Connect with us

Πολιτικά

Ερώτηση για μέτρα στήριξης υπέρ των Συμβασιούχων διασωστών ΕΚΑΒ

Published

on

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ & Βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με την υιοθέτηση μέτρων στήριξης των συμβασιούχων διασωστών του ΕΚΑΒ, που καλύπτει επείγουσες ανάγκες σε 6 νησιά με έντονες λαθρομεταναστευτικές ροές: στην Λέσβο, στην Σάμο, στην Χίο, στην Κω, στην Λέρο και στην Ρόδο.
Η ερώτηση εστιάζει στην καταβολή των προβλεπομένων για το μόνιμο προσωπικό του ΕΚΑΒ επιδομάτων και τους συγκεκριμένους συμβασιούχους διασώστες, για τους οποίους δικαιολογείται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καθώς και παραμεθορίου περιοχής, στην ικανοποίηση του αιτήματός τους για εξ ίσου καταβολή επιδόματος στολής, άπαξ του έτους και στην εξόφληση των δεδουλευμένων τους καθώς και των ποσών που αφορούν στα εκτός έδρας περιστατικά που εξυπηρετούν.

«Μέτρα στήριξης υπέρ των Συμβασιούχων διασωστών ΕΚΑΒ»

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

σύμφωνα με κείμενο-ανακοίνωση σχετικής διαμαρτυρίας που μας εστάλη, στο δυναμικό των μονίμων υπαλλήλων του ΕΚΑΒ εντάχθηκε η κατηγορία των συμβασιούχων διασωστών του ΕΟΔΥ, λόγω αυξημένης ανάγκης παρεχόμενου υγειονομικού έργου. Ο ΕΟΔΥ, τον Δεκέμβριο του 2019 και μέσω του προγράμματος «PHILOS 2» (ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση) ενίσχυσε κάποιους τομείς του ΕΚΑΒ με την πρόσληψη περίπου 80 διασωστών-μελών πληρωμάτων ασθενοφόρου (διπλωματούχοι της σχολής ΕΚΑΒ και πολλοί με εμπειρία ετών), βάσει σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, πλήρους απασχόλησης, διάρκειας δεκαοχτώ μηνών. Το προσωπικό αυτό καλύπτει επείγουσες ανάγκες σε έξι νησιά με έντονες λαθρομεταναστευτικές ροές: στην Λέσβο, στην Σάμο, στην Χίο, στην Κω, στην Λέρο και στην Ρόδο.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

  1. Προτίθεσθε να λάβετε την αναγκαία πρόνοια, προκειμένου να καταβάλλονται εξίσου τα προβλεπόμενα για το μόνιμο προσωπικό ΕΚΑΒ επιδόματα και στους ως άνω συμβασιούχους διασώστες, που ήδη προσφέρουν υπηρεσίες ως μέλη πληρώματος ΕΚΑΒ στα παραπάνω νησιά, παρόλο που σύμφωνα με το καθεστώς απασχόλησής στον ΕΟΔΥ, δεν τους δικαιολογείται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καθώς και παραμεθορίου περιοχής;

 

  1. Προτίθεσθε να ικανοποιήσετε υπέρ των ως άνω συμβασιούχων διασωστών το αίτημά τους για εξίσου καταβολή επιδόματος στολής, άπαξ του έτους, λόγω του ότι και αυτοί, όπως οι σχετικοί δικαιούχοι του εν λόγω μόνιμοι και επικουρικοί εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, εκτελούν τις ίδιες υπηρεσίες;

 

  1. Προτίθεσθε να προβείτε στην άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων των ως άνω συμβασιούχων διασωστών (νυχτερινά και υπερωρίες), καθώς και των ποσών που αφορούν στα εκτός έδρας περιστατικά που εξυπηρετούν οι ανωτέρω, όπως ισχύει και για τους μονίμους υπάλληλους των πληρωμάτων ΕΚΑΒ;

 

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

Κυριάκος Βελόπουλος

Share this post:

Comments

comments

Advertisement

Πολιτικά

ΚΝΕ Σάμου: Εκδήλωση για τα τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Published

on

By

Εκδήλωση με αφορμή τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα διοργανώνει το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου στο Βαθύ, το Τομεακό Συμβούλιο Σάμου της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή βίντεο για τη δράση της Χρυσής Αυγής και θα  ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την επέτειο της δολοφονίας του και το αποτέλεσμα της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

ΚΚΕ Σάμου: Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες όπως και τους κατοίκους… στην τύχη τους

Published

on

By

Για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στο ΚΥΤ Σάμου και το δεύτερο περιστατικό πυρκαγιάς εντός του ΚΥΤ , εξέδωσε ανακοίνωση η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, ζητώντας το κλείσιμο του ΚΥΤ, τη μη δημιουργία νέου και τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας μεταναστών και κατοίκων.

Αναλυτικά :

Να κλείσει τώρα το ΚΥΤ – Κανένα νέο, ούτε ανοιχτό, ούτε κλειστό

Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας προσφύγων – μεταναστών και κατοίκων

Τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στο ΚΥΤ και το δεύτερο περιστατικό πυρκαγιάς σε μια εβδομάδα, εντός του ΚΥΤ αυτή τη φορά, φορτώνουν με ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες την κυβέρνηση αλλά και όσους άμεσα ή έμμεσα στηρίζουν την πολιτική της.

Είναι αυταπάτη που καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η δημιουργία του νέου κλειστού ΚΥΤ στου Ζερβού, που θεμελίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και χτίζει η ΝΔ, θα σταματήσει τα προβλήματα για πρόσφυγες και κατοίκους.

Η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει τα αιτήματα των νησιωτών για το προσφυγικό –μεταναστευτικό.  Έτσι και σε σχέση με τον κορονοϊό  έχει αφήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες όπως και τους κατοίκους… στην τύχη τους.

Αντί να κλείσει το ΚΥΤ και να απεγκλωβίσει πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και τη χώρα, να στηρίξει το δικαίωμα κάθε πρόσφυγα και μετανάστη να υποβάλει αίτημα ασύλου στη χώρα που επιθυμεί, αντί να αποσύρει την υπογραφή της χώρας μας από τις απαράδεκτες συμφωνίες, στήνει νέα στρατόπεδα – φυλακές τις ΕΕ.

Αντί να πάρει μέτρα για τη δημιουργία πλήρους στελεχωμένου Κέντρου Υγείας εντός του ΚΥΤ, την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής, τη στελέχωση κι ενίσχυση των δομών υγείας του νησιού, μέριμνα για απομόνωση σε ανθρώπινες συνθήκες και σε ειδικό χώρο των κρουσμάτων και των ύποπτων περιστατικών,  έχει εντείνει – στο όνομα τους καραντίνας – τον εγκλεισμό στο ΚΥΤ επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών τους τελευταίους μήνες.

Μάλιστα στις επίσημες ανακοινώσεις της τολμά να μιλά για «συρροή» προκειμένου να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες απέναντι σε πρόσφυγες – μετανάστες και κατοίκους. Αλήθεια, ας μας πει, γιατί «συρρέουν» χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά μας και ποιος τους κρατά σε «συνωστισμό»;;

Εδώ και τώρα:

  • Μαζικά τεστ σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους του ΚΥΤ, των δομών υγείας και όποιας τους ομάδας του πληθυσμού κριθεί αναγκαίο από γιατρούς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Μαζικός απεγκλωβισμός των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ προς την ηπειρωτική Ελλάδα κι από ’κει στις χώρες που επιθυμούν. Να κλείσουν όλα τα hotspot – Κανένα νέο.
  • Μέχρι να ολοκληρωθεί ο απεγκλωβισμός να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί Κέντρο Υγείας στο ΚΥΤ, να υπάρχουν σταθεροί προληπτικοί έλεγχοι, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με την παροχή επαρκούς νερού και των αναγκαίων μέσων για καθαριότητα και προστασία.
  • Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας Υγείας του νησιού, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο.
  • Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας με φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ.) για την προστασία των ασθενών και εργαζομένων.
  • Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δήμος50 λεπτά ago

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου προέβη στο κλείσιμο του «Δημοτικού Σταδίου Καρλοβάσου»

Σαμιακά4 ώρες ago

Σάμος: Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού

Περιφερειακά7 ώρες ago

Β. Πανουράκης: Αρμοδιότητα διαχείρισης των θεμάτων στο ΚΥΤ Σάμου φέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Ελλάδα7 ώρες ago

Αυτόφωρη διαδικασία στα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας»

Δήμος8 ώρες ago

Αλληλεγγύη στο Δήμο Ανατολικής Σάμου απο τον Δήμο Greifswald της Γερμανίας

Πολιτικά8 ώρες ago

ΚΝΕ Σάμου: Εκδήλωση για τα τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Σαμιακά11 ώρες ago

Αυτοκινητοπορείες του Εργατικού Κέντρου Σάμου για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών

Αστυνομικά - Λιμενικά13 ώρες ago

Έβαλε 16χρονη σε βαλίτσα για να την μεταφέρει στον Πειραιά

Αστυνομικά - Λιμενικά14 ώρες ago

Αστυνομικοί Σάμου: «Η λάσπη απ’ όπου και να προέρχεται ούτε μας φοβίζει και ούτε μας τρομοκρατεί»

Ελλάδα14 ώρες ago

Από 23/9 έως 2/10 η άσκηση «Αλέξανδρος»

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή