φορέων, καθώς και τα μέλη της ομάδας έργου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Βασικά θέματα συζήτησης αποτέλεσαν η στρατηγική πολιτιστικής ανάπτυξης της Σάμου με κύριο άξονα τον πολιτισμό, η δυνατότητα του πολιτισμού και της δημιουργικότητας να αποτελέσουν στοιχεία οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για τη Σάμο, ο τρόπος με τον οποίο οι διαδικασίες τοπικού και περιφερειακού προγραμματισμού και σχεδιασμού μπορούν να συμπεριλάβουν τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα σε ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης. Παράλληλα, συζητήθηκαν μέτρα και δράσεις στρατηγικής για τον σύγχρονο πολιτισμό που θα μεγιστοποιεί το όφελος αξιοποιώντας τα εργαλεία place branding.

Το ερευνητικό έργο «Σχεδιασμός πολιτιστικού Masterplan, πολιτιστικής αναπτυξιακής πολιτικής και πολιτιστικής ταυτότητας (brand) για επιλεγμένες περιοχές της χώρας» ξεκίνησε πρόσφατα στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού με τρία πανεπιστήμια της χώρας. Στην προγραμματική σύμβαση συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (που είναι επιστημονικά υπεύθυνο), το Πάντειον Πανεπιστήμιο και το  Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, κ. Νικόλας Καραχάλης. Στην ομάδα έργου της Σάμου επικεφαλής είναι η κα Άννα Κυριακάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, ενώ συμμετέχουν επίσης οι Επίκουροι Καθηγητές του ίδιου Τμήματος, κα Βασιλική Γεωργούλα και κ. Αλέξιος-Πατάπιος Κόντης, ο  Δρ. Μάκης Ψιμούλης, ο υποψήφιος διδάκτορας και εκπαιδευτικός κ. Νίκος Αγγελής και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια κα Ευρυδίκη Καρύδη.

Το ερευνητικό έργο αφορά σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από «συνοριακότητα» και «νησιωτικότητα» και διαθέτουν σύνθετη πολιτισμική ταυτότητα: τα νησιά του ανατολικού θαλάσσιου τόξου (Λέσβος, Λήμνος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Λέρος, Κως και Ρόδος) και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Σουφλί, καθώς και τη Θεσσαλονίκη). Η έρευνα για κάθε περιοχή περιλαμβάνει τη συλλογή τόσο δευτερογενών, όσο και πρωτογενών στοιχείων (μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων), προκειμένου να χαρτογραφηθεί η τοπική πολιτιστική οικονομία, οι τοπικοί πολιτιστικοί φορείς και υποδομές, αλλά και να καταγραφούν οι τάσεις πολιτιστικής κατανάλωσης και η δημιουργία πολιτιστικών ταυτοτήτων. Κύριος στόχος των Masterplans Πολιτισμού είναι να προκύψουν συμμετοχικά αποτελέσματα και νέα εργαλεία τοπικής πολιτιστικής ανάπτυξης τα οποία θα αποτελέσουν ιδιοκτησία των ίδιων των τοπικών κοινωνιών.

Στο παραπάνω πλαίσιο το τελικό πολιτιστικό Masterplan της Σάμου θα περιλαμβάνει προτάσεις για τις πολιτιστικές υποδομές και δράσεις, τη σύνδεση του σύγχρονου πολιτισμού με το τουριστικό προϊόν, μέτρα τόνωσης προσφοράς και ζήτησης πολιτιστικών προϊόντων, κατευθύνσεις για την εκπαίδευση σχετικά με τον πολιτισμό, κ.ά. Με την ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργηθεί μία  χρήσιμη «εργαλειοθήκη», που θα μπορούν να την αξιοποιήσουν οι φορείς χάραξης και υλοποίησης της πολιτιστικής πολιτικής σε τοπική κλίμακα (περιφέρεια, δήμοι, κ.ά.), με στόχο να οργανώσουν, να διαχειριστούν και να αναδείξουν τα τοπικά πολιτιστικά προϊόντα με έναν βιώσιμο και επωφελή τρόπο.

Related posts

Δράση καθαρισμού της Πλατείας Πυθαγόρα

admin

Fabio Giardina για ΜΕΘ Γ.Ν Σάμου: Αναμένουμε έμπρακτες και άμεσες κινήσεις, όχι καθησυχαστικά παραμύθια    

admin

Απίστευτος ο Απόστολος Χρήστου με ρίζες από τη Χώρα Σάμου κατέκτησε και πάλι το χρυσό στα 50 μέτρα ύπτιο !

admin

Τα Τρόπαια του Ολυμπιακού στη Σάμο

admin

Με λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Ονομαστήρια του Ποιμενάρχου μας

admin

Εκπτωτικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς που επιστρέφουν στον τόπο μόνιμης διαμονής τους

admin

Διάσωση Σουηδών τουριστών στον Κέρκη

admin

Έντονη διαμαρτυρία του Μητροπολίτη Σάμου προς τον Υπουργό Υγείας

admin

Η Ε.Ν.Ι.Σ για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

admin