12.2 C
Σάμος
27/11/2022
Σαμιακά

Ε.Κ Σάμου κατά της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου

Το Εργατικό κέντρο Σάμου  καταδικάζει την στάση της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου  ,γιατί συμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν, έχουν ζητήσει συναντηση με την Ένωση για να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στο κλάδο και «βρίσκουν κλειστές τις πόρτες» . Αναλυτικά η καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Σάμου:

“Η Διοίκηση του Ε.Κ.Σ. μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά επαγγέλματα Σάμου, παρ’ ότι έχουν ζητήσει και προφορικά και εγγράφως εδώ και πάνω από ένα μήνα συνάντηση με την Διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους στο κλάδο, εν τούτοις «βρίσκουν κλειστές τις πόρτες» με αστείες δικαιολογίες του τύπου «δεν μπορεί να συνεδριάσει η Διοίκηση της Ένωσης» ή «τώρα υπάρχει φόρτος δουλειάς και καλύτερα θα ήταν να τα πούμε το χειμώνα που καθόμαστε».

Η αντιμετώπιση αυτή του Ε.Κ. και του Σωματείου δείχνει πως αντιμετωπίζει η Ένωση Ξενοδόχων το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων και τους ίδιους τους εργαζόμενους, που καθημερινά μοχθούν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη στους εργοδότες τους και καλύτερες υπηρεσίες στους τουρίστες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ελάχιστες επιχειρήσεις εφαρμόζουν την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ότι γενικεύεται η Εθνική ΣΣΕ με τα κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων. Ότι υπάρχει τεράστια εντατικοποίηση της δουλειάς σχεδόν για το σύνολο των εργαζομένων, που φτάνει μέχρι και να σημειώνονται λιποθυμίες, ότι αναγκάζονται να δουλεύουν υπερωρίες που σχεδόν ποτέ δεν πληρώνονται σαν τέτοιες και δεν ασφαλίζονται γι αυτές.

Η αντιμετώπιση μάλιστα αυτή έρχεται σε μια περίοδο που ο τουρισμός στο νησί μας έχει σημαντική αύξηση και δείχνει τις προθέσεις των εργοδοτών μέσω της  Ένωσης Ξενοδόχων που αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης, προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα ζητώντας τη διαγραφή της Ένωσης από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ξενοδόχων προκειμένου να ισχύει για όλα τα ξενοδοχεία η Εθνική σύμβαση με τα κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων στα 586 ευρώ και 511 ευρώ για τους κάτω των 25 χρονών, μεικτά.

Αυτή είναι η «ανάπτυξη» τους και η «κανονικότητα»: κέρδη για τους μεγαλοξενοδόχους, ψίχουλα για τους εργάτες.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την στάση αυτή της Ένωσης. Καλούμε τους εργαζομένους του κλάδου σε συσπείρωση γύρω από το Σωματείο τους. Να οργανωθούν και να στείλουν μήνυμα αντίστασης στο μέτωπο εργοδοσίας-κυβέρνησης, διεκδικώντας υποχρεωτική εφαρμογή της Κλαδικής Σ.Σ.Ε. χωρίς καμιά εξαίρεση. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος και απλήρωτος. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Όχι στα εξοντωτικά ωράρια και στην «εντατικοποίηση».

 Με την οργάνωση και τον αγώνα μας μπορούμε να τους σταματήσουμε”.

 

Η Διοίκηση

Related posts

Νέο ασθενοφόρο στη Σάμο δωρεά από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας

admin

Ο Σύλ. Εργαζ. Νοσοκομείου Σάμου για το νομοσχέδιο Γκάγκα

admin

Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 28/11 στη ΔΙΠΕ Σάμου

admin

Αραιή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας και κανονικές θερμοκρασίες το Σ/Κ

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

admin

Κυκλοφορούν τα Ημερολόγια της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου

admin

Σάμος: Αρχιφύλακας κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο σε φεστιβάλ πολεμικών τεχνών

admin

Πράσινες Χελώνες εμφανίστηκαν στο υπό Δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

admin

Σύλλογος Πολυτέκνων – Θεώρηση βιβλιαρίων

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα