16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις νυχτερινές ώρες

Το ότι έχει ήδη δημοσιοποιηθεί και διαφημιστεί Λευκή Νύχτα – «Open City» για την Παρασκευή 22/7/2022 στην πόλη του Καρλοβάσου και η Περιφέρεια γνωστοποιεί σχετικό έγγραφο την Παρασκευή 15/07/2022 αργά το μεσημέρι προς το Εργατικό Κέντρο ώστε να καταθέσει τη γνώμη του σχετικά με την παράταση ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στο Καρλόβασι, δείχνει ότι δεν λογαριάζετε τους εργαζόμενους. Έχετε ήδη προχωρήσει χωρίς να μπαίνετε στην ουσία της τοποθέτησής μας και χωρίς καν να τη λαμβάνετε υπ’ όψη σας.

Σας γνωρίζουμε ότι η θέση του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου είναι ρητή και κάθετη: Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις νυχτερινές ώρες και διαφωνούμε με την παράταση του ωραρίου με οποιοδήποτε πρόσχημα ή επιχείρημα και αν γίνει αυτό.

 

Η «Λευκή Νύχτα» που οργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου «Λυκούργος Λογοθέτης» όπως, επίσης και η όποια άλλου τύπου απελευθέρωση του ωραρίου (λειτουργία καταστημάτων Κυριακή κλπ), δεν είναι αποδεκτά από τους εργαζόμενους. Για εμάς η παράταση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς και την προετοιμασία που χρειάζεται για τη συγκεκριμένη μέρα είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακριά αλυσίδα των αντεργατικών μέτρων που καταστρατηγούν τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, ενώ τσακίζουν τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων σε ανθρώπινα ωράρια και ελεύθερο χρόνο – ξεκούραση, μεγαλώνει τον όγκο των απλήρωτων και ανασφάλιστων ωρών εργασίας, διαλύει ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις.

Ακόμη και αν θεωρείται από τους μικρούς εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους ότι τους βοηθά η όποια παράταση, μακροπρόθεσμα με την πλήρη απελευθέρωση που χρόνια μεθοδεύεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, θα τους οδηγήσει στο κλείσιμο των μαγαζιών τους. Δε θα αντέξουν τον ανταγωνισμό να είναι ανοιχτά όλες τις μέρες και όλες τις ώρες, θα εξοντωθούν για να βγάζουν τα στοιχειώδη, πράγμα που αποδείχτηκε με το χειρότερο τρόπο τα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας, όπου δεκάδες μικρές επιχειρήσεις στο νησί μας έχουν κλείσει, επαγγελματίες είναι ανασφάλιστοι, ενώ την ίδια ώρα μεγαλοεπιχειρηματίες πανελλαδικά πλουτίζουν, μεγαλώνουν τα κέρδη τους, γεμίζουν με κρατικό χρήμα τα ταμεία τους, διευκολύνονται από φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές.

Σε μία περίοδο ακρίβειας με το λαϊκό εισόδημα να έχει μειωθεί σε δραματικά επίπεδα αυτό που θα τονώσει την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων δεν είναι το αν θα κλείσουν 21.00 ή 24.00, αλλά η ουσιαστική αύξηση μισθών και συντάξεων, η μείωση τιμών και το πλαφόν σε ρεύμα, καύσιμα, είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, η μείωση ακόμη και κατάργηση του ΦΠΑ, καθώς και η ουσιαστική στήριξη των μικρών εμπόρων με διαγραφή χρεών, τόκων και προστίμων, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής κλπ.

 

Όσο η ακρίβεια θεριεύει ενώ μισθοί και συντάξεις είναι στον πάτο, τα καταστήματα θα είναι άδεια και σε καμία περίπτωση δε θα σωθούν από μια νύχτα. Αντίθετα ακόμη και αυτό θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη θέση εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων δίνοντας τη δυνατότητα για ακόμη χειρότερα μέτρα.

 

Ακόμη και η λαϊκή ανάγκη για αναψυχή και ψυχαγωγία δεν καλύπτεται σε καμία περίπτωση από μια νύχτα με happening και ανοιχτά καταστήματα, αλλά από ποιοτικές και πολύμορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ιδρύματα όλο το χρόνο, με ολόπλευρη ικανοποίηση της ανάγκης για ανάπαυση, ξεκούραση, ελεύθερο χρόνο, αναψυχή και διακοπές.

 

Η θέση μας για υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο του εμπορίου με αυξήσεις σε μισθούς, κανένας κάτω από 825 ευρώ μεικτά, 5μερο-7ωρο-35ωρο, καμιά απελευθέρωση του ωραρίου, κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, σταθερή δουλειά για όλους, κανένας ανασφάλιστος, όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς αποτελούν βασικό μέτωπο διεκδίκησης και πάλης, σε συνδυασμό με την ανάγκη για κοινό μέτωπο εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων-μικρών εμπόρων. Αυτά μόνο μπορούν να δώσουν ουσιαστική λύση και κάλυψη των πραγματικών αναγκών και όχι η απελευθέρωση του ωραρίου και οι λευκές νύχτες που μαυρίζουν ζωή και δικαιώματα.

Related posts

Βιωματικό εργαστήριο στο Καρλόβασι: «Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων»

admin

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin