22.8 C
Σάμος
03/10/2022
Σαμιακά

Ευρωκοινοβούλιο: Αναφορά απο Γερμανίδα, κάτοικο Σάμου, για το μεταναστευτικό χάος στο νησί

Με αναφορά της στο Ευρωκοινοβούλιο, η Γερμανίδα Barbara Klinner, μόνιμη κάτοικος Σάμου, αποκαλύπτει το χάος που επικρατεί στο νησί εξαιτίας της παρουσίας και διαβίωσης εκεί, δυσανάλογα υψηλού αριθμού μεταναστών και προσφύγων.

Στην αναφορά της (αριθ. 0005/2019) που έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και έτυχε και απαντήσεως από την Κομισιόν, η αναφέρουσα χαρακτηρίζει ως «μεγάλη δυστυχία» για την Ελλάδα, την φιλοξενία μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Σάμο.

Οι Σαμιώτες, υποστηρίζει, δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες, λόγω της παρουσίας μεγάλων ομάδων μεταναστών, οι οποίοι ασκούν πίεση στους παρόχους δημόσιων υπηρεσιών.

Αναφέρεται σε μεγάλες ουρές στα ταχυδρομεία, όπου οι μετανάστες περιμένουν χρήματα και πακέτα αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία, όπου οι μετανάστες αντιμετωπίζονται συχνά με προτεραιότητα, που υποτίθεται ότι οφείλεται στο φόβο  μεταδοτικών ασθενειών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού.

Εκφράζει δε την άποψη ότι, η σημερινή κατάσταση διαβίωσης των μεταναστών στο νησί είναι μειονεκτική για αυτούς αλλά και για τους κατοίκους του νησιού και ζητάει από την Κομισιόν, να δοθούν περισσότερα κονδύλια, για την διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα που, όπως υπογραμμίζει,   ανακάμπτει από συνθήκες κρίσης

Στις παρατηρήσεις της η Κομισιόν αναφέρεται στις γνωστές γενικότητες, για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού ασύλου και παραθέτει τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι:

  • Η Κομισιόν, στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου έχει διαθέσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσό χρηματοδότησης περίπου 2 δισ. ευρώ από το 2014. Με το ποσό αυτό, προβλέπονταν να γίνουν συγκεκριμένα έργα που εστιάζονταν στη λήψη, τη στέγαση, την ιατρική περίθαλψη, την ένταξη, την προστασία των ανηλίκων κλπ. των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στην Ελλάδα.
  • Η Κομισιόν,  μέσω του κύριου ταμείου της, δηλαδή του Άσυλου, της Μετανάστευσης και της Ολοκλήρωσης διέθεσε 613,5 εκατ. Ευρώ για έργα διαχειρίζονται και εφαρμόζονται από τις αρχές των κρατών μελών μέσω προγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί και 816,4 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο έκτακτης βοήθειας .

Όλη η αναφορά και οι παρατηρήσεις της Κομισιόν στα αγγλικά ΕΔΩ

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Πηγή: Reporter.gr

Related posts

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη περιοχή του Αγίου Γεωργίου

admin

Ο Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης στα νησιά της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου

admin

Καιρός: Αραιή συννεφιά κατά περιόδους με διαστήματα ηλιοφάνειας, ενισχυμένους Βοριάδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

admin

Σάμος: Ο Δρ. Γεώργιος Β. Αποστολόπουλος τιμήθηκε με το “Βραβείο Ευποιίας”

admin

Στάντζος προς Κεραμέως : “Ίδρυση και ανέγερση Σχολής στον χώρο του πρώην ΚΥΤ Σάμου”

admin

Η μαύρη καγκελένια πόρτα

admin

Επίτιμος δημότης Ανατολικής Σάμου ο Αρχηγός ΓΕΣ Χ. Λαλούσης

admin

Ξεκινάει τις εργασίες του το συνέδριο “Γυναίκα, Υγεία, Μακροζωία”

admin

Πανεπιστήμιο Αιγαίου – «Εκπαιδευτικά ταξίδια στην αειφορία»

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα