16.1 C
Σάμος
25/03/2023
Σαμιακά

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Αποστολή αλληλεγγύης σε σεισμόπληκτους Τουρκίας και Συρίας

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου και τα σωματεία μέλη του από τις πρώτες ώρες της είδησης των φονικών σεισμών σε Τουρκία-Συρία στις 6/2, αφού εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στους πληγέντες λαούς, οργάνωσε την έμπρακτη αλληλεγγύη με κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, ανταποκρινόμενο στο γενικό πανελλαδικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Μέσα σε λίγες μέρες συγκεντρώθηκαν στη Σάμο 4 παλέτες και στην Ικαρία 120 δέματα με υλικά όπως: κουβέρτες/παπλώματα, υγειονομικό υλικό, πάσης φύσεως είδη υγιεινής, βρεφικές τροφές, γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Εκτιμώντας την συγκινητική ανταπόκριση σωματείων, φορέων όπως π.χ. της Επιτροπής Ειρήνης Σάμου, συλλόγων γονέων και γυναικών, απλού εργατόκοσμου των νησιών για τη συγκέντρωση αυτής της τεράστιας ποσότητας, λαμβάνοντας υπόψη την ακρίβεια που μαστίζει το κοινωνικό σύνολο, το Ε.Κ.Σ ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλλαν στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς και την μεταφορική του κ.Καλβίνου για τη δωρεάν μεταφορά τους από τη Σάμο στην Αθήνα.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στους μικρούς μαθητές σχολείων που έστειλαν και τα δικά τους μηνύματα αλληλεγγύης γραμμένα στα ελληνικά, στα τούρκικα και στα αγγλικά, δείχνοντας για ακόμα μια φορά πως η αλληλεγγύη και η φιλία των λαών, είναι το μεγάλο όπλο που έχουμε στα χέρια μας.

Τα υλικά που συγκεντρώσαμε στάλθηκαν στο ΠΑΜΕ και στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και από εκεί στα αντίστοιχα εργατικά συνδικάτα της γειτονικής χώρας, όπως στο Nakliyat-İş. Ήδη οι 100 πρώτοι τόνοι με τη συνοδεία μελών του ΠΑΜΕ σε διάφορες πληγείσες περιοχές, έχουν παραδοθεί σε αυτούς που τα έχουν πραγματική ανάγκη, ενώ γίνονται προσπάθειες να φτάσουν και στη Συρία.

Ξέρουμε ότι οι καταστροφικές συνέπειες οξύνονται ακόμη περισσότερο λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένου αντισεισμικού σχεδιασμού των λαϊκών κατοικιών, των υποδομών και συνολικών των αναγκών των λαών. Συνθλίβονται κάτω από τα χαλάσματα για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα και η κερδοφορία των λίγων και όλα αυτά με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Έχοντας πικρή εμπειρία από σεισμικές καταστροφές τόσο στη χώρα όμως όσο και στη Σάμο, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι μόνο η οργάνωση, η αλληλεγγύη, η δράση των σωματείων αλλά και η εδώ και τώρα υλοποίηση μέτρων αντισεισμικής θωράκισης αποτελούν προστασία του ίδιου του λαού, κάνοντας πράξη το σύνθημα: «κανείς μόνος του, οι λαοί σώζουν τους λαούς

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπτη και ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία δυστυχώς δείχνουν ότι και στις δύο μεριές του Αιγαίου οι λαοί μας θρηνούν τα θύματα της ίδιας πολιτικής. Είναι η πολιτική που μετρά τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με τους νεκρούς του λαού στις μεταφορές, στους σεισμούς, στις πυρκαγιές, στη θάλασσα, στις πανδημίες και αλλού, μια πολιτική που θεωρεί κόστος τα όποια μέτρα προστασίας είναι προς όφελος του λαού και της ανθρώπινης ζωής. Οι λαοί όμως δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Όπλο τους είναι η οργανωμένη πάλη και η αλληλεγγύη!

Related posts

Μ. Κουτουλάκης-Χ. Στεφανάδης: Υποδοχή του δοκιμαστικού δρομολογίου του καταμαράν της Dodekanisos Seaways

admin

Παρέλασαν με μαύρα περιβραχιόνια οι μαθητές στην Σάμο για την τραγωδία στα Τέμπη

admin

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική λόγω δυνατών ανέμων στα νησιά μας

admin

Zητήθηκε μετακίνηση παιδιάτρου από το Νοσοκομείο Ικαρίας σε αυτό της Σάμου

admin

Ποιες είναι οι Καλύτερες Τούρτες για τα Γενέθλια του Παιδιού σας

admin

Καταγγελία για περιστατικά δηλητηρίασης ζώων συντροφιάς στη Σάμο

admin

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καρλοβάσου επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου

admin

Έπεσε από σκαλωσιά εν ώρα εργασίας

admin

Θετική η Dodekanisos Seaways για προσέγγιση και στο λιμάνι του Όρμου Μαραθοκάμπου

admin